Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de leukste gratis museums?

Wat zijn de leukste gratis museums?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je graag gratis of voordelig naar een museum in Nederland? Dat is zeker mogelijk. Niet alleen door student- of kinderkortingen, maar ook door op zoek te gaan naar gratis musea. Sommige museums vragen geen entree, omdat het een stichting zonder winstoogmerk is of om andere redenen, zoals subsidies. Maar laten we eerlijk zijn: de reden maakt niet uit! Zolang jij maar naar het museum kan zonder je portemonnee te hoeven trekken. Wij zijn voor jou op zoek gegaan naar leuke, gratis musea in Nederland. Hieronder staan onze bevindingen van de leukste exemplaren, doe er je voordeel mee.


De Roode Toren in Doesburg (provincie Gelderland)

We beginnen met de provincie Gelderland. De stad Doesburg, om precies te zijn. Hier staat namelijk een werkende tabakskerverij, die al in werking is sinds 1894. Al meer dan 100 jaar! Dat is absoluut uniek. Dit historische pareltje is onderdeel van het Streekmuseum De Roode Toren. In dit gratis museum kun je nog veel meer bewonderen, zoals een oude kruidenierswinkel, diverse ambachten en archeologische, culturele en geologische vondsten. Daarnaast is er een maquette gemaakt van Doesburg in 1560. Wij raden aan om na je museumbezoek een wandeling door de stad te maken, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe de stad sinds de 16e eeuw is geëvolueerd tot het mooie plaatsje dat het vandaag de dag is!


Bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum (provincie Friesland)

Bezoekerscentrum Mar en Klif is het perfecte museum als je gratis meer kennis wilt opdoen over de geschiedenis van Zuidwest Friesland of de flora en fauna van dit gebied. Het is de ideale manier om te ontdekken hoe de ijstijd de bossen van het Gaasterland hebben beïnvloed, of welke dieren er allemaal in de omgeving leven. Ook kun je kennismaken met diverse verhalen over de geschiedenis die de rondte gaan. Uiteraard is het museumbezoek niet compleet zonder een wandeling in de prachtige omgeving.

Leuke activiteiten voor kinderen

Mar en Klif is een heel leuk museum voor kinderen. De tentoonstelling is geschikt voor jong en oud. Daarnaast kunnen de kinderen zich uitleven met ‘doe-activiteiten’, terwijl de ouders verhalen lezen of zich verdiepen in andere audiovisuele informatie. Bovendien heeft Mar en Klif een glijbaan. Welk kind kan dat nou weerstaan!


Het Dorp van Bartje in Rolde (provincie Drenthe)

‘Bartje’ is een begrip in Drenthe en omstreken. Wellicht dat ze er in Zuid-Limburg zelfs van hebben gehoord. Ken jij Bartje en z’n geschiedenis nog niet? Dan wordt het tijd om naar het Het Dorp van Bartje in Rolde (Drenthe) te gaan! Dit is een historisch informatiecentrum, wat deels ook gedefinieerd kan worden tot streekmuseum. Zo is het Anne de Vries Museum een vast onderdeel van het Dorp Van Bartje. Hier kun je kennismaken met deze bekende, Nederlandse schrijver en onderwijzer, die onder andere bekend werd vanwege zijn streekromans over Bartje. Verder kun je in het Dorp van Bartje door middel van diverse exposities kennis opdoen over de historie van Rolde en Drenthe.


Rotterdams Radio Museum (provincie Rotterdam, Zuid-Holland)

Vroeger waren er helemaal niet zoveel communicatiemiddelen. Een van de eerste technologieën naast de papieren krant, was de radio. Nieuws, muziek, roddels, opinie: alles kon je via de radio beluisteren. Nog steeds, maar tegenwoordig zijn er nog veel meer informatiebronnen bijgekomen, waarvan het internet een van de belangrijkste is. Des te specialer is het om er in het Rotterdams Radio Museum achter te komen hoe groot de rol van radio in de vroegere jaren was. In dit gratis museum zie je zo’n tweeduizend verschillende radio’s, televisies en allerlei andere soorten elektronica van vroeger. Bereid je voor op een radio uit 1920, koelkasten van televisies en retro gameboys. Af en toe vinden er in het Rotterdams Radio Museum ruilbeurzen of lezingen plaats. Dat maakt jouw bezoekje extra speciaal!


Draaiorgelmuseum in Haarlem (provincie Noord-Holland)

Iedereen heeft wel eens een draaiorgel gezien. Hoewel ze steeds meer uit het straatbeeld verdwijnen, kun je ze nog steeds vinden in drukke winkelstraten. Grote kans dat je er in alle haast aan voorbij loopt, of dat je het ongemakkelijk vindt om zo’n ding van dichtbij te bekijken, omdat er een meneer of mevrouw met een petje vol kleingeld staat te zwaaien. Ben je benieuwd naar de historie van de draaiorgels en de diversiteit in historie en klanken? Dan moet je echt eens naar het gratis Draaiorgelmuseum in Haarlem. Hier bewonder je maar liefst 14 verschillende draaiorgels uit verschillende jaargetijden. Een stond bijvoorbeeld in een danszaal in de jaren 20. Dat zijn leuke feitjes om te weten te komen, toch?


Kruideniersmuseum in Utrecht (provincie Utrecht)

Tegenwoordig koop je in een supermarkt alles wat je nodig hebt, terwijl je vroeger afzonderlijk naar de kaasboer, groenteboer en de kruidenierswinkel moest. Om maar een voorbeeld te noemen. Sta je er eigenlijk wel bij stil hoe bijzonder dat is, en hoe het er vroeger moet hebben uitgezien toen nog niet alle ambachten en producten onder een dak verzameld waren? Het gratis Kruideniersmuseum in Utrecht is een manier om daar alsnog achter te komen. Dit schattige winkeltje met bijbehorende tentoonstellingsruimte is gevestigd in een klein, oogstrelend huisje uit de zeventiende eeuw. Eenmaal binnen kijk je je ogen uit: zoveel nostalgische producten bij elkaar! Maar raak er niet teveel aan gehecht… Grote supermarktketens, of zelfs online supermarkten, zijn tegenwoordig de norm.


Bierreclame Museum in Breda (provincie Noord-Brabant)

Tegenwoordig is de reclame rondom alcohol en tabak onderhevig aan strenge wetgeving. Daardoor is er steeds minder ruimte voor creativiteit. Dat was vroeger wel anders! Bekijk het met eigen ogen in het gratis Bierreclame Museum in Breda. In dit kleurrijke museum staat de grootste collectie bierreclames van Europa. De periode waarin de reclames zijn verzameld is 1900 tot 1600. Er komen grappige leuzen voorbij, zoals ‘voor kracht en gezondheid’ of ‘als drinkwater niet bruikbaar’. Uiteraard is het hier mogelijk om het museumbezoekje af te sluiten met een heerlijk biertje (18+ ;-), ze vragen naar je ID-kaart).


Ambachtsmuseum in Goes (Zeeland)

In Goes staat een heel leuk, overdekt museum dat de oude ambachten laat zien. Je hebt bijvoorbeeld gratis toegang tot een Oer-Hollandse snoepwinkel, een kaasmakerij en een kaarsenmakerij. Een van de leukste onderdelen van het Ambachtscentrum is volgens ons de Poppendokter Jippie! Vroeger kon je poppen met een kapot oog of een kapot hesje laten repareren bij deze ambachtsman. Dat is vandaag de dag nauwelijks denkbaar… Heb je zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Ook dat kan. Maak bijvoorbeeld zelf een armband of een pet bij de Kralenboom; een populair onderdeel van het Ambachtscentrum.


Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer (Groningen)

We sluiten dit artikel af met een gratis museum in het hoge Noorden. Om precies te zijn, het Groninger Schaatsmuseum in Sappemeer. Wist je bijvoorbeeld dat er al zo’n 5 á 6 eeuwen wordt geschaatst? Je kunt je het amper voorstellen, maar vroeger vonden ze allerlei inventieve manieren uit om zich zo snel mogelijk voor te kunnen bewegen op het ijs. Het museum is het hele jaar door geopend (dus niet alleen in de winter!) en toont een kleurrijke collectie van oude schaatsen en ouderwetse wantjes en mutsjes.


Wat is het leukste gratis museum in Nederland?

In bovenstaande lijst hebben we een heleboel suggesties gedaan voor leuke, gratis museums in Nederland. Wat ons betreft is elk museum het bezoeken waard, al helemaal als je in de buurt bent of woont. Mocht het toch tegenvallen, dan is dat helemaal niet zo erg. Je hebt er immers niets voor betaald. Maar hoe moet je een keuze maken in bovenstaande lijst, hoe weet je wat het leukste gratis museum is? Dat hangt heel erg af van je persoonlijke voorkeuren. Waar en je in geïnteresseerd? Is dat moderne kunst, geschiedenis, wetenschap of iets anders? Op basis van je interesse kun je al een paar musea selecteren en een paar musea laten afvallen. Daarnaast kun je de keuze baseren op het gezelschap waarmee je naar het museum gaat. Als je bijvoorbeeld met kinderen op pad gaat, is het belangrijk dat het museum óók leuk is voor de kleintjes. En als je met opa en oma gaat die iets minder mobiel zijn, dan is het noodzakelijk dat het museum goed te bereiken is en toegankelijk is voor mindervaliden. Daarnaast is het handig om te kijken waar het gratis museum ligt en of je het bezoekje nog met andere bezienswaardigheden kunt combineren. Want een museum kan dan wel gratis zijn, maar benzine of een treinkaartje is dat niet…


Altijd gratis naar museums met de Museumkaart

Ben jij iemand die graag musea bezoekt? Bezoek je ieder jaar minstens 6 betaalde museums? Wellicht is een Museumkaart iets voor jou. De Museumkaart is een initiatief van de Museumstichting. Voor een bedrag van €54,95 (exclusief €4,95 registratiekosten) kun je een jaar lang gratis naar zo’ 400 museum in heel Nederland. Het is natuurlijk even een investering die je moet maken, maar als je vaak naar het museum gaat dan kan dit je al met al een hoop geld schelen.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag