Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips voor het boeken van goedkope vluchten in Europa

9 tips voor het boeken van goedkope vluchten in Europa

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bij verschillende budget luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en Easyjet kun je soms voor nog geen €20,- retour vliegen naar een mooie Europese bestemming. Hiervoor dien je wel flexibel te zijn in de data. Wanneer je datumgebonden bent, helpt het vaak om ver van te voren je vlucht te boeken en te onderzoeken vanaf welk vliegveld je het voordeligst vliegt. Deze twee tips zijn belangrijk op in acht te nemen als je een Europese vlucht wilt boeken. Lees verder voor nog veel meer belangrijke tips om jou zo goedkoop mogelijk door Europa te laten vliegen.


1. Boek een vlucht met een budgetmaatschappij

Deze tip lijkt wellicht vanzelfsprekend, maar we benoemen hem toch even. Als je goedkoop wilt vliegen, is het niet verstandig om met een A-klasse airline zoals KLM, Lüfthansa of British Airways te vliegen. Kies daarom altijd voor de iets minder bekende of goedkopere luchtvaartmaatschappijen. Hierbij lever je vaak in op comfort of service, maar betaal je aanzienlijk minder. Enkele budget luchtvaartmaatschappijen die de moeite waard zijn om te overwegen:

  • Ryanair
  • Easyjet
  • Wizzair
  • Transavia
  • FlyBE
  • Vueling (Spanje)
  • WOW air (Ijsland)

2. Speciale aanbiedingen

De allergoedkoopste vluchten in Europa vind je tijdens kortingsacties van Ryanair en Easyjet. Zo is er deze week bijvoorbeeld een aanbieding bij Ryanair gaande die je voor €9,97 naar Bologna in Italië brengt en voor €9,99 naar Barcelona. Bedenk hierbij wel dat je aan een datum verbonden zit. Ook de goedkoopste vlucht terug is verbonden aan een bepaalde datum. Mocht je de tijd hebben en van reizen houden is dit de ideale manier om spotgoedkoop Europa te ontdekken. Een treinticket Amsterdam – Groningen is duurder, namelijk €25,50!


3. Vergelijk vliegvelden

Denk niet dat Schiphol het enige vliegveld is waarvan je kunt vertrekken. De kans is namelijk groot dat je een hoop kosten bespaart wanneer je vanaf een andere luchthaven vliegt. Zo gaan er bijvoorbeeld veel goedkope Europese vluchten vanaf vliegveld Eindhoven en vliegveld Weeze, net over de grens in Duitsland. Op de websites van de eerder genoemde budget luchtvaartmaatschappijen kun je in de zoekfunctie instellen vanaf waar je wilt vliegen. Na een vergelijkings-halfuurtje, vind je ongetwijfeld de goedkoopste optie.


4. Vermijd schoolvakanties en boek vroeg

Wat je vooral niet moet doen als je een zo goedkoop mogelijk vliegticket wilt boeken is tijdens schoolvakanties en rondom feestdag gaan vliegen. De prijzen gaan in deze perioden fors omhoog, simpelweg omdat er meer vraag naar vliegtickets is. Mocht je toch alleen in de vakantie kunnen, is het van belang om ver van te voren te boeken. Dit is vaak goedkoper dan dat je een maand van tevoren nog eens boekt.


5. Twee enkele vluchten

Een retourvlucht bij dezelfde luchtvaartmaatschappij blijkt niet altijd de voordeligste optie. Kijk dus altijd, voordat je boekt, naar enkele vluchten van verschillende aanbieders. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je heenreis met Ryanair te vliegen en je terugreis met Easyjet. Dit trucje geeft je ook meer vrijheid. Hierdoor kun je namelijk terug vliegen vanaf een andere luchthaven in een andere stad. Als je helemaal avontuurlijk wilt vliegen, kun je een ‘open jaw’ boeken. Dit zijn meerdere vluchten waarbij je via verschillende bestemmingen weer terugvliegt naar je thuisbestemming.


6. Pushmeldingen & nieuwsbrieven

Wanneer je je aanmeldt voor verschillende nieuwsbrieven van budget luchtvaartmaatschappijen, krijg je als eerste aanbiedingen en last-minute deals te zien. Vooral op dinsdag komen de meest aantrekkelijke aanbiedingen tevoorschijn. Reden hiervan is dat luchtvaartmaatschappijen dan ongeveer weten hoe vol de vliegtuigen in het weekend zijn. Mochten er nog plaatsen vrijkomen krijg je dat via de mail of een pushmelding op je telefoon direct te weten. Super handig dus!


7. Prijsalarm

Verschillende vergelijkingswebsites voor vliegtickets zoals Cheaptickets en Skyscanner hebben een prijsalarm functie. Vul jouw beoogde vliegreis in en krijg een melding wanneer de prijzen op z’n laagst zijn. Op deze manier mis je nooit de voordeligste aanbiedingen van jouw Europese droomreis.


8. Alleen handbagage

Een andere simpele maar zeer bruikbare tip is om alleen handbagage mee te nemen in het vliegtuig. Hiervoor betaal je geen extra kosten en je hebt meestal genoeg ruimte om kleding voor een midweek mee te nemen. Let wel op de maximale afmetingen van je koffer en toegestane gewicht. Wanneer je namelijk niet voldoet aan de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij, kun je tegen vervelende boetes aanlopen.


9. Zoek via een andere computer

Wanneer je al langer opzoek bent naar een bepaalde reis kan het helpen om eens op een andere computer of via je telefoon/tablet de prijzen te bekijken. Er bestaan namelijk sterke vermoedens dat vliegtuigmaatschappijen jouw zoekgeschiedenis opslaan en zo jouw beoogde vliegreis steeds een beetje duurder maken. Een andere manier is om de zoekgeschiedenis en cookies van je computer te verwijderen tijdens en na het zoeken naar een vliegticket.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag