Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

13 Romantische overnachtingen voor oud & nieuw

13 Romantische overnachtingen voor oud & nieuw

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met in je ene hand een Staatslot, in je andere hand een oliebol zit je – terwijl Bohemian Rapsody van Queen uit de speakers schalt – te wachten tot de klok 12 keer slaat. Je hebt nog geen stap buiten de deur gezet of daar komt de buurman, zoals ieder jaar, iets te gretig op je af om je een gelukkig nieuwjaar te wensen. Met drie bijbehorende zoenen, welteverstaan. Vervolgens zit je een halfuur te kijken naar het vuurwerk van de overbuurman, ziet toe hoe je eigen partner ook nog wat pijlen de lucht in schiet en dan is de lol er vaak wel weer vanaf. Je bent in twijfel, nog even de stad in om te stappen? Of toch maar op bed? Zeg nou zelf, dat kan een stuk romantischer, toch?

Is dit een scenario wat je bekend voorkomt? Of ben je meer van het type ‘de stad in en daar met duizenden mensen aftellen naar het nieuwe jaar om het vervolgens nog flink op een drinken te zetten’? Wat voor type je ook bent, de kans is groot dat je wel eens iets anders wilt met Oud & Nieuw. Omdat je je buurman zat bent, bijvoorbeeld. Of omdat je de jaarwisseling wel eens in een andere omgeving wilt beleven. Of misschien omdat je de romantiek mist tijdens deze bijzondere avond.

Wie de romantiek terug wil brengen in zijn of haar jaarwisselingen doet er goed aan de vertrouwde omgeving te verlaten en te gaan voor een romantische overnachting tijdens Oud & Nieuw. Zo’n romantische overnachting heb je natuurlijk niet in je eigen huis, daarvoor moet je eropuit. Wij zetten een aantal goede opties voor je op een rijtje.


Romantisch overnachten in een grote stad

Als je van het platteland komt dan kan het heel romantisch zijn om eens samen met je geliefde door een grote stad te slenteren en daar de jaarwisseling te beleven. Ga eerst gezellig samen uit eten, duik in je hotelkamer nog even de jacuzzi in om vervolgens rond een uur of elf ’s avonds de stad in te gaan voor een nachtwandeling. Die eindig je dan op een plaats waar je goed uitzicht hebt op de vuurwerkshow. Steden die echt de moeite waard zijn om te bezoeken zijn:

 • Rotterdam: hier wordt een spectaculaire vuurwerkshow gehouden vanaf de Erasmusbrug. Ondanks dat je hier met duizenden mensen bent kan je toch zeker genieten van een romantische sfeer als je met z’n tweeën bent. Het is vaak koud op 31 december, dus dan kruip je iets dichter tegen elkaar aan terwijl je naar het vuurwerk kijkt.
 • Den Haag: Als je in Den Haag overnacht dan is het een aanrader om naar het strand van Scheveningen te gaan voor het vreugdevuur. Dat vreugdevuur is geen klein kampvuurtje, maar een megavuur waar ruim tienduizenden mensen op af komen. Een traditie die al bestaat sinds 1850. Dat moet je eens meegemaakt hebben. Ga je toch liever voor een vuurwerkshow? De vuurwerkshow bij de Hofvijver is betoverend mooi.
 • Amsterdam: De oudejaarsnacht beleven in onze hoofdstad. Dat moet toch iedereen een keer gedaan hebben? De prijzen voor hotels rijzen deze nacht wel de pan uit, dus je moet er iets voor over hebben. Maar voor de vuurwerkshow op de Kop van Java is het het geld echt wel waard. De mooiste plekken om deze (gratis toegankelijke) vuurwerkshow te bekijken? Als je een plekje hebt op de Noordwal of op de Jan Schaeferbrug dan zit je waarschijnlijk wel gebakken.

Romantiek en ultieme rust tijdens Oud & Nieuw

Misschien is al dat vuurwerk en al die duizenden mensen niet het beeld wat jij voor ogen hebt bij Oud & Nieuw romantisch doorbrengen. Misschien zoek jij liever de rust en de natuur op. Helemaal ontkomen aan het vuurwerk zal je waarschijnlijk niet slagen, maar er zijn natuurlijk prachtige plaatsen in Nederland waar je bijna geen kip tegenkomt tijdens Oud & Nieuw. Dát zijn de plaatsen waar je voor een romantische overnachting naartoe moet. Van die plekken met een open haard en warme kleedjes, waar je samen geniet van een heerlijke fles wijn en de warmte van een bubbelbad. Zie je het al voor je?

 • In een plaggenhut: In het Drentse Annen vind je op een kleinschalige camping enkele superschattige plaggenhutten. Ouderwets, maar weliswaar met vloerverwarming en WiFi. Er is geen tv, dus je hoeft je niet druk te maken dat je het aftelmoment mist. Hier heb je echt tijd voor jullie tweeën, en duik je aan het einde van de avond samen in de bedstee. Extra leuk: er zijn ook plaggenhutten waarbij je je eigen geitje mag verzorgen. Deze bevinden zich in een stalletje in jullie plaggenhut. De beesten hoor en ruik je niet, omdat de stal en je leefruimte gescheiden zijn door een glazen wand. Zo zie je de dieren wel, maar heb je geen hinder van ze.
 • Aan het water: Er zijn verschillende prachtige plaatsen waar je in Nederland aan het water kunt verblijven, maar Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland is toch wel één van de mooiste plekken. Huur hier een huisje en geniet van de ultieme rust.
 • In een huifkar: Klinkt koud, maar bij Hayema Heerd in het Groningse Oldehove is dat niet het geval. In de wintermaanden staan de huifkarren namelijk in een schuur met strandthema. Hier behoort zelfs het stoken van een vuurtje tot de mogelijkheden.
 • Glamping in het bos: Met de luxe kampeermogelijkheden van tegenwoordig kun je ook prima in de winter kamperen. Aan de rand van de Veluwe en de Posbank vind je Buitenplaats Beekhuizen, waar luxe pods en safaritenten staan. Bij sommige van deze tenten heb je zelfs een privéhottub. Zie je jullie al lekker samen bubbelen?
 • Op de Waddeneilanden: Op de Waddeneilanden zijn prachtige kleine huisjes te vinden waar je kunt genieten van ultieme romantiek. Trek ’s avonds een fles champagne open om het nieuwe jaar in te luiden. De volgende ochtend last van een klein katertje? Een urenlange strandwandeling pept je direct weer op.

Romantische overnachtingen in het buitenland

Oud & Nieuw vieren in eigen land is natuurlijk praktisch en zoals je in bovenstaande tips hebt kunnen lezen zijn er tal van plaatsen waar je feestelijk of juist heel rustig de jaarwisseling kunt beleven. Maar misschien wil je het nog net iets spannender door oud en nieuw in het buitenland te vieren. Dan pak je samen natuurlijk de trein of het vliegtuig en ga je naar verdere oorden, om eens een heel ander soort Oud & Nieuw te beleven! Is Oud & Nieuw beleven iets voor op jullie gezamenlijke bucketlist? Denk dan eens aan deze plaatsen:

 • Berlijn: De Duitse hoofdstad is altijd een goed idee voor een romantisch weekend, of het nou hoogzomer is of juist hartje winter. Deze stad bruist, en dat is precies wat je goed kunt gebruiken voor je romantische overnachting. De countdown bij de Brandenburger Tor zorgt gegarandeerd voor een avond om nooit te vergeten. Hier worden jaarlijks rond de miljoen mensen verwacht. Het is dus raadzaam om op tijd hier naartoe te gaan, bijvoorbeeld net na het avondeten.
 • Parijs: De stad van de liefde mag natuurlijk niet in dit rijtje ontbreken. Wie echter grootse feesten verwacht kan bedrogen uitkomen. In Frankrijk viert men de jaarwisseling met name binnenshuis met familie en vrienden. Het massale de straat op gaan kent men er niet. Dit kan ongezellig overkomen. Een boottocht over de Seine met diner is een goede optie voor tijdens de oudejaarsavond en bij de Arc de Triomphe wordt een lichtshow gehouden. Voor de rest moet je het vooral jezelf gezellig maken. Neem een flesje bubbels en glazen mee in je tas en proost samen aan de waterkant op het nieuwe jaar.
 • Curacao: Al was het alleen maar om eens oudejaarsnacht op slippers te kunnen vieren! Overal op het eiland worden er in de dagen voor Oud & Nieuw vuurwerkshows gehouden en dat gaat er spectaculair aantoe! Omdat er op Curacao minder strenge regels gelden voor vuurwerk kun je harde knallen en bijzonder siervuurwerk verwachten. Op de laatste dag van het jaar komen duizenden samen op het Brionplein en op de Pontjesbrug om te feesten, te picknicken en af te tellen naar het nieuwe jaar. Je feest op Curacao tot diep in de nacht, en dat in je korte broek!
 • Nieuw Zeeland: Alleen al omdat je dan om 11.15 je familie in Nederland kunt opbellen om hen een gelukkig nieuwjaar te wensen.
 • New York: En last, but not least: New York. Wie wil dat nou niet meemaken? De wereldberoemde New Year’s Eve Ball Drop op Times Square wordt vooral aangeraden om op televisie te bekijken. Omdat het er zo druk is staan veel mensen al uren van tevoren te wachten. Op een plek zonder openbaar toilet. Even na twaalven is Times Square dan ook weer helemaal leeg omdat iedereen op zoek schijnt te zijn naar een toilet. De kenners beweren dat een boottocht maken tijdens Oud & Nieuw de beste manier is om naar het vuurwerk te kijken. Je hebt fantastisch zicht, maar geen last van drukte. En zeg nou zelf, op een boot is het toch altijd romantisch?


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag