6 leuke excursies in Nederland

6 leuke excursies in Nederland

Laatst bijgewerkt: 14 februari 2019

Nederland heeft heel veel bijzondere bezienswaardigheden. Ook al woon je hier al je hele leven, tóch is er altijd wel iets nieuws dat je kunt ontdekken! Een van de beste manieren om ons land te verkennen, is door middel van een excursie. In dit artikel bespreken we een aantal diverse uitstapjes: van een stadstour, tot een bezoek aan de Nederlandse hunebedden en van een wandeling op de Veluwe tot een dagje naar de Rotterdamse haven. Kortom, er zijn genoeg leuke excursies voor iedereen: sportievelingen, city hoppers, natuurliefhebbers en noem maar op. Doe alvast wat inspiratie op met onderstaande 6 tips!


1. Citytours: op excursie naar een Nederlandse stad

Nederland heeft maar liefst 12 provincies, meer dan 400 gemeenten en nog meer steden. Niet al die steden zijn de moeite waard, maar de grote steden… Daar wil je een keer geweest zijn. Je hebt misschien het idee dat je alles al gezien hebt, maar volgens een recent statistiekenrapport zijn er meer dan 60 grote, Nederlandse steden. ‘Groot’ wordt hier gedefinieerd als meer dan 50.000 inwoners.

Een excursie is een van de beste manieren om een onbekende stad te leren kennen, of om een stad die je al kende nóg beter te leren kennen. Je gaat namelijk op pad met een gids, die jou moeiteloos langs alle hoogtepunten van de stad leidt. Daarnaast vertelt hij of zij honderduit over de geschiedenis, grappige feitjes, dingen die je in de omgeving kunt doen en nog veel meer. Amsterdam staat stipt op nummer 1 als favoriete city tour excursie, maar je kunt in andere steden ook terecht voor een city tour! Als je meer inspiratie op wil doen over de verschillende steden voor een city tour, raden we je aan om verder te lezen in onderstaande artikelen.


2. Excursie naar de Rotterdamse haven (Maasvlakte)

De Rotterdamse haven is van groot belang voor onze economie. Op moment van schrijven is de Rotterdamse haven zelfs het grootste haven- en industriecomplex van Europa. Tussen 1962 en 2004 was het zelfs de grootste haven ter wereld, maar Rotterdam is qua oppervlakte ingehaald door de haven van Shanghai, Singapore en enkele andere intercontinentale havens.

De hoeveelheid goederen die hier elke dag wordt geladen en gelost, kun je met het blote oog niet tellen. Het gaat om duizenden kilo’s aan kleding, eten, elektronica; noem maar op. Het grootste gedeelte van de import en export gaat via de Rotterdamse haven. Je kunt wel nagaan dat dit een enorm complex industrieterrein is, waar enorm veel mankracht vereist is om alles elke dag in goede banen te leiden. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt er continu gebrainstormd over de toekomst van de haven. Op moment van schrijven zijn ze zelfs bezig met een Maasvlakte 2.

Er zijn geregeld leuke excursies, bijvoorbeeld vanuit de Educatief Informatie Centrum (EIC) Mainport Rotterdam. Tijdens het bezoek wordt je rondgeleid op een deel van het havencomplex, krijg je informatie over de toekomstplannen en bezoek je een bestaand havenbedrijf of een terminal. De details verschillen per aanbieder en excursieprogramma.


3. Uitstapje naar de Nederlandse hunebedden in Drenthe

Hunebedden zijn een van de oudste, best bewaard gebleven overblijfselen uit de prehistorie. Ze stammen vermoedelijk uit de Trechterbekercultuur, dat is een onderdeel van ‘de Nieuwe steentijd’, een periode die zo’n 5400 jaar geleden plaatsvond. Je herkent de hunebedden aan een aantal op elkaar gestapelde stenen, die functioneerden als grafkelder. Dat hebben archeologen achterhaald aan de hand van voorwerpen die ze in de hunebedden vonden, zoals typerende Trechterbekers.

Voor zover bekend, zijn de hunebedden uitsluitend gebouwd in de Noordelijke gebieden, zoals Nederland, Duitsland en Denemarken. Om precies te zijn door de boerenvolkeren, die de hunebedden zelf maakten. Het is echt een raadsel hoe ze deze ontzettend zware stenen op elkaar hebben gestapeld. Tot op de dag van vandaag zullen we dat nooit weten. Met deze kennis in ‘t achterhoofd is het des te specialer om de hunebedden te bezoeken.

In Nederland liggen er nog ongeveer 54 hunebedden, waarvan 50 in Drenthe en 4 in Groningen. Je kunt deze hunebedden het beste bezoeken door met de auto naar het natuurgebied te rijden en daar een wandeling of fietstocht te maken. Om meer informatie te verkrijgen, kun je terecht in het Hunebedcentrum in Borger. Je kunt daar tevens een excursie boeken, zodat een gids jou gedurende een ochtend, middag of dag bij kunt praten over de geschiedenis van hunebedden.


4. Toerist in eigen land bij het Keukenhof

De Keukenhof is de grootste bloementuin ter wereld waar elk jaar meer dan 7 miljoen bloembollen worden geplant. Daarmee is de Keukenhof een van de mooiste en meest kleurrijke bezienswaardigheden van Nederland. Laat je niet afschrikken door de hordes Chinezen en Japanners. Dat zij al die kilometers hebben gereisd voor attracties zoals het Keukenhof, zegt al genoeg over de schoonheid van de tuin.

Wil jij binnenkort naar de Keukenhof? Je kunt zelf een ticket kopen en een route volgen, of je kunt een excursie boeken. De excursie is vooral interessant als je meer wilt weten over de oorsprong van de bloemen of de tuin. Als je er alleen maar komt om foto’s te maken, kom je al een heel eind met een plattegrond en een goede camera. Let op: de Keukenhof is slechts 8 weken per jaar geopend, vanaf eind maart tot eind juni. Daarna is het bloemenseizoen weer voorbij en moet je weer een jaar wachten tot je de tuin opnieuw kunt bezoeken…


5. Excursie naar het oer-Hollandse Nederland

Buitenlandse toeristen trekken massaal naar het ‘echte Holland’. Wat houdt dat in? Typische steden waar de oude ambachten nog naar voren komen. De meest populaire steden in dit rijtje zijn de Zaanse Schans, Edam en Volendam. Je kunt deze steden door hier een dagje heen te gaan, maar je kunt ook een georganiseerde excursie boeken waarbij je alledrie de plaatsen op een dag bekijkt. Voordat je een besluit maakt, is het wellicht leuk om nog wat meer te lezen over de verschillende oer-Hollandse steden.

De Zaanse Schans

In de Zaanse Schans herbeleef je de 18e en de 19e eeuw. Hier is nog veel aandacht voor de ambachten. Neem bijvoorbeeld het bakkerijmuseum, of het pakhuis waar tot op de dag van vandaag klompen worden gemaakt. Maar dan ben je nog niet uitgekeken. Wat dacht je van de kaasmakerij, tin-gieterij, de houten huisjes, ambachtelijke werkplaatsen of de authentieke molens die je hier tegenkomt? Elke Nederlander moet hier minstens een keer in z’n leven geweest zijn.

Volendam

Volendam is sinds jaar en dag een wereldberoemd Vissersdorp. In 1875 liepen de eerste toeristen hier al rond, en tot op de dag vandaag is het populair bij zowel inwoners van Nederland als toeristen. Je kunt hier alles doen wat je van te voren verwacht. Haring proeven, kaas eten, foto’s maken in klederdracht en noem maar op. Enorm toeristisch, maar dat heeft ook wel weer z’n charmes. Wat ons betreft.

Edam

Edam is wereldwijd bekend vanwege de Edammer Kaas. Als je hier bent, dan mag een bezoek aan de kaasfabriek niet ontbreken. Daar kun je tevens proeven hoe de échte Edammer Kaas proeft. Na afloop kun je rustig rondslenteren door de pittoreske straatjes, kijkend naar de karakteristieke 17-eeuwse panden en de schattige grachtengordel.


6. Leuke en natuurrijke excursie naar de ongerepte Veluwe

Heb je geen behoefte aan de drukte van de stad, de hectiek van de haven of de hordes toeristen in Volendam of het Keukenhof? Dan kun je beter kiezen voor een excursie naar de natuur. De meeste mensen gaan naar een van de Waddeneilanden om daar lekker uit te waaien. Maar wij pleiten voor een ander, origineler alternatief: de Veluwe. Dit is een van de enige plekken in Nederland waar het wildlife nog volledig z’n gang kan gaan. Een van de bijzondere dieren die je hier kunt tegenkomen, zijn wilde zwijnen. Om het allermeest te halen van jouw bezoek aan de Veluwe, kun je het beste een excursie boeken of een wandeling maken met de boswachter. Hij of zij kan jou de mooiste plekjes van het gebied laten zien, en weet precies als er een bijzonder dier in de buurt is.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag