Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

17 Hanzesteden die de moeite waard zijn om te bezichtigen

17 Hanzesteden die de moeite waard zijn om te bezichtigen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ben je van plan om binnenkort een stedentrip te gaan maken en ben je op zoek naar een bijzondere stad om te bezoeken? Dan is het bezoeken van een van de Hanzesteden een goed idee. Deze steden hebben een rijke historie, herbergen vaak een hoop bezienswaardigheden en zijn mede daardoor erg leuk om te bezoeken. Welke Hanzesteden in Nederland en in het buitenland de moeite waard zijn om te bezichtigen? Dat lees je hier.


Een stedentrip die nét even anders is

Als je aan een stedentrip denkt, dan denk je waarschijnlijk aan een bezoek aan Amsterdam, Parijs of Antwerpen. Maar buiten deze populaire bestemmingen voor een stedentrip, zijn er nog veel meer (en bijzondere) plekken die je kunt bezoeken als je een stedentrip wilt maken. Een stedentrip in een van de Hanzesteden is nét even anders. En hoewel de Hanzesteden lang niet allemaal even groot zijn, lenen ze zich perfect voor een heerlijk weekendje weg.


De Hanzesteden in Nederland

De Hanzesteden danken hun naam aan het Hanzeverbond. De steden die deze naam dragen, waren onderdeel van deze samenwerkingsorganisatie van kooplieden. In totaal sloten 200 steden zich aan bij dit verbond, waaronder een aantal steden in Nederland. Deze steden kennen een rijke historie en hebben stuk voor stuk hun eigen charme. De meeste Nederlandse Hanzesteden vind je in het oosten van ons land, maar ook op andere plekken in het land zijn Hanzesteden te vinden. De steden die zeker het bezoeken waard zijn, zijn:


1. Harderwijk

Harderwijk is een van de oudste Hanzesteden van Nederland. Deze stad, en dan vooral de prachtige haven, zijn absoluut het bezoeken waard. In het historisch centrum tref je prachtige straatjes en oude gebouwen aan. De oude vestingmuren en de Vischpoort laten zien dat deze stad ooit een van de belangrijkste handelssteden van ons land was. Bezoek de Grote Kerk of het Stadsmuseum. Bekijk het Linnaeustorentje of de molen ‘De Hoop’. Of maak een uitstapje naar het Dolfinarium.


2. Zwolle

Zwolle is een stad die leeft. Hoewel de stad een rijke historie heeft, is de stad vooral ook jong en hip. Hier kun je prima winkelen, genieten van heerlijk eten en gezelligheid, en een hoop bezienswaardigheden bekijken. Ga naar Museum de Fundatie, loop onder de Sassenpoort door. Drink iets op de gezellige Nieuwe Markt. Breng een bezoekje aan de bijzondere boekwinkel Waanders In de Broeren, die zich in een kerk bevindt. En geniet van een heerlijk weekend in deze fijne stad.


3. Zutphen

Zutphen is een fijne en niet te grote stad. Bezoek de prachtige bibliotheek in de Broederenkerk. Beklim de Wijnhuistoren voor een schitterend uitzicht over de stad. Ga naar de Oude Bornhof. Bezoek de Sint Walburgiskerk. Bekijk de historische waterpoort de Berkelpoort. En maak een rondvaart om deze stad eens van een andere kant te bekijken.


4. Deventer

Deventer is een hele fijne bestemming voor wie dol is op winkelen en festivals. Niet alleen wordt hier het bekende Dickens Festijn gehouden en kun je er een van de leukste kerstmarkten van Nederland bezoeken, maar deze stad heeft nog veel meer te bieden. Zo vind je er in de zomer de bekende Deventer Boekenmarkt. Kun je er een bezoekje brengen aan het Speelgoedmuseum. En vind je er een hoop leuke boetiekjes en gezellige restaurantjes.


5. Kampen

Kampen was vroeger de grootste stad van de regio en dat zie je nog steeds terug. Vanaf de oever van de IJssel kun je genieten van een mooi uitzicht op de stad. In het centrum van de stad kunnen shopliefhebbers hun hart ophalen. En in het historisch centrum van de stad is de welvaart die de stad vroeger heeft gekend nog duidelijk zichtbaar. Bezoek de Koggewerf en bekijk de Kamper Kogge. Ga naar het Stedelijk Museum en maak een wandeling langs de stadspoorten van deze Hanzestad.


6. Doesburg

Doesburg is een kleine Hanzestad aan de IJssel. Het historisch centrum van deze stad is een beschermd stadsgezicht en erg mooi om doorheen te wandelen. In deze stad vind je ook de oudste horecagelegenheid van Nederland: De Waag. Beklim de toren van de Martinikerk voor een prachtig uitzicht over de stad. En ga naar Het Arsenaal en de Stadskruidentuin.


7. Elburg

Elburg is een oude vissersstad die zeker het bezoeken waard is. De stad is (bijna) vierkant gebouwd, wat vooral van bovenaf een bijzonder beeld oplevert. Loop de stad in door de Vischpoort en struin langs de oude gebouwen en door smalle straatjes. In de haven kun je genieten van gezelligheid en verse vis. Bezoek museum Zandverhalen of Museum (Sjoel) Elburg. Ga naar de St. Nicolaaskerk. Maak een culinaire stadswandeling. En bezoek Bottermuseumwerf De Hellege. Ook leuk: geniet van een vaartocht over het prachtige Veluwemeer.


8. Hattem

Hattem is een prachtig klein plaatsje waar je verschillende musea treft. Breng een bezoek aan het Nederlands Bakkerijmuseum of het Anton Pieck museum. Bezoek De Dijkpoort of de Andeaskerk. En bekijk het bijzondere stadhuis en het Daendelshuis. Daarnaast heeft het stadje een hele fijne ligging voor natuurliefhebbers.


9. Arnhem

Ook Hanzestad Arnhem is zeker het bezoeken waard. Deze grote stad is niet alleen voor cultuursnuivers maar ook voor shopliefhebbers een hele fijne stad. Bezoek het Sonsbeekpark of de ondergrondse stadskelders. Ga naar dierenpark Burgers’ Zoo of het Nederlands Openluchtmuseum. Ga shoppen in het centrum van de stad. Of maak een uitstapje naar Nationaal Park De Hoge Veluwe.

View this post on Instagram

Mens, natuur en kunst. 🌿🚶🏽🎨

A post shared by Park Sonsbeek in Arnhem (@sonsbeekpark) on


10. Groningen

Groningen is een hele fijne stad voor een stedentrip. Je treft er gezellige winkelstraten en leuke winkels aan. En je geniet er van een hoop gezelligheid en veel bezienswaardigheden. Bezoek het Groninger Museum en Landgoed Fraeylemaborg. Beklim de Martinitoren voor een prachtig uitzicht over de stad. Bezoek de Prinsentuin. Of maak een uitstapje naar Nationaal Park Lauwersmeer.


11. Roermond

De laatste Nederlandse Hanzestad die we in dit lijstje bespreken, is Roermond. Deze stad heeft een prachtige ligging aan de Maas(plassen) en is ideaal voor een mooie stedentrip. Bezoek Designer Outlet Roermond om te genieten van een dagje shoppen. Ga naar de Munsterkerk en het Cuypershuis. Bezoek de Sint-Christoffelkathedraal en het Nationaal Indië Monument. Of maak een uitstapje naar Nationaal Park de Meinweg.


Hanzesteden in het buitenland

Bij het Hanzeverbond waren ook een hoop buitenlandse steden aangesloten, waaronder steden in Duitsland, België en Zweden. Een aantal van de Hanzesteden in het buitenland die het bezichtigen absoluut waard zijn, zijn:


12. Hamburg

Hamburg is een prachtige havenstad waar je zeker een keer naartoe moet als je steden als Berlijn erg mooi vindt. In Hamburg vind je hippe restaurants, leuke winkels en een haven die zeker het bezoeken waard is. Bezoek de St. Nikolai kerk en wandel over de vele bruggen in de stad. Ga naar de Hamburger Kunsthalle of het Rathaus. Bezoek de stadswijk Sankt Pauli en ga naar de grote vismarkt die je elke zondag in de haven vindt.

https://nl.pinterest.com/pin/118571402676178220/


13. Keulen

Keulen ligt relatief dicht bij huis en is dus een ideale stad voor wie geen zin heeft om ver te reizen. Bezoek de Dom van Keulen, hier kun je vanuit de toren genieten van een schitterend uitzicht over de stad. Ga naar de wijk Altstadt, bekijk het historisch stadhuis en maak een ritje met de kabelbaan over de Rijn. Bezoek de wijk Belgische Viertel en geniet van een dagje shoppen in het centrum van deze stad. Gen ga naar de Groß St. Martin of het bijzondere restaurant in de synagoge aan de Roonstraße.

https://nl.pinterest.com/pin/314266880245955872/


14. Brugge

Wie kent het prachtige Brugge niet? Maar wist je dat ook deze bijzondere stad een Hanzestad is? Genoeg reden om je spullen te pakken en af te reizen naar dit fijne plaatsje. Bezoek het Prinselijk Begijnhof of museum het Historium. Ga naar de familiebrouwerij Halve Maan. Of geniet van een rondvaart door deze bijzondere en romantische stad.

https://nl.pinterest.com/pin/569635052867189813/


15. Stockholm

Stockholm is een van die steden waar je gewoon een keertje naartoe moet gaan. Bezoek de Oude Stad met het marktplein, vele winkeltjes en gezellige terrasjes. Ga naar het rotseiland Skeppsholmen of bezoek het Vasamuseum. Ga naar het Koninklijk Paleis of het Skansen Openluchtmuseum. En breng een bezoekje aan het bekende ABBA Museum. Redenen genoeg om deze Zweedse Hanzestad te bezoeken.

https://nl.pinterest.com/pin/702702348083954946/


16. Kopenhagen

Deze Deense stad waarvan Nyhavn met haar gekleurde huisjes waarschijnlijk het bekendste beeld is, is ook zo’n stad waar je een keer geweest moet zijn. Vroeger was deze stad een belangrijke handelspost van de Hanze. Bezoek de kleurrijke haven en Slot Rosenborg. Bekijk het bekende beeld van de ‘Kleine Zeemeermin’ en breng een bezoekje aan het Nationalmuseet.

https://nl.pinterest.com/pin/441845413438858799/


17. Bergen

De laatste buitenlandse Hanzestad in deze lijst is de stad Bergen in Noorwegen. Bezoek Bryggen, een reeks Hanze-handelshuizen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Maak een ritje met de Fløibanen trambaan naar de top van Mount Fløyen, waar je kunt genieten van een schitterend uitzicht. Bezoek het Hanseatic Museum and Schøtstuene. En ontdek de prachtige fjorden in de omgeving.

https://nl.pinterest.com/pin/628111479259009469/


Andere Hanzesteden in het buitenland

Andere Hanzesteden in het buitenland die het bezichtigen waard zijn, zijn:

  • Riga
  • Krakau
  • Bremen
  • Düsseldorf

Hanzesteden die het bezichtigen waard zijn

In bovenstaande lijst vind je Hanzesteden die stuk voor stuk het bezichtigen waard zijn. Van grotere steden als Arnhem, Zwolle en Groningen in Nederland. Tot prachtige steden als Hamburg, Brugge en Kopenhagen in het buitenland. Een aantal van de kleinere Hanzesteden in Nederland zijn heel goed op een dag te bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld een tripje langs de IJssel maken om meerdere steden in hetzelfde weekend te bezoeken. Voor de grotere steden kun je beter iets langer de tijd nemen, vooral als je de genoemde steden in het buitenland bezoekt.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag