Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je overnachten met een hond in Nederland?

Waar kun je overnachten met een hond in Nederland?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je op vakantie gaat neem je natuurlijk het liefste je hond met je mee. Gelukkig kun je op steeds meer plekken in Nederland overnachten met je hond. Daarvoor hoef je nog niet eens naar het platteland of een natuurgebied af te reizen, want ook in de stad vind je veel hotels waar je met je hond terecht kunt.

Op deze pagina geven we je een overzicht van alle verschillende accommodaties waar honden welkom zijn en hoe je een overnachting vindt waar niet alleen jijzelf, maar ook je hond heel blij mee zal zijn.


Overnachten in een hotel met je hond

Een hele goede optie om met je hond te overnachten is om een kamer te boeken in een hotel waar honden zijn toegestaan. Zo kun je zelfs een citytrip maken met je hond als die de drukte niet erg vindt. Bij het kiezen van een hotel in een grote stad is het voor het uitlaten fijn om ook goed op de locatie te letten, want dan zit je waarschijnlijk het liefste vlak naast een park.

Als je kiest voor vakantie vieren in een landelijke omgeving of aan het strand dan is een hotel natuurlijk ook een perfecte keuze. Je bent dan van alle gemakken voorzien en kunt in de regel zo het hotel uitlopen om zelfs een klein uitlaatrondje tot een feestje te maken.

Vind je hond een hotel wel prettig?

Of het überhaupt een goed idee is om met je hond in een hotel te overnachten ligt eraan hoe je hond zich zal gedragen. Niet elke hond vindt het bijvoorbeeld fijn dat er rondom je kamer soms wat rumoer is. Als hij of zij telkens aanslaat wanneer er iemand over de gang loopt is het beter om een andere overnachtingsplek te vinden waar je meer rust hebt.

Je kunt bij het boeken van de kamer ook een speciaal verzoek indienen om aan het eind van een gang geplaatst te worden. Het probleem daarmee is natuurlijk wel dat zo’n verzoek niet altijd ingewilligd kan worden. Over het algemeen geldt: hoe vroeger je een hotelkamer boekt, hoe meer kans dat er aan je verzoek kan worden voldaan.

Aanvullende kosten voor honden

Soms mag je trouwe viervoeter gratis in een hotel verblijven, maar in veel hotels betaal je aanvullende kosten. Die worden in rekening gebracht omdat het hotel verwacht langer bezig te zijn met schoonmaken (denk aan het extra grondig stofzuigen vanwege hondenharen op het tapijt). Gemiddeld bedragen deze aanvullende kosten ongeveer € 10,- tot € 20,- per hond per nacht.

Let overigens goed op bij het bieden op hotelovernachtingen bij bekende veilingsites. Dat kan een voordelige manier zijn om een comfortabel hotelkamer te boeken, maar het kan wel gebeuren dat je alsnog een toeslag moet betalen wanneer je aangeeft met je hond te zullen komen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij hotels waar de voor honden geschikte kamers allemaal wat groter zijn dan de standaard kamers en dus ook in een hoger prijssegment vallen.

Alleen kleine honden en bijkomende regels

De meeste hotels hanteren een aantal spelregels voor het overnachten met een hond. We noemen hier daarom de meest voorkomende regels.

  • Sommige hotels maken een onderscheid tussen honden op basis van het aantal, formaat en/of het gewicht van honden. Wanneer dit het geval is hoort dit al voor het boeken duidelijk te worden vermeld.
  • Wanneer honden in bepaalde hotelkamers zijn toegestaan betekent dit vaak niet dat ze meteen overal in het hotel mogen komen. Het restaurant is bijvoorbeeld een vaak voorkomende uitzondering.
  • Honden moeten buiten de kamer altijd zijn aangelijnd en goed onder appel staan. De andere gasten moeten dus zo min mogelijk last hebben van je hond.
  • Een hond alleen laten op de hotelkamer is natuurlijk niet altijd een goed idee. Soms is het nodig, bijvoorbeeld als je gaat ontbijten en de hond niet mee mag in het restaurant, maar het liefst beperk je het zoveel mogelijk. In sommige hotels mag het zelfs helemaal niet.

Check van tevoren goed of jouw hotel eigen specifieke regels heeft die hier niet genoemd worden, want hou je jezelf daar niet aan dan kan het hotel extra kosten in rekening brengen.


Welke hotelketens zijn het meest hondvriendelijk?

Wanneer je een bepaald hotel op het oog hebt kun je die het beste zelf eerst goed beoordelen op hun hondvriendelijkheid. Bij lang niet alle ketens kun je ook automatisch met je hond terecht. Wanneer je kijkt naar de grotere hotelketens in Nederland  zijn er enkele die er positief uitspringen.

Fletcher hotels

Door heel Nederland verspreid vind je ongeveer 80 Fletcher hotels met 3 of 4 sterren en over het algemeen voordelige kamperprijzen. Bij meer dan 60 van deze hotels zijn honden welkom en dat maakt Fletcher al jaren tot een logische keus voor veel hondeneigenaren. Je vindt Fletcher hotels veel langs de Nederlandse kust en op de Veluwe, natuurlijk bestemmingen die bij uitstek geschikt zijn om met je hond naartoe te gaan.

Van der Valk hotels

Ook in vrijwel alle Van der Valk hotels zijn honden meer dan welkom. De aanvullende kosten per nacht zijn hierbij vaak wel wat hoger dan gemiddeld, tot € 17,50 per nacht. Per hotel kunnen de voorwaarden, prijzen en aanvullende regels verschillen, let daar dus even goed op voordat je boekt. Check voor je een kamer boekt het specifieke Van der Valk hotel waar je interesse in hebt, want er gelden soms aparte voorwaarden per hotel.


Vakantiehuizen waar honden welkom zijn

Een vakantiehuisje huren bij een particulier is een leuke en ontspannen manier om vakantie te vieren. Elk vakantiehuisje is uniek en bezorgt je meteen een heerlijk vakantiegevoel, vooral als je in een natuurlijke omgeving zit. Het is dan extra leuk  wanneer je hond mee kan om samen van de omgeving te genieten.

Bij vrijwel alle overzicht websites met particuliere vakantiehuizen kun je tegenwoordig de optie “Honden welkom” kiezen om alleen huizen te tonen waar je met je hond mag verblijven. Je kunt ook selecteren op huizen met een eigen tuin, wat natuurlijk erg leuk is voor mens en dier. Vergeet ook Marktplaats niet als een fijne optie om bijzondere vakantiehuizen te vinden.

Let op: Net zoals bij het met je hond overnachten in een hotel zijn er bij vakantiehuisjes ook vaak enkele belangrijke spelregels. Zo is de hond alleen in het huisje laten vaak niet toegestaan. Let er ook op dat de tuin niet automatisch ook als uitlaatplek mag worden gebruikt en dat je hond er dan dus niet zijn behoefte mag doen, zelfs niet als je het opruimt.

Vakantiehuis met omheinde tuin

Wanneer je niet alleen jezelf maar ook je hond een fantastische vakantie wilt geven dan is een vakantiehuis met een omheinde tuin natuurlijk geweldig. Je hond kan dan heerlijk in de tuin rennen en spelen zonder het risico op weglopen.

Vakantiehuizen met een omheinde tuin zijn eerder uitzondering dan regel, maar wanneer je specifiek zoekt naar hondvriendelijke vakantiehuizen kun je de optie voor een omheinde tuin vaak wel invullen bij het zoeken.

Let wel op dat de ene omheining de andere niet is en dat de grootte van je eigen hond bepaalt of een laag hek wel of niet volstaat. Dit wordt vaak wel duidelijk uit de eventuele foto’s die je bij een huisje ziet staan, maar je kunt het ook voor de zekerheid even navragen bij de huiseigenaar.


Bungalowparken met faciliteiten voor honden

Vrijwel elk bungalowpark staat het verblijf van een of meer honden toe. Hoeveel honden je maximaal mee kunt nemen verschilt per park. Meestal zijn er een aantal bungalows geschikt gemaakt voor honden. Wanneer je een boeking doet waarbij je ook honden opgeeft word je door het park automatisch in zo’n bungalow geplaatst.

Net zoals bij het verblijf in een vakantiehuisje gelden er een aantal regels waar je je aan moet houden, zoals bijvoorbeeld het niet alleen in de bungalow achterlaten van je hond. Ook moet de hond op het park altijd aangelijnd zijn. Vergeet ook niet het inentingsboekje van je hond mee te nemen want dit moet je op verzoek kunnen tonen.

Enkele voorbeelden van grote bungalowparken waar je met je hond welkom bent zijn Center Parcs en Europarcs. Op deze parken vind je vaak speciale voorzieningen zoals hondentoiletten en een losloopveld, zodat je hond ook een leuke vakantie zal hebben.

Bij diverse Landal Green Parks in Nederland kun je zelfs een speciale hondenbungalow boeken. Daar vind je een hondenmand en een bench in de bungalow, wat natuurlijk heel handig is omdat je dit dan niet zelf hoeft mee te nemen. Ook kan je hond op het park genieten van een warme hondendouche en is er in het restaurant een speciale hondenmaaltijd te krijgen.


Hondvriendelijke Bed and Breakfasts

Wil je er even kort tussenuit, dan is een verblijf in een Bed and Breakfast altijd leuk. Overnachten is er persoonlijker en vaak ook voordeliger dan in een hotel. Met name wanneer de B&B zich op een rustige plek bevindt is het natuurlijk heel leuk om je hond mee te kunnen nemen. Bij heel veel B&B’s mag dit ook, vooral wanneer ze zich in de bossen, vlakbij het strand of ergens midden op het platteland bevinden. Wanneer je een B&B hebt gevonden die je leuk lijkt kun je meestal snel vinden of je hond ook welkom is en welke aanvullende regels en kosten eraan zijn verbonden.


Hond mee op de camping

Kamperen is een leuke manier om vakantie te vieren. Je zit vaak midden in de natuur en kunt even helemaal back to basics. Op veel campings is je hond gewoon welkom maar er zit natuurlijk wel verschil in campings onderling. Bij het boeken is het dus een goed idee om ook goed te kijken naar voorzieningen voor honden, zoals een hondenstrandje waar lekker gezwommen kan worden, een losloopveldje voor honden en andere faciliteiten.

Om een verblijf met je hond op een camping een prettige ervaring te maken is het van belang dat je een hond hebt die sociaal en rustig is. Je hebt nu eenmaal weinig plek op een camping en vaak is het best wel druk om je heen. Als je hond daardoor van streek raakt en ongewenst gedrag gaat vertonen is dat voor niemand leuk, ook niet voor je hond.

Met name slapen kan een uitdaging zijn, want heeft je hond de neiging om op geluiden te reageren dan kan dit voor veel slapeloze nachten zorgen. Daarom is het altijd een goed idee om alvast een paar keer te wennen met je hond, door bijvoorbeeld alvast een nachtje proef te slapen in de tent voor je afreist naar de vakantiebestemming.


Met je hond overnachten in een trekkershut

Trekt het idee van kamperen met je hond je wel aan, maar zie je het wat minder zitten om met je viervoeter in een tent te kruipen? Dan kun je ook een trekkershut overwegen. Dat zijn eenvoudige hutten zonder veel comfort die meestal op een camping zijn geplaatst. Je hebt dan alle voordelen van kamperen, maar beschikt ook over iets meer rust en privacy. Dat kan net het verschil maken tussen een vakantie met stress of juist vol plezier en ontspanning.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag