Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De mooiste plekken in Europa

De mooiste plekken in Europa

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor adembenemende uitzichten, pittoreske dorpen en onvergetelijke wandelingen hoef je echt niet naar de andere kant van de wereld. Of je nou op zoek bent naar een prachtig meer, een leuk bergdorp of bijzondere architectuur: Europa heeft het allemaal. In dit artikel geven we een overzicht van de mooiste Europese plekken, van onontdekte parels tot bekende trekpleisters. Om de keuze iets overzichtelijker te maken, hebben we de mooiste plekken per categorie uitgekozen: mooie meren, monumenten, landschappen, architectuur, watervallen en stadjes.


De mooiste landschappen van Europa

Soms zegt een foto meer dan duizend woorden en dat geldt zeker voor een landschap; dat vertel je niet zomaar na. Europa heeft veel verschillende landschappen, dat maakt het zo leuk. Die variatie zie je goed terug in onderstaande landschappen:

 • De Azoren in Portugal
  De bijzondere archipel Azoren hoort officieel bij Portugal, maar lijkt haast een andere wereld. Natuurliefhebbers krijgen geen genoeg van de spuitende geisers, begroeide heuvels, kratermeren en vulkanische vlaktes. Ook kun je er duiken en surfen.

blank

 • Schotse Hooglanden in Schotland
  In de Schotse Hooglanden geloof je spontaan in mythes en legendes, het is dan ook niet voor niets dat hier zoveel films en series zijn opgenomen. De grillige bergen, majestueuze kliffen, watervallen en uitgestrekte wouden smeken om een camera.
 • De Provence in Frankrijk
  In deze provincie worden middeleeuwse taferelen afgewisseld met geurige bloemenvelden, uitstekende wijnhuizen en rustgevende natuur. In de Camargue leven wilde flamingo’s en paarden, terwijl de Luberon Europa’s grootste kloof heeft.
 • Bekijk hier alles over de mooiste landen van Europa

De mooiste stadjes van Europa

Hoewel grootste steden meeslepend zijn, zijn het vaak de kleine pareltjes die je na afloop van de vakantie het meest bijblijven. Soms ligt het aan de hartelijke mensen, een andere keer weer aan de leuke gebouwen. In ieder geval zit je in de volgende dorpjes goed:

 • Sintra in Portugal
  Het sprookjesachtige Sintra haalt met haar prachtige kastelen, keurige tuinen en indrukwekkende landhuizen direct een prins of prinses in je naar boven. Dit magische stadje ligt op veertig minuten van Lissabon en is dus makkelijk bereikbaar.
 • Santorini in Griekenland
  Santorini is een idyllische combinatie van hagelwitte kerken, typische blauwe koepels, lavastranden en een azuurblauwe zee. Dit leuke geheel inspireert veel schilders, voornamelijk als de ondergaande zon de stad een gouden gloed geeft.

blank


De mooiste meren van Europa

Meren maken een landschap helemaal af; ze zetten niet alleen de omgeving in bloei maar bieden ook talloze transport- en recreatiemogelijkheden. Als je benieuwd bent naar bijzonder mooie meren, dan mogen onderstaande meren niet aan jouw bucket list ontbreken:

 • Kerið krater in IJsland
  De Kerið krater is niet het enige, maar wel het mooiste kratermeer van IJsland. Omringd door steile muren van vulkanisch gesteente en gevuld met aquamarijnkleurig water, wordt dit uitzicht geassocieerd met een maanlandschap.
 • Saimaa meer in Finland
  Voor een schilderachtig waterlandschap reis je af naar Finland, waar een van de grootste en mooiste meren van Europa ligt. Met maar liefst 4400 vierkante meter en duizenden kleine eilanden, lijkt het Saimaa meer een soort natuurlijk dorp.
 • Bled meer in Slovenië
  Dit kleine meer krijgt een magische twist door het eilandje middenin het water, waarop een schattig kerkje pronkt. Maar ook de prachtige omliggende bossen en bergen dragen bij aan het idyllische landschap van het Bled meer.
 • Bekijk hier de mooiste meren van Italië
 • Bekijk hier de mooiste meren van Duitsland

De mooiste monumenten in Europa

Omdat monumenten door mensenhanden zijn gemaakt, vertellen ze vaak veel over de cultuur en een geschiedenis van een land. Europa barst van de monumenten, maar de volgende bijzondere bouwwerken moet je een keer gezien hebben:

 • Atomium in België
  Dit gigantische, stalen architectuurwerk kan geen enkele toerist over het hoofd zien. Ingenieur André Waterkeyn heeft het ontworpen om uiting te geven aan het gedachtegoed uit de jaren vijftig. Anno 2017 kun je er terecht voor mooie exposities.
 • Stonehenge in Engeland
  Deze massieve kring stenen is het oudste monument van Europa, naar schatting is het 2000 tot 3000 jaar voor Christus gebouwd. Er wordt veel gespeculeerd over hoe het is neergezet, aangezien er vroeger nog geen technologie en machines waren.

blank


De mooiste watervallen van Europa

Watervallen gaan met erg veel kracht gepaard, waardoor ze een verpletterende indruk kunnen achterlaten. Onderstaande watervallen vragen

 • Rhine watervallen in Zwitserland
  De Rhine watervallen winnen niet qua hoogte, maar wel qua breedte: de 150 meter brede waterval gutst dagelijks de Rhine rivier in. Het beste uitzicht krijg je vanaf een boot in de Rijn, dan heb je direct uitzicht op het nabijgelegen Wörth kasteel.
 • Plitvice watervallen in Kroatië
  Eigenlijk verdient elke waterval in dit gebied een eigen paragraaf: zo mooi is dit gebied. Er zijn prachtige wandelroutes langs de eigenwijze kloven, weelderige bomen en diepgroene meren. En in de pauze neem je een verfrissende duik.

blank

 • Gullfoss waterval in IJsland
  Deze iconische waterval laat zien wat voor krachten moeder natuur allemaal in huis heeft. Het water klettert via twee lagen 32 meter naar beneden, in een canyon van 70 meter hoog. Ook wordt hier heel vaak een regenboog gesignaleerd.

De mooiste architectuur in Europa

Sommige architecten maken functionele ontwerpen, anderen proberen via het ontwerp iets te communiceren. Onderstaande bouwwerken laten zien hoe dun de scheidingslijn tussen kunst en architectuur kan zijn:

 • Stenen huis in Portugal
  Dit geinige huisje bevat wat moderne elementen die je niet snel zou verwachten van een prehistorisch huis: ramen, een voordeur en zelfs een soort dak. Toeristen gaan er graag naartoe omdat het ze herinnert aan de populaire cartoon ‘the Flinstones’.
 • Kubushuizen in Nederland
  Dit vrolijke, abstracte bouwwerk doet denken aan een abstracte, houten boom. De architect wilde dat het meerdere functies had, zodoende bevat het winkels, een school en een speeltuin terwijl het tevens een voetgangersbrug is.

blank

 • Bubble paleis in Frankrijk
  De architect van het Bubble paleis wilde een plek creëren waar kunst, schoonheid, flexibiliteit, balans, harmonie en fantasie samenkwamen. En dat is gelukt: elk onderdeel van het pand heeft sferische, surrealistische vormen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag