Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste plekken om te snorkelen in Europa

De beste plekken om te snorkelen in Europa

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Maar liefst 70% van deze prachtige aardbol is bedekt met water en wij mensen hebben pas zo’n 5% van dit oppervlakte ontdekt. 95% van de oceanen herbergt geheimen waar we nog helemaal niets vanaf weten. Reden genoeg dus om aan te nemen dat de wondere waterwereld nog wel het één en ander in petto voor ons heeft. Rare zeewezens, scheeps- en vliegtuigwrakken en voor de goudzoekers onder ons: er ligt zo’n 20 miljoen ton aan goud verborgen onder het wateroppervlak. Waarschijnlijk zal je dit laatste niet gauw gaan tegenkomen op de beste plekken om te snorkelen in Europa, maar oude vaar- en vliegtuigen en de mooiste zeedieren zeker wel. We hebben de beste snorkel-spots van Europa voor je op een rijtje gezet.

Kraakhelder water en het zonnetje dat het wateroppervlak aangenaam verwarmd. Dat is toch wel hét uitgangspunt als het om snorkelen gaat. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de biodiversiteit aan vissen, algen en koraal divers genoeg is. Hoewel de mooiste snorkel en duikplekken van de wereld zich vooral buiten Europa (in tropischere gebieden) bevinden, zijn er zeker een paar snorkelhotspots te vinden binnen ons continent.


srprs.me


Tenerife, Spanje

Als we diezelfde kenners moeten geloven is dé plek om te gaan snorkelen in Europa Tenerife. De Canarische Eilanden zijn eigenlijk allemaal wel prima hotspots om de duikbril op te zetten, maar op Tenerife heb je de mogelijkheid om zeeschildpadden te spotten. Een diersoort die je op de andere eilanden niet tegen zult komen en daarom zeker de moeite waard. Uiteraard blijft het hier niet bij. In het kraakheldere water kom je onder meer pijlstaartroggen, zeeduivels en tal van andere zeedieren tegen. Ook liggen er rondom Tenerife diverse scheepswrakken en op een vulkanisch eiland is het natuurlijk niet vreemd dat je vulkanische rotsformaties en onderwatergrotten tegen zult komen tijdens het snorkelen. De meest favoriete plek is El Puertito, gevolgd door Alcála, Montaña Amarillo en Punta Teno.


Malta, prachtig eiland in de Middelandse zee

Middenin de Middellandse Zee ligt het populaire vakantie-eiland Malta. Met recht één van de hotspots als je van snorkelen houdt. Iedereen die van snorkelen en duiken houdt weet dat zand en klei funest zijn tijdens het snorkelen. Ze vertroebelen het water waardoor je veel minder kunt genieten van de onderwaterwereld. Malta is een rotseiland en kent relatief weinig zandstranden. Zodoende is het water rondom het eiland kraakhelder en uitermate geschikt voor een mooie snorkelsessie. Soms heb je tot wel 40 meter zicht onder water. Werkelijk ongekend!

Tijdens het snorkelen op Malta kom je tal van indrukwekkende zeedieren tegen. Denk aan tonijnen, octopussen, zeepaardjes, barracuda’s en zonnevissen. Net als bij Tenerife zijn er diverse scheepswrakken te vinden rondom het eiland. Veel zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog vanwege de prominente rol die het land speelde toentertijd. Dit maakt van Malta een ongekende stek om te gaan snorkelen waar je zaken zult zien die je nergens anders in Europa (of elders in de wereld) tegen zult komen.


TUI


Zakynthos, Griekenland

In ons artikel over de mooiste stranden van Europa kwam Zakynthos met haar ‘Shipwreck Beach’ al eventjes voorbij. De plek staat al jaren bekend als geliefde vakantiebestemming voor hen die het enorm grote scheepswrak hier willen komen bekijken. Maar ook onder water is het op Zakynthos één groot feest en weet je van gekkigheid niet waar je moet kijken. Er zijn een tweetal zaken wat snorkelen op Zakynthos uniek maken: het diepste punt van de Middellandse Zee (4400 meter) bevindt zich hier en je hebt kans om de zeer zeldzame Caretta Carette schildpad te spotten bij Marathonissi. Daarnaast zul je er vooral veel (fel)gekleurde vissoorten tegen komen die prachtig afsteken tegen het kristalheldere water en de witte zandstranden.

Ook mooi om te bekijken: de westkust van het eiland dat bestaat uit kalkachtig rotsgesteente. Het is zo’n 100 miljoen jaar geleden gevormd en de erosie van het water heeft voor mooie grotten en ondergrondse holtes gezorgd. Prachtig om er je duikbril op te zetten dus. Let wel op: in het hoogseizoen kan het enorm druk zijn op Zakynthos waardoor er veel mensen in en om de zee zijn. Hierdoor zal het water troebeler worden. Je kunt in dat geval het beste een stukje van de kust af zwemmen en daar op verkenning gaan in de wondere onderwaterwereld.


Zuid-Kreta, Griekenland

In onze artikelen over ‘eilandhoppen in Griekenland’ en ‘wat is het mooiste Griekse eiland?’ beschreven we al hoe mooi Kreta is. Het eiland dat al sinds jaar en dag bekend staat als fantastisch vakantie-eiland is meer dan alleen zon, zee en zuipen. Zowel op het land, als onder water ligt er een wereld klaar om ontdekt te worden. De meest favoriete snorkelplekken vind je aan de zuidkant van het eiland. Hier is het water rustiger en kraakhelder. De rotsachtige baaien zijn een fijne plek voor vissen om zich schuil te houden. Je vindt er onder meer garnalen, octopussen, zwaardvissen, bokvissen en blauw-vin-tonijnen. Naast nog veel meer vissoorten heb je hier ook kans om zeeschildpadden en zeepaardjes te spotten. Al met al dus een prima plek in Europa om eens te gaan snorkelen!


Lošinj, Kroatië

Eigenlijk hadden we hier elke plek aan de kust in Kroatië wel kunnen benoemen. Het land wordt tenslotte niet voor niets de Parel aan de Adriatische Kust genoemd. De reden dat we Lošinj specifiek benoemen is omdat het eiland minder toeristisch is dan noordelijker gelegen eilanden en bestemmingen als Krk, Pula en Rovinj. Zoals al een paar keer naar voren is gekomen in dit artikel zorgen veel mensen voor troebeler water en dus minder gunstige omstandigheden om te gaan snorkelen. Op Lošinj is het doorgaans relatief rustig en dit maakt het dan ook een prima plek om de duikbril eens op te zetten. De mooiste stek vind je nabij de stad Mali Lošinj. Hier is het water kraakhelder en heb je op een goede dag tot wel 40 meter zicht onder water. Je vindt er onder meer prachtig koraal en bijzondere vissoorten die je niet gauw elders in Europa tegen zult komen. Ben je van plan om met de auto naar Kroatië op vakantie te gaan? Lees dan zeker ons artikel met tips voor een autovakantie in Kroatië even!


Corsica, Frankrijk

Getwijfeld hebben we om deze snorkelplek op te nemen in dit lijstje met beste snorkelplekken van Europa. Simpelweg omdat snorkelen dé activiteit is die iedereen beoefend wanneer ze op het eiland vertoeven. Dit is natuurlijk met een reden, maar zorgt er dus wel voor dat het opstuivende bodemzand ervoor kan zorgen dat je geen fluit ziet onder water als er veel snorkelaars aanwezig zijn. Desalniettemin behoort Corsica zeker tot de top bestemmingen voor snorkelliefhebbers. De beste plekken vind je aan de zuidwest- en zuidoostkust. Onder meer Sagone, Portigliolo en Canella zijn mateloos populair. Wanneer je graag rood koraal wil zien tijdens het snorkelen moet je bij Bonifacio zijn. Naast prachtig koraal kun je rekenen op talloze (fel)gekleurde vissoorten, vulkanische rotsformaties en onderwatergrotten. Als je lucky bent heb je ook nog kans om dolfijnen en walvissen te spotten. De meeste kans hierop heb je bij het natuurreservaat Scandola.

Tix


Het Grevelingenmeer, Nederland

Nederland? En snorkelen? Dat is toch een combinatie die niet te rijmen valt? Je zou het zeggen met ons troebele water, maar er zijn zeker wel plekken waar je prima kunt snorkelen. Misschien is hetgeen je ziet niet goed te vergelijken met andere plekken in dit rijtje van beste plekken om te snorkelen in Europa, maar ook in de Nederlandse wateren valt nog genoeg te ontdekken. In principe kun je in elk meer wel snorkelen in Nederland, maar de meest bekende snorkelplek van Nederland blijft toch wel het Grevelingenmeer in Zeeland.

Dit komt omdat dit het grootste zoutwatermeer van Nederland is en er daarom andere dingen te zien zijn dan in de zoetwatermeren. Op ondiepe plekken kun je je goed vergapen aan kreeften, krabben, anemonen, en oesters. Volgens de kenners zijn Den Osse bij de Brouwershaven en Dreischor bij de pier aan Zuid Langeweg dé plekken waar je moet zijn als je gaat snorkelen in het Grevelingenmeer.


São Miguel, Azoren, Portugal

Je moet er 6,5 uur vliegen voor over hebben, maar dan heb je ook wel wat. De Azoren is een eilandengroep die behoort tot Portugal. De eilanden liggen zo’n 1370 kilometer van het Portugese vasteland in de Atlantische Oceaan. Dit maakt snorkelen rondom het eiland niet heel eenvoudig. Doorgaans is de Atlantische Oceaan net iets te ruig voor het betere snorkelwerk. De reden dat we deze snorkelplek toch hebben opgenomen in dit lijstje met beste snorkelplekken van Europa, is vanwege het plaatsje Vila Franca do Campo. Hier vind je namelijk een volgelopen vulkaankrater waar je kunt snorkelen. Een unieke ervaring die je vrijwel nergens anders ter wereld kunt beleven. De temperatuur in de krater is bijzonder aangenaam en het water is uiterst kalm. Op veel plekken kun je zelfs gewoon staan. Ideaal dus als je met de kinderen wilt gaan snorkelen en met recht een vernoeming in dit lijstje waard wat ons betreft!


Thingvellir, IJsland

We trapten af met een minder voor de hand liggende snorkelplek en sluiten er ook graag mee af. Je zult nu misschien denken dat we gek zijn geworden bij Dik.nl, maar in IJsland vind je misschien wel dé mooiste (en meest bijzondere) snorkelplek ter wereld. In het Nationaal Park Þingvellir kun je snorkelen tussen twee tektonische platen: de tektonische plaat van Noord-Amerika en die van Eurazië. Doordat deze platen voortdurend in beweging zijn is er in dit Nationale Park een prachtig natuur ontstaan. Zo bijzonder zelfs dat het park op de werelderfgoedlijst van UNESCO is geplaatst. Kloven, watervallen en barsten kenmerken het landschap. Middenin het park vind je het þingvallavatn meer en juist onder dit meer komen de twee tektonische platen samen. Ze vormen er samen de Silfra Kloof waar je in het meest heldere water van Europa een duikje kunt nemen.

Snorkelen hier doe je niet zomaar. De temperatuur van het water ligt het gehele jaar door net boven het vriespunt. Je zult dus een speciale uitrusting nodig hebben en gaat doorgaans onder begeleiding van een ervaren instructeur kopje onder. Door het kraakheldere water heb je zicht tot wel 100 meter en door het zonlicht heb je hier iedere dag (én op ieder moment van de dag) een ander schouwspel te aanschouwen. Al met al een unieke snorkelplek dus waar je het één en ander voor over zult moeten hebben, maar wel eentje die met geen enkele andere plek is te vergelijken en daarom een prima afsluiter is van dit lijstje met de mooiste plekken om te gaan snorkelen in Europa!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tix
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag