Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 mooie historische steden in Nederland

7 mooie historische steden in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De geschiedenis van Nederland gaat ver terug in het verleden. Voor Christus werden de eerste beginselen van steden al aangelegd door boeren en jagers. Veel van die plekken, met een gunstige ligging aan rivier of zee, zijn uitgegroeid tot rijke en welvarende handelssteden zoals Amsterdam, Delft en Utrecht. Veel van die historie is goed bewaard gebleven en nog zichtbaar in veel Nederlandse steden. Hierbij een lijstje van de mooiste Nederlandse steden met een grote historische waarde.


1. Utrecht

Utrecht staat hedendaags bekend als jonge, sfeervolle stad met de nodige historische waarde. Als je je in het hart van de stad begeeft zie je prachtige grachtenpanden, pakhuizen en werven. De geschiedenis van Utrecht gaat terug naar ongeveer 2000 jaar geleden. De stad werd Utrecht opgericht door de Romeinen. Ze bouwden veelal forten die gebruikt werden ter bescherming van hun volk. Een paar honderd jaar later, toen het Romeinse rijk langzaam terrein verloor, werd ook Utrecht kwetsbaarder en dat bleef niet onopgemerkt bij andere volkeren. De Friezen en later de Franken namen Utrecht over en bouwden in 1254 de bekendste bezienswaardigheid van Utrecht, de Domtoren. Het gotische bouwwerk heeft tot op de dag van vandaag de hoogste kerktoren van Nederland (112 meter hoog).

blank

Na het bouwen van een centrum met kerk kreeg Utrecht al snel stadsrechten en begon met het bouwen van de stadsmuur waar nog steeds overblijfselen van te zien zijn. De stadscontouren werden hierdoor snel zichtbaar. Door al deze ontwikkelingen groeide de bevolking ook enorm. Dit zorgde voor nog meer aanbouw in de stad. Voorbeeld hiervan zijn de zeer unieke werven bij de gracht. Door de ligging van de werven vlak aan het water konden goederen direct van schepen worden afgeladen en opgeslagen. Dit was een ware boost voor de handel wat ervoor zorgde dat Utrecht steeds sneller groeide.

Pas rond het jaar 1900 eindigde de scheepvaart in Utrecht. De werven bij de grachten zijn hedendaags veelal in handen van restauranteigenaren. Het zorgt, nog steeds, voor een unieke en zeer gezellige sfeer in Utrecht.


2. Maastricht

Maastricht is een van de oudste steden van ons land. Door opgravingen is bevestigd dat de stad tientallen jaren voor Christus al bewoond werd. De Kelten waren het eerste volk die zich aan de maas in Maastricht vestigden. Pas rond het jaar 0 namen de Romeinen de boel over. Velen jaren verstreken en pas in 1204 kreeg het stadsrechten met daaropvolgend een stadsmuur, de welbekende Helpoort en vele andere schitterende historische gebouwen. De bouw van de stadsmuren nam honderden jaren in beslag! Tegenwoordig is de Helpoort en de stadsmuur een van Maastrichts mooiste en waardevolste historische bezienswaardigheden.

blank

Aan het eind van de 16e eeuw vond er in Maastricht een massaal bloedbad plaats. Het Spaanse leger, dat destijds bezig was met gebieds verruiming, moorde ongeveer 25% van de Maastrichtse bevolking uit. Niet veel later was het weer raak toen de Franse koning Lodewijk XIV toesloeg. Na een onstuimige periode van veel overnames werd Maastricht in 1814 weer van ‘ons’ en ontwikkelde de stad zich tot een van de belangrijkste handelssteden van Nederland.

Naast de eerder genoemde stadswallen en de Helpoort is een bezoek aan het stadhuis, het Onze Lieve Vrouwebasiliek en het basiliek van Sint Servaas absoluut de moeite waard.

Stedentrip naar Maastricht

tui4 dagen Maastricht in een luxe hotel
vanaf €114,-
Bekijk aanbieding

Vakantiediscounter


3. Deventer

Deventer is een hanzestad aan de IJssel. Vandaag de dag staat de stad bekend als jong, levendig en een tikkeltje bourgondisch. De eerste stadscontouren stammen uit de late jaren 700. Vissers, jagers en boeren hadden hier hun thuisbasis. Later, vanaf het jaar 1000 werd Deventer een ontzettend belangrijke handelsstad, mede door de goede ligging aan de IJssel. De stad begon te groeien en het aantal inwoners steeg aanzienlijk. De piekjaren wat betreft handel waren van ongeveer 1300 tot 1500. Handelslieden uit alle belangrijke Europese steden kwamen naar Deventer. Zo werden er jaarlijks tientallen markten georganiseerd waar al deze handelaars op af kwamen. Mede door de groei van welvaart kwam er ruimte voor scholing. Zo werd in de 15e eeuw een Latijnse school opgericht.

blank

Ondanks verschillende bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn veel historische monumenten goed bewaard gebleven. Dit zorgt ervoor dat Deventer absoluut thuishoort in het rijtje van mooiste historische steden van Nederland. Niet te missen zijn: De Broederenkerk, De Bergkerk, De Proosdij (oudste stenen huis van Nederland), Het Stadhuis en De Waag.


4. Amsterdam

Ondanks dat onze hoofdstad een stuk jonger is dan bijvoorbeeld Utrecht, heeft het enorm veel historische waarde. Mede dankzij de tijden van voorspoed in de Gouden Eeuw toen Amsterdam de grootste en belangrijkste haven van de wereld was.

Voorafgaand aan dit rijkdom rond het jaar 1200 was Amsterdam slechts een stuk veengrond waar boeren hun vloot en huizen vestigden. In de loop der tijd werd er een kerk gebouwd, kwam er een pleintje en ontstond er zelfs scheepvaart. Met name dit laatstgenoemde zorgde voor goede handel en een groeiende welvaart. Er werden al snel nieuwe grachten en aanlegplaatsen gebouwd. Deze groei zette zich langzaam maar zeker voort totdat in 1585 de echte voorspoed Amsterdam trof: door de Val van Antwerpen werd Amsterdam, in plaats van Antwerpen dus, de grootste en belangrijkste haven ter wereld. Er kwam een beurs en een wisselbank waardoor Amsterdam naast belangrijkste haven ook belangrijkste financiële hart van de wereld werd. Al deze voorspoed trok geleerden, filosofen, kunstenaars, wetenschappers etc naar ons land. De diversiteit in Amsterdam is dus al van oudsher enorm groot en rijk.
De weergaloze rijkdom is terug te zien in de schitterende grachtengordels, pakhuizen, trapgevels enz.

blank

Tegenwoordig zijn er verschillende historische wandelingen te vinden in Amsterdam die absoluut de moeite waard zijn. Daarnaast worden tijdens boottochten in de gracht ook veel verteld over de geschiedenis van de stad.
Andere geschiedkundige hoogstandjes in onze hoofdstad zijn natuurlijk de werken in het Rijksmuseum en het van Goghmuseum, De Oude Kerk en het Historisch Museum.

Aanbiedingen citytrip Amsterdam

bookingGoedkoopste hotels in Amsterdam
vanaf €49,-
Bekijk aanbieding

5. Haarlem

Ook Haarlem was ooit in handen van de Romeinen. Halverwege de 13e eeuw kreeg de stad haar stadsrechten en groeide het enorm. Echter kende Haarlem veel tegenspoed tijdens de tachtigjarige oorlog toen ze vochten tegen de Spanjaarden. Later, toen Haarlem in handen van Willem van Oranje was, trok de handelsstad veel Belgen. Jaren later, in de Gouden Eeuw werd Haarlem voornamelijk bewoond door zeer rijke en chique mensen. Vandaar dat de stad nog steeds veel mooie gebouwen, poorten en trappen kent.

blank

Het Frans Hals museum is een van de bekendste bezienswaardigheden van Haarlem. De Belgische schilder woonde lange tijd in Haarlem. Ook de Grote Markt en het Teylers museum zijn van historische waarden en zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen.


Vakantiediscounter


6. Leiden

Leiden wordt vaak genoemd als een van de mooiste steden van Nederland. Sinds dat het in 1266 haar officiële stadsrechten kreeg groeide het uit tot een stad met veel nijverheid en kleine markten. Ook kreeg de stad een stadsmuur. Later, nadat Leiden veel aanvallen van de Spanjaarden had doorstaan, beloonde Willem van Oranje Leiden met een universiteit. Nogsteeds staat de stad bekend als bruisende studentenstad met veel verschillende studies.

blank

Om de historie van de stad te proeven kun je onder andere een bezoek nemen aan het Rijksmuseum voor Oudheden dat de grootste archeologische collectie van Nederland bezit. Ook de Waag is de moeite waard om te bezichtigen. Hier werd vroeger gewogen en gecontroleerd om zo eerlijk mogelijk handel te drijven. Daarnaast zijn er verschillende oude hofjes te vinden die je laten voelen alsof je in een geschiedenisboek loopt. Net als in Amsterdam worden ook in Leiden historische wandelroutes aangeboden. De Leidse Loper is de bekendste. De route brengt je langs meer dan 20 verschillende belangrijke plekken uit de geschiedenis van Leiden.


7. Delft

blank

Delft is nog meer dan Leiden een studentenstad. Maar buiten dat heeft Delft een zeer rijke geschiedenis. Denk aan de dood van Willem van Oranje en het Delfts blauw dat tijdens de Gouden Eeuw wereldwijd verkocht is. Ook de grachtenpanden en bruggen zijn prachtig. Het centrum wordt dan ook veelal bezocht door geschiedenisliefhebbers die meer willen weten van de historie van de stad. De Nieuwe Kerk is bijvoorbeeld een imposant bouwwerk waar onder andere Willem van Oranje begraven ligt. Het oudste gedeelte van de kerk stamt uit eind 1300. Museum prinsenhof toont de verhalen uit de Delftse geschiedenis van Van Oranje en toont daarnaast veel schilderijen, textiel en andere oude voorwerpen. Tot slot is het oude stadhuis ook een absolute mustsee. Naast de mooie architectuur hebben hier twee uitersten gebeurtenissen plaatsgevonden. Bekende schilder Johannes Vermeer is hier getrouwd en het gebouw werd eveneens gebruikt als martelhuis.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Dagje uit Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag