Waar kun je overnachten in een plaggenhut?

Waar kun je overnachten in een plaggenhut?

Laatst bijgewerkt: 21 februari 2019

Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten? Dan zou een overnachting in een plaggenhut zomaar iets voor jou kunnen zijn. In deze bijzondere en knusse huisjes voelt het alsof je tientallen jaren terug in de tijd stapt. Slapen in een bedstee, opwarmen bij de houtkachel en echt even tot elkaar komen. Klinkt dat als iets wat je graag zou willen doen en wil je nu weten waar je kunt overnachten in een plaggenhut? Wij zochten het voor je uit.


Overnachten in een plaggenhut

Overnachten in een plaggenhut betekent overnachten in een knus huisje, waar je door de beperkte ruimte echt even gezellig samen kunt zijn. Van binnen houden deze huisjes ergens het midden tussen een klein boerderijtje en een blokhut. Je vindt er een houtkacheltje, knusse zithoek (vaak voorzien van ouderwetse rookstoelen), bedstedes om in te slapen, en veel houten details. Wil je weten waar je kunt genieten van een overnachting in zo’n bijzondere plaggenhut? Onder andere hier:


1. d’Oldenkamp | Ansen | Drenthe

Op d’Oldenkamp in Ansen kun je overnachten in een heuse plaggenhut. Sterker nog: er zijn er 6 plaggenhutten te vinden op deze kleinschalige camping. Er zijn twee traditionele plaggenhutten beschikbaar en vier deluxe plaggenhutten. Een van de meest bijzondere accommodaties is ‘Drosteveen’. In dit huisje heb je ‘je eigen’ geiten, die in het geitenhok verblijven. Dat geitenhok wordt door een glazen wand gescheiden van de rest van het huisje. Deze geiten mag je, als je dat leuk vindt, zelf verzorgen tijdens je verblijf . De luxere plaggenhutten hebben geen geiten als extraatje, maar zijn daarom zeker niet minder leuk. Deze plaggenhutten, met ontzettend schattig interieur, bieden plaats aan maximaal vier personen.


2. Rijsgaardhoeve | Elburg | Gelderland

De Rijsgaardhoeve ligt in Elburg, aan de rand van de Veluwe. Op het erf van deze B&B en wellnessboerderij staan drie plaggenhutten waarin je kunt verblijven. Deze knusse plaggenhutten zijn van binnen volledig gemoderniseerd. Zo zijn ze voorzien van een mooie badkamer, een ruime en fris geschilderde bedstee en een houtkachel. Alles in een moderne stijl en met bijzondere details. De drie plaggenhutten hebben allemaal een ander thema. Zo is er een Schaapherdershut, een Houthakkershut en een Turfstekershut. Deze laatste plaggenhut beschikt zelfs over een ligbad. Alle plaggenhutten zijn geschikt voor maximaal twee personen, waardoor het ideaal is voor stelletjes die er even fijn samen tussenuit willen. Aangezien deze plaggenhutten onderdeel zijn van een B&B, krijg je ’s morgens een heerlijk ontbijtje aan de deur geleverd. Omdat de plaggenhutten op hetzelfde terrein als de wellnessboerderij staan, kun je eventueel wellness behandelingen of arrangementen bijboeken.


3. Te Hooi en te Gras | Boijl | Friesland

Te Hooi en te Gras is een kleinschalig vakantiepark dat vlakbij het Drents-Friese Wold ligt. Op dit park vind je 5 plaggenhutten die allemaal geschikt zijn voor maximaal 4 personen. Slapen doe je in een bedstee en ’s avonds kun je gezellig met elkaar in de buurt van de houtkachel zitten. Deze huisjes zijn voorzien van een klein keukentje, maar niet van sanitair. Het sanitair vind je overigens wel dichtbij het huisje. Met mooi weer kun je heerlijk voor de plaggenhut op je eigen terras zitten, dat voorzien is van een picknickbank. Een knusse manier van overnachten voor mensen die het niet erg vinden om in een huisje zonder sanitair te verblijven.

View this post on Instagram

Morning! #beauty #sun #trees

A post shared by MMstyling (@mattymuts) on


4. Arthouse | Uffelte | Drenthe

Op Kampeerterrein De Blauwe Haan tref je een heel bijzonder huisje, namelijk het Arthouse. Dit huis is gemaakt door kunstenaar Teun Hocks en is gebaseerd op de Drentse Plaggenhutten van vroeger. Dit huis heeft een heel bijzonder uiterlijk. En als je het van buiten ziet, kun je je niet voorstellen wat je er binnen zult aantreffen. Dit huis, dat van buiten vrij klein (en oud) lijkt, is namelijk grotendeels onder de grond gebouwd. Het huis is geschikt voor maximaal 6 personen. Er zijn twee slaapkamers, een ruime keuken (met afwasmachine), een thuisbioscoop, ruime badkamer en een hele fijne en ruime inrichting. Een heel fijn huis, waar je echt verrast zult worden door wat je achter de ietwat bijzondere buitenkant vindt.

https://nl.pinterest.com/pin/131800726574649905/


5. De Pondspeer | Ruinerwold | Drenthe

Op het terrein van De Toffe Peer recreatie, vind je vakantiehuis de Pondspeer. Deze plaggenhut is voorzien van alles wat je nodig hebt. Een keuken, douche en toilet, en gratis wifi. Deze plaggenhut is geschikt voor maximaal 4 personen. Vanuit het huisje heb je een prachtig uitzicht over de weilanden en op het terrein vind je verschillende dieren, waaronder geiten en kippen. Heb je kinderen? Dan mogen zij, als ze dat leuk vinden, helpen bij het voeren van deze dieren. Ook zijn er voor de kinderen speeltoestellen als een schommel en zandbak op het terrein te vinden. Kinderen mogen daarnaast gebruikmaken van de skelters die er zijn. Op het terras kun je aan het einde van de dag, onder het genot van een glas wijn of een kop thee, van een prachtige zonsondergang genieten.


6. Sanaforma | Roswinkel | Drenthe

Op het terrein van Sanaforma Logies staat een romantische Drentse plaggenhut. Dit huisje is geschikt voor maximaal 2 volwassenen en 2 kinderen. Je vindt er een bedstee, stapelbed, een klein keukentje en een kachel. Het sanitair bevindt zich niet in het huisje, maar vind je wel op loopafstand. Ondanks dat dit sanitair zich dus niet in het huisje bevindt, is het wel privé. Bij de plaggenhut vind je een barbecue en een pot om buiten te koken, zodat je op mooie zomeravonden lekker buiten op het terras bij het huisje kunt eten. Het fijne aan deze plek is dat er ook een hout gestookte Hot Tub te vinden is, van waaruit je ‘s avonds (heel romantisch) naar de sterren kunt kijken. Ook is er een whirlpool en infrarood sauna te vinden. Ideaal voor mensen die even lekker een weekendje (of langer) willen ontspannen.

https://nl.pinterest.com/pin/514536326175716256/


Een bijzondere overnachting in een plaggenhut

Het overnachten in een plaggenhut is een overnachting in een bijzonder huisje. Niet alleen zien deze huisjes er van buiten leuk uit, maar ook het interieur is echt anders dan anders. Plaggenhutten zijn in diverse uitvoeringen te vinden. Van luxe uitvoeringen met complete badkamers, tot hele simpele hutten zonder eigen sanitair. En van plaggenhutten met geiten als medebewoners, tot zeer luxe ondergrondse huizen. Sommige huisjes hebben als extraatje een aantal wellness opties, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die er graag een ontspannen weekendje weg van willen maken. Ook zijn er huisjes waar je op basis van B&B kunt verblijven, waardoor je ‘s morgens een heerlijk ontbijtje kunt verwachten. Meer informatie over bovenstaande huisjes kun je onder andere op de websites van de aanbieders vinden. Check van tevoren altijd goed wat je precies van het huisje kunt verwachten, zodat je achteraf niet hoeft te balen van bijvoorbeeld het gebrek aan sanitair.


Een plaggenhut van vroeger

Plaggenhutten waren vroeger de huisjes waar arme arbeiders met hun gezin woonden. Deze huisjes dankten hun naam aan de daken die met plaggen bedekt waren. Deze plaggen (ofwel uitgestoken zoden met daarop heideplanten) moesten zorgen voor isolatie en bescherming tegen bijvoorbeeld regen. De plaggenhutten kenmerkten zich door het dak dat eigenlijk direct vanaf de grond begon. Dit komt omdat de huisjes voor een groot gedeelte uitgegraven werden, waardoor er geen muren gebouwd hoefden te worden. Vroeger stonden deze hutten voornamelijk in gebieden waar veen gedolven werd. De allerarmste veenarbeiders hadden een plaggenhut die slechts bestond uit één ruimte, die ze vaak deelden met dieren als geiten of schapen. Er waren ook plaggenhutten waarbij de dieren in een aparte ruimte stonden, die vaak enkel door een muurtje gescheiden werd van de rest van het huis.


De moderne plaggenhut

Tegenwoordig worden plaggenhutten niet meer van hout en plaggen gemaakt, maar van moderne materialen. Het kenmerkende uiterlijk van deze huisjes is daarbij wel behouden gebleven. Ook zijn deze woningen allang niet meer voor arme arbeiders, maar dienen ze eerder als recreatiewoningen. Deze moderne plaggenhutten zijn dan ook te huur voor een verblijf. Bij een enkele verhuurder is de plaggenhut zelfs voorzien van een geitenhok, waardoor je het huisje met een paar geiten deelt. Bij andere verhuurders is dit niet het geval en heb je het huisje gewoon voor jezelf. Het grappige is dat je deze huisjes voornamelijk nog tegenkomt in de regio’s waar ze vroeger ook stonden, namelijk Drenthe, Friesland en Gelderland.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag