Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op als je gaat couchsurfen?

Waar let je op als je gaat couchsurfen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Couchsurfen is een internationaal, sociaal netwerk waarbij je (nagenoeg) gratis kan logeren bij mensen van over de hele wereld. Dat wordt ‘couchsurfing’ genoemd. Tegelijkertijd kun je zelf optreden als host, door een slaapplekje of rondleiding in jouw eigen stad te verzorgen. Wil jij graag een keer gaan couchsurfen? Hartstikke leuk, maar lees je eerst goed in! Want hoe zorg je ervoor dat het veilig gebeurt en dat je een fijne gast bent voor jouw host? In dit artikel geven we zo uitgebreid mogelijk antwoord op de vraag: waar let je op als je gaat couchsurfen?


Waar let je op als je gaat couchsurfen?

Leuk dat je de stap wil zetten naar couchsurfen! Waar moet je allemaal op letten? Waar kun je allemaal rekening mee houden? Onderstaande tips gaan zowel in op de veiligheid van couchsurfing als het concept in algemene zin.

Weet wat je boekt: couchsurfing is geen gratis hotel

Nederlanders die het woord ‘gratis’ horen, worden aangetrokken als bijen op honing. Couchsurfing mag dan wel gratis zijn, maar het is niet hetzelfde als een luxe hotel, vakantiehuis of camping. Je krijgt waarschijnlijk geen slaapplek als je midden in de nacht aankomt en voor dag en dauw weer vertrekt. De meeste hosts verlenen zich namelijk niet voor een snelle, gratis slaapplek, maar zijn juist op zoek naar contact met internationals. In het verlengde hiervan, willen we graag benadrukken dat het belangrijk is om zelf na te denken over wat je jouw host kan bieden. Niet per se in financiële zin: denk ruimer en creatiever. Kun je bijvoorbeeld lekker koken? Bied dan aan om een maaltijd klaar te maken. Of, als je een instrument mee hebt, kun je op die manier wat sfeer geven aan de couchsurfing ervaring. Het is belangrijk om dit soort dingen te vermelden in je eerste mailtje naar een host, zodat je in positieve zin opvalt. Ben je op zoek naar een goedkope accommodatie waar je voornamelijk overnacht en waar het ontbijt ‘s ochtends voor je klaarstaat? Dan is couchsurfing waarschijnlijk geen goede optie voor jou. In zo’n geval kun je beter kijken naar een goedkope AirBnB.

Verzeker jezelf van een veilige slaapplek

Het platform Couchsurfing doet er alles aan om de veiligheid van zowel hosts als gasten te garanderen, maar uiteindelijk kunnen ze geen verantwoordelijkheid dragen voor alle, duizenden individuele overnachtingen. Daarom is het aspect ‘veiligheid’ iets waar de host en de gast samen voor moeten zorgen. Waar let je op als je gaat couchsurfen, in het kader van de veiligheid?

  • Reviews van host. Couchsurfing is net als AirBnb heel transparant over ervaringen van gebruikers op het platform. Daar moet je als couchsurfer gebruik van maken. Bekijk daarom de reviews over de host, zodat je alvast een goed beeld schetst. Zorg daarnaast voor goede reviews over jezelf, zodat een host je snel(ler) accepteert.
  • Maak gebruik van verificaties. Als host en als gast kun je op Couchsurfing verschillende gegevens laten verifiëren. Ons advies is: laat jouw eigen gegevens zo snel mogelijk valideren en slaap alleen bij een geverifieerde host.
  • Beoordeel de communicatie. Hoe is het contact met je host? Is hij zij vriendelijk, neemt degene de tijd om je vragen te beantwoorden, krijg je een positief gevoel tijdens het contact met hem en haar? Dat is een belangrijke indicator voor de betrouwbaarheid van de host. Als je toekomstige gastheer of gastvrouw slecht bereikbaar is, of als de informatie telkens verandert, dan kun je beter een andere host kiezen. Zou behoorlijk jammer zijn als je uiteindelijk voor een dichte deur komt te staan…
  • Vertrouw je intuïtie! Vertrouw altijd op jezelf. Als het niet goed voelt, om wat voor reden dan ook, kun je beter kiezen voor een alternatieve slaapplek. Ook als het na aankomst niet goed voelt, dan hoef je de dagen niet per se ‘vol’ te maken.

Maak van te voren duidelijke afspraken

Communicatie is heel belangrijk, al helemaal als je gaat couchsurfen. Bij het boeken van een hotel of andere officiële accommodatie, krijg je natuurlijk keurig een overzicht van de reservering in je mailbox, waarin alle gegevens zwart op wit staan. Als je gaat couchsurfen, moet je zorgen dat je deze informatie zelf inzichtelijk maakt door goed te communiceren met je host. Let bijvoorbeeld op de volgende aspecten:

  • Duidelijke ontmoetingsplaats (dus niet, ‘dat grijze gebouw in de Bachstraat’)
  • Contactgegevens van elkaar (mailadres, telefoonnummer, adres)
  • Tijd van aankomst en de tijd van vertrek
  • Afspraken over tussentijds in- en uitgaan van de woning. Is er nog een avondklok? Krijg je een sleutel mee, of zal de host de woning voor jou openen of afsluiten?
  • Afspraken over de tijd die jullie samen zullen doorbrengen. Ook, of misschien wel juist, als je elkaar weinig zal zien.
  • Het aantal dagen dat je blijft
  • Afspraken rondom levensstijl en gedragingen

Houd je ogen en oren open voor tips van je host!

Als je naar een leuke stad in het buitenland gaat, heb je waarschijnlijk al een beeld van wat je daar allemaal wil gaan doen. Maar tijdens het couchsurfen is het heel belangrijk om wat ruimte open te laten voor tips en ideeën van jouw host. Omdat hij of zij in de desbetreffende stad woont, weet hij/zij de beste plekken voor jou. Leuke restaurantjes, lokale tradities, mooie parken: noem maar op. Houd ruimte over in je agenda om dit soort ideeën op te volgen, want je komt op deze manier vaak op de leukste (niet-toeristische) plekjes. Met of zonder host!

Wees een goede gast

Tijdens het couchsurfen ben je te gast. In een hotel kom je nog weg met verwend gedrag in het kader van ‘klant is koning’, maar tijdens het couchsurfen maak je gebruik van de generositeit van je host. Het is dan ook belangrijk om hem of haar goed te behandelen. Dat betekent dat het prima is dat je je thuis voelt (graag zelfs!), maar daarbinnen de grenzen opzoekt. Vraag bijvoorbeeld of het goed is als je een paar spulletjes in de koelkast zet, bied aan om de afwas te doen en blijf weg uit privéruimtes van het huis. Zolang je de rollen omdraait (wat zou ik fijn vinden dat mijn gast wel en niet doet?) en dit toepast op je eigen situatie, ben jij vast een goede couchsurfing gast. Overige tips over dit onderwerp staan in de volgende alinea.


Word de ideale couchsurfing gast!

Het is dus heel belangrijk om erop te letten dat je een goede gast bent. Dit komt de sfeer van jouw couchsurfervaring ten goede. Daarnaast is het belangrijk dat je goede reviews verzamelt, zodat een volgende host ziet dat jij goed gezelschap bent. Hieronder staan enkele tips waarmee jij de ideale couchsurfing gast wordt.

Begin goed: jouw profiel en het eerste contact

Zorg ten eerste voor een eerlijk en oprecht profiel, waarin je jezelf bent. Uiteindelijk leef je een paar dagen met iemand anders onder een dak, dus je hebt er niets aan om je anders voor te doen dan dat je bent. Dus je hoeft echt niet van de daken te schreeuwen dat je zo’n gezellige kletskous bent, terwijl je in werkelijkheid hartstikke introvert bent. Op ieder potje past een dekseltje! Wees open en eerlijk om teleurstellingen voor beide partijen te voorkomen.

Bovenstaande informatie is evengoed belangrijk voor het versturen van couchsurfing verzoekjes. Je moet ervoor zorgen dat de informatie in jouw verzoek correct is en dat het persoonlijk is. Een host ziet heus wel of jij een copy paste bericht stuurt, en knapt hier zeker weten op af. Zorg dus voor een leuk, eerlijk en persoonlijk bericht waarmee jij de host overtuigt om jou als logee aan te nemen.

Zorg voor accurate communicatie

Het is belangrijk dat jouw host snel reageert, goede informatie stuurt, duidelijke afspraken maakt, bereikbaar is et cetera, maar dat geldt net zo goed voor jou. Houd jouw host daarom op de hoogte van jouw reisplannen, zowel qua aankomsttijd als jouw activiteiten op locatie. Als je bijvoorbeeld vertraging oploopt, is het belangrijk om jouw host hiervan op de hoogte te brengen, zodat hij/zij niet tevergeefs op jou wacht.

Geef de host een (symbolische) tegenprestatie

Couchsurfing is een gratis concept. Dat wil zeggen, de host of de organisatie couchsurfing vraagt geen geld voor jouw overnachting. Maar vergeet niet dat de host indirect wel voor jou betaalt, al was het alleen al in de vorm van gas, water, elektriciteit en tijd. Schat jouw verblijf dus op waarde en laat jouw host zien hoe dankbaar je bent voor de overnachting. Dat kan door een cadeautje mee te brengen, voor de host te koken of een kleine bijdrage te geven. Wat je ook kiest: het is vast en zeker goedkoper dan de €50 die je anders aan een hotel had uitgegeven!

Deel leuke verhalen over jouw cultuur

Een van de leukste dingen van couchsurfing, is dat je in contact komt met verschillende mensen van over de hele wereld. Veel hosts vinden het dan ook leuk om contact te hebben met hun gasten (en andersom). Hoe kun je jouw host het beste leren kennen? Bijvoorbeeld door een avondje samen te eten of drinken (‘food sharing’). Ondertussen kun je elkaar wat beter leren kennen en onderling verhalen uitwisselen. Je hoeft niet alleen tips en tricks te bespreken over alle bezienswaardigheden van de directe omgeving, maar je kunt ook rustig verhalen delen over jouw eigen leven of stad. Je merkt gauw genoeg hoe ‘persoonlijk’ jouw host is , en hoe gezellig jullie het samen kunnen maken. Als een host het druk heeft en erop aandringt dat hij of zij geen tijd heeft om met jou te spenderen, hoef je dit soort dingen natuurlijk niet te forceren.

 



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag