Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De mooiste plekken van Kroatië

De mooiste plekken van Kroatië

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kroatië wordt met het jaar populairder als vakantiebestemming. Sinds de rust na de Joegoslavische burgeroorlog is wedergekeerd en Kroatië als onafhankelijk land op zijn eigen benen staat, kent het land een enorme bloei. Met name de ruim 5.000 kilometer lange kustlijn met helderblauw, schoon water is immens populair. Het klimaat is zacht, de natuur is adembenemend, het eten is lekker en de mensen zijn super vriendelijk. Daarnaast heeft Kroatië, wat veel mensen niet weten, een rijke historische waarde dat ver teruggaat in de tijd. Zo bezit het land het best bewaarde middeleeuwse amfitheater ter wereld en het door imposante stadsmuren omringde Dubrovnik.


Nationaal park Plitvicemeren

Dit uitzonderlijk mooie natuurgebied is een absolute must see in Kroatië. De fabelachtige omgeving met ruim 90 watervallen, kraakheldere rivieren en tientallen idyllische meertjes geeft je een paradijselijk gevoel. Het wordt niet voor niets vaak genoemd als een van de mooiste natuurgebieden van Europa.

Het gebied kent een uitgebreide flora en fauna. Er komen bijvoorbeeld wolven, beren en meer dan honderd verschillende soorten vogels voor. De eeuwenoude groene bossen vormen een bedding rondom de meren, rivieren en watervallen. Zelfs als je geen natuurfreak bent is dit gebied absoluut de moeite waard als je in Kroatië bent.

blank

Tevens is dit paradijs een uitstekend wandelgebied. Verschillende organisaties bieden wandeltochten met gids aan die je uitgebreid over de omgeving vertellen. Het is uiteraard ook mogelijk om zelfstandig de omgeving te ontdekken. Opmerkelijk is dat het water door verschillende natuurkundige processen steeds richting andere plekken stroomt waardoor paden soms onbegaanbaar worden.

Het gebied is ook niet onopgemerkt gebleven bij filmmakers. Verschillende films zijn hier opgenomen zoals bijvoorbeeld de avonturenfilm The Treasure of the Silver Lake uit 1962. Daarnaast is het Nationaal park Plitvicemeren een populaire trouwlocatie. Een prachtig gebied dus, met als enige minpuntje de vrij hoge toegangsprijzen van tussen de 10 en de 25 euro.


Dubrovnik

blank

Aan de voet van de berg Srd ligt Dubrovnik dat vooral bekend is als decor voor de HBO serie Game of Thrones. Deze eeuwenoude stad werd door de Joegoslavische burgeroorlog flink beschadigd. Maar door kundige restauratiewerkzaamheden bloeit de stad weer langzaam op tot misschien wel mooiste stad van Kroatië. Het centrum is omringt door een oude stadsmuur. Je kunt de stad alleen in en uit door de grote stadspoorten. Eveneens een poort die je naar een andere tijd brengt. De smalle straatjes, mooie kerkjes in en filmachtige pleintjes zorgen voor een onvergetelijke ervaring.


Split

Deze zuidelijk gelegen oude havenstad liggend op een schiereiland, kent een rijke geschiedenis. Het is een van de interessantste steden van Kroatië. De stad bevat meerdere paleizen die dateren uit de middeleeuwen. Echter zijn veel van de paleizen dusdanig gerenoveerd dat de stijl renaissance achtig kan worden genoemd. Het stadsmuseum van Split geeft een goed beeld van de imposante geschiedenis van deze kustplaats. Naast een reis door de tijd is het museum in bezit van bijzondere archeologische middeleeuwse vondsten.

blank

Een andere geschiedkundig hoogstandje in deze stad is het Kathedraal van Sint-Domnius wat in de 4e eeuw gebouwd is door de Romeinen. Het gebouw is een schatkamer van muurtekeningen, afbeeldingen van het leven van Jezus en Romaanse kunst.

Niet echt een geschiedenisliefhebber? Niet getreurd. De stad kent ook vele restaurants, mooie terrasjes en verschillende uitgebreide boot- en fietstochten. Daarnaast zijn de stranden in de zomermaanden erg geliefd bij vakantiegangers.


Pula

Het westelijk gelegen plaatsje Pula bevat het best bewaarde amfitheater ter wereld. Het theater werd 100 jaar na Christus gebouwd en diende destijds vooral als plaats voor vermaak. Er vonden verschillende gevechten plaats die door tienduizenden mensen werden bezocht. De ondergrondse gangen onder het theater werden gebruikt als wachtruimte voor de gevechten en opslag. Nu is er een olijfoliemuseum te vinden.
Zelfs in de Romeinse tijd werd het openluchttheater nog volop gebruikt voor verschillende feestelijke gelegenheden. De laatste honderd jaar wordt het vooral gebruikt als toeristische attractie en podium. Veel bekende artiesten hebben er opgetreden zoals Elten John, Joe Cocker, Sting en Simply red. Ook vindt er jaarlijks een filmfestival plaats. Het amfitheater wordt dan omgetoverd tot grootste openlucht bioscoop ter wereld.

blank

Pula staat tevens bekend om zijn natuurlijke rots- en kiezelstranden met indrukwekkende kliffen. Het ruige kustgebied trekt veel natuurliefhebbers die ontspanning zoeken. In het havengebied van Pula wordt iedere zomeravond een lichtshow gegeven. Een prachtige bestemming met een combinatie van cultuur en ontspanning.


De kroatische kust

De kroatische kust is voor veel toeristen reden om jaarlijks terug te keren. Nabij de kust zijn meer dan 1000 eilanden te vinden en is daarom ook ideaal voor bootreizigers. Daarnaast kent Kroatië de schoonste stranden van Europa. De uitgestrekte kustlijn heeft voor iedereen wat te bieden. Feestgangers kunnen hun lol op op verschillende party eilanden met nachtclubs en rustzoekers komen aan hun trekken in de minder toeristische gebieden.

Zlatni Rat, een van de vele eilanden, kent volgens veel reizigers het mooiste strand van Europa door de hemelsblauwe zee. De prachtige Adriatische kust in combinatie met het zachte klimaat en mooie steden zorgt jaarlijks voor de komst van miljoenen toeristen.


Zagreb

De hoofdstad van Kroatië mag natuurlijk niet ontbreken. Het noordelijk gelegen Zagreb ligt aan de rivier de Sava en heeft bijna een miljoen inwoners. Net als Dubrovnik is Zagreb pas laat tot bloei gekomen. De hervormingen na het communistische tijdperk werd vroegtijdig verstoort door de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren 90. Daarna is het rap gegaan met Zagreb. De stad kent een romantische en vriendelijke sfeer met vele mooie straatjes, pleintjes en terrassen. Tevens staat het 900 jaar oude Zagreb bekend als een van de veiligste steden van Europa.

blank

Ondanks de oorlogsgeschiedenis van de hoofdstad heeft Zagreb ook een rijke historische waarde. Er zijn dan ook tientallen musea en theaters te vinden met als hoogtepunt het imposante Nationaal Kroatisch Theater en de de grote kathedraal van Zagreb die gebouwd is in de 13e eeuw. Het bouwwerk kenmerkt zich door de gotische stijl en bevat de hoogste torens van Kroatië (108m).


Blue cave

blank

De laatste in het rijtje betreft een bijzonder natuurlijk verschijnsel wat zeker noemenswaardig is, namelijk de blue cave. Op het eiland Bisevo vind je een grot die per roeiboot te betreden is. Door een bepaalde lichtinval van de zon kleurt het water in de grot bijzonder mooi blauw. Een puur natuur lichtshow wat je een bijzondere ervaring bezorgt!

 


Nationaal park Sjeverni Velebit

blank

Dit uitgestrekte ruige natuurgebied is een van de onbekende pareltjes in midden Kroatië. Het nationale park is een beschermd natuurgebied en mag dan ook niet op alle plekken komen. Daarnaast is het verboden om er tijdens je wandelvakantie te kamperen. Wellicht een van de redenen waarom het park wat minder populair is.

In het noordelijke gedeelte ligt de berg Velebit, de langste en op een na hoogste berg van Kroatië. Daarnaast werd pas eind jaren 90 de bijna 1400 meter diepe Lukina Jama grot ontdekt. Daarmee is het een van de diepste grotten ter wereld!


Krka nationaal park

blank

De naam van het park is te danken aan de rivier de Krka die door het gebied stroomt. Een must see in het park is de adembenemende waterval, de Skradinski Buk. In de zomermaanden is het mogelijk om rondom het water bij de waterval te zwemmen. Een unieke ervaring.

Ook worden er verschillende rondleidingen aangeboden die je naar de mooiste plekken brengen, waaronder een boottocht op de Krka rivier die je naar verschillende eilandjes brengt. Ben je van plan buiten het hoogseizoen het park te bezoeken? Niet getreurd. Het Krka nationaal park is het gehele jaar geopend.


Baredine grotten

blank

Een paar kilometer buiten het plaatsje Porec liggen de Baradine grotten die al eeuwenlang wordt bezocht door de mens. Echter werd in 1973 een opmerkelijke ontdekking gedaan. Via een smalle doorgang bereikten speleologen het diepste punt van de grot waar ze een meer aantroffen. Na voldoende onderzoek te hebben gedaan werd de grot begin jaren 90 klaargestoomd voor publiek. De Baradine druipsteengrotten zijn alleen met een gids te bezoeken. De toegangstickets zijn slechts €7,40.


Trakoscan kasteel

blank

In het noordoosten van Kroatië, vlakbij de grens van Slovenië ligt het plaatsje Zagorje. Op een heuvel in het stadje ligt het 13e eeuwse Trakoscan kasteel. Destijds was Zagorje onderdeel van handelsroute. Van belang was om het plaatsje te beschermen tegen indringers, dus besloten ze een kasteel te bouwen. Helaas is dat eerste niet gelukt. Tijdens de oorlog met het Ottomaanse rijk eind 18e eeuw kwam het kasteel in verval te staan.

Gelukkig kende de staat van het kasteel een herbloei die te danken is aan de familie Draskovic die het kasteel al honderden jaren in bezit heeft en goed onderhoudt. De binnenkant van het kasteel kent een klassieke indeling met onder andere een ridder-, jacht-, en muziekzaal,


Al met al valt te concluderen dat Kroatië als vakantieland niets onder doet aan de populairdere bestemmingen zoals Frankrijk of Italië. Sinds de wederopbouw na een onstuimige tijd kent Kroatië een bloeiende periode met een steeds grotere aantrekkingskracht voor toeristen. Een prachtig land wat absoluut de moeite waard is om te bezoeken!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag