Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

12 Tips voor het vinden van een goedkoop hotel

12 Tips voor het vinden van een goedkoop hotel

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wat is er nu fijner dan na een lange dag sightseeing in een mooie stad ‘s avonds heerlijk te relaxen in je luxe hotelkamer? De wetenschap dat je die geweldige kamer voor heel goedkoop hebt weten te boeken natuurlijk! In dit artikel geven we je in totaal 12 tips waarmee je een goedkoop hotel kunt vinden, maar bespreken we ook 3 uitstekende alternatieven om voordelig te overnachten.


Tip 1: Boek via internet

Via internet een hotel boeken is heel makkelijk en ook erg leuk om te doen. Bijvoorbeeld op een website zoals Booking.com, waar je vrijwel elk hotel ter wereld kunt vinden. Het is alleen maar een kwestie van een plaatsnaam typen en naar hotels gaan zoeken. Standaard worden die niet op prijs gesorteerd maar op populariteit. Die populariteit wordt echter niet altijd door bezoekers bepaald maar ook wel door de site zelf, bijvoorbeeld omdat er veel commissie op die kamers zit. Gelukkig kun je echter altijd de volgorde eenvoudig veranderen door op prijs laag – hoog te sorteren. Een goed alternatief is door naar de hotels te kijken op de kaart. Zo zie je meteen waar een bepaald hotel zit en krijg je direct een goed overzicht van alle prijzen. Als je flexibel bent in je datum is het ook altijd handig om te checken of de hotels op een ander moment niet veel goedkoper zijn.


Tip 2: Vergelijk ook de kamerprijzen online

Een website zoals Booking.com biedt altijd dezelfde prijs voor een bepaalde kamer, maar dat betekent niet dat het ook meteen de laagst mogelijke prijs is. Er zijn namelijk meerdere kanalen waar dezelfde kamer wordt aangeboden en dat gebeurt soms tegen heel tegen verschillende prijzen. Daarom is een website zoals Trivago enorm handig, want die haalt de prijzen voor hotelkamers van verschillende bronnen zodat je die per hotel en per kamer kunt vergelijken. Door goed te vergelijken betaal je nooit meer teveel voor de hotelkamer van je keuze.


Tip 3: Boek een kamer via het hotel zelf

Vrijwel alle hotels zijn tegenwoordig aangesloten bij de zojuist al besproken platforms zoals Booking.com. Daarbij is vaak de afspraak dat de hotels een hotelkamer niet voor een lagere prijs aan mogen bieden dan zoals hij op de verzamelsite staat vermeld. Neem zelf maar eens de proef op de som, je zult al snel merken dat de kamerprijs op de website van het hotel zelf weinig tot niets verschilt van de prijs die je op Booking.com ziet staan. Wat je echter wel kunt proberen is om via e-mail of telefonisch contact op te nemen met het hotel. Vooral wanneer er nog veel kamers over zijn is het hotel dan veel eerder geneigd je toch een voordeligere prijs aan te bieden. Vergeet ook niet naar een speciaal arrangement te vragen, want als wat je boekt sterk verschilt van wat er op een site zoals Booking.com staat mag het hotel vaak wel gewoon een lagere prijs bieden.


Tip 4: Let op speciale aanbiedingen

Veel hotels hebben bepaalde aanbiedingen waarbij je bijvoorbeeld 3 overnachtingen krijgt voor de prijs van 2. Hoe meer flexibiliteit je hebt met betrekking tot je reisplannen, hoe groter de kans dat je van zo’n goede deal kunt profiteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een stedentrip van 6 dagen, waarbij je in twee verschillende hotels profiteert van het 3 = 2 principe? Dan ben je 6 dagen op vakantie voor de prijs van 4! Maar natuurlijk zijn er nog veel meer goede aanbiedingen om op te letten, zoals gratis ontbijt op bepaalde dagen van de week of een arrangement met diner als je aangeeft voor een conferentie of een evenement te komen. Hotels worden vaak gestimuleerd deze gasten extra in de watten te leggen, zodat ze een volgende keer graag weer terugkomen.


Tip 5: Reserveer zo vroeg als je kunt

Over het algemeen geldt: hoe vroeger je boekt, hoe lager de kamerprijs is die je kunt vinden. Je hebt ook nog eens veel meer tijd om op je gemak een goede deal te vinden wanneer je op tijd begint met zoeken naar een hotel. De meeste hotels kun je al heel lang van tevoren boeken dus dat is vrijwel nooit een probleem. Je kunt ervoor kiezen om ook meteen de kamer te betalen, maar kunt net zo goed alleen met je creditcard een reservering plaatsen om pas tijdens je verblijf te betalen.


Tip 6: Wacht op last minutes

Als je niet in staat bent om heel vroeg te boeken kan het heel voordelig zijn om juist tot het laatste moment te wachten. Op een bepaald moment stijgen de kamerprijzen namelijk niet zoveel meer, maar maak je wel kans op een kamer die is geannuleerd en ineens tegen een veel voordeliger tarief beschikbaar komt. Hou dus doorlopend de websites van enkele van tevoren door jou geselecteerde hotels in de gaten, of bel ze 1 tot 2 dagen van tevoren of er nog een kamer over is. Check natuurlijk ook hotelsites zoals Hotelspecials.nl en dan natuurlijk met name de rubriek met last minute aanbiedingen.


Tip 7: Kies een zakelijk hotel in het weekend

Zakelijke hotels zijn zoals de naam al zegt vooral bedoeld voor zakelijke klanten. Die komen vooral doordeweeks, terwijl het hotel natuurlijk ook gewoon in het weekend open is. Daardoor kun je op die momenten vaak van een voordelige kamerprijs profiteren. Helaas is de locatie van het hotel niet ideaal wanneer je een stedentrip hebt, bijvoorbeeld omdat ze zich niet bij het historische centrum maar in het zakendistrict of bij het vliegveld of de snelweg bevinden. Maar wanneer je met de auto bent, makkelijk bij het openbaar vervoer kunt komen of zelfs wel van een stevige wandeling houdt kan de lagere prijs veel goedmaken.


Tip 8: Boek vlucht en hotel samen

Het is vrij gangbaar dat producten of diensten als pakket afnemen voordeliger uit kan pakken. Dat geldt ook voor hotels, want wanneer je met het vliegtuig naar je plaats van bestemming gaat kan het heel voordelig zijn om ook direct bij dezelfde aanbieder een hotel te kiezen. Deze vlucht + hotel aanbiedingen vind je vooral bij de grotere reisorganisaties omdat die goede deals hebben weten te sluiten met hotelketens en vliegmaatschappijen. Als je een huurauto nodig hebt is er vaak ook de mogelijkheid om die voor een zacht prijsje direct erbij te huren.


Tip 9: Zoek niet pas een hotel op de plaats van bestemming

Hoe leuk het ook kan zijn om op de bonnefooi naar een bepaalde plaats af te reizen en ter plekke een hotel te zoeken, het is vrijwel nooit goed voor je portemonnee. Wanneer je namelijk al op de plaats van bestemming bent aangekomen weten de hoteliers dat je een slechtere onderhandelingspositie hebt aangezien je toch ergens moet slapen die nacht. Het is natuurlijk niet direct gezegd dat ze je een poot uit zullen draaien, maar een extra voordelig tarief kun je wel op je buik schrijven. Kies je hier toch voor, stap dan liever direct bij aankomst naar de lokale VVV of toeristenbureau. Die kunnen voor je rond gaan bellen naar de goedkopere hotels of eentje daarvan nog een kamer voor je over heeft.


Tip 10: Boek een verrassingshotel

Een uitstekende en ook best wel spannende manier om van een weekendje weg te genieten is door een verrassingshotel te boeken. Je weet dan niet van tevoren om welk hotel het gaat, omdat het vaak gaat om een samenwerkingsverband tussen meerdere hotels in een stad. Die kunnen zonder concrete details te hoeven geven hun laatste kamers verhuren want je boekt alleen voor een bepaalde stad of streek en niet een specifieke hotelkamer. Natuurlijk kun je soms teleurgesteld zijn, maar de hotels die worden gekozen voldoen wel altijd aan een vastgesteld kwaliteitsniveau. Zo wordt bijvoorbeeld wel al het minimale aantal sterren van de deelnemende hotels vermeld. Je hoeft dus echt niet bang te zijn om in een krot terecht te komen!


Tip 11: Zoek een vaste hotelketen uit

Wanneer je een vaste hotelketen kiest kun je deelnemen aan hun loyaliteitsprogramma. Dat betekent in de praktijk dat je na elke zoveelste overnachting een flinke korting krijgt, of zelfs een keertje helemaal gratis mag overnachten. Zoek een hotelketen uit met veel hotels door heel Nederland en/of in de landen waar je veelvuldig verblijft. En natuurlijk is het ook slim om een hotelketen te kiezen die van zichzelf al voordelige kamerprijzen hanteert.


Tip 12: Zorg zelf voor je ontbijt

Het is je vast al eens opgevallen dat het ontbijt in een hotel behoorlijk prijzig kan zijn. Niet zelden betaal je tussen de 15 en 20 euro voor een ontbijtje wat weliswaar heel lekker is, maar nu ook weer geen haute cuisine betreft. Als ontbijten in het hotel jou ogenblikkelijk het ideale vakantiegevoel geeft dan moet je daar zeker van blijven genieten, maar anders kan het al snel voordelig uitpakken om het ontbijt niet in het hotel te nuttigen maar in een eettentje op de hoek. In elke stad ter wereld kun je namelijk voor een paar euro een lekker broodje met een kopje koffie krijgen. Zo bespaar je al snel 10 euro per persoon per nacht.


Alternatief 1: Kies voor een B&B

Waar je bij een hotel vaak nog kunt kiezen tussen wel of geen ontbijt is dat bij onze laatste tip niet mogelijk. We raden je namelijk aan om je niet al te blind te staren op hotels maar om ook eens bij de B&B’s te kijken. Dat kan een heel voordelig alternatief zijn voor een hotel. Zelfs de duurste B&B’s zitten vaak nog op een prijs die overeenkomt met hotels uit het lage of het onderste deel van middensegment. Daar staat echter steevast een unieke ervaring en heel persoonlijke benadering tegenover. Mensen die een B&B runnen doen dat vanuit hun passie, wat zich vrijwel altijd uit in een uitstekend verblijf voor een prima prijs (en natuurlijk een heerlijk ontbijt).


Alternatief 2: Zoek een leuke hostel

Een hostel is een voordelig alternatief voor een normaal hotel, waarbij je weliswaar over minder luxe beschikt dan in een hotel maar waar je nog wel altijd een prima verblijf kunt hebben. Veel hotels bieden niet alleen overnachtingen aan op grotere slaapzalen, maar ook enkele privékamers die dan meestal voor slechts 2 personen zijn bedoeld. Je maakt dan gebruik van het gedeelde sanitair en kunt ook gewoon gebruik maken van de gemeenschappelijke ruimte zoals de keuken. Wanneer je luxe niet het belangrijkste vindt kan een hostel echt een leuk en levendig alternatief zijn. Zolang je maar flexibel van geest bent hoef je ook echt niet jong te zijn om in een hostel te overnachten.


Alternatief 3: Maak gebruik van Airbnb

We hoeven inmiddels natuurlijk niemand meer uit te leggen wat Airbnb is en het spreekt voor zich dat je ook daar veel leuke en overnachtingen kunt vinden tegen een lage prijs. Wat wel steeds relevanter aan het worden is dat verhuurders steeds professioneler worden, zonder gelukkig de persoonlijke benadering uit het oog te verliezen. Een overnachting via Airbnb kan daardoor niet alleen voordeliger zijn dan een gewoon hotel, maar ook nog eens veel leuker.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Hotel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag