De leukste musea in Noord Nederland

De leukste musea in Noord Nederland

Laatst bijgewerkt: 9 juli 2019

Een dag naar een museum is één van de leukste uitjes in ons land. Je bent gezellig even weg met je vrienden, familie of collega’s, doet een hele hoop nieuwe kennis op en dat doe je vaak ook nog in een andere stad of omgeving dan waar je normaal bent. In het noorden van ons land zijn er een hele hoop mooie en leerzame musea te vinden. Ben je benieuwd waar je moet zijn in de noordelijke provincies? Wij zetten de leukste musea in Noord Nederland voor je op een rijtje, waar je kunst kunt zien, doen en beleven! Naar welk museum in de provincie Groningen, Drenthe of Friesland ga jij?


De leukste musea in Friesland

Ben jij op zoek naar een leuk museum in Friesland? Dan heb je geluk, want in deze provincie stikt het van de bijzondere musea. Het is bijna onmogelijk om een selectie te maken van de allerleukste musea, want de lijst is bijna eindeloos: we hebben toch een overzicht gemaakt van de musea die je echt niet kunt missen in Friesland.

Cultuur Historisch museum De Sukerei in Damwâld

Je hebt van wel eens van de Friese Noordelijke Wouden gehoord. Dit is een enorm natuurgebied van meer dan 25.000 hectare groot. Benieuwd hoe mensen hier vroeger leefden? In Cultuur Historisch Museum De Sukerei leer je alles over het wonen en werken rondom deze Noordelijke Friese Wouden rond de tijdsperiode van 1900. Je kunt bijvoorbeeld een bakje cichoreikoffie drinken, want dit gebied was in die tijd de belangrijkste producent van deze koffie. De Sukerei is een openluchtmuseum waar jij je voor even onder in andere tijden onderdompelt. Heel bijzonder!

Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker

Eén van de leukste musea in Friesland is zeker weten het Eise Eisinga Planetarium. Daar kun je het oudste nog werkende planetarium van de hele wereld namelijk bekijken! In een prachtig oud grachtenpand midden in Franeker woonde in de achttiende eeuw Eise Eisinga, een hoogbegaafde wolkammer die zichzelf schoolde in astronomie. Midden in zijn woonkamer bouwde hij een model van het zonnestelsel, dat dus nog steeds werkt! Naast het planetarium kun je ook zijn wolkammerij bekijken en kun je je vergapen aan allerlei historische astronomische instrumenten. Zoiets heb je nog nooit gezien!

https://nl.pinterest.com/pin/685391637016902863/

Afsluitdijk Wadden Center bij Kornwerderzand

Als je aan Friesland denkt, denk je aan de Waddenzee. Dit prachtige gebied strekt natuurlijk veel verder dan de Friese provincie, maar Friesland is hard bezig met de ontwikkeling van de Waddenzee. Bij Afsluitdijk Wadden Center leer je alles over de natuur van de Waddenzee en de plannen die er op stapel liggen van dit bijzondere natuurgebied. Je kunt bijvoorbeeld met je telefoon een digitale expositie langs, waar je alles te weten komt over het Waddenzeegebied door middel van QR-codes. Leuk voor jong en oud! En: geniet vooral ook van het prachtige uitzicht vanuit dit museum.

https://nl.pinterest.com/pin/275564070936391622/


De leukste musea in Groningen

Ook in de provincie Groningen vind je een hoop leuke musea. Echt niet alleen in de bruisende stad Groningen – ook in mooie dorpjes als Appingedam of Ter Apel vind je prachtige musea met gerenommeerde kunst. Benieuwd waar je moet zijn? Wij zetten de leukste musea in de provincie Groningen hier voor je op een rij.

Het Groninger Museum in de stad Groningen

In dit het lijstje van de leukste musea van Groningen kan het Groningen Museum natuurlijk niet ontbreken. In het Groninger Museum vind je gave kunst van Nederlandse kunstenaars, maar kunt ook een prachtige selectie van internationale kunst en ontwerpen bekijken. De exposities wisselen met enige regelmaat, dus het museum is altijd leuk om te bezoeken. Het museum is ook zeer geschikt voor kinderen, door de gekke vormen en kleuren van het museum zelf, die nooit vervelen. Kinderen onder de achttien jaar mogen trouwens gratis naar binnen! Kom je met het openbaar vervoer? Dat scheelt weer, want het Groninger Museum bevindt zich op een steenworp afstand van het station.

https://nl.pinterest.com/pin/445293481902730263/

Museum Møhlmann in Appingedam

Een ander museum in de provincie Groningen waar je kunt genieten van moderne kunst. Realistische en figuratieve kunst, welteverstaan. Het museum is opgericht door een kunstenaar: Rob Møhlmann maakt zelf ook werken en heeft Museum Møhlmann helemaal op eigen kracht opgezet. Gaaf, toch? Je vindt hier dus onafhankelijke kunst die van de kunstenaars zelf zijn en niet opgekocht zijn door het museum. Museum Møhlmann is gehuisvest in een prachtige oude boerderij, waar je prachtige schilderijen kunt bewonderen van Rob Møhlmann zelf, maar ook van kustenaars als Arya Plaisier, Jan Mankes en J.C. Busé. De omgeving van de boerderij, dat trouwens een Rijksmonument is, is ook zeer de moeite waard: in de nabije omgeving van het pand vind je een prachtige tuin van een halve hectare, waar je heerlijk rond kunt wandelen.

Museum Klooster ter Apel

In Ter Apel vind je dit prachtige klooster, waar je je voor een dag in de Middeleeuwen waant. Het bijzondere klooster stamt uit 1400 en is prachtig bewaard gebleven. Je bekijkt hier bijvoorbeeld de kruidentuin, waar vroeger planten werden gebruikt als medicatie om kwalen te genezen, de prachtige glas in lood ramen of de oude Refter, waar je nog een biertje kunt drinken. Naast de historie van het klooster kun je hier ook naar hartenlust kunst kijken. Er is namelijk een wisselende expositie van de werken van kustenaars uit Groningen en de rest van het land. Een aanrader!

https://nl.pinterest.com/pin/575475658608207946/


De leukste musea in Drenthe

Drenthe staat bekend als de provincie waar je heen moet voor prachtige natuur, maar ook de cultuurliefhebber komt hier goed aan zijn trekken. Drenthe heeft namelijk een rijke geschiedenis, wat dacht je van Kamp Westerbork en de Koloniën van Weldadigheid? Naast de indrukwekkende historische verhalen kun je in de provincie Drenthe ook volop moderne en klassieke kunst bekijken.

Het Doe Museum in Veendam

Als je graag nieuwe dingen ontdekt, maar het maar saai vindt om alleen te kijken naar schilderijen of andere uitingen van kunst, dan moet je zeker eens naar het Doe Museum in Veendam! De naam zegt het al: hier kun je kunst echt beleven door te doen. Bouw bijvoorbeeld zelf een kunstwerk van de materialen die het museum beschikbaar stelt, zoals LEGO, verf of klei, of spijker je kunstkennis bij met een gave speurtocht (die ook goed voor volwassenen geschikt is) door het museum. Bij het Doe Museum kun jij jezelf dus helemaal creatief ontwikkelen op een spelende wijze. Dit museum in Veendam is dus ontzettend goed geschikt voor een dagje uit met de kinderen, maar ook oudere mensen kunnen zich hier de hele dag prima vermaken. Het Doe Museum in Veendam is een echte aanrader voor iedereen die eens op een hele andere manier kunst wilt ervaren!

https://nl.pinterest.com/pin/318629742378407141/

Het Hunebedcentrum in Borger

Als je aan Drenthe denkt, denk je al gauw aan hunebedden. Deze enorme keien uit de IJstijd vind je namelijk in deze provincie, en zijn meteen de oudste monumenten van heel Nederland. Super bijzonder, dus, en zeer de moeite waard om meer over te weten te komen. Bezoek daarom zeker Het Hunebedcentrum in Borger, waar jij je voor even in de prehistorische tijd waant en leert hoe je voorouders vroeger leefden. Je vindt in het Hunebedcentrum in Borger ook het grootste hunebed van Nederland, en bekijk je een volledige reconstructie van een hunebed van vroeger – op ware grootte! In het bijbehorende Oertijdpark laten acteurs zien hoe de mensen in de prehistorische periode leefden. Ook kun je een prachtige film bekijken over de IJstijd. Maak een reis door meer dan 150.000 jaar historie van Drenthe en breng een bezoek aan het Hunebedcentrum in Borger!

https://nl.pinterest.com/pin/511228995170960816/

Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Westerbork

Ook dit museum is vol van historie. Herinneringscentrum Kamp Westerbork in het gelijknamige dorp is, gezien de tragische geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld, een plek die je eigenlijk gewoon moet bezoeken. Kamp Westerbork was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp in de Provincie Drenthe. Vanuit Kamp Westerbork werden meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd naar concentratiekampen. In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork kun je door persoonlijke verhalen de slachtoffers van deze kampen herdenken en over het vreselijke leven in het kamp. Ook zijn er verschillende wisselende exposities, bijvoorbeeld over het concentratiekamp Auschwitz in Polen.

Het is ontzettend belangrijk dat deze verhalen niet verloren gaan. Daarom is het goed om Herinneringscentrum Kamp Westerbork te bezoeken. Ook kinderen kunnen mee tijdens een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork: het is natuurlijk een heftig onderwerp, maar ook voor de kids ontzettend belangrijk om mee te maken. Er is natuurlijk rekening gehouden met de kinderen, zodat zij op eigen tempo de verhalen kunnen meemaken.

https://nl.pinterest.com/pin/207447126558607886/


In Noord Nederland zijn er tal van interessante musea om te bezoeken. In dit artikel zetten we de leukste en meest indrukwekkende musea voor je op een rijtje in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. In die laatste provincie vind je bijvoorbeeld het Doe Museum in Veendam, waar je kunst kan zien, maar ook kan ervaren door zelf aan de slag te gaan. Hoe leuk is dat? In Friesland vind je in Franeker het oudste nog werkende planetarium ter wereld in het Eise Eisinga Planetarium. Ontzettend bijzonder om eens te zien. In Groningen kun je helemaal tot rust komen bij Museum Klooster ter Apel, waar je even terug in de tijd gaat: het klooster stamt namelijk uit 1400 en heeft nog steeds prachtige originele kenmerken, zoals indrukwekkende glas in lood ramen. Ga jij naar één van deze musea, of kies je voor een ander museum uit bovenstaande lijst? Wij zijn benieuwd!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag