Top 9 musea in Den Haag

Top 9 musea in Den Haag

Laatst bijgewerkt: 13 mei 2019

Ga jij binnenkort naar Den Haag of woon in of nabij deze bruisende stad? Dat is leuk, want er is genoeg te beleven in deze ‘mooie stad achter de duinen’. Als je op zoek bent naar een gave activiteit in Den Haag, dan is het zeer de moeite waard om één van de fantastische musea in deze stad te bezoeken. Er zijn er namelijk ontzettend veel! Verbreed je horizon, leer nieuwe dingen en vergaap je aan de prachtigste kunst: wij zetten de top negen leukste musea in Den Haag voor je op een rij. Voor welk Haags museum ga jij?


1. Het Mauritshuis: bekijk de werken van beroemdheden uit de Gouden Eeuw

Het eerste Haagse museum op dit lijstje is het Mauritshuis. Dit museum mag je eigenlijk niet overslaan als je in Den Haag bent, want hier vind je de meest prachtige kunst uit de Nederlandse Gouden Eeuw. Je bekijkt hier de wereldberoemde werken als Het Meisje Met De Parel van Johannes Vermeer, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn en Het puttertje van Carel Fabritius. Ook het gebouw waar het museum in huist is zeer de moeite waard, want dit pand was namelijk eerst een stadspaleis van de Oranjes. De locatie van het Mauritshuis is ook niet mis: je vindt dit museum pal voor Het Binnenhof. Het is een goed idee om van tevoren (online) een kaartje te kopen, omdat de rij voor de toegang tot het Mauritshuis vaak vrij lang is. Een kaartje voor dit museum kost 15,50 euro en jongeren tot en met achttien jaar mogen gratis naar binnen. Een leuk, goedkoop en cultureel uitje voor met de kinderen, dus!

https://nl.pinterest.com/pin/480759328964942395/


2. Corpus: maak een reis door het menselijk lichaam en leer alles over spieren, het brein en gezondheid

Oke, dit museum ligt niet in Den Haag, maar wel vlak daarbij in Oestgeest. We maken een uitzondering, want je mag Corpus namelijk echt niet missen! Hoe gaaf: bij dit museum maak je namelijk – letterlijk – een reis door de mens. Begin bij de knie en eindig de tour in Corpus in de hersenen. Onderweg leer je alles over het menselijk lichaam en wat je kunt doen om het gezond te houden. Je maakt de ‘reis’ door het lichaam in een klein groepje van maximaal zestien personen, dus je hebt genoeg ruimte om alles te onderzoeken en goed te bekijken. Corpus is leuk voor iedereen, want door middel van spellen en testjes kun jij je kennis over het menselijk lijf helemaal bijschaven. Niets saais aan, dus! Je koopt tickets vanaf 17 euro per persoon, kinderen tussen de zes en veertien jaar krijgen een korting van drie euro.

https://nl.pinterest.com/pin/550424385703624879/


3. Escher in het Paleis: bewonder alle werken van één van de bekendste Nederlandse kunstenaars!

Je kent vast de wereldberoemde optische illusies van de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar en graficus M.C. Escher. In het museum Escher in het Paleis kun je zijn werken bekijken én meer leren over het lezen van Escher en zijn inspiraties en denkwijze. Eén van de gaafste bezienswaardigheden in dit museum is het zeven meter lange kunstwerk Metamorfose lll. Je kunt ook zelf aan de slag: ga bijvoorbeeld een patroon maken op de tweede verdieping of doe een interactieve rondleiding door het museum. Een kaartje voor Escher in Het Paleis kost een tientje: kinderen tot zes jaar mogen het museum gratis bezoeken en een kaartje voor kinderen van zeven tot vijftien jaar kost 6,50 euro. Ook kun je allerlei kortingen krijgen als je bijvoorbeeld met een groep komt, je studentenkaart meeneemt of je CJP pas.

https://nl.pinterest.com/pin/336010822172716129/


4. Gemeentemuseum Den Haag: hier is van alles te zien!

Het Gemeentemuseum Den Haag bestaat al sinds 1866, toen nog onder de naam Museum voor Moderne Kunst. Je bekijkt hier de werken van kunstenaars als Picasso, Monet en Mondriaan. Gaaf, toch? Dat is niet alles, want naast schilderijen kun je ook beeldende kunst, mode, tentoonstellingen van fotografie en muziekinstrumenten bewonderen. Ook kun je de stijlkamers bezoeken, waarin je je even helemaal in een andere tijd waant. Wat dacht je van de Japanse kamer, waar je kunst bekijkt uit 1720? De exposities wisselen om de zo veel tijd, en er is in de zomer en winter altijd een andere tentoonstelling te zien. Een kaartje voor het Gemeentemuseum Den Haag kost zestien euro, je kunt ook een combiticket kopen waar je ook toegang krijgt tot andere Haagse musea, namelijk het Fotomuseum en GEM. Toegang voor kinderen tot en met achttien jaar is gratis.

https://nl.pinterest.com/pin/405675878929452429/


5. Madurodam: bekijk Nederland groots in het klein

Je vindt één van de leukste uitjes van Nederland in Den Haag: Madurodam! Wie kent het niet, het museum waar je ons land in miniatuurvorm kunt bezoeken. Op een schaal van 1 op 25, op precies te zijn! Madurodam bestaat al sinds 1952, maar oubollig is het zeker niet: je kunt bijvoorbeeld je eigen beats maken alsof je Armin van Buuren bent, een balletje trappen bij de voetbalattractie Zo Groot Is Oranje of de drooglegging van het Haarlemmermeer beleven. Je leert alles over de grote verhalen van Nederland en kunt alle bezienswaardigheden van ons hele land in één middag bekijken! Je moet eens in je leven in Madurodam zijn geweest. Je zult je hier geen moment vervelen! Een kaartje voor Madurodam koop je vanaf 17,50 euro voor een dag. Als je vaker wilt gaan, kun je zelfs een abonnement kopen.

https://nl.pinterest.com/pin/454933999839250891/


6. De Gevangenpoort: gruwelen bij martelwerktuigen uit de Middeleeuwen

Dit is een museum voor echte waaghalzen: de Haagse Gevangenpoort. Je vindt dit museum op een werkelijke prachtige locatie middenin Den Haag, namelijk tegenover de Hofvijver. Alleen de buitenkant van het museumgebouw is al een bezienswaardigheid, want het was vroeger de toegangspoort tot het Binnenhof. In de Gevangenpoort leer je alles over hoe mensen in de geschiedenis berecht en gestraft werden. Je bekijkt er eeuwenoude cellen, enge martelvoertuigen en leert meer over het verschil tussen rijke en de armere gevangenen, net als belangrijke Nederlandse momenten die zich op deze plek hebben afgespeeld. Je hebt al een kaartje voor de Gevangenpoort vanaf tien euro. Een interessant en heel educatief uitje!

https://nl.pinterest.com/pin/462252349237752311/


7. Panorama Mesdag: een indrukwekkend panorama van omgeving Den Haag

Het Panorama Mesdag in Den Haag is wel heel bijzonder. Dit museum draagt namelijk de naam van het indrukwekkende schilderij dat je daar kunt bekijken: een enorm vergezicht over de duinen en de zee van de hand van kunstschilder Hendrik Willem Mesdag. Het doek is meer dan 1680 vierkante meter groot, bijna veertien meter lang en 120 meter breed. Zoiets zie je toch niet vaak! Je kunt het schilderij ook op een unieke manier bekijken, want het pand van Panorama Mesdag is speciaal voor de enorme vormen van het doek gebouwd. Je kunt dus in een rondje al het moois op de Panorama Mesdag bekijken waarmee jij je even in 1880 waant, want toen schilderde Mesdag het panorama. Een aanrader! De toegangsprijzen voor Panorama Mesdag liggen tussen de vijf en 10,50 euro, afhankelijk van je leeftijd. Een audiogids met allerlei interessante informatie over het doek kost maar één euro per persoon. Zeker doen, dus!

https://nl.pinterest.com/pin/14918242495679228/


8. Het Museon: ervaar wetenschap op een spelende manier!

Ben jij geïnteresseerd in cultuur en wetenschap? Dan is een bezoek aan Het Museon in Den Haag een heel goed idee! In dit museum leer je namelijk alles over zaken als ruimtevaart, klimaatverandering en geschiedenis – er is zelfs een enorm dinosaurus skelet -, maar dan op een spelende manier. Dit museum is dus ook zeer geschikt voor een uitje met de kinderen. Het is leuk, maar ook belangrijk: in het Museon leren kids bijvoorbeeld hoe zij met de aarde om kunnen gaan en komen zij in aanraking met andere cruciale thema’s, terwijl ze gewoon lekker aan het spelen zijn. Het museum is leuk voor het hele gezin, want ook volwassenen kunnen hier heel veel opsteken! Een kaartje voor kinderen tot achttien jaar kost een tientje (acht euro voor kids tussen de vier en elf jaar) en de toegang voor volwassen bedraagt dertien euro.

https://nl.pinterest.com/pin/228276274841679963/


9. Het Fotomuseum: kom alles te weten over fotografie

Hou je van fotografie? In het Fotomuseum in Den Haag kom je alles te weten over beeld en foto’s en bezoek je exposities van de gaafste fotografen. Het Fotomuseum is een onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag, maar omdat de collectie fotografie van het museum zo ontzettend groot is en was, is ervoor gekozen om een apart museum voor fotografie op te richten. Je vindt het fotomuseum dan ook vlak het Gemeentemuseum Den Haag, en er zijn combitickets te koop om de musea goedkoop samen te bekijken. Wat dacht je van de foto’s van Anton Corbijn, Erwin Olaf en Man Ray? Laat je overspoelen met interessante beelden en leer daardoor meer over het verleden en het heden. Een kaartje voor alleen het Fotomuseum kost tien euro en acht euro voor studenten. Jongeren tot en met achttien jaar mogen gratis naar binnen!


De stad Den Haag barst van de interessante musea, maar er zijn er een paar die je echt gezien moet hebben. Natuurlijk is één daarvan het Panorama Mesdag, een imposant kunstwerk van meer dan 1680 vierkante meter groot! Ook het Gemeentemuseum Den Haag en het Fotomuseum moet je zeker bezoeken. Als je met de kinderen op stap gaat, dan is het Museon en natuurlijk Madurodam echt een aanrader. Voor welk museum in Den Haag kies jij?

 

 Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Inspiratie voor een uitje?

Dik
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag