Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

15 tips als je wilt couchsurfen (als host of als gast)

15 tips als je wilt couchsurfen (als host of als gast)

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Er is een bepaalde kentering gaande in de wereld. Een kentering waarbij we teruggaan naar het aloude ruilsysteem. Jij hebt wat voor mij, ik heb wat voor jou. Op kleine schaal gebeurt dit al in kleine dorpen met bijvoorbeeld etenswaren en gekookte maaltijden, maar op grote schaal is couchsurfing een uitstekend voorbeeld. Als je op reis bent moet je ergens overnachten. Je kunt een hotel boeken, bij een AirBnB-host verblijven of een slaapzaal delen met andere reizigers in een hostel. Maar waarom niet ergens bij een local op een bank neerploffen? Want zoals de term doet vermoeden, ‘surf’ je tijdens je reis van bank naar bank. Hoe couchsurfen precies werkt en welke tips je (zowel als couchsurfer, als als host) kunt toepassen om je couchsurf-ervaring tot een succes te brengen, ontdek je in onderstaand artikel!


Wat is couchsurfen precies?

De term “couchsurfen” is op zich niet nieuw, maar heeft wereldwijde grote bekendheid gekregen door Couchsurfing.org. Dit internetplatform brengt locals die willen “hosten” en reizigers die op zoek zijn naar een “couch” om op te crashen bij elkaar. Overigens; dit is de simpele versie ervan. Tegenwoordig is het platform uitgegroeid tot online meetingplace waar reizigers bij elkaar kunnen komen om samen te “hangen”, een “meet-up” bij kunnen wonen of een “event” kunnen organiseren. De basis – locals en reizigers bij elkaar brengen – is dus door de jaren heen uitgegroeid tot een hechte community waar mensen elkaar kunnen ontmoeten tijdens hun reis. De basis zelf is echter zeker niet verdwenen en nog steeds crashen duizenden reizigers over de gehele wereld ergens op een “couch” bij een local. Overigens is de term “couch” niet altijd van toepassing. Sommige hosts bieden je een gedeelde en/of eigen kamer aan en soms krijg je zelfs de beschikking over het gehele appartement.

Filosofie achter couchsurfen

Eerlijk is eerlijk: voor niets gaat de zon op. Ja, een host rekent niets voor je verblijf (en vaak hoef je zelfs niet eens te betalen voor je maaltijd), maar er moet wel iets tegenover staan natuurlijk. En dat is dus de hele filosofie achter het couchsurfen. Jij als reiziger die op zoek is naar een gratis plek om de nacht door te brengen (of meerdere nachten indien dit mogelijk is) moet er wel iets tegenover weten te stellen. Je moet de host iets interessants kunnen bieden. Dit mag in principe van alles zijn. Kun je goed koken? Dan kun je de maaltijd verzorgen. Speel je gitaar? Dan kun je de host gitaar leren spelen of – indien die ambitie er niet is – een fijne jamsessie houden voor je host. Sommige hosts willen graag een vreemde taal leren. Anderen zijn juist op zoek naar levensverhalen en zoeken daarom een gesprekspartner die mooie persoonlijke verhalen kan vertellen. Uiteindelijk draait het hele couchsurfen om mensen. Ze zijn er voor en door elkaar.


Waarom zou je gaan couchsurfen?

Het blijft echter wel een beetje een vreemd idee natuurlijk. Zomaar bij een vreemde op de bank of in een vreemd bed crashen. En dan laten we de horrorstories nog maar even voor wat ze zijn, want die zijn er ook helaas als het om couchsurfen gaat. Laten we in ieder geval beginnen met de gratis slaapplek. Reizen is al duur genoeg en zelfs voor een gedeelde ruimte in een hostel ben je al gauw – afhankelijk van het land waar je reist – 1 of 2 tientjes kwijt. Verblijf je bij een host via Couchsurfing.org, dan kost je verblijf je in de vorm van geld helemaal niets.

Daarnaast verblijf je bij een local. Wie kan je de stad die je wilt gaan ontdekken nou beter laten zien dan een local? Veel hosts vinden het geweldig om je een rondleiding door hun stad te geven, je tips te geven over plekken die je moet bezoeken en ronduit te vertellen over de cultuur en historie van de plek waar je verblijft. Je leert dus enorm veel van een lokale host. Iets dat de receptiemedewerker je van een hotel doorgaans allemaal niet zal vertellen. Tevens zal je – omdat je bij een local verblijft – ook veel sneller bepaalde woorden in een vreemde taal leren, ervan uitgaande dat je in het buitenland gaat couchsurfen natuurlijk. Dit helpt je bij je verdere reis door het land.

In de laatste plaats – zeker als je voor het eerst gaat couchsurfen – is het een enorme stap buiten je comfortzone. Je gaat tenslotte de nacht doorbrengen bij iemand die je nog nooit hebt ontmoet. “Klikt het wel? Wat als er pijnlijke stiltes vallen? Wat als de persoon in kwestie mij helemaal niet leuk vindt als couchsurfer?” zijn zomaar een paar vragen die ongetwijfeld door je hoofd zullen spoken als je (voor het eerst) bij een vreemde op de ‘bank’ besluit te gaan slapen.


Waarom iemand hosten?

Dan rijst natuurlijk de vraag als host: What’s In It For Me? Waarom zou ik een wildvreemde in huis halen en hem of haar ook nog eens gratis laten slapen bij me? Kan ik m’n woning niet beter aanbieden via AirBnB en zo een leuk zakcentje bijverdienen? Ook een goede optie natuurlijk.

Mocht je je dit ook afvragen, dan herhalen we het nog maar eens: couchsurfing.org bestaat voor en door mensen. Of je nu een host bent of een couchsurfer: je bent doorgaans altijd een mensen-mens. Je leeft voor en door anderen. En juist dat maakt het hosten zo interessant. Je krijgt vreemde mensen over de vloer. Mensen met een eigen verhaal. Met eigen ervaringen die ze doorgaans zeer graag met je delen. Dit kan gaan om persoonlijke levensverhalen, maar bijvoorbeeld ook reisverhalen. Je bent zo zelf dus ook “een beetje op reis” en wie weet doe je wel inspiratie op voor een aankomende reis. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon leuk om mensen rond te leiden in jouw omgeving. Om ze alles over Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Maastricht te vertellen. Want besef je wel: mocht je in Nederland willen gaan hosten, dan zal je in een dorp als Lutjebroek maar weinig verzoeken krijgen van mensen die op zoek zijn naar een onderkomen voor de nacht.

In de laatste plaats is het hosten van couchsurfers ook bijzonder interessant als je zelf (in de nabije toekomst) wilt gaan couchsurfen. In de tips hieronder zal je merken dat ‘credibility’ belangrijk is om een host te vinden. Door zelf mensen te hosten (en goede aanbevelingen te vragen na hun verblijf) zal je aanzienlijk interessanter worden voor hosts. Ze zien namelijk dat je zelf ook actief deel uitmaakt van de community en zullen dan dus ook sneller bereid zijn om hun bank (of privékamer met tweepersoonsbed en eigen badkamer) voor je open te stellen.


15 tips voor couchsurfing

Enthousiast geworden rondom het hele concept en zelf eens ergens op een bank crashen tijdens je reizen? Of juist enthousiast geworden over het hosten van (buitenlandse) reizigers? Dan helpen we je met onderstaande 15 tips van je couchsurfing-ervaring een succes te maken!

10 tips voor couchsurfers

Of je nu al wat ervaring hebt met couchsurfing of nog geheel onervaren: onderstaande tips zullen je helpen om een fijne couchsurf-ervaring op te doen. Let wel op: elke ervaring is een ervaring op zich en een onaangename ervaring kan iedereen gebeuren. We hadden het eerder al over de horrorstories die rond gaan in ‘couchsurfland’. Veiligheid en bedachtzaamheid is dus altijd geboden. Voelt je onderbuik dat de situatie niet pluis is, neem dan ook vooral de gok niet!

1. Open- en eerlijkheid is noodzakelijk, net als volledigheid

Zoals gezegd draait de hele community om mensen. Mensen willen graag andere mensen helpen en ontmoeten. Ze willen op voorhand echter wel graag weten met wie ze te maken hebben. Vul daarom je profiel zo volledig mogelijk in en wees daarbij vooral eerlijk. De aap komt toch wel uit de mouw als blijkt dat je niet helemaal eerlijk bent geweest en de consequentie daarvan is doorgaans een negatieve aanbeveling.

2. Aanbevelingen

Aanbevelingen zijn erg belangrijk binnen de community. Je kunt (zowel als host, als als couchsurfer) beoordelingen achterlaten. Positieve beoordelingen hebben een grote invloed op je kansen binnen de community. Neem daarom onderstaande tips in ogenschouw, want ze helpen je bij het verkrijgen van positieve aanbevelingen. Overigens: vergeet vooral niet om een aanbeveling te vragen na je verblijf! Voor sommige mensen spreekt het voor zich om zich uit te laten over de mensen die ze gehost hebben, maar andere hosts hebben een duwtje in de rug nodig. Heb je een fijne tijd gehad samen, durf dan vooral te vragen om die positieve reference!

3. Couchsurfing is geen gratis hotel

Een vastomlijnd feit bij couchsurfing is het uitblijven van de rekening. Je hoeft niet te betalen voor je verblijf. Veel mensen denken dan al gauw: “chill! Een gratis overnachting en dus geen kosten aan een hotel of hostel!”. Dit is niet hoe couchsurfing werkt. Je kunt een host geen berichtje sturen als: “hoi, we zijn met z’n tweeën en komen om ongeveer 3 uur in de nacht bij je aan. Zorg je dat het bier in de mini-bar koud staat? We vertrekken de volgende ochtend overigens vroeg al weer. Thanks alvast!”. De gratis slaapplek is fijn, maar als een host het gevoel krijgt dat het je alleen daarom te doen is, dan zal hij of zij ongetwijfeld je verzoek afwijzen.

4. Bedenk wat je je host kunt bieden

Opvolgend op bovenstaande: voor wat hoort wat. Je ‘moet’ iets terug doen voor je host. De volgende tip kan daarbij zeker helpen, want stel dat je host enorm van piano spelen houdt en jij je gitaar meeneemt, stel dan voor dat je samen een jamsessie kunt houden. Houdt je host van Italiaans eten en ben je een ster in het bakken van een overheerlijke pizza? Biedt dan aan om verse ingrediënten mee te brengen en een pizza voor je host te bakken.

5. Lees het profiel van je host!

Met uitroepteken ja, want dit verzoek komt veelvuldig voor in de profielen van hosts. Het getuigt opnieuw van ‘het zoeken naar een snelle, makkelijke en vooral gratis slaapplek’ als al snel duidelijk wordt dat je het profiel van de host niet eens hebt doorgelezen. Bovendien helpt het je ook om te ontdekken of jij en je host bij elkaar passen. Mensen besluiten te hosten omdat ze van mensen willen leren en/of voor de gezelligheid. Als op voorhand al blijkt dat jullie elkaar totaal niet liggen (qua interesses bijvoorbeeld) zal een host je verzoek al snel afwijzen.

6. Lees de reviews van je host

Waarbij we bij punt 2 uitgingen van je eigen aanbevelingen, zijn de aanbevelingen van je host natuurlijk ook bijzonder belangrijk. Ze zeggen veel over de persoon waar je bij gaat overnachten. In geval van extreme gevallen (denk aan seksuele intimidatie bijvoorbeeld of erger) zal de host door couchsurfing.org verwijderd worden en hoef je je daar dus geen zorgen om te maken, maar het kan dus geen kwaad om op voorhand even goed te bekijken waar je straks gaat belanden.

7. Spreek een duidelijke locatie af

Sommige hosts willen eerst in het openbaar meeten voordat ze je laten zien waar ze wonen. Andere hosts vinden het geen probleem om gewoon bij hun thuis af te spreken. Wat je ook afspreekt: wees duidelijk over de locatie. Een telefoonnummer daarbij is overigens ook geen overbodige luxe. ‘Wij Nederlanders’ zijn behoorlijk punctueel. 10 uur op het centraal station is voor de meesten ook 10 uur op het centraal station. In andere culturen betekent ‘om 10 uur op het centraal station’ zoiets als ‘ik ben er rond een uur of 5’. Zorg dus dat je op diverse manieren kunt communiceren met je host en een direct telefoonnummer is daarbij natuurlijk het meest handig.

8. Cadeautjes zijn altijd welkom

Je hoeft niet te betalen voor je verblijf bij je host en dus heb je des te meer redenen om een leuk cadeautje mee te nemen voor je gastheer of gastvrouw. Dit hoeft niet direct het duurste van het duurste te zijn. Een pak stroopwafels (kent men niet in het buitenland en doorgaans wordt men er op slag verliefd op) is al meer dan genoeg. Je host zal je er dankbaar om zijn en het ijs is direct gebroken.

9. Voel je thuis, maar niet teveel

Je een beetje ‘thuis’ voelen in een vreemd huis is makkelijker dan je denkt, maar pas op: overdrijf het niet. Een glas fris uit de koelkast pakken (en vooral ook vragen of je host ook iets wilt drinken) is voor veel hosts geen enkel probleem. Plunder je de hele privé-wijnvoorraad van je host, dan zal dat je niet in dank worden afgenomen. Blijf ook vooral weg uit privévertrekken. In de basis geldt: doe vooral niet waar je zelf onprettig van zou worden als host. In de meeste gevallen zit je dan helemaal goed.

10. Er is een tijd van komen en van gaan

Er is geen vastomlijnde regel hoe lang je bij een host kunt blijven. Klikt het enorm, dan kun je gerust wat langer blijven. Is de klik er niet, dan zullen jullie beiden wel aanvoelen dat het beter is als je weer verder gaat. Over het algemeen kun je stellen dat het na 3 nachten vaak voor beiden wat ongemakkelijk wordt, maar uitzonderingen bevestigen de regel natuurlijk.


5 tips voor couchsurfing hosts

Veel van bovenstaande tips gelden natuurlijk ook voor hosts die openstaan voor een verblijf van couchsurfers. Denk dan bijvoorbeeld aan een goed en volledig ingevuld profiel en het verzamelen van aanbevelingen en positieve reviews. Er zijn echter een aantal zaken die speciaal voor hosts relevant zijn. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1. Duidelijke regels in je profielomschrijving

Stel vooraf duidelijke regels op als je besluit om te gaan hosten via Couchsurfing.org. Waar voel je je prettig bij en wat maakt je juist ongemakkelijk? Dit helpt met het aantrekken van het juiste volk en voorkomt dat je huis straks afbrandt omdat je couchsurfer een Project X-feest geeft in je stulpje.

2. Verspil geen onnodige tijd

De couchsurf-community bestaat overwegend uit geweldige mensen, maar zoals altijd: er zitten ook rotte appels tussen. Sommige mensen vinden het leuk om te ‘trollen’, anderen zijn gewoon niet het type volk dat je over de vloer wilt hebben. Heel kort door de bocht, maar verzoeken van dit soort mensen kun je het best gewoon negeren om geen onnodige tijd te verliezen aan je bijdrage aan de community:

  • Profielen zonder foto (één van de belangrijkste vereisten om serieus genomen te worden door de community)
  • Profielen zonder profielomschrijving (idem als hierboven)
  • Profielen die je niet bij naam noemen in hun bericht (hoe onpersoonlijk wil je het hebben)
  • Mensen die met een groep komen en waarbij niemand een taal spreekt die jij beheerst (ze gaan je negeren en zit je dus met een groep mensen opgescheept waar je zelf niets mee kunt)

3. Spreek af op een openbare plek

Er zijn twee hele goede redenen om voor deze methode te kiezen. De eerste is de belangrijkste: je weet uiteindelijk nooit met wie je precies te maken gaat krijgen. We zullen er maar niet meteen vanuit gaan dat je couchsurfer Jack The Ripper heet, maar stel dat je een x aantal mensen op je bank wilt laten crashen en het blijken er opeens veel meer te zijn, dan is het makkelijker om op een openbare plek de deal te annuleren dan aan je voordeur. De tweede reden is vooral vanwege logistieke (en soms financiële) reden(en): je voorkomt op deze manier dat reizigers verdwaald raken en je voortdurend gaan stalken met navigatie-vragen. Enerzijds is het vervelend om om de 5 minuten een telefoontje te krijgen, maar als het om reizigers buiten Europa gaat ben je ook nog eens een klein vermogen kwijt aan telefoonkosten.

4. Spreek af in de avonduren

Het beste is om couchsurfers ‘s avonds pas te ontmoeten, het liefst tussen 7 en 9. Enerzijds kun je zo je hele dag om hun aankomst heen plannen en ervoor zorgen dat je huis helemaal aan kant is, anderzijds hoef je slechts een paar uur met ze door te brengen, simpelweg omdat het op een gegeven moment tijd is om te gaan slapen. Dit klinkt misschien ‘naar’, maar je weet op voorhand niet of de klik er is. Bevalt het, dan kan er altijd een tweede dag aan vastgeplakt worden. Bevalt het niet, dan scheiden jullie wegen gewoon de volgende dag. Bovendien is er zo vroeg op de avond alsnog genoeg tijd om een rondje door de stad te maken en/of ergens een hapje te eten/iets te drinken.

5. Zorg dat je de beste host ooit wordt!

Misschien overbodig, maar bij wie blijf je liever als je zelf gaat couchsurfen: iemand die net dat stapje extra voor je zet of iemand die er met de pet naar gooit? Het eerste toch? Het verbetert niet alleen de ervaring die jullie beiden zullen hebben; het zorgt – mits je het niet vergeet te vragen natuurlijk – ook nog eens voor een positieve review. Laat dus vooral alle highlights en verborgen plekjes van je stad zien. Zorg voor een steengoed ontbijt in de ochtend. Teken een map als je couchsurfer(s) geen Google Maps voor handen heeft. Doe het allemaal en je zult zien dat de ervaring voor beide partijen onvergetelijk zal zijn, dé bedoeling van couchsurfing uiteindelijk.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag