De 12 mooiste wandelroutes van Nederland

De 12 mooiste wandelroutes van Nederland

Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2018

Ben je een doorgewinterde wandelaar of heb je gewoon zin in een origineel blokje om? Je hebt geluk! In Nederland zijn we gezegend met mooie vlakken wegen (meestal) en een hele hoop prachtige landschappen. Eigenlijk moet je iedere provincie minstens één keer bezocht hebben, en het liefst ter voet! Daarom is dit artikel volledig toegewijd aan de ’12 mooiste wandelroutes van Nederland’. Maar ’12’ hadden we net zo goed kunnen vervangen door ‘100’, want in Nederland raak je nooit uitgewandeld! Alvast veel wandelplezier.


Groningen: stadjers en studenten

blank

We bijten de spits af met een gevarieerde stadswandeling door de mooie en gelijknamige hoofdstad van Groningen. Deze route start in het groene Stadspark en voert je langs talloze pittoreske hofjes, sprookjesachtige binnenplaatsen, moderne gebouwen, traditionele universiteitsgebouwen, leuke boetiekjes, bijzondere musea en… natuurlijk de Martinitoren, een van de belangrijkste symbolen van de stad Groningen. Onderweg is er overigens genoeg ‘groen’. Neem bijvoorbeeld de Prinsentuin, of het gras van Noorderplantsoen!

Meer informatie en de volledige route bekijk je hier


Drenthe: uitgestrekte heidevelden

blank

Drenthe is een van de meest natuurrijke provincies van Nederland. Daarom leent deze provincie zich uitstekend voor een wandeling. Sterker nog, er zijn zoveel mooie wandelroutes dat we nauwelijks konden kiezen! Uiteindelijk hebben we een wandeling op het Balloërveld uitgekozen. Deze toegankelijke route van 9 kilometer voert je over zandpaden, die vroeger belangrijke verkeerswegen waren. De snelwegen uit de middeleeuwen, zeg maar. Vandaag de dag merk je daar niets van. Er heerst serene rust, en als je om je heen kijkt laait de paarse weide op. Als je geluk hebt kom je de alleraardigste schaapherder met z’n kudde schaapjes tegen. Schattig!

Meer informatie en de volledige route bekijk je hier.  


Friesland: elfsteden in elk jaargetij

Is het jouw droom om de elfstedentocht te schaatsen? Wij hopen van harte dat het uitkomt, maar de kans wordt steeds kleiner. Met de opwarming van de aarde is het lang geleden dat de wateren in Friesland volledig bevroren waren. Gelukkig is er een heel fijn alternatief: de elfsteden wandeltocht. Nee, er is geen snert, gejuich of warme chocolademelk. Maar dat maakt de steden die je passeert niet minder mooi en charmant! En lang… Want met 207 kilometer is deze route met name geschikt voor de professionele wandelaar. Natuurlijk kun je ook 1 of 2 steden per keer bewandelen!

Meer informatie en de volledige route bekijk je hier


Gelderland: genieten van de Veluwe

blank

Gelderland heeft een heleboel moois te bieden, waaronder de Veluwe. Dit natuurgebied is in 2016 nog verkozen tot het mooiste natuurgebied van Nederland. Dat is onder meer de reden dat wij deze prachtige wandelroute op de Veluwe met jullie willen delen. Oftewel, de Loenermark. Dit terrein dat onderdeel uitmaakt van het gebied Landschap en Kasteelen, een pareltje van de Veluwe. Je moet niet verbaasd zijn als je tussen de bomen, heide en stuifduinen hier en daar een hert of vos ziet. Maar wees niet bang: deze diertjes zijn banger voor jou dan jij voor hen!

Meer informatie en de volledige route bekijk je hier


Overijssel: Nationaal Park Weerribben

blank

Als je een beetje bekend met de historie van Nederland, dan weet je hoe belangrijk veen, turf, riet en moeras vroeger was. Vandaag de dag zul je echt geen turfstekers meer tegenkomen, maar het is wel interessant om je in hetzelfde gebied te begeven. De beste plek om dit te ervaren is Wanneperveen, dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het belooft een leuke wandeling te worden over rustige weggetjes en schattige moeraspaadjes!

Meer informatie en de volledige route bekijk je hier


Flevoland: Blote Voeten Zeebodempad

Flevoland is een bijzondere provincie, die door de mens is aangelegd. Daarom is de wandelbeleving hier anders, maar niet minder leuk. Zo is er een hele bijzondere route, het Kneipp Blote Voeten Zeebodempad. Dit is een wandeling die je – zoals de naam al zegt – op blote voeten moet en kunt maken. Het is heel bijzonder om de koude, harde en zachte ondergrond met je huid te ervaren. Je gaat helemaal ‘terug naar de basis’, en ervaart een vreemd gevoel van vrijheid.

Meer informatie en de volledige route bekijk je hier


Utrecht: Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

blank

De Utrechtse Heuvelrrug is een bijzonder mooi natuurgebied waar je echt een keer geweest moet zijn. Is het niet om te wandelen, dan is het wel om te fietsen of paarde te rijden. Dit uitgestrekte gebied barst van de mogelijkheden! De organisatie van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug heeft maar liefst 56 verschillende wandelroutes geregistreerd, variërend van 2 tot 21 kilometer. Dus of je nu even een half uurtje wilt lopen, of een middag op pad wil: de Utrechtse Heuvelrug biedt voldoende variatie.

Meer informatie en de volledige routes bekijk je hier


Limburg: Slenaken, parel van het Heuvelland

Het nieuwsportaal 1Limburg kopte in 2017 met de tekst: “Wandelaars opgelet. De mooiste wandeling van Nederland maak je in Limburg, in Slenaken om precies te zijn.” De 17 kilometer lange wandelroute werd verkozen door bezoekers van de website wandelzoekpagina.nl. Een pagina waar diverse routes door het hele land worden aangeboden. Maar… Wat maakt deze wandeling zo speciaal? Laten we begin met het feit dat Slenaken een allervriendelijkst dorpje is, waar cultuur, natuur en gastvrijheid centraal staan. In de prachtige omgeving kun je urenlang lopen door de glooiende landschappen, om aan het einde van een intensieve wandeling bij te komen in een bourgondisch restaurantje.

Meer informatie en de volledige route bekijk je hier


Noord-Brabant

Wist je al dat Noord-Brabant maar liefst 4 nationale parken heeft? Dat betekent dat het nog knap lastig wordt om de mooiste wandelroute uit te kiezen. Wij beginnen gewoon met een van de beste en bekendste nationaal parken, namelijk De Bieschbosch. Dit is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa, wat betekent dat er ontzettend veel flora en fauna is. Wandelaars kunnen zelf kiezen hoe ze het gebied bewandelen. Een lange struintocht door een drassig wetland, of toch een kort ommetje over het asfalt? De keus is aan jou.

Meer informatie en de volledige routes bekijk je hier


Zuid-Holland: langs de Lek

Zuid-Holland is een vrij stedelijk gebied, dus het zou voor de hand liggen om een stadswandeling uit te kiezen, net zoals we dat bij Groningen hebben gedaan. Maar nee, wij vinden het leuker om van de gebaande paden af te wijken, zowel letterlijk als figuurlijk. Daarom willen wij jou graag laten kennismaken met de wandelroute langs de Lek. Je hoeft alleen maar de oevers van de rivier te volgen om uit te komen bij uitgestrekte polders en uiteindelijk bij het schattige vestigingsstadje Nieuwpoort.

Meer informatie en de volledige routes bekijk je hier


Noord-Holland: ontdek de duinen

Wil je graag wandelen in Noord-Holland? Dan zouden wij ervoor kiezen om lekker door de duinen te gaan wandelen. Een duin is immers een uniek uitzicht, wat niet op veel plaatsen in Nederland te bewonderen is. Tijdens de wandelroute ‘Zwanenwater vlakbij Callantsoog’ zal je zien hoe speciaal het duingebied eigenlijk is. Je komt langs grote meren, talloze poeltjes, mysterieuze moerrassen en kleurrijke graslanden. Vergeet de observatiehutten niet! Vanaf hier kun je maar liefst 80 vogelsoorten bekijken.

Meer informatie en de volledige routes bekijk je hier


Zeeland: korte, culturele wandeling

VVV Zeeland heeft zowaar een wandelnetwerk uitgestippeld. Je kunt zelfs knooppunten met elkaar verbinden en op die manier je eigen route uitstippelen. Uiteraard heeft de organisatie zelf ook 11 mooie routes geselecteerd, variërend in lengte en thema. Een route die we graag willen uitlichten is de ‘Oosterschelde route’, in Zuid-Beveland. Deze route is kort (3.9 km!) maar krachtig. Je leert namelijk alles over de mossel-en oestercultuur, terwijl je je ogen uitkijkt in het schattige Yerseke. En natuurlijk moet je de verse oesters écht even proeven (als je er van houdt).

Meer informatie en de volledige routes bekijk je hierfoto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag