Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een super lastminute?

Wat is een super lastminute?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een super last minute is een vakantie waarbij je op superkorte termijn vertrekt. Volgens de officiële definitie boek je de reis maximaal 72 uur voor vertrek. Er zijn echter ook een heleboel reisbureaus die met ‘super last minute deal’ bedoelen dat het een supergoede deal is. Dit is echter niet hetzelfde. Met behulp van dit artikel leer je het kaf van het koren scheiden en weet je wat een super last minute deal écht inhoudt. Bovendien vertellen we voor wie deze geschikt is, waarom je het zou boeken, waar je kan boeken en waar je op moet letten.


Wat is een super last minute?

Een super last minute is een vakantie die je op het allerlaatste moment boekt. Eigenlijk is het de extreme variant van een ‘gewone’ last minute vakantie. Vaak ligt er enkele uren tot 72 uur tussen het moment van boeken en het moment van vertrekken. Dat betekent dus dat je snel moet beslissen, je koffers moet pakken en moet gaan! In de rest van dit artikel zullen we de volgende vragen behandelen om nog beter antwoord te kunnen geven op de vraag: “Wat is een super lastminute?”

 • Wat is het verschil tussen een super last minute en een last minute?
 • Hoeveel korting kun je krijgen bij een super last minute?
 • Voor wie is een last minute geschikt?
 • Waarom zou je een super lastminute vakantie boeken?
 • Waar kun je een super last minute boeken?

Hoeveel korting kun je krijgen bij een super last minute?

De kortingen verschillen per reisorganisatie en per deal. Met een beetje geluk, lopen de kortingen op tot 70%. In dat geval zou een vakantie van €100o ineens nog maar €300 kosten. Toegegeven, voor dit soort deals moet je echt heel scherp zijn. Hoewel wij tegen een korting van 40% of 50% ook geen nee zeggen, jij wel?

Als je geïnteresseerd bent in het scoren van hoge kortingen op jouw reis, dan is er nog een andere, interessante strategie die je kunt hanteren: de error fare strategie. Hierbij onderzoek je (vlieg)reizen die door een menselijke of computerfout beschikbaar zijn. Wie er snel bij is en een vakantie boekt, profiteert van bodemprijzen. In dit artikel lees je er meer over.


Wat is het verschil met een gewone last minute?

Laten we eerst achtergrond geven bij het begrip ‘last minute vakantie’. Last minute is een term die afkomstig is uit de jaren ’80, toen de eerste vliegtuigmaatschappijen de laatste stoelen van een vliegtuig wilden ‘slijten’. Je kon dan op het vliegveld, kort voor vertrek, een kaartje kopen voor een willekeurige bestemming waar nog stoelen vrij waren. Pas op Schiphol wist je waar je naartoe zou kunnen gaan. Het was een groot succes, en al gauw werd het begrip opgepikt door reisorganisaties. Dat betekent dat het vliegticket direct werd gekoppeld aan een deal voor een hotel of andere soort accommodatie. Zo ontstond de ‘last minute deal’. Hoe meer jaren er verstreken, des te langer de tijd tussen boeking en daadwerkelijk vertrek. Soms kun je zelfs een maand van te voren een ‘last minute’ boeken. Het grootste verschil met een super last minute is dus de tijd die verstrijkt tussen boeken en vertrek.


Voor wie is een super last minute geschikt?

Een super last minute vakantie- of reis is geschikt voor flexibele mensen. Flexibiliteit is een belangrijke voorwaarde bij het boeken van een super last minute vakantie. Als je (online) op zoek gaat naar een super last minute deal, dan heb je namelijk per dag de keuze uit beperkte opties. De favoriete bestemmingen van jouw bucket list staat er wellicht niet op. De meeste super last minutes vertrekken bovendien op een specifieke dag en tijdstip, waar jij je aan moet aanpassen.

Daarnaast is een super last minute vakantie geschikt voor daadkrachtige mensen: je moet snel kunnen beslissen. Veel tijd om de vakantiebestemming na te trekken is er niet; je moet het avontuur durven aangaan. Persoonlijk raden wij het zeker aan, maar we kunnen ons voorstellen dat je het spannend vindt. Voor een eerste keer raden wij je aan om samen met je partner of met een vriend of vriendin te boeken. Dan kunnen jullie samen genieten, en als het tegenvalt: samen op de blaren zitten!

Iedereen die redelijk flexibel en avontuurlijk is, kan dus een last minute boeken. Je kunt het overigens ook boeken om jezelf eens uit je comfort zone te halen. Verder maakt het niet zoveel uit wat voor type vakantieganger je bent, en hoe oud je bent. Super last minutes zijn er in alle soorten en maten, net als reguliere vakanties. Kies gewoon een deal die aansluit bij jouw verwachting van een fijne reis of vakantie!


Waarom zou je een super last minute vakantie boeken?

Een super last minute vakantie is vaak een stuk goedkoper dan een vakantie die je enkele maanden van te voren boekt. Dat komt omdat reisorganisaties een bepaald aantal vliegtuigstoelen en hotelkamers hebben ingeboekt. Ze willen natuurlijk dat deze allemaal gevuld worden, zodat ze hun kosten dekken en misschien zelfs winst behalen. Een paar dagen van te voren verwachten ze niet dat iemand ineens nog een dure vakantie boekt. Als er echter een mooie korting tegenover staat, dan denkt de gemiddelde consument daar héél anders over.


Waar kun je een super lastminute boeken?

Super last minutes  kun je het beste online boeken. Het internet is namelijk een bron van aanbiedingen, waar je heel gemakkelijk goedkope reizen kunt vergelijken. Dus elk (online) reisbureau of vliegmaatschappij die reizen aanbiedt, biedt mogelijk ook super last minutes aan. Om de ideale super last minute te vinden, hebben we hier enkele tips:

 • Vergelijk verschillende reiswebsites met elkaar
 • Gebruik ook alternatieve zoektermen zoals ‘last second deal’ en ‘morgen op vakantie’
 • Selecteer op ‘vertrek binnen 3 dagen’
 • Beslis snel, voordat de aanbieding weg is
 • Beoordeel or de website betrouwbaar is, bijvoorbeeld door middel van certificaten en reviews van reizigers die jou voor gingen
 • Let op dat je een ‘echte’ super last minute boekt, en niet een website die met een paar marketingtermen gooit
 • Controleer wat de reis normaal gesproken zou kosten om te controleren of je echt met een deal te maken hebt

Betrouwbare reiswebsites die super last minutes aanbieden zijn bijvoorbeeld:

 • Super-lastminute.nl
 • Prijsvrij.nl
 • Vakantiedeals.nl
 • Tui
 • Neckermann
 • Vakantiediscounter

Georganiseerde reis of los vliegticket

Als je een super last minute boekt heb je geen zin of tijd om in alle haast ook nog een hotel te boeken. Je kunt prima ter plekke een hotelletje of hostel boeken, maar de kans van slagen ligt een beetje aan de bestemming die je gaat bezoeken. De meeste super last minute reizigers kiezen er in ieder geval voor om een georganiseerde reis te boeken. Mocht je toch liever een los vliegticket, dan kan dat het beste via de volgende websites:

 • Skyscanner
 • Cheaptickets
 • WTC
 • Schipholtickets.nl

Alternatief voor korting: profiteren van vroegboekkorting

Je krijgt hoge kortingen als je heel kort van te voren boekt én als je heel ver van te voren boekt. Reisorganisaties en vliegtuigmaatschappijen vinden het prettig om alvast wat zekerheid te hebben over het aantal passagiers, en zijn bereid om een korting aan te bieden. Als je meer wil weten over vroegboekkorting dan raden we je aan om dit artikel te lezen. Hoewel vroegboekkorting een aantrekkelijke korting is, liggen de prijsverlagingen meestal lager dan bij een super last minute. Daartegenover staat dat je heel veel tijd hebt om een bestemming en een reisperiode te kiezen die bij je past.


Verder lezen: wat zijn de opties als je morgen op vakantie wil?

Als je een super last minute wilt boeken, is de kans groot dat je morgen al op vakantie wil (of dat de deal dat van je verlangt). In het verlengde daarvan willen we je graag wijzen op een ander artikel over ditzelfde onderwerp: “Wat zijn je opties als je morgen op vakantie wil?” In het artikel kun je je verder laten inspireren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te zwichten voor een mooie super last minute deal die je ziet om te kijken waar het avontuur je brengt. Spontane vakanties zijn vaak veel leuker dan geplande vakanties!foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag