Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 tips voor een weekendje weg met hond in Nederland

7 tips voor een weekendje weg met hond in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een weekendje weg is altijd fijn, maar voor hondenbezitters niet altijd even makkelijk. Je staat namelijk direct al voor een belangrijke keuze: neem je je hond wél of niet mee? Is je hond überhaupt welkom in het hotel, de b&b of het vakantiehuisje op het vakantiepark? En belemmert je trouwe viervoeter je niet teveel bij alle uitstapjes die je wilt maken op je vakantieadres? In dit artikel dan ook 7 tips die ervoor zorgen dat je weekendje weg met je hond een waar succes wordt!


1. Wel of niet op pad met je hond?

De ene hond is het gewend om overal mee naar toe te gaan. Je kunt de hond met een gerust hart meenemen naar restaurants, winkelstraten, het strand en alle andere plekjes die je maar wilt bezoeken tijdens je weekendje weg. De andere hond is het juist helemaal niet gewend om samen met je op pad te gaan. In dit laatste geval kan het knap lastig zijn om de overweging te maken om je hond mee te nemen tijdens je weekendje weg. Je gaat tenslotte een weekend weg voor je ontspanning en dan voortdurend na moeten denken of je je hond wel mee kunt nemen naar een bepaalde aangelegenheid zorgt dan ook alleen maar voor stress. Niet alleen bij jou, maar zeker ook bij je hond.

De eerste tip die we je dan ook geven is simpelweg de volgende: breng je hond naar een oppasser of pension als je denkt dat het voor jullie beiden alleen maar stressvol is als je ‘m meeneemt tijdens je weekendje weg. Voorkomen is beter dan genezen en het zou zonde zijn als je weekendje weg in het water valt omdat je je constant zorgen loopt te maken om (of erger nog: ergert aan) je hond!


2. De bestemming

Is je hond hét schoolvoorbeeld van een hond die je overal mee naar toe kunt nemen zonder problemen, dan rijst natuurlijk de volgende kwestie rondom je weekendje weg met de hond in Nederland: waar ga je naar toe? In Nederland zijn we gelukkig erg hondvriendelijk over het algemeen. In ons artikel over overnachten met je hond ontdek je bijvoorbeeld hotelketens en b&b’s waar je hond meer dan welkom is en in ons artikel over een vakantie aan zee met je hond kon je al lezen dat vrijwel overal aan de kustlijn van Nederland wel hondenstranden zijn te vinden (inclusief huisdiervriendelijke accommodaties vlakbij in de buurt) waar je hond en jij lekker uit kunnen waaien tijdens het weekendje weg. Wat dat betreft moet het niet heel moeilijk zijn om een geschikte bestemming in Nederland te vinden waar je weekendje weg naar toe gaat. Via het internet is vrij eenvoudig uit te zoeken of je hond welkom is op de accommodatie of niet. Boek je een hotel via bijvoorbeeld Booking.com, dan staat er bij de beschrijving altijd duidelijk of het hotel huisdiervriendelijk is of niet. Ga je naar een vakantiepark van bijvoorbeeld Landal, Center Parcs of Roompot, dan zijn er altijd huisdiervriendelijke vakantiehuisjes te vinden waar je kunt verblijven. Voor B&B’s ligt het helemaal aan de eigenaar of je trouwe viervoeter welkom is en een simpel telefoontje geeft direct uitsluitsel.

Denk bij het kiezen van je bestemming in ieder geval na over de activiteiten die je wilt gaan doen tijdens je weekendje weg. Probeer een goede balans te vinden tussen activiteiten die je samen met je hond kunt doen en activiteiten waarbij je je hond (helaas) niet mee kunt nemen. Denk in het geval van het laatste bijvoorbeeld aan het bezoeken van een museum of andere bezienswaardigheid waarbij je hond niet mee naar binnen mag. Je kunt ervoor kiezen om de bezienswaardigheid dan niet te bezoeken, maar het zou zonde zijn als je het wél graag wilt maar omwille van je hond toch niet doet. Wat dat betreft zijn er natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden en hoef je niet per se bepaalde attracties over te slaan omdat je trouwe viervoeter er niet welkom is.


3. Wees een schoolvoorbeeld van een goede eigenaar

In Nederland zijn we gelukkig gezegend met een volkje dat over het algemeen weg loopt met honden. We houden van ze en snappen goed dat hondeneigenaren hun hond het liefst overal mee naar toe nemen. Erg belangrijk dus om dat goede stereotiepe beeld te behouden natuurlijk. Zorg er dan ook voor dat jij en je hond een schoolvoorbeeld zijn van hoe het moet.

Staat je hond goed onder appèl, dan kun je hem in natuurgebieden (indien toegestaan natuurlijk) prima los laten lopen. Luistert je hond echter niet al te goed als hij of zij losloopt, denk dan twee keer na of je je hond los laat lopen in een (uitgestrekt) natuurgebied. Het is bijvoorbeeld erg vervelend als andere wandelaars ongevraagd gehinderd worden door je hond (ook al heeft je hond alleen maar vriendelijke bedoelingen en wilt hij eigenlijk alleen maar een aai over z’n bol), maar het is nóg vervelender als je hond de kuierlatten neemt omdat hij een konijn op het spoor is en je hem vervolgens kwijt raakt in een groot natuurgebied.

Wellicht overbodig om te zeggen, maar ga nooit de deur uit zonder voldoende poepzakjes. In vrijwel elke gemeente in Nederland wordt van hondeneigenaren verwacht dat ze de hondenpoep opruimen, zelfs in speciale losloopgebieden. Wees niet dé asociaal waar mensen met een aversie van honden zo’n hekel aan hebben: de hondeneigenaar die de poep laat liggen waardoor een andere persoon er per ongeluk in kan gaan staan.


4. Voldoende water meenemen in de zomermaanden

Opnieuw iets dat je echt niet mag vergeten als je de deur uit gaat met je trouwe viervoeter in de warme zomermaanden: een fles water en z’n (opvouwbare) drinkbak. Je kunt tenslotte niet zomaar overal wat te drinken regelen voor je hond. Ga je naar een restaurant in een toeristisch gebied, dan zal de ober negen van de tien keer zelf aanbieden om een bakje water voor de hond te halen, maar stel dat je midden in het bos loopt met je hond, dan is het wat minder vanzelfsprekend dat je een punt gaat vinden waar je hond wat kan drinken. Neem dus vooral een drinkflesje (of grote fles) water mee zodat je je hond van tijd tot tijd wat te drinken kunt geven wanneer hij het nodig heeft.


5. Vermijd inspannende activiteiten midden op de dag.

Een tip die vooral van invloed is op de warmere maanden van het jaar, maar waar we soms niet helemaal goed bij stil staan. Ben je van plan om een stevige wandeling langs de kust te gaan maken of flink wat kilometers af te leggen in de bossen, doe dit dan bij voorkeur in de ochtenduren of na drie uur. Het is dan net even wat aangenamer voor je hond (maar vaak ook voor jezelf) dan tijdens de warmste periode van de dag. Is er geen mogelijkheid om je activiteit in de ochtend of middag plaats te laten vinden, bedenk dan goed of je je hond er een plezier mee doet door hem mee te nemen. Een grote stad doorslenteren op zaterdagmiddag terwijl het 30 graden is is voor jou misschien leuk, maar je hond zal je er niet echt een plezier mee doen. Je kunt hem dan beter op de accommodatie zelf laten of – als je dat liever niet doet – een dagopvang in de buurt regelen.


6. Je hond alleen laten tijdens je weekendje weg is geen ramp

Inhakend op bovenstaande tip: soms is het voor jullie beiden veel fijner om je hond voor korte tijd alleen te laten in je vakantiewoning, b&b of hotelkamer. Soms ontkom je er niet aan (bijvoorbeeld als je een museum wilt bezoeken waar je hond niet welkom is), soms is het simpelweg fijner. Voel je vooral niet bezwaard om je hond eventjes alleen te laten in de accommodatie. Ja, een hond zal het wat lastig vinden als je hem plots in een vreemde omgeving helemaal alleen achterlaat, maar er zijn wat ‘trucjes’ die ervoor zorgen dat je trouwe viervoeter zich toch op z’n gemak voelt wanneer je even zelf op pad bent. Zorg in de eerste plaats voor een vast plekje voor je hond. Ergens waar hij zich fijn voelt. Een groot voordeel kan de eigen hondenmand of kussen zijn. Deze ruikt bekend en zal voor je hond een fijne plek zijn tijdens het weekendje weg om tot rust te komen. Heb je de mogelijkheid niet om een hele mand of kussen mee te nemen, neem dan vooral een dekentje mee waar hij op kan liggen. Zorg voor voldoende water en eventueel eten als je weggaat en zet de tv of radio aan. Achtergrondgeluid kan fijn zijn voor je hond. Het lijkt dan net alsof er toch iemand bij ‘m is terwijl jij weg bent.

Overigens is deze tip alleen toepasbaar als je hond geen last heeft van enorme verlatingsangst. Als je weet dat je hond aan één stuk gaat zitten blaffen of janken als jij de hort op bent, laat je hond dan vooral niet alleen in de accommodatie. In het meest gunstige geval zal je de overige gasten lastig vallen en een volgende keer niet meer welkom zijn op de accommodatie, in het ergste geval mag je bij terugkomst van je uitstapje direct je spullen pakken en valt je hele weekendje weg in het water. Vooral niet doen dus als je weet dat je hond niet goed alleen kan zijn (in een vreemde omgeving). Ga in dat geval liever op zoek naar een dagopvang in de buurt. Vrijwel overal in Nederland zijn er wel (privé) hondenoppassers of dierenpensions waar je maatje een dagje kan verblijven. Een stuk fijner voor ‘m dan helemaal alleen op een hotelkamer zitten natuurlijk!


7. Laat je hond NOOIT alleen in de auto

We hopen dat de laatste tip voor tijdens je weekendje weg met de hond volkomen overbodig is, maar please-please-please laat je hond niet alleen achter in de (warme) auto. Ook niet om even snel een boodschapje te doen en al helemaal niet tijdens je bezoek aan een bar, restaurant, winkel of bezienswaardigheid. Temperaturen in de auto lopen in de zomermaanden razendsnel op met alle mogelijke gevolgen van dien. In het meest gunstige geval heeft een medemens die wél logisch nadenkt je ruit ingetikt en je hond bevrijdt uit de levensgevaarlijke situatie, in het minst gunstige geval ben je je trouwe viervoeter voorgoed kwijt. Nooit doen dus!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Weekendje weg Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag