Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een ‘error fare’?

Hoe vind je een ‘error fare’?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Tegenwoordig is bijna elke bestemming binnen handbereik. Het enige dat je hoeft te doen is een ticket te boeken en in het vliegtuig te stappen. Om dan na twee, tien of soms zelfs twintig uur op plaats van bestemming te komen. Helaas zijn vliegtickets vaak een grote financiële investering, al helemaal als je naar Amerika, Australië of Nieuw-Zeeland wil vliegen. Daarom gaan sommige mensen actief op zoek naar foutief geprijsde tickets, ook wel ‘error fares’ genoemd. Door een foutje van de vliegtuigmaatschappij koop je een heel goedkoop ticket. Maar hoe vind je deze error fares? Wat moet je doen als je er een ziet? En wat moet je juist niet doen? In dit artikel lees je er alles over. 


Wat is een error fare?

Een Error Fare, ook wel Mistake Fare genoemd, is een foutieve prijs voor een vliegticket. In de praktijk betekent het vaak dat een vliegticket per ongeluk veel te goedkoop wordt verkocht. Het fenomeen error fare komt eigenlijk alleen voor bij online aanbieders van vluchten. Als je een ticket met een error fare koopt, kun je ineens voor een heel klein bedrag vliegen.

Hoe ontstaan error fares?

De prijzen voor online vliegtickets worden gegenereerd door enorme softwareprogramma’s. Deze softwareprogramma’s zorgen ervoor dat de tickets allemaal worden weergegeven op de website en worden gekoppeld aan de juiste prijs. Maar in tegenstelling tot veel andere producten en diensten, fluctueert de prijs van vliegtickets enorm. De prijs verandert aan de hand van vraag, aanbod, taksen, supplementen, aanbiedingen en ga zo maar door. Soms maakt een softwareprogramma een foutje of een verkeerde berekening, waardoor er tickets met error fares ontstaan. Een enkele keer ontstaan deze fouten ook door menselijk handelen. Deze fouten worden over het algemeen zeer snel gedetecteerd en hersteld, maar – de oplettende en geduldige ticket zoeker – kan voor een bodem prijs een ticket met een foutieve prijs op de kop tikken.

Hoeveel ‘korting’ kun je krijgen met een error fare?

Daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Er zijn namelijk verschillende fouten, waardoor de uitkomsten ook verschillend kunnen zijn. De ene keer bespaar je €200 op een ticket van €500 door een verkeerde berekening. Tegelijkertijd kan het ook zo zijn dat iemand een keer een ‘nulletje’ vergeet, waardoor een ticket ineens €50 in plaats van €500 kost.


Hoe vind je error fares?

Het zoeken naar en vinden van een error fare is niet een kwestie van aanbiedingen bekijken. Het is een vrij arbeidsintensief proces waar je echt helemaal in moet duiken voordat je de gelukkige vinder bent van een goedkoop ticket. Hieronder leggen we een aantal methodes uit die jou zullen helpen bij het vinden van error fares.

Boek package deals op Fly4Free en Flynous en Secretflying

Deze Engelstalige websites Fly4Free, Flynous en Secretflying speuren voor de beste deals over de hele wereld. We nemen Flynous even als voorbeeld. Via deze website kun je per land aanbiedingen selecteren. Toen wij op ‘Nederland’ klikten, kwamen we hele mooie aanbiedingen tegen. Zo kon je een 10 dagen naar een 4-sterrenhotel in Bali, voor €570, inclusief vlucht. Neem van ons aan dat je normaal gesproken voor de vlucht alleen al €500 betaalt. Hierin zat transfers, shuttle service en ontbijt bij inbegrepen. Probeer het zelf en kijk of er een leuke (en goedkope!) vakantie voor je tussenzit!

Kijk niet op websites zoals TicketSpy en WeFlyCheap

Het staat met koeienletters op websites als TicketSpy en WeFlyCheap. “ERROR FARE GEVONDEN! NAAR HAWAII VOOR 500!”. Neem van ons aan dat deze website er niet bovenop zit. Tegen de tijd dat zij een deal hebben gevonden, is deze allang gecorrigeerd door de luchtvaartmaatschappij. Je kunt deze websites best gebruiken om goedkope vakanties te boeken, maar voor error fares moet je professionele error fare websites bezoeken.

Bezoek gespecialiseerde fora

Forums zijn populaire plekken om informatie rondom error fares uit te wisselen. Er zijn wereldwijd veel bekende forums, maar je hebt niet overal evenveel baat bij. Het is natuurlijk wel belangrijk dat de aanbiedingen van toepassing zijn op Nederlandse klanten. Een goed, Nederlands forum rondom error fares is Inside Flyer (www.insideflyer.nl).

Volg error fare experts op social media

Social media is een populaire plek om error fares op te delen. Ook hier geldt dat je échte experts moet volgen, en niet wanna be commerciële partijen zoals WeFlyCheap en dergelijke. Bekijk goed hoe actief de social media kanalen zijn. Het heeft geen zin om een social media kanaal te volgen als dit kanaal pas een dag later de deals plaatst, terwijl die dan misschien allang vervlogen zijn…

Stel email-alerts in

Het is een hele tijdrovende bezigheid om continu error fare sites te bekijken. Veel beter kun je jezelf aanmelden voor een e-mailalert. Op Fly4Free bijvoorbeeld, kun je jezelf aanmelden voor aanbiedingen die voor Nederland gelden. Vervolgens goed je mailbox checken en snel reageren op mooie deals!

Stel jezelf flexibel op

Een error fare is vaak gebaseerd op een specifieke vertrekdatum. Je kunt dus niet verwachten dat je kunt vertrekken op een dag naar keuze. Om het voorbeeld van Bali weer aan te halen: je betaalt een week later alweer €1000. Dus het boeken van error fares is vooral geschikt voor mensen met een flexibele agenda.

Daarnaast kun je jouw ticket ‘creatief’ inzetten. Dat betekent dat je een retourtje alleen inzet voor een enkeltje. Je gebruikt van maar je ‘halve’ ticket. Soms is een retourtje met een error namelijk veel goedkoper dan een ‘normaal’ enkeltje.


Wat moet je doen na het vinden van een error fare?

Na urenlang te hebben gespeurd op het web, misschien wel dagelijks, heb jij eindelijk een error fare ticket gevonden. Wat doe je dan? In ieder geval niet verder kijken naar een nóg goedkopere optie. Lees hier het stappenplan:

1. Boek direct de ticket

Boek direct de ticket. Het liefst via een grote, online reisagent in plaats van via de airline. Want als de airline de ticket graag wil annuleren, moeten ze de reisagent aanspreken in plaats van jou als individuele klant. Dat is een stuk omslachtiger voor de luchtvaartmaatschappij. En waarschijnlijk roept het discussie op bij de reisagent, want die zouden jou als klant verliezen zodra de luchtvaartmaatschappij jouw reis annuleert.

2. Kies de snelste betaalmethode

Hoe sneller jouw betaling verwerkt is, hoe eerder jouw boeking ‘officieel’ is. De meeste tickets zijn namelijk pas van kracht zodra de betaling verwerkt is. Betalingen van creditcards zijn bijvoorbeeld vele malen sneller dan bankoverschrijvingen.

3. Neem geen contact op met de aanbieder

Goedkoop hotel, vliegticket of ander reisticket geboekt? Fijn! Maar hou het voor jezelf. Als je geluk hebt, dan merkt de aanbieder niet dat jij een verkeerd geprijsd ticket op de kop hebt getikt. Maar als jij contact op gaat nemen met de aanbieder, pakken zij automatisch jouw gegevens erbij. Dan krijgen ze waarschijnlijk vraagtekens bij de prijs van jouw ticket. Met een beetje pech gaan ze dit corrigeren! Heb je toch een vraag aan de aanbieder? Stel deze dan anoniem, via de website of op een forum.

4. Juich niet te vroeg

De error wordt niet vanzelfsprekend geaccepteerd. Daarom is het verstandig om nog heel even te wachten totdat de error ook daadwerkelijk geaccepteerd wordt. Dat kan 24 tot 48 uur duren. Ook na het boeken van de error fare ticket is het belangrijk om bepaalde fora in de gaten te houden. Pas als je zeker weet dat de ticket van jou is kun je verder vooruit denken en hotels et cetera gaan boeken.


Let op: vliegtuigmaatschappij kan er een stokje voor steken

Ben je de trotse eigenaar van een Error Fare Ticket? Juich niet te vroeg. Er bestaat namelijk een kans dat de luchtvaartmaatschappij jouw ticket annuleert, vanwege de fout. Je bent dan niet je geld kwijt (de airline is verplicht om je het bedrag terug te betalen), maar je voordelige ticket is dan natuurlijk foetsie. Gelukkig gebeurt dit in de praktijk niet zo heel erg vaak. Als je eenmaal hebt betaald, wordt het voor de luchtvaartmaatschappij best wel lastig om je ticket te annuleren. Zorg er daarom voor dat je voor de snelst mogelijkste betaalwijze kiest. Bijvoorbeeld voor je creditcard. Hoe sneller je betaalt, hoe kleiner de kans dat jouw error fare ticket geannuleerd wordt.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag