Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Dagje weg naar Utrecht. Wat te doen in de stad Utrecht?

Dagje weg naar Utrecht. Wat te doen in de stad Utrecht?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Utrecht, in de volksmond de Domstad genoemd, wordt door veel mensen als mooiste stad van Nederland beschouwd. Dat is niet zo gek als je naar de historie, architectuur en sfeer kijkt. De stad is qua geschiedenis zeer indrukwekkend en qua bewoners jong en levendig. Deze combinatie zorgt ervoor dat er altijd voor iedereen wat te beleven valt. Dwaal langs de grachten en bewonder je over de prachtige omliggende pakhuizen, oude straten, pittoreske bruggetjes en het heerlijke eten en drinken.


Geschiedenis

Voordat we los gaan met tips over bezienswaardigheden, eerst een beknopt stukje over de oorsprong van de stad. Door meer context te krijgen wordt het bezoeken ervan nóg leuker, vooral omdat veel bezienswaardigheden een historische waarde hebben. Voor het ontstaan van Utrecht gaan we ongeveer 2000 jaar terug in de tijd. De Romeinen begonnen met de eerste bouwwerkzaamheden. Ze maakten vooral veel forten ter bescherming van hun volk. Een paar honderd jaar later, toen het Romeinse rijk langzaam terrein verloor, werd ook Utrecht kwetsbaarder en dat bleef niet onopgemerkt bij andere volkeren. De Friezen en later de Franken namen Utrecht over en bouwden de bekendste bezienswaardigheid van Utrecht, de Domtoren. Het gotische bouwwerk heeft tot op de dag van vandaag de hoogste kerktoren van Nederland (112 meter hoog).

Na het bouwen van de Dom met omliggende huizen kreeg Utrecht al snel stadsrechten en begon met het de aanleg van een stadsmuur, waar nog steeds overblijfselen van te zien zijn. Door al deze ontwikkelingen groeide de bevolking snel. Dit zorgde voor nog meer aanbouw en handel in de stad, zoals de zeer unieke werven bij de gracht. Door de ligging van de werven vlak aan het water konden goederen direct van schepen worden afgeladen en opgeslagen. Dit was een ware boost voor de handel wat ervoor zorgde dat Utrecht in alle opzichten rap groeide.

Pas rond het jaar 1900 eindigde de scheepvaart in Utrecht. De werven bij de grachten zijn hedendaags veelal in handen van restauranteigenaren. Het zorgt nog steeds voor een unieke, historische en zeer gezellige sfeer in Utrecht.

blank


De Domtoren

Het 14e eeuws kathedraal valt natuurlijk niet te missen. Het is dé iconische trekpleister van Utrecht. De toren is zoals gezegd de hoogste van Nederland en bevat bovendien 50 klokken die af en toe te horen zijn. Als je in Utrecht bent voor een stedentrip of een dagje uit, mag een bezoek aan deze toren natuurlijk niet ontbreken. Voor het beklimmen van de Dom moet je wel even flink in de beentjes. Er zijn namelijk 465 treden die je op moet. Niet getreurd, het is absoluut de moeite waard. Je hebt een adembenemend uitzicht op de stad en met een beetje geluk kun je Amsterdam ook nog zien liggen. Zelf de toren beklimmen wordt ‘m niet. Je kunt alleen met een gids de top in. Een kaartje kun je voor €9,- bij de VVV of op het internet kopen.

blank

Er is nog een activiteit gelinkt aan de dom: ‘DOM under’. Door middel van verhalen en speurtochten ga je onder de dom opzoek naar archeologische opgravingen en leuke informatie. Voor zowel kinderen als volwassenen is dit leuk én interessant.


Museum Catharijneconvent

Dit voormalig klooster uit de 12e eeuw is ingericht tot rijksmuseum voor religieuze kunst. Naast dat het gebouw van de buitenkant de moeite waard is om te bekijken, vind je binnen de mooiste collectie religieuze, middeleeuwse kunst van Nederland. Denk aan beelden, schilderijen, attributen en manuscripten van bijvoorbeeld Rembrandt. De rijke geschiedenis van het christelijk Nederland spat werkelijk van ieder kunststuk af, zo indrukwekkend is het. Om de zoveel tijd zijn er verschillende tentoonstellingen. Kijk dus van te voren even op de website of dat wat voor jou is. Entreeprijs voor volwassenen is €14,-.


Tivoli Vredenburg

Ook muziekliefhebbers komen aan hun trekken in Utrecht. Tivoli Vredenburg is al jaren lang een bekend poppodium in Nederland. Grote bands als Nirvana, The Arctic Monkeys, The White Stripes, Pearl Jam, Prince en R.E.M hebben er opgetreden, en dat zijn niet de minste. Voorheen zat Tivoli aan de Oude gracht en Vredenburg aan de gelijknamige kade. In 2014 zijn ze samen gegaan en nu heeft het enorme gebouw maar liefst 5 concertzalen en een restaurant. Alle muziekstijlen zijn er te horen, maar vooral veel klassiek, jazz en pop. Het gebouw is overigens moderner dan veel andere gebouwen in Utrecht, maar zeker niet minder mooi. Als je een concert wil bezoeken in Tivoli kun je hier kijken of er wat voor jou tussen zit. Kan haast niet missen!


Louis Hartlooper Complex

Voor de film- en cultuurfanaten is dit prachtige oud-politiebureau in 2004 omgetoverd tot een van de meest sfeervolle bioscopen en cultuurcentra van Nederland. De naam van het complex is afgeleid van een bekende naam uit de Utrechtse filmgeschiedenis: Louis Hartloper. De multi-bioscoop heeft vijf zalen waar vooral ‘filmhuisfilms’ worden vertoond, ook wel arthouse-films genoemd. Je kunt er bovendien prima lunchen en een drankje drinken. Voor menukaarten, filmprogramma’s, evenementen en overige informatie kun je terecht op hartloper.nl. Een ander cultuurcafé waar prachtige films worden gedraaid is Springhaver. Ook daar kun je daar heerlijk, sfeervol lunchen of een goed glas drinken.


Centraal museum

Het leuke aan dit museum is dat het zeer veel verschillende soorten kunst tentoonstelt. Van klassiek tot modern. Alles komt aan bod, zo zit er altijd wat voor iedereen tussen en krijgen nog onbekende kunstenaars een kans. Van oudsher bevat het museum ongeveer 50.000 objecten zoals, tekeningen, kostuums, opgravingen, sieraden, schilderijen, beeldhouwwerken en een stuk scheepswrak. Daarnaast zijn er vaak tentoonstellingen van de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Wat misschien nog wel het leukste is aan dit museum, is het oude atelier van Dick Bruna, de schrijver van het wereldberoemde Nijntje. Stort je in de wereld van het kleine konijntje en het brein achter dit grote succes.


Academiegebouw

Het hoofdgebouw en tevens het uithangbordje van Universiteit Utrecht uit 1891 is absoluut het bezoeken waard. Je kunt het haast niet missen, omdat het aan het Domplein vastligt. Al van oudsher is het hoofd van de universiteit gevestigd in gebouwen en zalen naast de Domkerk. Nog steeds is de prachtige kapittelzaal uit 1462 onderdeel van de universiteit. Bovendien is in deze zaal de Nederlandse staat geboren zoals we die nu kennen door de Unie van Utrecht. In het pand worden geen colleges meer gegeven. Het dient nu vooral als een plek voor debat, diploma-uitreikingen, promoties en lezingen. Jaarlijks brengen zo’n 200.000 mensen een bezoek aan dit imponerende gebouw.

blank


De VR-room

Waan je in een wereld die jij zelf wil met virtual reality. In dit centrum kun je naar hartlief de werkelijkheid uitstappen en verschillende andere werelden instappen, zoals de onderwaterwereld, het heelal, op wolkenkrabbers staan of vechten tegen aliens. Voor iedereen wat. Omdat het best ‘heftig’ kan zijn voor nieuwelingen is er altijd een begeleider bij die overigens ook voor een leuk afwisselend programma zorgt. Zowel voor jong en oud is dit een onvergetelijke belevenis. Het kost ongeveer €25,- voor 90 minuten. Voor alle VR-mogelijkheden, prijzen en reserveringen kun je terecht op deze website.

blank


Het spoorwegmuseum

Sinds jaar en dag is het Nederlandse Spoorwegmuseum een van de populairste musea van het land. Ook voor mensen die in eerste instantie geen fan van treinen zijn is het de moeite waard. Je krijgt de hele 175 jaar historie van treinen te zien, waaronder stoomlocomotieven. Het is ook mogelijk om zelf in een locomotief te stappen en kun je je even machinist voelen. Sterker nog, je kunt zelf een rijdende trein besturen! Maar dan wel in een 4D-experience. Voor kinderen is dit museum al helemaal een walhalla. Ze kunnen hun lol op door in een rijdend minitreintje te zitten, de 4D-experience te doen of in locomotieven te zitten.

blank


Stadswandeling + rondvaart

Zowel de ANWB als de VVV bieden verschillende stadswandelingen aan die je de mooiste verborgen plekken van de stad laat zien. Voor ieder zijn smaak is er wel een gepaste wandeling te vinden: een hofjeswandeling, nachtwandeling, Sint Maarten-wandeling, historische wandeling en de Franks wandeling. Bovendien kun je ook kiezen voor een tocht met gids voor extra informatie. Iedere zondag om 13:00 uur vertrekt vanaf het Domplein een gratis stadswandeling met stadsgids. De verschillende routes zijn zowel te vinden op de Utrecht-app als via downloads op deze website. Je kunt ook je eigen route uitstippelen die langs verschillende bezienswaardigheden gaan, wees creatief! Na een lange wandeling kun je het best onderuitzakken bij een van de café’s of restaurants op de Oude gracht. De sfeer is daar vooral met mooi weer geweldig en zeer uniek omdat je dichtbij het water zit.

blank

Je kunt er ook voor kiezen om de stad van een hele andere kant te zien: vanaf het water. Er zijn verschillende mogelijkheden om door de imposante grachten van Utrecht te varen. Met mooi weer kun je bijvoorbeeld kiezen voor de waterfiets of kano, met name voor kinderen is dit prachtig. Als je graag lekker zit, informatie ontvangt en een bakje koffie erbij drinkt kun je beter voor een rondvaart kiezen.


Wilhelminapark

Naast alle mooie gebouwen, kanalen en straten, kent de stad Utrecht ook genoeg groen. Het beste voorbeeld hiervan is het monumentale Wilhelminapark. Dit grote stadspark wordt door veel Utrechters bezocht om te ontspannen, sporten, maar vooral om te genieten. De geschiedenis van het park gaat terug tot 1888. Een rijke baron verkocht een stuk van zijn grond aan de gemeente die er een wandelpark van maakte. Sindsdien is dat altijd zo gebleven. Er staan daarom veel grote, oude bomen en fonteintjes. In ieder seizoen is een wandeling door het park de moeite waard!.

blank

 foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag