6 x een blotevoetenpad in Nederland

6 x een blotevoetenpad in Nederland

Laatst bijgewerkt: 23 januari 2019

Op blote voeten lopen is lang niet slecht voor je voeten. Sterker nog: het is een andere manier van je spieren belasten die erg goed is voor je voeten. Daarbij voelt het zeker met mooi weer erg prettig aan. Je beleeft de natuur nog intenser. Voor kinderen is het ook een leuke ervaring. Vaak zijn kinderen minder bang om vies te worden dan volwassenen en ze zullen snel plezier hebben in het aangename gekriebel onder hun voeten. Sommige mensen zijn al een tijdlang liefhebber van de zogeheten blotevoetenpaden, maar als je er geen ervaring mee hebt is het zeker leuk om te proberen! Daarom in dit artikel 6 leuke blotevoetenpaden in Nederland!


Een voetmassage door gewoon te lopen.

Tijdens een blotevoetenwandeling krijgen je voeten als vanzelf een massage van de grond. De verschillende ondergronden waarover je loopt (zand, mos, gras, kleine takjes, modder) geven elk een andere sensatie. Er zitten ongeveer 27000 zenuwuiteinden onder je voeten, die allemaal geprikkeld worden tijdens zo’n wandeling. Andere voordelen van wandelen op blote voeten zijn:

 • Het is goed voor je houding
 • Je voelt je vrij
 • Je beleeft meer kanten van de natuur.
 • In de zomer kan het verkoelend zijn.

Blotevoetenpaden zijn zo gemaakt, dat het plezierig is om er zonder schoenen overheen te lopen. De bodem wordt afgewisseld, maar zal wel op elke plek aangenaam zijn voor je voeten. Aan het begin zal je waarschijnlijk wat meer willen kijken waar je je voeten neerzet, maar zodra je gewend raakt aan het wandelen zonder schoenen, wordt dit vanzelf minder. Hou er rekening mee dat honden niet zijn toegestaan op (de meeste) blotevoetenpaden.
De meeste paden voor blote voeten zijn wat korter dan de ‘gewone’ looppaden. Ze hebben een lengte van 800 meter tot 4 kilometer. De meeste blotevoetenpaden zijn het hele jaar door geopend, al worden ze niet allemaal het gehele jaar onderhouden.
In deze blog maak je kennis met een paar mooie paden verspreid door heel Nederland, en van verschillende lengtes.


1. Blotevoetenpad de Helderse Vallei (Den Helder)

Dit blotevoetenpad is niet lang (250) meter en daarmee erg geschikt voor beginnende blotevoetenwandelaars en kinderen. Er zijn verschillende ondergronden om overheen te lopen zoals een moerassige grond, bos, en duinen. Ondertussen kom je een wiebelbrug tegen, een boomstammenpad, speelduinen en een trekvlot. Je komt allerlei verschillende natuur tegen tijdens deze wandeling en om je heen is er vooral veel rust en boerenland.

Dit blotevoetenpad is gratis toegankelijk voor volwassenen en kinderen. Vanaf april tot november kan je voor 5 euro een sleutel huren bij het bezoekerscentrum om de ontdekkisten op de route te openen en leuke opdrachten uit te voeren. De wandeling met de ontdekkisten duurt ongeveer een uur.
In het winterseizoen (1 november tot en met 31 maart) vindt er geen onderhoud plaats aan het pad en is het niet mogelijk om de sleutel voor de ontdekkisten te huren.

De Helderse Vallei is een leuk pad voor jong en oud, om de natuur te ontdekken en kennis te maken met blotevoetenpaden.


2. Toon Kortoomspark, Deurne (Noord-Brabant)

Dit blotevoetenpad maakt deel uit van het prachtige Toon Kortoomspark in de omgeving van de Deurnse Peel. Het pad wordt goed onderhouden en is voor iedereen toegankelijk. Er is genoeg te zien, te voelen en te beleven voor elke leeftijd. Voor dit blotevoetenpad moet je een kleine toegangsprijs betalen,
Wat kan je verwachten van het blotevoetenpad van het Toon Kortoomspark:

 • verschillende, comfortabele natuurlijke ondergronden.
 • een klankenpad waar je geluid en muziek kan maken
 • hangmatten
 • uitkijktorens
 • tunnels
 • hutten
 • aan het einde van de wandeling kan je je voeten wassen en drogen als je dat wilt.

Nabij het blotevoetenpad vind je een restaurant midden in de natuur. In zelfbedieningsrestaurant de Veenderij kan je lekker eten uitzoeken en warm binnen zitten of buiten genieten op het terras.

Wat zijn andere mogelijkheden en bezienswaardigheden bij het Toon Kortoomspark:

 • Een kinderfeestje waarbij er een hele middag gespeeld wordt op het blotevoetenpad. De dag eindigt met een frietje en er wordt voor drinken gezorgd.
 • Een kinder-Peel high tea in het restaurant (leuk voor een meisjesverjaardag).
 • Wandeling over het blotevoetenpad met borrelarrangement.
 • Blotevoetenwandeling met een lekkere, gevulde knapzak.
 • De wandeling is rolstoeltoegankelijk.

De toegang voor het blotevoetenpad is 3,50 eur0. Voor de arrangementen met bijvoorbeeld een lunch of borrel betaal je meer.


3. Blotevoetenpad Hof van Twello, Twello

Dit is één van de mooiste blotevoetenpaden van Nederland. Het pad is 2 kilometer lang en je zal er ongeveer een uur lang overheen wandelen, met kinderen wat langer (het staat je natuurlijk vrij om zo lang te wandelen als je wilt). Het blotevoetenpad is het hele jaar door geopend, zodat je een mooie zomerwandeling kan maken, of in de vroege herfst door de regen kan stampen.
De omgeving van Twello is erg mooi. Ruimte, bos en grasland bepalen hier de omgeving. Op het blotevoetenpad kom je veel modder, moerasgrond, gras en boomstammen tegen. Voor de liefhebbers is er ook een yogaweide! Voor kinderen is er een glijbaan, een tropisch eiland en nog veel meer. Op dit avontuurlijke blotenvoetenpad worden oude kleren aangeraden, zodat met name kinderen zorgeloos door de plassen kunnen stampen.

Vanwege het ruige terrein is dit pad minder geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden zijn er niet toegestaan, met uitzondering van blindegeleidehonden.

Tarieven en eten

De toegangsprijs van de blotevoetenroute is 6,50 euro vanaf 13 jaar, en 4 euro tussen de 5 en 12 jaar. Kinderen tot 5 jaar kunnen gratis komen wandelen. Het pad is het hele jaar open. Om uit te rusten van de wandeling kan je in Hof van Twello in de sfeervolle restaurantkas eten. Ook met kouder weer is het daar voor volwassenen en kinderen goed vertoeven: lekker eten voor de ouders en speelgelegenheid voor kinderen.

blank


4. Blotevoetenpad Kijktuinen, Nunspeet

Deze avontuurlijke blotevoetenwandeling voor volwassenen en kinderen is ongeveer een kilometer lang en voert je over gras, rotsen, boomschors, stapstenen, wilgentenen, modder, bospaden en stapstenen. Verder zal je er een aantal houten bruggetjes, bungelbanken en een uitkijkboom tegenkomen. Er is genoeg te ontdekken en daarnaast kan je je lekker ontspannen op deze wandelroute. Kinderen kunnen op dit blotevoetenpad kennis maken met allerlei bloemen, planten en landbouwmaterialen.
Als je liever niet op blote voeten wilt wandelen, worden laarzen aangeraden met deze wandeling.

Naast het blotevoetenpad kan je nog meer bijzonders beleven bij de Kijktuinen:

 • Er zijn verschillende doolhoven, voor allerlei leeftijden (ook voor volwassenen, zoals de grootste maïsdoolhof van de Noord-Veluwe)
 • Tien verschillende ‘Kijktuinen’ zoals de grassentuin, de rotstuin, de veentuin, de rozentuin en de kruidentuin.
 • Koffie – en theehuis ‘t Paviljoen.

Voor toegang tot het blotevoetenpad wordt een entreeprijs gevraagd, waarmee je toegang hebt tot alle wandelingen in Kijktuinen Nunspeet. Je kan dus de blotevoetenwandeling maken, maar ook dwalen door de doolhoven of de verschillende tuinen ontdekken.
De tarieven zijn:

 • 7,50 euro voor volwassenen
 • kinderen van 11 tot en met 15 jaar: 5,00 euro
 • kinderen van 3 t/m 10 jaar: 3,00 euro
 • kinderen van 0 tot 3 jaar: gratis.

5. BlotevoetenPark, Brunssum (Limburg)

Beleef de natuur tot in je tenen, is het motto van het BloteVoetenPark in Brunssum. Je kan hier anderhalf uur lang in een mooie omgeving rondwandelen met veel bos. Trek je oude kleding maar aan, want er liggen ook modderbaden op de route. Niks hoeft, maar alles kan, dus je bent niets verplicht. Wel wordt oude kleding en/of reservekleding aangeraden. Je komt van alles tegen op deze blotevoetenboswandeling, die geschikt is voor volwassenen en kinderen:

 • hindernisbanen over een vijver
 • modderbaden
 • evenwichtsbalken
 • schuilhutten
 • doolhof
 • wensboom
 • een Keltische oneindige cirkel en een onthaastingscirkel.
 • een heuse spreukenlaan.
 • Voor of na de wandeling kan je in het koffiehuis een heerlijke Limburgse vlaai eten of iets anders.

Dit blotevoetenpad is minder geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. De wandelroute is geopend van 30 maart 2019 tot en met 27 oktober 2019. Je kan tot half 5 beginnen aan een wandeling. De entree kost 7,00 euro voor volwassenen en 4,00 euro voor kinderen van 3 t/m 12 jaar.

Dit is één van de leukste blotevoetenpaden van Nederland en een echte aanrader.


6. Blotevoetenpad Gouwe Voeten, Bovenkarspel (Noord-Holland)

Met je blote voeten het bos in kan op de paden van Gouwe Voeten in het Noord-Hollandse Bovenkarspel. Je bent op dit blotevoetenpad ongeveer 1,5 à 2 uur onderweg. Het pad zit vol avonturen zoals klimmogelijkheden, gras, modder, stenen, boomstammetjes en allerlei mooie bloemen. Je kan over wiebelbruggetjes wandelen, of lekker natte voeten halen in de sloot. Welke hindernissen je neemt kies je zelf. Je kan er ook langslopen als je dat wilt. Het pad is ook open tijdens slecht weer, dus trek je regenponcho aan en stamp lekker door de plassen!

View this post on Instagram

Afgelopen zaterdag Blotevoetenpad gelopen.

A post shared by Karin Veldman-Tesselaar (@veldmantesselaar) on

Net als bij de meeste andere blotevoetenpaden kan je nat en vies worden tijdens de wandeling. Het is daarom slim om oude kleding, zwemkleding of eventueel regenponcho’s mee te nemen. Omdat het terrein wisselend is en er ook wat geklommen wordt, is dit blotevoetenpad minder geschikt voor kinderwagens.

Voor en/of na de wandeling kan je een lekkere kop koffie drinken en een gebakje eten in de ontvangstruimte van Gouwe Voeten.

Dit is ook leuk om te weten over Gouwe Voeten:

 • Je kan een kinderfeestje geven met de blotevoetenwandeling en het eten van frietjes of pannekoeken.
 • Er kan (voor een kinderfeestje) een creatieve workshop georganiseerd worden, zoals een schilderij maken met je voeten, dromenvangers maken of sieraden maken.
 • Varen met een polderschuit
 • Op 500 meter afstand van het blotevoetenpad Gouwe Voeten ligt het Streekbos. Hier kan je onder meer wandelen, fietsen of klimmen in het klimpark.

Openingstijden en prijzen

Gouwe Voeten is geopend van 15 maart 2019 tot 1 november 2019, van woensdag tot en met zondag. In juli en augustus kan je elke dag komen wandelen, dus ook op maandag en dinsdag.
Kinderen onder de 4 jaar kunnen gratis komen wandelen en voor kinderen van 4 t/m 12 jaar is de prijs 4,75 euro. Voor kinderen ouder dan 12 jaar en volwassenen is het tarief 5,75 euro.
Er kan alleen contant betaald worden voor het Gouwe Voeten pad.

blank


Verschillende blotevoetenpaden en allerlei avonturen.

De paden in dit artikel zijn verspreid door heel Nederland en bieden leuke kortere, of juist langere wandelingen aan. Het blotevoetenpad van het Toon Kortoomspark in Brabant is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Veel andere paden zijn dit niet, vanwege het oneffen terrein.

Bij bijna elk blotevoetenpad wordt aangeraden om oude kleding, zwemkleding of reservekleding mee te nemen. Je kan je dan helemaal uitleven tijdens de wandeling, zonder dat vies worden een probleem is. Vooral voor kinderen is dit erg fijn. Bij sommige wandelingen is er bij het eindpunt de mogelijkheid om je af te spoelen. Vrijwel elke wandeling is leuk voor kinderen en volwassenen.
Bij sommige blotevoetenpaden zoals de Kijktuinen, zijn ook veel andere activiteiten te doen. Je kan bij veel blotevoetenwandelingen ook kiezen voor een kinderfeestarrangement of voor een arrangement met een lekkere lunch of borrel.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag