Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste fietslift?

Wat is de beste fietslift?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een fietslift is kan veel ruimte besparen want je takelt je tweewieler eenvoudig mee omhoog tot vlak onder het plafond. Je hebt onder de fiets dan bijvoorbeeld ruimte voor een tweede fiets of om er simpelweg goed langs te kunnen lopen. Een eenvoudige fietslift hoeft helemaal niet duur te zijn en de meeste zijn ook heel eenvoudig zelf te installeren. Zoek je de beste fietslift voor je eigen tweewieler(s)? Dan vind je in dit artikel de 5 beste fietsliften van dit moment.


Waarom een fietslift?

Met een fietslift kun je een fiets optakelen zodat hij niet meer op de grond staat. Dat heeft een aantal voordelen. Zo staat je fiets niet meer in de weg op de vloer en dat is heel fijn als je klein behuisd bent. Maar ook wanneer je een fiets voor dagelijks gebruik en een andere alleen voor vrije tijd hebt kun je de fiets die je niet gebruikt makkelijk hoog opbergen. Bovendien is het niet goed voor de banden van een fiets om langere tijd op de grond te staan omdat er dan lokaal veel druk op komt. Maar soms is een fietslift ook een noodzaak, bijvoorbeeld wanneer je op kamers woont en er simpelweg gen ruimte is om je fiets neer te zetten. Dan kun je hem handig omhoog takelen, bijvoorbeeld in het trapgat. Tot slot kan een fietslift ook heel handig zijn als je aan de fiets wilt kunnen werken. Je kunt de fiets dan namelijk altijd op de ideale werkhoogte hebben.


Hoe werkt een fietslift?

Een eenvoudige fietslift bestaat meestal uit twee katrollen en twee haken. De katrollen worden aan het plafond bevestigd en de haken hangen daaraan naar beneden zodat je de fiets er bij het zadel en het stuur aan kunt bevestigen. Met het touw kun je vervolgens de fiets omhoog takelen. Een handmatig bediende fietslift hoeft helemaal niet duur te zijn, want voor 20 tot 30 euro kun je al een complete set aanschaffen. Ze zijn over het algemeen ook heel makkelijk zelf te monteren en aan het plafond te bevestigen. Er zijn ook elektrische fietsliften maar die zijn vooral bedoeld voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld om ingezet te worden in de werkplaats van een fietsenmaker.


1. Benson Edge fietslift

Prijs: € 16,-

Elektrisch: Nee

Maximale hoogte: 4,2 meter

Met deze eenvoudige fietslift van Benson hijs je de fiets makkelijk en snel naar een maximale hoogte van 4,2 meter. Hij wordt geleverd inclusief al het bevestigingsmateriaal dat je nodig hebt en natuurlijk ook met een gebruiksaanwijzing. Dankzij de rode rubberen haken komen er geen krassen op je fiets. Het maximale gewicht van de fiets die je op kunt takelen is 20 kg. Zoek je een eenvoudige fietslift voor je niet al te zware fiets, dan is deze Benson fietslift met zijn prijs van 16 euro een prima keus.


2. M-Wave fietslift

blank

Prijs: € 28,-

Elektrisch: Nee

Maximale hoogte: 4,0 meter

Wil je graag een zwaardere fiets op kunnen hijsen, bijvoorbeeld een elektrische fiets, dan is de M-Wave fietslift een betere optie. Die kan namelijk een maximale belastbaarheid van 55 kg aan. Let er natuurlijk wel op dat ook het plafond die belasting goed hebben kan, bijvoorbeeld door de katrollen aan een stevige plafondbalk te bevestigen. Deze fietslift is prima te gebruiken om je fiets tijdelijk op te kunnen bergen, maar is ook heel geschikt om reparaties mee uit te voeren op de juiste werkhoogte.


3. Simson fietslift

blank

Prijs: € 30,-

Elektrisch: Nee

Maximale hoogte: 3,0 meter

De Simson fietslift is ook een uitstekende optie om je fiets op te bergen. Let wel op dat deze lift met zijn maximale hoogte van 3 meter heeft,  meter minder dan de andere fietsliften in dit overzicht. De met rood rubber beklede haken zorgen ervoor dat je fiets altijd stevig hangt en er geen krassen op het stuur of het metaal van je zadel zullen komen. Het stevige katrolsysteem maakt dat je elke fiets tot maximaal 25 kg makkelijk en snel op de gewenste hoogte brengt. Geschikt voor stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes.


4. Floaterhoist BA1

blank

Prijs: € 149,-

Elektrisch: Nee

Maximale hoogte: 4,0 meter

De Floaterhoist is uniek in vergelijking met de andere fietsliften die we tot nu toe hebben besproken, want bij dit model wordt de fiets als het ware liggend op zijn zij opgetakeld, zodat er nog meer ruimte vrijkomt onder de fiets. Wanneer je plafond hoog genoeg is betekent dit dat je zelfs gewoon onder de fiets door kunt lopen zonder je hoofd te stoten. Een systeem van drie afzonderlijke katrollen die met hetzelfde touw bediend kunnen worden maakt dat iedereen de fietslift zonder overmatige inspanning kan gebruiken en dat je fiets altijd stabiel hangt en dus niet zal gaan slingeren tijdens het hijsen.


5. Superspark elektrische fietslift

blank

Prijs: € 850,-

Elektrisch: Ja

Maximale hoogte: 4,0 meter

Tot slot noemen we ook nog een van de minst prijzige elektrische fietsliften die we konden vinden, al is de Superspark fietslift met 850 euro alsnog een flinke slag duurder dan de eenvoudige handmatige fietsliften. Dit model is dan ook met name bedoeld voor fietsmonteurs die de hele dag met fietsen aan het werk zijn. Wanneer je genoeg budget hebt en geen zin hebt om telkens je fiets met de hand omhoog en omlaag te moeten hijsen kan deze elektrische variant een prima optie zijn. Het maximale gewicht dat kan worden opgehesen is 100 kg. Uiteraard wordt de lift geleverd met alle bevestigingsmaterialen en een stevige afstandsbediening.


Conclusie

Een fietslift is heel handig en hoeft helemaal niet duur te zijn. Zelfs de Benson Edge is ondanks zijn lage prijs van slechts 16 euro al een prima optie. Wil je graag een iets zwaardere fiets kunnen ophijsen, kies dan voor de M-Wave want die kan tot wel 55 kg tillen. Pas voor heel specifiek gebruik zouden we aanraden de duurdere varianten zoals de Floaterhoist en de Superspark te nemen. Welke je echter ook kiest, zorg altijd dat je de fietslift bevestigt op een plek waar dat veilig is. Dus aan een balk in het plafond, niet aan de plafondplaten zelf.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag