Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De 10 leukste bezienswaardigen van Eindhoven

De 10 leukste bezienswaardigen van Eindhoven

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je denkt aan een city trip op eigen bodem, komt Eindhoven misschien niet als eerste keus naar voren. Maar sinds Philips in 1891 voet zette in de Noord-Brabantse stad, is hier een hoop veranderd. Wat ooit een arbeidersstad was, die werd geleid door de heersende industrieën, is nu veranderd in een creatieve en culturele broedplaats voor de meest uiteenlopende ideeën. Dit maakt Eindhoven tegenwoordig een stad die je misschien wel iets hoger op je verlanglijstje zou moeten zetten. Om te laten zien waarom, schrijven we in dit artikel over de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Eindhoven. 


Strijp-S

Hoewel Philips de fabrieken in Eindhoven inmiddels heeft verlaten, betekent dat niet dat de leegstand van de enorme gebouwen heeft gezorgd voor een armoedig gezicht. In tegendeel, want de Eindhovenaren hebben hun beste beentje voorgezet om ervoor te zorgen dat de industrieel ogende gebouwen nieuwe leven ingeblazen werden. Het resultaat hiervan is Strijp-S. Een mix tussen rauwe industrie, creatieve ideeën en vermaak. Ook wordt er nog steeds hard gewerkt in de fabrieken, hoewel de machines plaats hebben moeten maken voor bureaus, computers en koffiezetapparaten.

In Strijp-S is zoveel te doen dat je zelfs een rondleiding kunt boeken om alles te weten te komen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het gebied. Verder kun je er theatervoorstellingen kijken, naar de film of soms zelfs een festival bezoeken. Op de agenda van Strijp-S zie je wat er binnenkort te doen is.


preHistorisch dorp

Een tijdmachine is leuk om te hebben, maar eigenlijk niet nodig. Bij het preHistorisch Dorp ontdek je namelijk de geschiedenis van maar liefst 6 lang vergeten tijdperken. Je begint in de tijd van de ‘oermens’ 13.000 jaar geleden en wandelt door de tijd richting de 80-jarige oorlog. In het dorpje kom je erachter hoe wij als mensen leefden in die tijden en krijg je merkwaardige spullen te zien die in deze tijden gebruikt werken door ons voorouders.

Wellicht kun je er tijdens een workshop achter komen wat voor oer ambachten er honderden tot duizenden jaren geleden op na worden gehouden en sta je versteld over de voortgang die we als mens gemaakt hebben. Het preHistorisch Dorp is leuk voor gezinnen met kinderen, vrienden, maar ook voor personeelsuitjes. Er zijn namelijk arrangementen aan te sluiten die passen bij de groepssamenstelling. Zo wordt het voor iedereen een oergezellig dagje uit.


Van Abbemuseum

Als je geïnteresseerd bent in moderne en hedendaagse kunst, dan is het Van Abbemuseum zeker een bezoekje waard. Het museum, dan vernoemd is naar de kunstenaar Henri van Abbe, bestaat sinds 1936 en herbergt vele interessante kunstwerken. Het museum heeft een flinke collectie kunst, die bestaat uit honderden schilderijen, sculpturen, installaties en videomateriaal.  Er is dus sowieso iets bijzonders te zien, naast de roulerende kunstwerken die tijdelijk te bezichtigen zijn. Het museum is leuk voor zowel kunst liefhebbende volwassenen, of kinderen die op schoolreisje gaan. Hiervoor zijn bijvoorbeeld workshops te organiseren waarbij er kunstwerken geknutseld kunnen worden of worden thematische rondleidingen georganiseerd.


Sint-Catharinakerk

View this post on Instagram

( n ) Wonderwall 🌊 #noun

A post shared by Charlene Joubert (@charlenejoubert_) on

Deze kerk is waarschijnlijk één van de meest bekende bezienswaardigheden van Eindhoven, en dat is niet voor niets. De Sint-Catharinakerk is een prachtig rijksmonument en siert al meer dan 150 jaar de skyline van de stad. Het ontwerp is tot stand gekomen door de architect Pierre Cuypers, die het ontwerp heeft gebaseerd op de 13e eeuwse Gothische bouwstijl. Vooral bijzonder zijn de twee torens die maar liefst 73 meter hoog zijn. De smallere toren symboliseert het vrouwelijke van Maria, de bredere toren toont de kracht van David.


De markt van Eindhoven

View this post on Instagram

✨F I J N E W E E K✨ ⠀ Goedemorgen allemaal! Nog steeds vanuit Domburg. Ik ben gelukkig kunnen ontsnappen aan het zwem ochtendje (voor degene die mijn stories hadden gemist, ik heb een hekel aan zwemmen) en zit nu lekker met een theetje in een restaurantje te werken.⠀ ⠀ Deze week wordt super leuk. Maar liefst 7 kennismakingsgesprekken op de planning met vrouwelijke ondernemers. Voor drie ondernemers ben ik nu bezig met een te gek concept aan het ontwikkelen. Daarnaast nog drie fotoshoots voor particulieren die al gepland stonden. Dus best volle agenda, maar krijg er zoveel energie van, heerlijk!⠀ ⠀ Fijne week allemaal!⠀ Liefs Femke⠀ ⠀ Foto voor: @danielle_verbruggen .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ .⠀ #ondernemerschap #vrouwelijkeondernemer #creativity #branding #personalbranding #marketing #businessbabesnl #dutchgirlboss #strategie #netwerken #ambiteuzemeisjes #vrouwelijkeondernemers #ondernemendevrouwen #zzper #kvk #fotografie #zichtbaarheid #authentiek #girlboss #brandidentity #ondernemen #femaleentrepreneur #businesswoman #femkevanhoutsfotografie #lifestylefotografie #maandag #vrouwen #kennismaken #gesprek #brandweer

A post shared by Femke van Houts (@femkefotografie) on

Het marktplein in Eindhoven speelt al honderden jaren een belangrijke rol in het leven van de inwoners van de stad. De manier waarop is wel langzaam maar zeker veranderd. Zo werd er eerst voornamelijk handelg edreven door onze voorouders. Er bestonden nog geen supermarkten zoals wij die kennen, dus ging me voor het dagelijkse kostje naar de markt. Tegenwoordig dient de markt vooral een ander doel. Hoewel er nog steeds zoals vanouds eten en drinken kan worden gekocht, ligt de nadruk nu meer op het gezellig samenkomen. Dit kan op één van de gezellige terrasjes rondom de markt. Mensen doen hun inkopen, en strijken even neer op het terras voor een kopje koffie of lekkere maaltijd. In de winter wordt het marktplein vooral gebruikt als schaatsbaan, waar veel kinderen naar hartenlust kunnen schaatsen. Naast het plein bevindt zich het grote winkelcentrum ‘de Heuvel Gallerie’. De markt is dus een veelzijdige plek voor zowel je dagelijkse boodschappen als vermaak met vrienden of familie.


Philips museum

Iedereen zou de geschiedenis van ons koude kikkerlandje moeten kennen, zeker als het gaat om bedrijven die ons land groot hebben gemaakt, zoals Philips. De bedrijf van eigen bodem heeft een rijke geschiedenis en daarom is het Philips museum een zeer interessante bezienswaardigheid. In het museum krijg je een tour langs alle technologische ontwikkelingen, waar het bedrijf vanaf het begin bij is geweest of aan heeft bijgedragen. Het is heel indrukwekkend om te zien hoe snel de ‘knappe koppen’ binnen Philips binnen korte tijd in staat waren om zulke grote sprongen vooruit te maken.  Tegenwoordig is Philips naast lampenfabrikant ook enorm aanwezig op de consumentenelektronica markt. In het museum kun je ontdekken hoe al deze ontwikkelingen zich hebben opgevolgd en hoe Philips in de toekomst zal blijven innoveren.


Stadswandelpark

Wie even wil bijkomen van alle architectuur, kan lekker een stukje wandelen in het Stadswandelpark in Eindhoven. Door het gehele park heen vind je bijzondere kunstwerken met even bijzondere achtergronden. Daarnaast vind je hier het Radiomonument. Een bijzonder monument uit het jaar 1936, die de eerste radiografische communicatie met Nederlands-Indië symboliseert. Het park ligt vlakbij het industrieterrein van Strijp-S en is dus ook veel personeel van de kantoren een ultieme uitlaatplek voor een voorjaarswandelingetje tijdens de lunchpauze.


PSV

Uiteraard mag de regionale voetbalclub PSV niet ontbreken in het rijtje. Ook al is het niet je favoriete club, het mag zeker gezegd worden dan PSV een goede voetbalclub is en al jaren terecht zijn positie in de top 5 van Nederland weet te behouden. Het bijwonen van een wedstrijd in het Philips stadion is een bijzondere ervaring, vooral omdat je die ervaring deelt met maximaal 35.000 andere voetbalfans. Natuurlijk hoef je niet direct een wedstrijd bij te wonen, maar kun je ook een bezoekje brengen aan het PSV-museum. Hier zie je ruim 100 jaar aan geschiedenis voorbijkomen, in de vorm van foto’s gewonnen prijzen, voetbalshirtjes met handtekeningen en uiteraard beeldmateriaal van de mooiste momenten. Daarnaast kun je er ook voor kiezen een tour te doen door het stadion terwijl er geen wedstrijd wordt gespeeld.


Genneper watermolen

Dit is één van de oudste bezienswaardigheden in Eindhoven. De basis stamt maar liefst uit omstreekt het jaar 1249, dus ga je tijdens je bezoek aan de watermolen echt een stuk terug in de tijd. De reden dat alleen de basis van de watermolen zo oud is, komt omdat de rest van de molen vrijwel volledig is verwoest tijdens de 80-jarige oorlog. Daarom is een groot deel van de molen rond het jaar 1587 opnieuw gebouwd. Vervolgens is in het jaar 1967 een restauratie uitgevoerd op de watermolen. Daardoor is het in de huidige staat gekomen. Iedere zondag kun je de molen bezichtigen, maar je zult hem helaas niet meer in bedrijf zien.


Dierenrijk

Een dierentuin waar leeftijd geen rol speelt. Met de slogan ‘beestachtig genieten’ weet je waarvoor je naar Dierenrijk moet komen. Een dagje uit waarin alles kan. Dierenrijk heeft een enorme verzameling dieren die je van dichtbij kunt bewonderen. Zo zie je er onder andere de kraagbeer, Aziatische olifant, rode panda, Europese bruine beer en Siberische tijger. Een bijzondere verzameling aan dieren maakt een bezoekje aan Dierenrijk dan ook een unieke activiteit in Eindhoven. Zo kun je aanwezig zijn bij voederpresentaties van bijvoorbeeld de ringstaartmaki’s, zeehonden, apen of olifanten.


Zoals je ziet is Eindhoven een diverse stad, die gedurende de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Daarmee is Eindhoven zelfs op internationaal niveau bekend geraakt, bijvoorbeeld bij expats of uitwisselingsstudenten. Deze internationale impuls zorgt ervoor dat Eindhoven zich steeds verder blijft ontwikkelen tot stad waar je letterlijk én figuurlijk niet meer omheen kunt.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag