Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor eilandhoppen in Griekenland

6 tips voor eilandhoppen in Griekenland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Griekenland is al sinds jaar en dag één van de meest populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders. Niet gek, want er valt ontzettend veel te zien en te beleven in Griekenland. Er is voor ieder wel wat wils te vinden en je hebt keuzes te over. Kies je bijvoorbeeld voor een rondreis over het vasteland of ga je (een van) de prachtige eilanden bezoeken? Als jouw voorkeur naar dit laatste neigt is dit artikel je op je lijf geschreven. We hebben namelijk een aantal tips voor je verzameld die je rondreis over de Griekse eilanden onvergetelijk zal maken.

Wie zich voor het eerst gaat oriënteren omtrent een reis naar Griekenland zal al gauw ontdekken hoe moeilijk het kiezen is. Zowel het vasteland van Griekenland, als de verschillende eilandgroepen zijn aantrekkelijk. Elke streek, elke stad, elk dorp en ieder eiland heeft zo zijn eigen karakter en is daarmee interessant om te bezoeken. De oplossing voor dit ‘probleem’ is relatief simpel: ga eilandhoppen in Griekenland en bezoek ze gewoon allemaal!


De verschillende eilandgroepen

Toch is het iets makkelijker gezegd dan gedaan. Griekenland telt namelijk meer dan 6000 (!!) eilanden. Gelukkig is niet ieder eiland bewoond en kun je het merendeel dus gewoon van de bucketlist schrappen. Om het je gemakkelijker te maken hebben we alvast de verschillende eilandgroepen inclusief de belangrijkste hotspots voor je op een rijtje gezet.

Wil je graag weten wat het mooiste Griekse eiland is? Lees dan eens ons eerdere artikel over de mooiste eilanden van Griekenland.

De Cycladen

blank

De Cycladen ten noorden van Kreta is een waar paradijs voor eilandhoppers. De archipel in de Egeïsche Zee omvat namelijk meer dan 50 eilanden. Het centrum van de Cycladen is het heilige eiland Delos. Dit is echter niet dé belangrijkste toeristische trekpleister. Omliggende eilandjes als Mykonos, Naxos en Santorini zijn met hun schilderachtige witte huisjes met blauwe koepels dé belangrijkste bezienswaardigheden op de Cycladen. Eilandhoppen is goed mogelijk hier. De eilanden liggen namelijk niet ver van elkaar vandaan en zijn eenvoudig te bereiken via veerdienst of per vliegtuig. Zo hebben Mykonos en Santorini internationale luchthavens en kun je op Milos, Naxos, Paros, en Syros via een binnenlandse vlucht komen.

De Cycladen zijn uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister en zodoende moet een onderkomen vinden hier niet al te moeilijk zijn.


De Sporaden

blank

Wie van veel groen houdt gaat eilandhoppen op de Sporaden. Hier vind je eindeloze standen, beboste bergen en oneindig veel pijnbomen, cipressen en olijfbomen. De archipel ligt ten oosten van het Griekse vasteland in de Egeïsche Zee. De belangrijkste eilanden zijn Alonisos, Skiathos, Skyros en Skopelos. Ook hier kun je de eilanden weer makkelijk bereiken via de veerdienst of met het vliegtuig. Skiathos heeft een internationale luchthaven en op Skyros kun je komen door een binnenlandse vlucht vanaf Athene te pakken. Het meest toeristische eiland van de Sporaden is Skiathos. Alonisos is grotendeels nog ongerept. Hier vind je dan ook het prachtige (en beschermde) marinepark. Mocht Skopelos je bekend voor komen, dan kan dat prima zijn omdat hier de opnames voor “Mamma Mia” met Meryl Streep zijn geschoten.


Saronische eilanden

blank

Ten zuiden van Athene liggen de Saronische eilanden. Misschien niet de eerste archipel waar je aan denkt bij eilandhoppen in Griekenland, maar voor wie niet van overvolle toeristische gebieden houdt zoals Kos of Kreta, wellicht dé place to be in Griekenland. Op het eiland Hydra rijden bijvoorbeeld geen auto’s. Heerlijk om tot rust te komen natuurlijk. Op de andere populaire eilanden zoals Aegina, Poros en Spetses kun je wél terecht met de auto. Je komt er via de veerdienst vanuit havenstad Pireaus. Aegina is het grootste eiland van de archipel en kent een zeer rijke geschiedenis. Je vindt hier onder meer één van de best bewaarde tempels uit de Griekse oudheid. Poros-stad is het walhalla voor zeilers. In het hoogseizoen ligt de haven hier helemaal vol met luxe zeiljachten. Het bereiken van de Saronische eilanden doe je het best via Athene en havenstad Pireaus.


Ionische eilanden

blank

Ten westen van het Griekse vasteland vind je de Ionische eilanden. De archipel ligt in de Ionische Zee, voor de ingang van de Adriatische Zee. Deze eilandengroep is het meest bekend vanwege het populaire Corfu, maar ook Lefkas, Ithaka, Kefalonia, Paxi en Zakytnhos zijn het bezoeken waard. Over het algemeen zijn deze eilanden groener dan de overige Griekse eilanden en zijn ze tevens minder dichtbevolkt. Veerdiensten zijn hierdoor ook minder uitgebreid dan bij andere archipels, maar in het hoogseizoen zijn alle eilanden prima te bereiken. Het makkelijkste is om op Corfu te vliegen en vanuit daar de veerdienst te nemen naar de overige Ionische eilanden.


Noordoostelijk Egeïsche eilanden

blank

De Noordoostelijk Egeïsche eilanden vind je in de Egeïsche Zee tussen het vasteland van Griekenland en het vasteland van Turkije. Het bekendste eiland van deze archipel is Lesbos. Andere bekende eilanden hier zijn Chios, Samos, Limnos en Ikaria. Veerdiensten varen hier tijdens het hoogseizoen af en aan en een plekje om te overnachten moet dan ook niet al te moeilijk te vinden zijn hier. Je bereikt de archipel het best door te vliegen naar Lesbos en vanuit daar de veerdienst te nemen naar de overige Noordoostelijke Egeïsche eilanden.


De Dodekanesos

blank

De Dodekanesos vormen samen met de Cycladen de Zuid-Egeïsche eilanden. Je vindt ze in het oostelijke deel van de Egïsche Zee, voor de kust van Turkije. De archipel kent twee bijzonder populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders: Rhodos en Kos. Andere toeristische trekpleisters zijn Astypalaia, Kalymnos, Karpathos, Kasos, Kastelorizo, Leros, Nisyros, Patmos, Simi en Tilos. Zowel Kos als Rhodos beschikt over een internationale luchthaven. Je rondreis door de Dodekanesos start je dan ook het beste vanuit één van deze eilanden. Vanuit daar kun je gebruik maken van de veerdienst die in het hoogseizoen iedere dag honderden reizigers door de archipel vervoert.


Tips als je gaat eilandhoppen

Het moge duidelijk zijn: als je besloten hebt om te gaan eilandhoppen in Griekenland heb je keuzes te over. Welke keuzes je maakt, dat is natuurlijk helemaal aan jou. Elke eilandengroep heeft zo zijn voor- en nadelen en alleen jij kunt bepalen waar je naar op zoek bent tijdens je vakantie. Is het vooral rust en natuur of wil je liever in een archipel verblijven waar je tot in de late uurtjes kunt feesten? Zoals we in het begin van het artikel al stelden: er is voor ieder wel wat wils te vinden in Griekenland. Vinden wat je precies zoekt moet dan ook niet al te moeilijk zijn.

Om je reis zo aangenaam mogelijk te maken hebben we hieronder nog een aantal tips voor je verzameld zodat je het optimale uit je vakantie haalt in Griekenland.


1. Bepaal je startpunt

Misschien ben je het type dat het liefst geheel blanco op pad gaat. Voor eilandhoppen in Griekenland is dit mogelijk, maar heeft niet de aanbeveling. Zeker in het hoogseizoen kan het druk zijn op de Griekse eilanden en de kans bestaat in dat geval dat je geen plek voor de nacht meer hebt. Het loont dus om van tevoren je startpunt te bepalen en je reis uit te stippelen. Het beste vlieg je op een eiland met een internationale luchthaven. Lukt dat niet, dan kun je via Athene op de meeste plekken wel komen. Hetzij via een binnenlandse vlucht, hetzij via havenstad Pireaus.


2. Overnachten

Zoals gezegd zijn de meeste eilanden in Griekenland tijdens het hoogseizoen erg populair. Het loont daarom om van tevoren je accommodatie(s) al te bespreken. Campings zijn er niet in overvloed en als je van plan bent om te gaan backpacken, dan doe je er al helemaal wijs aan om (ruim) van tevoren al je overnachtingsplek(ken) te bespreken.


3. De veerdienst

Alhoewel je je prima per boot kunt verplaatsen binnen de eilandgroepen of van de één naar de ander, moet je rekening houden met boottochten die wegens slecht weer komen te vervallen. Het wilt in de Egeïsche Zee nog weleens hard waaien en daardoor kunnen veerdiensten geannuleerd worden. Goed opletten dus tijdens je rondreis. Grote ferries van bijvoorbeeld Blue Star varen via vaste routes. Ze zijn daardoor iets langzamer dan de Super Jets. Deze zijn sneller en hebben meer verbindingen met de Griekse eilanden. Daardoor zijn deze draagvleugelboten wel een stukje duurder. Wederom dus weer iets om rekening mee te houden.


4. De reisperiode

Eilandhoppen in Griekenland doe je het beste van april tot en met oktober. Enerzijds natuurlijk vanwege het weer, maar anderzijds ook door de betere voorzieningen in deze periode. Alle hotels en campings zijn open, er zijn veel vluchten beschikbaar naar de internationale luchthavens en de dienstregeling van de veerboten is in deze periode ook optimaal. Ga je buiten het seizoen, houd er dan rekening mee dat sommige ferries niet naar bepaalde bestemmingen varen waardoor het eilandhoppen een stuk moeilijker wordt.


5. Aanschaffen van de tickets

Het kopen van tickets voor de veerdienst kan tegenwoordig gewoon online. Het is aan te raden om dit te doen. Je bent op deze manier altijd verzekerd van een plekje en het scheelt je wachttijd bij het loket. Ga je met de auto eilandhoppen in Griekenland? Dan is dit absoluut aan te raden. Zeker tijdens het hoogseizoen is het druk en door van tevoren al te reserveren en/of je tickets aan te schaffen weet je zeker dat je met je auto de boot op mag.


6. Eilanden verkennen

Eilandhoppen in Griekenland is leuk. Elk eiland heeft immers zo zijn eigen karakter terwijl ze toch voor je gevoel allemaal op elkaar lijken. Niet gek, want je blijft immers voortdurend in hetzelfde land. Om de eilanden en hun unieke karakter beter te leren kennen is het aan te raden om een scooter of quad te huren. Een auto huren (indien je niet gaat eilandhoppen met je eigen auto) is ook een mogelijkheid, maar sommige plekjes kun je nu eenmaal met de auto niet bereiken en met een scooter of quad wel. Het huren van een quad of scooter is op de Griekse eilanden relatief goedkoop en absoluut de moeite waard als je elk eiland wat beter wilt leren kennen. Extra tip: vraag bij de verhuurservice om een routekaartje. Veel verhuurbedrijven hebben deze kaarten beschikbaar en vaak kan de verhuurder je nog extra tips geven over belangrijke bezienswaardigheden of mooie plekjes in de natuur.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag