Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 Romantische plekken in Nederland

6 Romantische plekken in Nederland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Samen iets nieuws zien, of ondernemen is altijd goed voor je relatie. Dat je voor romantische plekken niet per se naar het buitenland hoeft, bespreken we in dit artikel. Er zijn namelijk hele mooie plekjes in Nederland waar je samen van kan genieten.

In deze blog geven we suggesties voor rustige gebieden en leuke stadjes waar je kan genieten van natuur, sfeervolle straatjes of lekker eten en drinken. De drukste steden zoals Amsterdam laten we even links liggen (al komen de Utrechtse grachten wel voorbij), en in plaats daarvan hebben we andere suggesties. Kende je bijvoorbeeld Giethoorn al? En had je al eens gedacht aan Vlieland?


1. Giethoorn en Nationaal park Weerribben-Wieden

Giethoorn is veruit het mooiste waterstreekdorp van Nederland. Het ligt in de kop van Overijssel en kent allerlei wandelroutes en romantische straatjes. Niet alleen gewone straten, maar vooral ook veel straten van water. Hier kan je varen met een fluisterbootje, kano, kajak, sloep, punter of met een rondvaartboot. Er zijn allerlei bedrijfjes waar je een boot kan huren. Op de mooie dagen is het aan te raden om op tijd een boot(je) te reserveren.

We raden aan om de wat minder drukke dagen uit te kiezen in Giethoorn. Als dat lukt, ben je samen op één van de meest romantische plekken in Nederland om te wandelen en te varen. Je kan de dag afsluiten met een overnachting of eten in één van de vele restaurants in Giethoorn:

  • Restaurant de Grachthof
  • Restaurant de Rietstulp
  • Restaurant de Lindenhof
  • Restaurant de Witte Hoeve

Als je wilt wandelen door Giethoorn kan je een wandeling maken door het dorp zelf, of een wandeling door het dorp combineren met een stukje natuur.

Een echte aanrader in de omgeving van Giethoorn, is Nationaal Park Weerribben-Wieden. Dit is een laagveen moerasgebied met allerlei bijzondere flora en fauna. Zelfs de otter is teruggekeerd in dit mooie natuurgebied! Hooilanden, rietvelden en moerasbossen wisselen elkaar af in de Weerribben, en je kan er in alle rust wandelen en fietsen. Dit is leuk om samen te combineren met de bijzondere straatjes, restaurantjes en musea in Giethoorn. Om beide te doen is een overnachting aan te raden.

https://nl.pinterest.com/pin/476677941779080816/

https://nl.pinterest.com/pin/29484572535640432/


2.Waddeneiland Vlieland

Vlieland is het Waddeneiland dat het verste van het vasteland vandaan ligt. Het is bovendien één van de kleinere Waddenleilanden, zodat je de rust en het eilandgevoel extra meekrijgt. Je bent in je eigen land, maar toch krijg je in Vlieland al snel het gevoel dat je ver van huis bent. Vlieland telt maar één dorp: Oost-Vlieland. Een robuuste dijk beschermt dit dorp tegen de zee.

Als je samen graag wilt wandelen door de natuur is Vlieland één van de mooiste romantische plekken in Nederland. Duinen, uitgestrekte bossen, graslanden en waddengebied maken Vlieland een veelzijdig natuurgebied. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Texel, is Vlieland geen Waddeneiland om ‘s nachts op stap te gaan. Hier wandel je door de rustige straatjes van Oost-Vlieland. In de Dorpsstraat kan je wat winkeltjes bezoeken.

Als je op Vlieland bent, zijn één of twee overnachtingen aan te raden om samen lekker te onthaasten. Als jullie graag vis eten, reserveer dan zeker een avond bij Visrestaurant de Wadden om te genieten van verse vis.

https://nl.pinterest.com/pin/384072674456637161/


3. De Bussumse hei (Goois Natuurreservaat)

De Bussumse hei is één van de mooiste, rustige plekken in Nederland. Je kan er uitstekend samen wandelen, terwijl je om je heen veel paarse heide aantreft en vooral heel veel stilte. Er zijn diverse wandel – en fietsroutes en heerlijke eetgelegenheden, zoals de Tafelberg, waar je samen in de watten gelegd wordt. Onderweg tijdens het wandelen kom je runderen tegen zoals Schotse Hooglanders.
Voor extra sfeer zou je ervoor kunnen kiezen om in plaats van een warme, zonnige dag, de heide te bezoeken op een mistige herfstdag of vroege lentedag. Lekker rustig, en het zal er dan extra stil zijn. In dit natuurgebied mag de hond mee, maar deze moet op veel plaatsen wel aangelijnd zijn.

Een andere aanrader om samen lekker te eten, is restaurant Heidezicht. De kaart van dit restaurant is fris, gecombineerd met Oud-Hollands zoals een lekkere stoofpot.

https://nl.pinterest.com/pin/490610953131723671/

https://nl.pinterest.com/pin/558587160012147730/


4. Het Vrijthof, Maastricht

Maastricht wordt ook wel de ‘meest romantische stad van Nederland’ genoemd. De historische gebouwen zoals de Sint Servaaskerk, de Sint Janskerk en de Hoofdwacht geven de stad een bijzondere sfeer mee. Deze gebouwen staan om het plein ‘Het Vrijthof’ heen en zorgen voor een sfeervol uitzicht. Verder vind je in de buurt van dit plein allerlei leuke restaurants, cafés en hotels waar je samen lekker kan eten en overnachten.
Mooie hotels om samen te overnachten zijn bijvoorbeeld het Beau Monde Hotel, het Pastis Hotel en het Designhotel Maastricht.

Maastricht is niet alleen romantisch om in rond te wandelen, maar ook ideaal om samen te winkelen (als je daarvan houdt). Natuurlijk is het op mooie dagen wat drukker in Maastricht, maar toch vermijd je de drukte die je bijvoorbeeld in Amsterdam en Rotterdam vindt. Vergeet vooral niet om samen ergens een echte Limburgse Vlaai te proeven.


5. De binnenstad van Utrecht

Als je voor de romantiek graag samen de stad in gaat, is Utrecht absoluut de moeite waard. Het is makkelijk te bereiken, niet zo druk als Amsterdam en er is een enorm aanbod aan hippe, frisse eetgelegenheden. Als je van mode houdt, zit je in de Utrechtse binnenstad meer dan goed: allerlei hippe merken hebben hier hun winkels gevestigd. Onder meer langs de Oudegracht kom je allerlei leuke, originele winkeltjes tegen.

De grote trots van Utrecht is de Domtoren, die je ook kan beklimmen. Dit kan alleen tijdens een rondleiding. Deze duurt niet te lang en er wordt op een leuke manier een en ander verteld over de kerk en de toren. Het is een pittige klim, maar het uitzicht is schitterend. Het is een mooi moment om elkaar van de hoogtevrees af te helpen (of om er samen over te klagen) en daarna lekker te gaan lunchen of koffiedrinken. Eten in een echte Utrechtse sfeer kan onder meer in Café Oudaen, een Middeleeuws gebouw aan de Oudegracht.

Als je wat verder afdwaalt van de winkels en de grachten, kom je in stille, sfeervolle straten met schitterende huizen. Hier is het erg rustig, en ideaal voor een romantische wandeling.

https://nl.pinterest.com/pin/180707003769406212/


6. Stilte, natuur en wandelen in de Achterhoek

De Achterhoek heeft zijn naam niet zomaar gekregen. Het is één van de mooiste en rustigste streken in Nederland en je vindt ‘m dus ook helemaal achterin ons land. Er is veel natuur, heel veel stilte en er zijn enkele kastelen waar je een rondleiding kan krijgen, zoals Kasteel Ruurlo en Kasteel Vorden. Ook Kasteelhuis Bergh is erg de moeite waard. Als je graag een rustige overnachting wilt in de Achterhoek, is een bed&breakfast aan te raden. Dit is extra knus en rustig, en je vermijdt de bedrijvigheid van een hotel.
Wil je op een romantische manier toch wat meer drukte zien, neem dan samen vooral een bezoek aan Doesburg of Zutphen, twee middeleeuwse steden.

Het meest bekend is de Achterhoek vanwege het mooie, afwisselende landschap. Op sommige boerenerven en in sommige dorpjes lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het landschap is een afwisseling van bossen, glooiende heuvels en pittoreske dorpjes.

https://nl.pinterest.com/pin/55169164170825879/

https://nl.pinterest.com/pin/456693218442733928/


Conclusie; Romantische plekken genoeg

We hebben in dit artikel een paar romantische plekken door heel Nederland besproken, maar er zijn er vast nog meer. Eén ding is zeker: zowel in de stad als op het platteland kan je romantische plekken vinden om samen te genieten en een andere omgeving op te zoeken dan gewoonlijk.

De Dom beklimmen of lekker winkelen in Utrecht, of wandelen door de Achterhoek waar je vooral oude dorpjes en bossen vindt. Als je geen zin, tijd of budget hebt om ver te reizen, heeft Nederland gelukkig genoeg romantische plekken te bieden. Combineer de romantische dag met heerlijk eten of een overnachting, en je hebt samen twee hele mooie dagen.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag