15x de mooiste stadjes van Nederland 

15x de mooiste stadjes van Nederland 

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2019

Nederland heeft enorm veel te bieden; van grote shop-steden tot tulpenvelden en van waddeneilanden tot historische molens (die nog werken!). We hebben ook veel mooie kleinere steden die het bezoeken waard zijn. Door heel Nederland zijn sporen te vinden van honderden jaren geleden. Dit in de vorm van prachtige gebouwen, poorten, bunkers en natuurlijk in musea. In dit artikel vertellen wij je over 15 van dit soort mooie stadjes, die zeker het bezoeken waard zijn. 


1. Orvelte, Drenthe

Orvelte is een monumentendorp in Drenthe dat ontstond tussen de 11e en de 13e eeuw. In dit dorp kun je de geschiedenis en het leven van de Drentse boeren ervaren. Het gezellige dorpje bevat zowel betaalde als gratis bezienswaardigheden. Waarbij de laatste bestaan uit onder andere het bezoek aan de Ijzertijdboerderij, de melkfabriek en museum brasserie Bier en Boek. 

Orvelte is gelegen midden in Drenthe tussen Assen, Hoogeveen en Emmen. Het is makkelijk bereikbaar per auto en je kunt er ook met de bus komen.


2. Harlingen, Friesland 

Harlingen aan Zee is een stadje helemaal in het noorden van Friesland. Al eeuwenlang is dit een bekende havenstad en er zijn hier in het centrum meer dan 600 monumenten te bezichtigen. Daarnaast biedt Harlingen uitzicht over de Waddenzee, welke op de Unesco werelderfgoed lijst staat, en biedt het toegang met de veerboot tot de Waddeneilanden. In Harlingen kun je natuurlijk ook een bezoekje brengen aan gezellige winkeltjes, café’s, restaurants en zelfs galleries! 

View this post on Instagram

#harlingen wie ist das Boot dahin gekommen😳?

A post shared by Regine Müller (@gerine2401) on

Harlingen is goed bereikbaar per auto en het openbaar vervoer. Het stadje heeft een eigen treinstation dus je hoeft niet eens ver te lopen of over te stappen op een bus. Overigens is het stadje wel ook gewoon met de bus bereikbaar. 


3. Hindeloopen, Friesland 

Hindeloopen is een typisch Fries stadje dat in 1225 haar stadsrechten kreeg. Het stadje ligt aan de route van de Elfstedentocht en dankt de enorme sfeer die het uitdraagt aan de authentieke, monumentale panden met hun karakteristieke geveltjes, likhuisjes en houten bruggetjes. Qua activiteiten hoef je hier niet stil te zitten, naast een rondje door de stad lopen kun je bijvoorbeeld naar het Eerste Friese Schaatsmuseum, de Chocolaterie, een fietstocht doen of heerlijk relaxen op een terrasje. 

Hindeloopen is goed bereikbaar via het land en het water. Je kunt hier makkelijk komen met de auto, boot, bus en trein. Houd er in de zomer rekening mee dat Friesland wordt overspoeld door Duitse toeristen.


4. Elburg, Gelderland 

Elburg is een van de vestingsteden die Nederland rijk is. Een bezoek aan dit stadje is een ware belevenis in de geschiedenis van Nederland als rijk handelsland. Bezoek wanneer je hier bent het Elburg Museum, dat zich bevind in een 15e eeuws vrouwenklooster. Andere musea die je hier kunt bezoeken zijn: museumsmederij ‘De Hoefhamer’, museum Sjoel Elburg, botterwerfmuseum ‘de Hellege’ en het Nationaal Orgelmuseum. 

Ook Elburg is makkelijk te bereiken via water en via land. Je kunt hierheen met de boot, auto, of het openbaar vervoer. Het stadje heeft geen eigen treinstation dus je moet wel op Zwolle op de bus overstappen. 


5. Appingedam, Groningen

Appingedam is een oud stadje gelegen in Groningen met historie die terug gaat naar voor de Middeleeuwen. Appingedam was door zijn strategisch gelegen plaats een belangrijke haven voor markthandel. Niet alleen door deze geschiedenis is Appingedam een bezoekje waard, maar ook door het bijzondere fenomeen van de hangende keukens. 

View this post on Instagram

Leuk doorkijkje in een leuk plaatsje!🏘

A post shared by ❉ Dee neemt je mee ❉ (@dee.neemt.je.mee) on

Wellicht herken je al een trend in de mooie historische steden die we op onze lijst hebben staan; ook Appingedam is goed te bereiken via het water. Je kunt er tevens makkelijk komen met de auto, de stoptrein en de bus.


6. Thorn, Limburg

Thorn is een stadje gelegen in Limburg, vlakbij Roermond, waarvan de geschiedenis terug gaat tot de tiende eeuw. Maar dat is niet het meest bijzondere aan dit stadje. Waarom Thorn het bezoeken waard is, is omdat dit stadje geheel in het wit is. Het historisch centrum van het stadje geniet een beschermd stadsgezicht en je kunt hier heerlijk rondwandelen, een rondleiding nemen of relaxen in een gezellig cafétje. 

Thorn is te bereiken met de bus of met de auto. Er is hier ook water aanwezig maar dit wordt meer gebruikt voor rondvaarten dan voor aanlegplaatsen voor de watersport. 


7. Arcen, Limburg

Arcen is een oud vestingstadje dat ligt tussen de grens met Duitsland en de Maas. Het ligt midden in de natuur en biedt dus behalve monumenten en andere historische panden en verhalen, ook een perfecte uitvalsbasis voor wandelaars en fietsers. Je vindt hier onder andere een oude tolpoort en het kanaal ‘de Fossa Eugeniana’ welke nooit is afgemaakt. 

Arcen is te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Het stadje heeft geen treinstation dus je moet (wanneer je niet uit het zuiden van Limburg komt) op Nijmegen overstappen op de bus waar je anderhalf uur in moet zitten. Niet het meest ideale ritje dus om met het OV aan te doen. 


8. Naarden, Noord-Holland

View this post on Instagram

ناردن در بین شهرهای قلعه ای دارای استحکامات تک و خاص است، علت این خاص بودن را می توان در پلان این شهر جست و جو نمود. در حقیقت ساختمان های این شهر داخل یک دایره ی بزرگ قرار گرفته اند که با فرم های نیزه ای شکل احاطه شده و در نهایت به یک خندق منتهی می گردد، این شکل به نام قلعه ی ستاره ای نیز معروف است. لازم به ذکر است که دیدهای هوایی به شهر بی نظیر هستند. ناردن به خاطر صنعت پارچه و قطعه ی موسیقی St. Mathews Passion از باخ شناخته شده است. علاوه بر اینها، موزه ی قلعه ی هلند Netherlands Fortress Museum نیز در این شهر میزبان گردشگران می باشد. Naarden is a city and former municipality in the Gooi region in the province of North Holland, Netherlands. It has been part of the new municipality of Gooise Meren since 2016. #tour #naardenvesting #tourist #tourism#city #travelphotography #travel #traveling #تور #هلند #هلندي #مسافرت #گشت #هلندی #جزیره

A post shared by Travel Destinations (@travel_destinations_4u) on

Naarden wordt ook wel de parel van het Gooi genoemd en is een oude vestingstad. De geschiedenis van deze stad gaat terug tot honderden jaren. Wanneer je het stadje van boven bekijkt heeft het de authentieke vorm van een vestingstad, met een stadsmuur en verschillende cirkels van water om de binnenstad te beschermen. Je kunt hier heerlijk shoppen, cultuur snuiven en natuurlijk relaxen in een van de luxe cafés of restaurants. 

Naarden is makkelijk bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Het treinstation bevindt zich net buiten het historisch centrum en vanaf hier kun je of 20 minuten lopen of de bus pakken.


9. Monnickendam, Noord-Holland

Monnickendam kreeg haar stadsrechten in het jaar 1355 en is een stadje gelegen aan de Gouwzee. Het stadje is rijk aan historische gebouwen, typische geveltjes en watersport. De monumenten die je hier kun bezichtigen zijn: de Grote Kerk, de houten ophaalbrug en veel van de woonhuizen. 

Monnickendam is als vanzelfsprekend goed per boot te bereiken maar ook per land. Je kunt hier komen met de auto of de bus.


10. Woudrichem, Noord-Brabant  

Ook Woudrichem is een oude vestingstad van Nederland waar je tegenwoordig nog veel historische gebouwen kunt zien en kunt leren over de historie van ons land. Je kunt hier onder andere de Martinuskerk bezoeken, relaxen en eten in de Gevangenpport welke in de negentiende eeuw nog diende als gevangenis. 

Woudrichem is met de auto makkelijk te bereiken. Je kunt er ook komen met het OV, namelijk met de bus, maar dat duurt natuurlijk wel een stuk langer. Je moet dan bijvoorbeeld op station Utrecht of Nijmegen al op de bus stappen.


11. Geertruidenberg, Noord-Brabant 

Geertruidenberg is gelegen in het westen van Noord-Brabant, aan de Biesbosch. Je kunt een bezoek aan deze historische plek dus goed combineren met een uitje naar de natuur. Geertruidenberg kreeg in 1213 stadsrechten en was een belangrijk centrum voor de handel in de Middeleeuwen. Graven en edelen kwamen hier vaak bijeen. Bezienswaardigheden van de stad bestaan onder andere uit: Het Kruithuis, De Affuitloods, De Gulden Valck, De Oude Wacht, Vishal, het oude stadhuis, de waterpomp en andere vestingswerken.

Het stadje is het best bereikbaar met de auto of via het water. Je kunt er ook komen met het openbaar vervoer, namelijk met de bus, maar vanaf bijvoorbeeld Utrecht kost dit je al snel anderhalf uur.


12. Bergen op Zoom, Noord-Brabant 

Tegen de grens van Zeeland aan ligt het historische stadje Bergen op Zoom. Ook hier kun je een bezoekje brengen aan de eeuwenoude Gevangenpoort, het monumentale Stadhuis en andere monumentale panden. De parel van de stad wordt stadspaleis het Markiezenhof genoemd. Dit is een voormalig woonpaleis dat ontstond tussen de jaren 1485 en 1520.

Bergen op Zoom is makkelijk met de auto en het openbaar vervoer te bereiken. Je kunt hier met de bus komen of de trein, het stadje heeft namelijk een eigen treinstation. 


13. Oudewater, Utrecht

Oudewater is een stadje aan het water en in het groene hart van Utrecht, dat in de twaalfde eeuw is ontstaan. Ook dit stadje is een bezoekje waard wegen de prachtige monumentale panden en natuurlijk de gezellige terrasjes. Bezienswaardigheden zijn onder andere: De Waag, het Touwmuseum, de Grote Kerk, het oude Stadhuis en het borstbeeld van Swiebertje.

Oudewater is te bereiken met de boot, auto en bus. 


14. Brielle, Zuid-Holland  

De vestingstad Brielle geniet een rijke historie en heeft een belangrijke rol gespeeld in de bezetting door de Spanjaarden. Wallen en grachten zijn nog precies zoals vroeger en daarnaast staan er nog zo’n 400 monumenten in het stadje. Wil je naar Brielle, dan kun je het best gaan op 1 april. Dit is namelijk een feestdag waarop iedereen zich in oude kledij kleed om de bevrijding door de Geuzen te vieren. 

Brielle is het best te bereiken met de auto of met de boot. 


15. Domburg, Zeeland

Bijna in het uiterste puntje van het westen van Nederland is het stadje Domburg te vinden. Deze toeristische trekpleister is al een bekende badplaats sinds de Romeinse tijd. De lucht is schoon, de zee verfrissend en de restaurants overbevolkt en enorm gezellig. Je kunt in Domburg het historisch centrum van het stadje bekijken of je terugtrekken in de duinen, mogelijkheden genoeg!

Domburg is met het OV te bereiken maar we raden je aan om gewoon lekker de auto te pakken. Vanaf Utrecht duurt het namelijk al 3,5 uur om in Domburg te komen. De weg ernaartoe brengt je langs het mooie Zeeuwse landschap en is al een ervaring an sich!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag