Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor een sportieve vakantie

6 tips voor een sportieve vakantie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het is niet voor niets dat sportieve vakanties steeds populairder worden. Ten eerste zijn sportieve activiteiten, zoals wandelen of fietsen, een goede manier om de omgeving goed te leren kennen. Anderzijds is een sportieve vakantie ideaal voor mensen die houden van avontuur. Na het lezen van dit artikel ben je alvast helemaal klaar voor jouw sportieve vakantie!


Tip 1 – Kies sportieve activiteiten

Een bevlogen pingpongtoernooi of een verhit middagje badminton: het behoort allemaal tot de opties. Dat is echter niet waar sportieve vakanties om draaien. Er zijn namelijk ongelooflijk veel activiteiten die je kunt doen, zowel samen als met anderen. Zo verenig je de twee fijnste dingen die er zijn: sporten en ontspannen. Hieronder staat een lijstje van sportieve activiteiten waarmee jij jouw sportieve vakantie vormgeeft.

Watersport

blank

Zeeën en meren zijn een heerlijke plek om te sporten. Zowel op het water als onderwater. Onderwater ziet de wereld er heel anders uit, dat kun je ontdekken op snorkel hotspots zoals het tropische Tenerife of op de Azoren in Portugal. Maar ook op het water hoeft de sportieve vakantieganger zich niet te vervelen. Wat dacht je van waterskiën en windsurfen op het Italiaanse Comomeer? Op per zeilboot de vele eilandjes van Kroatië ontdekken? Of raften en canyoningen in de Ardennen?


Wintersport

blank

In de kerstvakantie en voorjaarsvakanties trekt men er massaal op uit om te gaan wintersporten. ‘s Avonds lekker aan de glühwein in een après-ski hut, overdag veel sneeuwpret met skiën, langlaufen of snowboarden. Wintersporten kan op heel veel plekken, een beetje afhankelijk van waar de sneeuw valt. Een populaire skiregio is het Oostenrijkse Tirol, waar de skiliften overuren draaien en het bier altijd koud staat. Ook het Franse dorpje Val Thorens is favoriet. Wil je meer budget, minder toeristen? Dan zijn de diverse skigebieden in Tsjechië een leuk alternatief.


Wandelsport

Wandeltochten zijn er in vele soorten en maten: van eendaagse wandelingen tot meerdaagse trekkingen en huttentochten. Wandelen is zo populair omdat je ten eerste tot rust komt en ten tweede genoeg tijd hebt om de omgeving goed in je op te nemen. Kies je voor een schilderachtige, groene omgeving zoals het Duitse Nationaal Park Berchtesgaden? Of verkies je toch de ruige landschappen van het vulkaaneiland IJsland. Wandelen kan gelukkig bijna overal, bekijk voor meer inspiratie het artikel over de mooiste landen en eilanden van Europa!


Bergsport (hiken)

blank

De avontuurlijke huttentochten in de Oosterse, Zwitserse of Franse alpen zijn nog maar een begin van alle mogelijke bergsporten. Deze gebieden hebben nog veel meer te bieden. Niets is te gek: van abseilen, rotsklimmen, klettersteigen. Toch nog iets meer spanning nodig? Overweeg dan een alpine cursus of leer hoe je jezelf uit een gletsjerspleet kunt redden. Voor een actieve vakantie dichtbij huis zijn de Ardennen zeer geschikt, vooral als je wil (leren) klimmen en abseilen. Hier combineer je bergsport gemakkelijk met andere activiteiten zoals mountainbiken of wandelen.


Wielersport of fietsvakantie

blank

Nederland wordt door buitenlanders vaak bestempeld als het “fietsland”. En inderdaad, ook tijdens de vakantie trekken de Nederlanders er graag op uit om eens lekker te gaan fietsen. Dit varieert van een ontspannen blokje om tot een uitdagende mountainbiketocht. Een leuke, lange fietsroute is de vierlanden fietsroute via Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. Andere mooie gebieden zijn de Loire Vallei in Frankrijk, het Lake District in Engeland en de Fjells en Fjorden fietsroute. Wil je snel vaart maken en zoveel mogelijk van de omgeving zien? Dan is de wielrenfiets wellicht iets voor jou. Hierbij is het ook interessant om diverse bergen de berijden. De Mont Ventoux en Alpe D’Huez in Frankrijk zijn in de zomer populaire hotspots onder Nederlandse wielrenners.


Multisport vakantie

blank

Bij een multisport vakantie combineer je je vakantie met verschillende sportieve activiteiten die goed passen bij je bestemming. Je kunt uiteraard je eigen multisport vakantie samenstellen, maar het is makkelijker om dit direct te boeken bij een reisbureau. Het voordeel hiervan is dat het reisbureau alles voorbereid en accommodatie en eten voor je regelt. Reizen worden vaak ingedeeld op zwaarteniveau, zoek daarom een niveau wat goed past bij jouw fysieke gesteldheid.

Voorbeeld van dergelijke reis is een 15 daagse reis naar Peru waarbij je de Incatrail naar Machu Pichu bewandelt/beklimt, fietst door de heilige valei en waar je op verschillende plekken kunt raften, paardrijden en mountainbiken.


Hardlopen en marathonreizen

blank

Ben je een hardloper, dan heb je de makkelijkste keuze voor een sportieve vakantie. Hardlopen kun je namelijk bijna overal doen. Daarbij kun je het jezelf zo moeilijk maken als je zelf wilt door een uitdagende bestemming te kiezen. Denk hierbij aan verschil in klimaat, luchtdruk (hoogte) of terrein. Als je graag een keer een marathon wilt rennen, is het natuurlijk geweldig om dit op een bijzondere locatie te doen. Denk aan de Marathon van New York, Berlijn of Lissabon. Hierbij kun je zelf je startnummer, reis en accomodaties boeken, maar je kunt dit ook allemaal laten doen door een reisbureau.


Tip 2 – Maak een paklijst

De paklijst voor een sportieve vakantie is wat uitgebreider dan die van een strandvakantie. Ten eerste mogen een EHBO-kit, beschermende kleding en een s.o.s.-fluitje niet ontbreken. Heb je brevetten, vaarbewijzen of andere certificaten? Vergeet deze niet mee te nemen. Ook altijd handig: een pet tegen de zon en een waterfilter. Zo voorkom je uitdroging. Verder hangt het heel erg van de activiteit af dat je nodig hebt. Een wintersport vraagt om een andere paklijst dan een duikvakantie. Ook voor wandel- en fietsvakanties zijn er nuanceverschillen. Bedenk van tevoren goed wat je nodig hebt en hoe groot je (nieuwe) backpack dus moet zijn!

Uitrusting huren of kopen?

Je kunt ook beslissen om op locatie de benodigde spullen te huren. Handig als je niet genoeg ruimte in je backpack hebt, of als je nog niet zeker weet of de sportieve activiteit iets voor je is. Als je zeker weet dat je de spullen vaker nodig gaat hebben is kopen uiteindelijk goedkoper dan huren.


Tip 3 – Regel avontuurlijk transport

“Het gaat om de reis, niet om de bestemming.” Bij een sportieve vakantie kan het vervoersmiddel een hele grote rol spelen. In plaats van met de auto te gaan kun je kiezen voor een fietsvakantie. Kleinere gebieden kun je wandelend verkennen, bijvoorbeeld door middel van een huttentocht. Ook zijn er veel mensen die per zeilboot van A naar B gaan.

Andere vervoersmiddelen

Bovenstaande sportieve transportmiddelen gaan een stuk langzamer dan auto’s, vliegtuigen en bussen. Hoe meer tijd je aan het reizen bent, des te minder je van de uiteindelijke bestemming ziet.


Tip 4 – Vind de mooiste locatie

Je moet er rekening mee houden dat niet elk land even geschikt is voor een sportieve vakantie. Het ligt er vooral aan dat het landschap geschikt moet zijn voor de activiteit die je voor ogen hebt. Waar moet je dan heen? In bovenstaande alinea’s lichtten we al een stukje van de sluier op. Zo staat Kroatië bekend om het wandelen, canyoningen en raften. Oostenrijk om de prachtige bergen, om lekker te wintersporten of om een huttentocht te maken. Griekenland voor het watersporten rondom de vele eilanden en zo gaat het lijstje van mooie, sportieve landen in Europa nog wel even door gaan …


Tip 5 – Stem het reisgezelschap op elkaar af

Je hebt vele type vakantiegangers: sommigen hangen hele dagen aan het zwembad met een cocktail in de hand, terwijl anderen liever een boek lezen in de hangmat. Dan heb je nog de mensen die een stad van binnen en buiten leren kennen, en de mensen die het liefst de hele dag actief bezig zijn. Als het goed is behoor jij tot die laatste categorie. Het zou natuurlijk het gezelligste zijn als jouw mede vakantiegenoten er net zo over denken, zodat jullie de hele vakantie kunnen doen wat jullie zo leuk vinden: sporten! Je kunt het natuurlijk niet altijd met elkaar eens zijn. Spreek daarom van te voren af wat jullie verwachtingen van de vakantie zijn en hoe jullie ermee om gaan als iedereen z’n eigen plan wil trekken.


Tip 6 – Kies een geschikte backpack

Op een sportieve vakantie moet je niet aan komen zetten met een grote rolkoffer. Het is veel makkelijker om een backpack mee te nemen, daarmee ben je veel mobieler. Bovendien zitten daar veel vakjes in zodat je diverse onderdelen handig in kunt delen. Daarnaast nemen veel mensen extra rugzak mee: een kleine backpack die geschikt is voor korte uitstapjes zoals trekking. Via Dik.nl/rugzak kun je heel eenvoudig de verschillende backpacks vergelijken.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag