Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Leuke bestemmingen voor oud en nieuw in het buitenland

Leuke bestemmingen voor oud en nieuw in het buitenland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Oud en nieuw vindt maar één keer in het jaar plaats. Veel mensen zien het als de ultieme gelegenheid om nog een laatste keer dat jaar helemaal uit hun dak te gaan, en vol goede moed te beginnen aan het nieuwe jaar. In Nederland zijn er genoeg leuke feestjes en vuurwerkshows, maar als je jaar in jaar uit oud en nieuw in jouw eigen stad viert, ben je vast een keer op zoek naar wat anders. Je kan naar een andere stad in Nederland, maar waarom zou je niet eens uitpakken en oud en nieuw in het buitenland doorbrengen? Wij geven jou een zestal leuke en bijzondere bestemmingen voor een spetterende jaarwisseling!


1. Vierdaags nieuwjaarsfestival in Edinburgh (in Schotland)

blank

Ben jij al eens in de Schotse hoofdstad geweest? Oud en nieuw is het ideale moment om deze overweldigende stad voor het eerst te bezoeken. Ook als je er al wel een keer bent geweest moet je zeker terugkeren voor de jaarwisseling. Al helemaal als je wel van een goed oud en nieuw feest houdt! Edinburgh is namelijk de trotste host van ‘s werelds grootste en meest levendige oud-en-nieuwfeest. Het feest duurt maar liefst vier dagen en kan het beste worden vergeleken met een festival. Het festijn begint met een gigantische fakkeltocht en wordt vervolgd met een grootschalig, Keltisch openluchtfeest. Een goede manier om wat van de Schotse cultuur mee te krijgen, dus! Aan het einde van de vierdaagse feestvreugd wordt het nieuwe jaar ingeluid. Oftewel, in het Schots de ‘Hogmanay’. De traditie is al zo oud als men kan heugen, en zorgt voor een jaarlijkse toestroom van zo’n 250.000 extra feestgangers. Maar wat is een Nieuwjaarsfeest zonder vuurwerk? Klokslag 00.00 wordt er maar liefst 4,5 ton vuurwerk afgestoken. Dit geeft de skyline van Edinburgh ineens een hele andere uitstraling! Ondertussen kun je uit volle borst meezingen met het Schotse nieuwjaarslied ‘Auld Lang Syne’. Je hebt vier dagen de tijd om te oefenen ;-).


2. Belgische jaarwisseling in Brussel, België

blank

In België houden ze ook wel van een goed oud en nieuw feestje. Hier is het over het algemeen iets kleinschaliger dan in Edinburgh, maar minstens zo gezellig. Probeer al vroeg op de avond een plekje te bemachtigen op het Brouckèreplein, waar veel van de festiviteiten plaats zullen vinden. Luidt de avond in met een paar speciaalbiertjes, waar België bekend om staat, en stort je vanaf een uur of 11 in het feestgedruis. Dan starten de nieuwjaarsfeesten, die barsten van de DJ’s, muziekvoorstellingen en lichtshows. Ook is er een grote aftelklok, zodat je nooit en te nimmer klokslag 12 uur kunt missen… Zodra de secondewijzer van de klok de 12 voorbij is, barst het los. De nieuwjaarswensen, champagneflessen vuurwerk vliegt je om de oren. Hoewel dat laatste natuurlijk op veilige afstand wordt afgestoken.

Een andere plek in Brussel waar nieuwjaar goed gevierd kan worden, is op de Kunstberg en aan de Beurs. Deze plek ligt vlakbij de stad, waar reguliere kroegen en clubs hun deuren wagenwijd voor je open hebben staan. Omdat de temperaturen in België in de winter redelijk dalen, kunnen wij ons voorstellen dat je het feest liever binnen voortzet. Er zijn meerdere feesten waar je van te voren kaarten voor kunt kopen. Het is een beetje riskant om op het laatste moment kaarten te kopen, want straks is je favoriete venue uitverkocht! Twee bekende feesten is het ‘F*cking New Year’s Eve Festival’ en ‘Brussels X New Year’s Eve’.


3. Middeleeuws oud en nieuw in Rügen (in Duitsland)

blank

Eigenlijk lenen alle grote steden in Duitsland zich perfect voor een spetterend oud-en-nieuw. Het zou makkelijk zijn om nu direct Berlijn of Hamburg in de spotlights te zetten, maar dit vinden we veel te makkelijk. Je weet zelf ook wel dat het daar altijd goed vertoeven is, ook tijdens de jaarwisseling! Daarom wijzen we je graag op een andere Duitse parel, namelijk Rügen. Dit is weer heel wat anders dan een Duitse stad, want Rügen is een eiland! Niet bepaald een Baltisch eiland met hagelwitte stranden (plus: veel te koud in dit jaargetijde!), maar wel een interessante plek om de jaarwisseling door te brengen. Hier ontkom je aan de bedwelmende drukte die je terugziet in grote steden zoals Berlijn. Waarom is het nog meer interessant om oud en nieuw in Rügen door te brengen? Ervaringsdeskundigen zijn vooral dol op de openluchtevenementen en de schattige kuststeden. Deze hebben allemaal hun eigen Nieuwjaarstradities, waar ook de pier, haven, stranden en pieren aan moeten geloven. Bijna elke stad organiseert een Strandstoelfeest met Vikingthema. Hier ga je echt terug in de tijd… Had jij gedacht dat je ooit vuurwerk zou bekijken vanaf een authentiek viking schip? In Rügen behoort dit zeker tot de mogelijkheden. Als je niet zo heel veel voelt voor een thematisch, middeleeuws feest dan is de Sellin Zeeresort party een beter alternatief. Hier ga je uit je dak op muziek uit de ‘roaring twenties’. Ook hier mag een buffet, live muziek en het nodige vuurwerk niet ontbreken!


4. Grootste vuurwerk ter wereld op Madeira (in Portugal)

Madeira staat heel goed bekend onder reizigers. Vooral in de zomer vertrekken mensen massaal naar dit Portugese eiland. Geef ze eens ongelijk: prachtige bloemenvelden, een heerlijke zee en een prima klimaat! Wat niet iedereen weet, is dat Madeira het grootste vuurwerk ter wereld afschiet. Ben jij een echte vuurwerkliefhebber? Dan moet je oud en nieuw op Madeira direct op jouw bucketlist zetten. Samen met duizenden andere vuurwerkliefhebbers kun je vervolgens deelnemen aan allerlei leuke activiteiten op straat. Overal staan kraampjes met lekkernijen, die je op kunt peuzelen terwijl je geniet van diverse live-optredens. Rond middernacht zijn er een paar opvallende taferelen te bewonderen. Zo zijn er speciale Nieuwjaarszingers en eten de Portugezen exact 12 rozijnen, die elk gelijk staan aan een wens. Wil jij graag een goed jaar? De Portugezen geloven dat een blauwe onderbroek hieraan bijdraagt. Maar als het goed is houdt iedereen de broek gewoon aan tijdens oudejaarsavond en nieuwjaarsdag… Als jij extra uit wil pakken tijdens oud en nieuw, kun je het vuurwerk ook bewonderen vanaf een cruiseschip. Minder druk, en een stuk beter zicht! Voor €100 krijg je een plekje op het schip en krijg je bovendien traditionele versnaperingen en champagne. Cheers!


5. Feestelijke oudejaarsavond in Londen (in Engeland)

blank

London is altijd al een populaire bestemming geweest voor een weekendje weg of een paar dagen winkelen. Daarnaast is er ontzettend veel te zien: van de bekende towerbridge, tot de enorme London Eye en van de vele interessante musea tot de unieke wijken. Piccadilly Circus, Soho, Covent Garden, Notting Hill, Camden Town en ga zo maar door. Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen om met oud en nieuw op vakantie te gaan naar London. Nog los van het spektakel dat zich hier met de jaarwisseling afspeelt!

Als de Big Ben precies 12 uur slaat, zie je een prachtige vuurwerkshow die zich achter de London Eye afspeelt. Het is een hele geavanceerde show, die je vanaf de oevers van de bekende rivier de Thames kunt bewonderen. De vuurwerkshow bestaat daarnaast ook uit aanvullend licht en geluid, dus het is echt een unieke show. Tot 12 uur hoef je echt niet te staan kleumen aan de oevers, want al vanaf 20:00 staan hier goede DJ’s om er alvast een feestje van te bouwen. Ná deze gezellige avond en de vuurwerkshow, wordt het tijd om het feest voort te zetten elders in de stad. London barst van de nachtclubs, die allemaal in het thema zullen staan van het nieuwe jaar. Bekende clubs zijn bijvoorbeeld XOYO, maar je kunt ook naar andere feesten zoals ‘A Vintage New Year’s Eve Party’.


6. De ultieme jaarwisseling in New York (in Amerika)

blank

Deze idyllische oud en nieuw bestemming ligt natuurlijk een stuk verder weg dan bovenstaande bestemmingen, maar man… Wat zouden we hier graag heen gaan om het nieuwe jaar te begroeten! Wereldwijd staat New York bekend als dé hotspot om oud en nieuw te vieren. Je hebt het vast al eens in films gezien: het grote, gratis New Years Eve feest op Times Square, dat jaarlijks duizenden mensen trekt. Daar zie je tevens de traditionele ‘Ball Drop’. Al sinds 1907 wordt dit gedaan. Het is zelfs zo bekend dat mensen hun televisie er voor aan zetten om het vanuit de hele wereld te kunnen volgen! ‘The Ball’ is de wereldbekende tijdbal die een grote rol speelt in het aftellen naar het nieuwe jaar. Precies om 12 uur valt de bal van de mast, wat tevens een startsein is van het feest… Confettie, heel veel vuurwerk en talloze feesten! Zo wordt het nieuwe jaar in New York ingeluid. Het enige gekke is dat de tijdzone in New York natuurlijk behoorlijk verschilt van die in Nederland. Jouw vrienden en familie in Nederland lopen als het ware ‘achter’! Als jij in de vroege uurtjes een appje stuurt dan ben je dus precies op tijd met je nieuwjaarswensen.

Zoals je vast wel weet treden er op Times Square beroemde artiesten op, die je anders wellicht nooit had gezien. Tenzij je een dure concertticket in Nederland zou kopen. Samen met wildvreemden dans je tot in de vroege uurtjes. Het is een gezellige, gemoedelijke en universele sfeer. Wel een beetje druk, maar voor een keer in je leven is dat niet zo erg. Heb je nog goede voornemens? Of wensen die je heel graag in vervulling zou brengen? Dan kun je naar de bekende ‘New Year’s Eve Wishing Wall’. Hier schrijven mensen hun wens voor het nieuwe jaar op. En als je niet wil dat iedereen jouw wens ziet, dan schrijf je het lekker in het Nederlands op… :-).

Als je Times Square te druk vindt (en geloof ons: het wemelt er van de mensen), dan is een boottocht vanuit de New York Haven het perfecte alternatief. Je hebt hier veel meer de ruimte, want als de boot vol is, is ie vol. De meeste boottochten brengen je naar Liberty Island. Vanaf hier heb je misschien wel het allerbeste uitzicht op het vuurwerk! Happy New Year!


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag