Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor een stedentrip naar Keulen

10 tips voor een stedentrip naar Keulen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het aan de Rijn liggende Keulen is een wereldstad met veel hoogtepunten. Het oude hart van de metropool ademt een rijke culturele historie dat terug gaat naar de middeleeuwen. Deze oude invloeden zijn terug te zien in adembenemende architectuur en interessante musea. Daarnaast zijn er in deze veelzijdige stad ook genoeg moderne invloeden te zien, zoals het jaarlijks terugkerende carnaval, de handelsbeurzen, moderne hoogbouw en veel technologische evenementen. Een perfecte stad voor een afwisselende stedentrip! In dit artikel lees je de belangrijkste en leukste tips.


Oorsprong Keulen

Keulen (in het Duits Köln) ligt in de zuid-oostelijk gelegen deelstaat Noordrijn-Westfalen. Voor de oorsprong van de stad gaan we terug naar circa 38 jaar voor Christus. De Romeinen besloten in het huidige Keulen het hoofdkwartier van hun enorme Rijnvloot te vestigen. Langzaam maar zeker vestigden er zich meer families, kwamen er meer ‘huizen’ en bovendien liep de handel goed. Uiteindelijk mondde Keulen uit tot een volwaardige stad met kerk en stadsbestuur.

Nadat de Franken het roer overnamen ontstond er veel onrust in de stad en vertrokken veel mensen. Gevolg was een flinke terugloop van het aantal inwoners. Maar in de middeleeuwen werd de stad nieuw leven ingeblazen. Voornamelijk om de gunstige ligging aan de Rijn. Er werd veel handel gedreven en het Rooms-Katholieke beleid vormde het politieke stadsbestuur. Köln groeide uit tot een van de belangrijkste steden van Duitsland. Sterker nog, tot aan de industriële revolutie was de stad op veel gebieden de belangrijkste. Vooral handelstechnisch en cultureel-historisch gezien

Hedendaags is veel van deze rijke geschiedenis terug te zien in de vorm van prachtige oude gebouwen, archeologische opgravingen, musea, kerken en kathedralen. De volgende tips betreffen veel bezienswaardigheden met een flink portie cultureel-historische waarden. Uiteraard geven we je voor de afwisseling ook tips voor hippere uitjes, zoals een bezoek aan het chocolademuseum. Je hoeft je er in ieder geval niet te vervelen!


1. De Dom van Keulen

We beginnen gelijk met een klapper. De Dom van Keulen is namelijk de grootste kathedraal van dit continent en dus ook de grootste van Duitsland. Het gotische bouwwerk staat midden in het centrum en trekt jaarlijks maar liefst 6 miljoen bezoekers. Daarmee is dit de meest bezochte bezienswaardigheid in het land. Het is dan ook niet gek te bedenken dat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Naast de prachtige bouwkunst zijn er in de kerk veel heilige overblijfselen te bezichtigen. De meeste mensen komen voor de vermeende stoffelijke resten van de Drie Wijzen uit het Oosten, ook wel de Drie Koningen genoemd. Naast toeristen komen hier ook veel bedevaartgangers op af.

Een bezoekje aan de Dom is geheel gratis, maar de meeste mensen willen de hoge torens op voor een fanatisch uitzicht over de stad. Dit kost respectievelijk 4 euro. Mensen met hoogtevrees kunnen beter beneden blijven. De torens zijn namelijk 157 meter (!) hoog. Dat zijn ongeveer 509 traptreden.

blank


2. Romeins-Germaans Museum

Het Romeinse rijk was op een gegeven moment zo groot dat ook grote delen van Duitsland eronder vielen, waaronder Keulen. Uit deze en de Germaanse tijd zijn veel bijzondere overblijfselen. Een voorbeeld daarvan is de Dionysosmozaïek uit het jaar 220. Dit is een een afbeelding van ongeveer zeventig vierkante meter over Griekse wijngod Dionysos. Zeer indrukwekkend om te zien.

Naast het mozaïek heeft het museum nog een grote trekpleister, namelijk het bijna vijftien meter hoge grafmonument van Romeinse legeraanvoerder Poblicus. Het indrukwekkende monument stamt ongeveer uit het jaar 40. Naast deze twee hoogtepunten is er nog veel oud glas- en aardewerk te bezichtigen. Voor een toegangskaartje betaal je €6,-.


3. Oude binnenstad

Als je even genoeg hebt van een overlading aan historische informatie geeft de oude binnenstad je genoeg ruimte om even te relaxen. Ondanks dat de stad aan het eind van de Tweede Wereldoorlog voor driekwart verdween door bombardementen is een groot deel weer in perfecte staat opgebouwd.

In de oude binnenstad zijn nu veel leuke terrasjes, verschillende markten en unieke winkeltjes te vinden. Het historische gevoel gaat echter niet verloren, de Dom en het Romeins-Germaans museum staan namelijk om de hoek. Wanneer je in de decembermaanden naar Keulen gaat kun je ook altijd de befaamde kerstmarkt meepikken! In de zomer raden we aan om te genieten van een Duits pintje op een van de gezellige terrassen.


4. Belgisch Kwartier

Dit is dé hotspot wat betreft shoppen in hippe modelwinkels en genieten van livemuziek in de tofste barretjes. Deze wijk leeft enorm onder studenten, jongeren en toeristen. Zowel overdag als ‘s avonds is er genoeg te doen en te beleven. Het bijzondere van de wijk is dat het een enorm divers aanbod heeft van winkels. De ene winkel kan zo de nieuwste mode aanbieden, terwijl je bij een winkel ernaast oude LP’s kan kopen. Er is voor iedereen wel wat leuks te doen in deze trendy wijk.

Verschillende straten en soms ook winkels zijn vernoemd naar steden in Belgische provincies. Bijvoorbeeld Luik, Gent en Antwerpen. Vandaar dat de wijk ook Belgisch Kwartier heet.


5. Parfummuseum

Iets wat niet veel mensen weten is dat ‘Eau de cologne’, ook wel parfum genoemd, letterlijk ‘Keuls water’ betekent en dus uit Keulen komt. In het museum ga je door middel van een rondleiding terug naar de 18e eeuw. Je krijgt in geur en kleur te horen hoe de Italiaan Giovanni Farina er op kwam om parfum te maken.

Veel zullen we niet verklappen, maar het heeft er mee te maken dat hij zijn thuisland Italië dusdanig miste, dat hij iets wilde maken dat daar naar rook. Uiteindelijk werd Eau de cologne een gewild product in de hogere sociale klassen. Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen wel een flesje parfum in de badkamer staan.

blank


6. Rondvaart

Een rondvaart is altijd een fantastische manier om steden te ontdekken. Je ziet namelijk ontzettend veel in een relatief korte tijd vanaf een hele andere kant dan normaal. Er zijn verschillende aanbieders waarmee je langs alle mooie bezienswaardigheden kan varen. Je ziet verschillende wijken, kathedralen, torens en prachtige bruggen.

blank


7. Ludwig Museum

Als allereerst is de moderne architectuur van het gebouw voor veel mensen mooi om te zien. En dan hebben we nog niet gesproken over wat er binnen allemaal te zien is. Er zijn namelijk prachtige werken van onder andere Picasso en Andy Warhol te zien. Het museum heeft al deze pracht en praal te danken aan een rijke kunstverzamelaar Peter Ludwig. Hij zorgde met een flinke smak geld voor dit gebouw en alles wat er in staat. Nu is het museum een van de meest toonaangevende plekken voor moderne kunst in Duitsland.

blank


8. Hohenzollernbrücke

Deze iconische brug mag je niet missen als je naar Keulen gaat. Vooral ‘s avonds is dit werk uit begin twintigste eeuw prachtig om te zien. Ook vanaf de brug is de verlichte stad goed te zien. Zowel mooi voor het oog als mooi voor foto’s. Met een rondvaart kom je uiteraard ook langs deze bijzondere brug.

Aan het eind van de oorlog is ook deze brug compleet verwoest, maar als snel begon men met het maken van een nieuwe. Niet veel later werd de brug dagelijks door duizenden automobilisten, bussen, voetgangers en fietsers gebruikt. Het werd er te druk, dus besloot men er uitsluitend een spoor en voetgangersgebied aan te leggen. Hedendaags is het dus een mooie rustige plek om overheen te wandelen zonder geraas van auto’s naast je.

blank


9. Grote Sint-Martinuskerk

In Keulen staan twaalf grote kerken, waaronder de Dom en de Grote Sint-Martinuskerk. De bijzondere torens vormen een uniek beeld tussen alle andere gebouwen. De vier torens zijn namelijk op een wijze gebouwd zoals je niet vaak ziet. De kathedraal dateert uit de Romeinse tijd, maar moest helaas na de oorlog herbouwd worden. Dit duurde ongeveer twintig jaar.

Nu is het is het prachtige gebouw aan de Rijn een toeristische trekpleister geworden. Zowel van buiten als van binnen is het de moeite waard om een kijkje te nemen. Er zijn namelijk verschillende archeologische opgravingen te vinden.


10. Chocolademuseum

Een museum over een product dat vrijwel iedereen lekker vindt: chocolade! Als je er aan denkt krijg je er vaak spontaan zin in. Laat staan als je in een museum staat waar je omringt wordt door alles wat met chocola te maken heeft. Uiteraard krijg je naast de exposities ook verschillende soorten chocola te proeven.

Je kunt ontzettend veel doen en zien in het museum. Zo is er een drie meter hoge chocoladefontein te zien waar je wafels in mag dopen. Daarnaast zie je cacaobomen, grote vaten met chocolade, kunstwerken van hard chocola en nog veel meer. Je zult echt je ogen uitkijken wat er allemaal te maken valt van chocola.


Conclusie

We durven met overtuiging te zeggen dat Keulen na Berlijn de interessantste stad van Duitsland is. Naast een flinke dosis culture historie in alle vormen en maten is er nog veel meer te doen. Er zijn talloze leuke pleinen, winkelcentra en musea. Zowel voor volwassen als kinderen zijn er veel leuke en verschillende dingen te doen. Laatste tip? Ga rondom kerst en laat je betoveren door de kerstmarkt en alle stadsverlichting. Een puurder kerstgevoel kun je bijna niet krijgen. Veel plezier!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Stedentrip Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag