Goedkoop weekendje weg, 8 tips!

Goedkoop weekendje weg, 8 tips!

Laatst bijgewerkt: 25 maart 2019

Het is ontzettend fijn om even aan de dagelijkse routine te ontsnappen door er een weekendje op uit te gaan. Maar misschien is dat even lastig, omdat je wat krap bij kas zit. Je wilt graag met het hele gezin een weekend weg of gewoon even naar een ander land. Dat kan ook met een minder groot budget! In dit artikel lees je acht tips voor een goedkoop weekendje weg. Zo kun je er alsnog even lekker tussenuit, zonder dat het je een rib uit je lijf kost. 


1. Reis af naar goedkope bestemmingen

Als je een goedkoop weekendje weg wilt, kun je er natuurlijk voor kiezen om naar een goedkope bestemming af te reizen. Populaire steden voor een weekend zijn bijvoorbeeld Parijs, London, Rome of Barcelona – het zijn natuurlijk prachtige bestemmingen, maar ook hele dure. Het eten en drinken, de accommodatie en de reis naar deze steden zijn vaak duurder dan gemiddeld. Kies daarom voor een wat minder populaire, maar net zo mooie bestemming. Wat dacht je bijvoorbeeld van Polen? Krakau en Warschau zijn bruisende bestemmingen, met een hoop cultuur en geschiedenis.

Je vliegt soms al voor twintig euro naar deze steden en de bedragen voor hotels, eten en bezienswaardigheden zijn ontzettend goedkoop. Je betaalt hier niet met euro’s, maar met de zloty: de wisselkoers voor deze valuta is heel fijn. Voor een halve liter bier betaal je bijvoorbeeld nog geen euro op deze gave bestemmingen, en voor een uitgebreid diner ben je vaak nog geen tientje kwijt. Dat geldt ook voor andere goedkope steden als Ljubljana, Praag, Zagreb en Tallinn. Hier is genoeg te doen en te zien, maar dan voor een zacht prijsje! Zo ben je wel even helemaal weg in een ander land met een andere taal en cultuur, zonder dat je daar de hoofdprijs voor hoeft te betalen.


2. Boek last minute voor een betere prijs

Als je een wat duurdere bestemming op het oog hebt, kan het ook lonen om last minute te boeken. Dat geldt zowel voor vliegtickets als voor het boeken van een hotel, Airbnb of bed & breakfast. Natuurlijk willen vliegtuigmaatschappijen en de hosts van accommodaties dat alle plekken op hun vlucht of de bedden in een accommodatie gebruikt worden. Daarom bieden ze plekken die misschien niet gevuld dreigen te worden voor een zacht prijsje aan. Het vergt wel wat plan werk, want je weet van tevoren nooit zeker of een plek wel of niet uitverkoopt, maar als je een beetje flexibel bent in de data van je weekend weg en bereidt ben wat uitzoekwerk te doen, kun je last minute vaak heel goedkoop een weekend weg. Wel zo fijn!


3. Hou koopjessites in de gaten en boek een goede deal

Er zijn verschillende sites, zoals Vakantiepiraten of WeFlyCheap, die de prijzen in vakantieland nauwlettend in de gaten houden. Zo kun je af en toe voor een prikkie een weekend naar Ibiza of naar een prachtig hotel in Maastricht. Hou deze websites dus goed in de gaten als je een goedkoop weekendje weg wilt. Als je geen tijd hebt om dagelijks op internet te kijken, kun je vaak een alert aanzetten, zodat je wordt gemaild als er een goedkoop weekendje weg wordt gespot. Met bepaalde filters kun je precies instellen wanneer jij geïnformeerd wilt worden. Hoe gemakkelijk kan je het hebben?


4. Als je gaat vliegen, kies dan voor een low budget maatschappij

Vliegen wordt tegenwoordig goedkoper en goedkoper. Als je graag met het vliegtuig naar de bestemming van je weekendje weg wilt afreizen, is het raadzaam om met een low budget vliegmaatschappij te vliegen. Denk hierbij aan maatschappijen als Ryanair en Wizz Air. Je kunt bij zulke maatschappijen voor een prikkie naar leuke en goedkope steden vliegen, zoals we bij tip 1 bijvoorbeeld noemden. Soms kun je zelfs voor 15 euro retour naar je bestemming! Natuurlijk is zo’n reis niet zo comfortabel als bij een duurdere maatschappij: je hebt bijvoorbeeld wat minder beenruimte en er zijn strengere regels voor het meenemen van bagage. Als je een weekend weg gaat, heb je vaak niet zo veel nodig: je kunt prima voor een weekend alleen met handbagage reizen, dat vaak gratis is. Dat scheelt ook weer een hoop euro’s!


5. Plan je weekendje weg buiten het seizoen

Voor een weekend weg ben je vaak niet aan de reguliere vakanties gebonden. Dat scheelt een hoop, want als je buiten het hoogseizoen op reis gaat, kan dat heel wat in de prijs schelen! Vaak gaan mensen op een weekend weg tijdens feestdagen als Pasen, omdat ze dan een dag extra weg kunnen blijven. Met Pasen ben je natuurlijk vrij van je werk, dus dat scheelt weer een dag vrij nemen van je werk. Kies er toch voor om deze data te vermijden, want de kosten voor de reis en je hotel zijn rond de feestdagen en in het hoogseizoen als de voorjaarsvakantie een stuk hoger.


6. Besteed niet te veel geld aan eten en drinken tijdens je weekend weg

Bij vakantie – ook al is het een weekend weg – hoort natuurlijk lekker eten, uitgebreid tafelen en een drankje en een hapje op het terras. Pas hier wel mee op, want al dat uit eten gaan kunnen de kosten voor je weekendje weg behoorlijk omhoog schroeven. Natuurlijk wil je wel genieten van je weekend weg, maar daarvoor hoef je echt niet alleen maar voor uit eten te gaan. Koop bijvoorbeeld bij de plaatselijke supermarkt een lekker ontbijt, zodat je bij je accommodatie kunt eten en niet voor veel meer geld buiten de deur hoeft te eten. Je kunt ook voor onderweg lekkere broodjes meenemen, of een accommodatie boeken met een keukentje. Zo kun je ook op je logeerplek in de keuken wat lekkers maken, zonder tientallen euro’s uit te geven in een restaurant. Of neem voor de avond een lekkere fles wijn mee, zodat je met een goed boek nog even kunt nagenieten van je dag op een andere bestemming. Net zo gezellig, wel veel goedkoper.


7. Blijf lekker in Nederland en bespaar de kosten van de reis!

Natuurlijk hoef je niet naar een ander land voor een fijn weekendje weg. Ook in ons eigen Nederland is er genoeg te doen en te zien. Je kunt ook gewoon een weekend weg in je eigen provincie! Dat scheelt heel wat kosten, want je hoeft niet ver te reizen. Geniet eens een zaterdag en zondag van dat mooie natuurpark bij jou in de buurt, of zoek een bruisende Nederlandse stad op. Wat dacht je van een weekend Amsterdam, Delft, Maastricht of Middelburg? Nederland is prachtig en leent zich goed voor een ontdekkingstocht tijdens een weekend. Je hoeft echt niet naar het buitenland om even helemaal weg te zijn!


8. Bewonder prachtige en gratis bezienswaardigheden

Of je nou in Nederland blijft op een ander land opzoekt: in elke stad zijn er wel gratis bezienswaardigheden te bezoeken. Ga bijvoorbeeld naar die prachtige kathedraal waar je kosteloos een kijkje kunt nemen, of geniet van een ruim opgezet stadspark. In veel musea kun je op de maandag gratis terecht: bekijk vooral even de website van een museum dat je wilt bezoeken en op welke dag je er tegen een gereduceerd tarief of zelfs gratis terecht kunt. Ook vind je in Nederlandse en buitenlandse steden vaak free walking tours, waar je met een rondleiding mee kunt wandelen. Het kost je alleen een kleine fooi en je leert zo alles over de stad waar jij je bevindt. Zo kom je op plekken waar je normaal nooit zou komen en dat ook nog eens voor een heel klein bedrag! Super, toch?


Met bovenstaande tips geniet jij van een heerlijk weekend weg, zonder dat je daar veel voor hoeft te betalen. Er zijn verschillende manieren om te besparen op je reis en accommodatie, door bijvoorbeeld met een low cost maatschappij te vliegen, buiten het seizoen te reizen of last minute je weekend weg te boeken. Je kunt afreizen naar een goedkope bestemming of gewoon lekker in Nederland blijven: in ons land is ook genoeg te beleven! Op de plek van bestemming kun je genieten van goedkope of zelfs gratis bezienswaardigheden en smul je van een zelf meegebrachte lunch. Dat scheelt een hoop geld! Waar ga jij heen op je weekend weg?Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Weekendje weg

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Vakantiediscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag