11 leuke speelbossen in Nederland

11 leuke speelbossen in Nederland

Laatst bijgewerkt: 23 januari 2019

Hutten bouwen, verstoppertje spelen, in bomen klimmen en over obstakels springen, en dat allemaal midden in de natuur. Dat is de manier waarop kinderen zich in een speelbos kunnen vermaken. Frisse lucht, vieze handen en rode wangen, zijn de ingrediënten van een geslaagde dag spelen tussen de bomen, in het gras en bij of in het water. Speelbossen zijn een superleuke plek voor kinderen om eens even heerlijk uit te razen. Maar waar vind je nou eigenlijk leuke speelbossen in Nederland? Wij zochten het voor je uit.


Speelbossen

Over gevallen bomen klimmen, bruggen bouwen om naar de andere kant van een slootje te komen, met de wind door je haren door de lucht zoeven op de kabelbaan, of een uitkijktoren beklimmen om de omgeving te bekijken. Speelbossen zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat kinderen zich kunnen vermaken in de natuur en mét de natuur. Terug naar de basics en flink ravotten in de buitenlucht. Een hele fijne manier om een mooie herfstdag, een dag in de zomervakantie, of een dag voorzien van een heerlijk voorjaarszonnetje door te brengen. Speelbossen vind je door heel Nederland, waardoor er altijd wel eentje ergens bij je in de buurt is. Leuke speelbossen in Nederland zijn onder andere:


1. Belevenissenbos | Lelystad | Flevoland

Het Belevenissenbos in Lelystad is met een gebied van 40 hectare groot het grootste speelbos van Nederland. In dit bos kunnen kinderen onbeperkt spelen. Klimmen over boomstammen, spelen in het water, schommelen in het bos, over obstakels klauteren om met droge voeten aan de andere kant van het water te komen, en urenlang rennen, struinen en je ogen uitkijken in deze prachtige omgeving. In het Belevenissenbos kun je niet alleen spelen, maar ook racen over de fietscrossbaan, survivallen in de ‘polderjungle’, spelen tussen de wilde paarden, en kamperen in de Bushcamps. Meer informatie over dit prachtige speelbos vind je onder andere op de website van het Belevenissenbos.

View this post on Instagram

Gave dag! #klimmen #klauteren #kinderen #natuur

A post shared by Mijke de Bruijn (@mijkedebruijn) on


2. Speelbos Banjerbossie | Diemen | Noord-Holland

Onder de rook van Amsterdam vind je Speelbos het Banjerbossie (Diemen). Hutten bouwen of verstoppertje spelen in het bos, je weg door het water vinden over de in het water geplaatste boomstammen, met het pondje over het water varen, en zo hard mogelijk door de lucht vliegen op de kabelbaan. Speelbos Banjerbossie is een fijne plek waar kinderen even weg zijn uit de stad en zich kunnen uitleven in de natuur. Op warmere dagen is het hier extra leuk, omdat de kinderen dan heerlijk in het water kunnen spelen.

Ook leuk in Noord-Holland

Voor de allerkleinsten is Speelbos Het Zandspoor in Schoorl een echte aanrader. Vlak naast het speelbos kun je een wandeling over het Kabouterpad maken. Tijdens deze wandeling komen de kinderen alles te weten komen over de kabouters die vermoedelijk in de Schoorlse Duinen wonen. Ook voor ouders is de omgeving trouwens prachtig. Een heel mooi gebied om doorheen te wandelen of fietsen. Wat extra leuk is, is dat het strand heel dichtbij is.


3. Monkeybos | Wassenaar | Zuid-Holland

Het Monkeybos in Meijendel (Wassenaar) is een plek waar kinderen zich letterlijk kunnen gedragen als kleine aapjes. Klimmen en klauteren, en slingeren aan touwen die aan de bomen hangen. Ze kunnen de uitkijktoren beklimmen om het gebied eens van bovenaf te bekijken en moeten hun weg zien te vinden over touwbruggen. In het Monkeybos kunnen kinderen naast klimmen ook nog hutten bouwen, gebruikmaken van de kabelbaan en door de grote waterleidingbuizen klauteren. Na een middagje rennen en spelen, kun je de energie van de kinderen (en van jezelf) weer aanvullen met een heerlijke pannenkoek bij de pannenkoekenboerderij.


4. Gagelbos | Utrecht | Utrecht

Onder de rook van Utrecht vind je speelbos het Gagelbos. Hier kunnen kinderen klimmen in een groot klimtoestel, over de grote touwbrug klauteren terwijl ze moeten proberen om hun voeten droog te houden, met een vlot varen, spelen op de kabelbaan of hutten bouwen met takken die ze in het bos kunnen vinden. In het Gagelbos in Utrecht kunnen kinderen zich urenlang vermaken. In de buurt vind je trouwens ook fort de Gagel, dat zeker een bezoekje waard is, en een skatebaan en fietscrossbaan. Dit bos is een hele fijne plek om even met de kinderen te ontsnappen aan de drukte van de stad.


5. Avonturenbos Stekkenberg | Groesbeek | Gelderland

Avonturenbos Stekkenberg is volledig ingericht voor en bedacht door kinderen. Ze kunnen omhoog klimmen naar de boomhut en over het zwevende pad tussen de bomen door lopen. Hutten bouwen, op onderzoek uitgaan in het bos, of over boomstammen en door de gemaakte paden klauteren. Spelen met water, schommelen tussen de bomen en trucjes uithalen op een van de duikelrekken. Avonturenbos Stekkenberg is een fijne plek waar kinderen zich zonder ongetwijfeld een aantal uur kunnen vermaken. Meer informatie over dit bos vind je op de website van het avonturenbos.


6. Speelbos Bouverijen | Breda | Noord-Brabant

Speelbos Bouverijen ligt in het Mastbos in Breda. In dit speelbos staat alles in het teken van de Middeleeuwen. Het speelbos ligt namelijk vlakbij het kasteel Bouvigny. Kinderen kunnen spelen dat ze ridders zijn die het kasteel moeten veroveren, of prinsen of prinsessen die in het kasteel wonen. Ze kunnen in bomen klimmen, over touwbruggen klauteren, zelf hutten bouwen, of op een warme dag met water spelen. Na een paar uur klimmen en klauteren kunnen de kinderen bijkomen met een zelf meegebrachte boterham of iets lekkers aan een van de picknickbanken. Speelbos Bouverijen is een plek waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken. Ook de omgeving is trouwens erg mooi om doorheen te wandelen. Meer informatie over dit speelbos vind je op hun website.

View this post on Instagram

Herfstvakantie Huttenbouwen….vanmiddag @ Speelbos Breda.

A post shared by Suus (@suusvanluudvandoorvandeklopper) on


7. Speelbos Axel | Axel | Zeeland

Crossen met de fiets, door ondergrondse tunnels kruipen, klimmen op het grote klimtoestel, verstoppertje spelen, en spelen op de kabelbaan, dat is hoe kinderen zich in speelbos Axel kunnen vermaken. Na het spelen kunnen ze in het bos op zoek gaan naar grote takken om een mooie hut mee te bouwen. Bij lekker weer hebben ze de mogelijkheid om bij het water te spelen. In speelbos Axel kunnen kinderen zich urenlang vermaken.


8. Speelbos De Lemelerberg | Lemele | Overijssel

Speelbos De Lemelerberg is misschien niet het grootste speelbos dat je in Nederland zult vinden, maar toch is dit bos het benoemen waard. Niet alleen kunnen kinderen zich in dit speelbos vermaken door te klimmen, klauteren en te ravotten. Maar ook het omliggende gebied van dit speelbos is erg mooi. Lekker wandelen, paddenstoelen zoeken, over boomstammen klauteren, en daarna lekker iets drinken bij het theehuis bovenop de berg. Een hele fijne plek voor zowel de kinderen als hun ouders.


9. Speelbos Lorken | Drouwen | Drenthe

In Speelbos Lorken kunnen kinderen ouderwets ravotten. Hutten bouwen, in bomen klimmen, over obstakels klauteren en lekker al hun energie eruit rennen. In de omgeving vind je het Boomkroonpad, een wandelpad waarbij je tussen de toppen van de bomen loopt. Een superleuke ervaring voor ouders en kinderen die wel van een beetje spanning houden. Meer informatie over het speelbos of het Boomkroonpad vind je op de website van Staatsbosbeheer.


10. Speelbos Hossebos | Drogeham | Friesland

Speelbos Hossebos is een speelbos van 1 hectare groot waar kinderen zich urenlang kunnen vermaken. Lekker rondrennen, klimmen over de junglebrug en spelen met water. Dit speelbos is vooral in de warmere maanden een echte aanrader door de verschillende waterpoelen waarin kinderen kunnen afkoelen en spelen. Speelbos Hossebos is een plek waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven en waar je tussendoor kunt genieten van een van huis meegenomen lunch of iets lekkers.


11. Speelbos De Boskoel | Bergen | Limburg

Speelbos De Boskoel is een plek waar kinderen tussen de bomen kunnen slingeren, hutten kunnen bouwen, kunnen klimmen over touwbruggen en boomstammen, en door de waterleidingbuizen kunnen kruipen. Speelbos de Boskoel is niet zo groot, maar zeker wel een fijne plek voor kinderen om zich even lekker een uurtje uit te leven. De omgeving van het speelbos is trouwens echt prachtig en je kunt er heerlijk wandelen. Vlakbij het speelbos vind je Bosbrasserie In De Sluis, waar je op het terras aan/boven het water kunt genieten van een kop koffie met een stuk vlaai, of een ijskoud drankje.


Leuke speelbossen

In Nederland zijn meer dan genoeg leuke speelbossen te vinden. Voor kinderen is het superleuk om gewoon lekker in de natuur te spelen. Klimmen, klauteren, rennen en springen, spelen boven en in het water, en aan het einde van de dag heerlijk rozig terug naar huis gaan. In de lijst hierboven hebben we een aantal leuke speelbossen voor je verzameld waar de kinderen zich ongetwijfeld zullen vermaken. Naast bovenstaande leuke speelbossen, kun je op de website van Staatsbosbeheer nog veel meer speelbossen en natuurspeeltuinen vinden. Zo zal er altijd wel een leuke plek in de buurt te vinden zijn waar je met de kinderen naartoe kunt voor een dag vol plezier in de buitenlucht.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag