Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De mooiste huttentochten van Europa

De mooiste huttentochten van Europa

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je een echte wandelaar en kun je geen genoeg krijgen van de bergen, de prachtige natuur en de verre uitzichten? Dan is een huttentocht echt iets voor jou. Tijdens een huttentocht trek je van de ene naar de andere berghut, waarbij je in meerdere dagen tijd een indrukwekkende trekking maakt door het gevarieerde berglandschap. Je wordt verrast door bloeiende weides, steile afgronden, besneeuwde bergtoppen, wilde dieren en gensteente in allerlei kleuren. Benieuwd welke huttentochten er allemaal te doen zijn in Europa? Dan hebben we hieronder vast de mooiste huttentochten van Europa voor jou geselecteerd.


Huttentochten Oostenrijk

blankGosaukamm, Dachsteingebirge

Je loopt tijdens deze huttentocht door het Gosaukamm gebergte dat onderdeel is van het Dachsteinmassief. Het is een middelzware huttentocht van drie dagen lang. In drie dagen tijd kom je veel verschillende landschappen tegen onderweg. Zo beland je van de bloeiende almweiden op steile hellingen en rotswanden van 1000 meter hoogte waar je vaak gemzen (soort berggeiten) ziet. De route is erg avontuurlijk, omdat de brede paden zich soms inwisselen voor smalle doorgangen met kabels ernaast. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten, bloeiende bloemen en kun je de frisse berglucht opsnuiven. Na vier tot zes uur wandelen kom je aan in een idyllische berghut waar je je weer kunt opladen voor de volgende dag. Deze huttentocht is het beste te doen vanaf juni tot eind september, omdat er dan de minste sneeuw ligt.


KAT-Walk, Kitzbüheler Alpen Tirol

blank

Dit is een huttentocht van 6 dagetappes dwars door de Kitzbüheler Alpen. In totaal leg je 106 kilometer af en kom je langs prachtige natuur, verre uitzichtpunten en indrukwekkende berglandschappen. Na elke etappe staat er een bed in de typische Oostenrijkse hutten op je te wachten. Tijdens de eerste etappe kom je langs traditionele oude boerderijen die al van generatie op generatie worden gebruikt. Tijdens de tweede etappe krijg je een prachtig panorama view van 360 graden vanaf de Hohe Tauern. Bij de derde etappe stop je bij een Oostenrijks restaurant middenin de bergen waar je van culinaire hoogstandjes kunt genieten. Tijdens de vierde etappe kun je wandelen over de steilste en moeilijkste ski-afdeling ter wereld. De vijfde etappe laat je genieten van de prachtige bloeiende alpenbloementuin met meer dan 400 soorten bloemen. Tot slot kun je bij de laatste etappe genieten van prachtige weidse uitzichten en kun je even helemaal bijkomen in het bergrestaurant. Voor deze meerdaagse tocht heb je een goede conditie nodig, omdat je elke dag veel inspanning moet leveren.


Huttentochten IJsland

blank

Landmannalaugar en Thorsmök

Tijdens deze huttentocht trek je vanuit verschillende berghutten over het land van vuur en ijs. Onderweg kom je langs pruttelende zwavelpoelen, groen bemoste lavavelden, smeltwater stromen, zwarte explosiekraters en afgebrokkelde gletsjers. Je begint in het Landmannalaugar gebied aan de rand van een lavaveld waar je wordt omgeven door zwart glinsterend obsidiaan. Vergeet hier vooral niet te genieten van de warme beek die naast de berghut stroomt waar je heerlijk in kan baden. Als de eerste wandelingen erop zitten word je vervolgens met de bus naar het Thorsmök gebied gebracht. Hier loop je tussen de groene bossen en word je omgeven door de indrukwekkende ijskappen. Hier wandel je over het prachtige begroeide tufsteengebergte en zie je bijzondere flora en fauna voorbij komen.

Skogár en Landmannalaugar

blank

Je begint deze huttentocht in Skogár, een plaatsje dat goed te bereiken is vanaf Reykjavik. In Skogár komt al het smeltwater samen van de grote gletsjers. Dit zorgt ervoor dat je een indrukwekkende waterval kunt zien van maar liefst 62 meter hoog. Je kunt zelfs helemaal achter de kletterende waterval komen waar je dit prachtige natuurwonder van dichtbij kunt bewonderen. De tocht bestaat in totaal uit zes verschillende etappes waarbij je afwisselt tussen klimmen en dalen. Onderweg moet je af en toe je bergschoenen afwisselen voor sandalen, omdat je ondiepe beekjes moet oversteken.

Je trekt van de ene naar de andere berghut waarbij het landschap voortdurend veranderd van zwarte vulkanische as tot felgekleurd slib en van de begroeide bossen tot aan stoomwolken. Het is een erg indrukwekkende tocht, omdat het landschap zo gevarieerd is en omdat je veel natuurschoon tegenkomt. Je kunt deze bergtocht het beste vanaf juni tot eind september doen, omdat er dan het minste ijs ligt. Voordat je begint aan deze toch is het belangrijk om je goed voor te bereiden, een professionele uitrusting te hebben en dat je conditie op peil is.


Huttentochten Italië

blank

Gezinswandeling, Dolomieten

Ben je op zoek naar een huttentocht voor de hele familie, dan is deze tocht in de Dolomieten perfect. Deze huttentocht is ongeveer geschikt vanaf 12 jaar en duurt 8 dagen. De huttentocht is erg kindvriendelijk omdat je in goed uitgeruste berghutten slaapt en omdat je bagagevervoer wordt geregeld. Je begint de tocht bij het Sennes Plateau waar je verschillende wandelingen kunt maken. Onderweg kom je langs de prachtige bloeiende weides, hoor je de alpenmarmotten fluiten en word je omringd door alpenkoeien. Na het Sennes Plateau loop je naar beneden en kom je onderweg langs steile afgronden en indrukwekkende bergkliffen. Via het begroeide bos kom je uiteindelijk aan in de tweede berghut. Vanaf deze hut kun je met je gezin verschillende tochten maken over het mooie kalkplateau, langs berggeiten, bloeiende bloemen en langs bergstroompjes. Je ziet zelfs op een aantal plekken nog schuilhutten van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens kun je na een stevige wandeling weer heerlijk bijkomen in het zonnetje bij de berghut.


Plätzwiese naar St. Vigilio

blank

Je kunt deze huttentocht zo zwaar of comfortabel maken als je zelf wilt. Zo kun je ervoor kiezen om je bagage te laten vervoeren en heb je de keuze uit meerdere luxe kamers in de berghut. Je begint deze tocht op maar liefst 2000 meter hoogte op de Plätzwiese waar je tegen de imposante bergtoppen van de Dolomieten aankijkt. Hier kun je verschillende tochten maken over de lichtgrijze bergtoppen waar je prachtige uitzichten hebt. Tijdens de volgende trekking moet je geen last hebben van hoogtevrees, aangezien je voor sommige paadjes gezekerd moet worden aan staalkabels. Er zijn ook andere opties waarbij je langs bredere paden je weg kunt vervolgen. Na een pittige beklimming wordt er de volgende dag gezorgd voor een wat meer ontspannende wandeling waarna je zelfs heerlijk kunt bijkomen in een restaurantje. Hier staan de verse italiaanse pasta’s en de romige cappuccino’s al op je te wachten. De tocht gaat verder langs indrukwekkende schuilhutten uit de Eerste Wereldoorlog, steenbokken, bloeiende planten en naar de top van het Fanes-plateau. Na het laatste ontbijt daal je af naar beneden langs pittoreske dorpjes middenin het frisse groene landschap.

 

 

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag