Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hardlopen en afvallen: dit moet je weten

Hardlopen en afvallen: dit moet je weten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wil je graag afvallen, dan is het verstandig om allereerst voldoende beweging te krijgen. Veel mensen kiezen er daarom voor om te gaan hardlopen. Hardlopen is namelijk een sport die je lekker in je eigen tijd kunt doen en die je calorieverbruik behoorlijk kan stimuleren. Toch is hardlopen alleen vaak niet voldoende om af te kunnen vallen. Wat namelijk vaak onderschat wordt, is dat het minstens zo belangrijk is wat je eet. Wil je dus op een gezonde manier afvallen, dan moet je letten op zowel je voeding als je beweging.


blank

Optimaliseren van je dieet door beweging

Als je wilt afvallen, dan is het verstandig om dat te combineren met sporten. Afvallen draait het meeste om voeding, maar sporten is ook een belangrijk onderdeel van het afvalproces. Uit verschillende studies is gebleken dat afvallen draait om de verhouding van 70% voeding en 30% beweging.

Hardlopen is een sport van hoge intensiteit, een sport die een hoog calorieverbruik heeft én een sport waarbij je veel verschillende spieren aanspant. Hardlopen is dus een erg goede sport om met je dieet te combineren. Door te hardlopen kan het afvallen sneller gaan, kun je beter in je vel zitten én kun je beter de motivatie behouden om door te gaan.

Als je één keer per week gaat hardlopen, dan zal het niet zoveel effect hebben. Wil je conditie opbouwen en je afvalproces versterken door te sporten, dan is het beste om ongeveer drie keer per week te hardlopen.

Daarnaast kan het een goede afwisseling zijn om af en toe een interval hardloopronde te doen. Zo combineer je cardio- en krachttraining in één. Voor alle trainingen geldt dat het belangrijk is om naar je eigen lichaam te luisteren. Ben je een beginnend hardloper? Maak dan een schema waarin je je training opbouwt en loop niet meteen te hard van stapel.


Bekijk ook:


blank

Valkuilen van hardlopen en afvallen

Er zijn wel een aantal valkuilen te benoemen als het gaat om hardlopen en afvallen. Zo moet je niet vergeten dat je door het hardlopen meer spiermassa aanmaakt. Spieren wegen zwaarder dan vet, waardoor je soms niet altijd meteen resultaat ziet op de weegschaal. Ondanks je dieet kun je zelfs zwaarder wegen als je je dieet combineert met hardlopen.

Kijk dus niet alleen blind naar wat de weegschaal zegt, maar kijk vooral naar wat het effect is op je lichaam. Een goede tip is om foto’s te maken van je lichaam voordat je gaat beginnen met afvallen. Dit kun je perfect meten door je vetpercentage regelmatig te checken. Zo zie je hoe je lichaam verandert door voeding en het sporten én behoud je tevens de motivatie.

blank

Compenseren

Een andere valkuil is, dat mensen het hardlopen graag compenseren met meer eten. Na een hardloopsessie heb je misschien ingeschat hoeveel calorieën je hebt verbrand, zodat je jezelf kunt trakteren op iets lekkers. Helaas klopt deze schatting vaak niet met de werkelijkheid. Veel hardlopers overschatten het calorieverbruik, ‘wishful thinking’ wordt dat ook wel genoemd.

Door jezelf te belonen met chips of zoetigheid na het sporten valt je hardloopsessie al snel in het niets. Het is daarom verstandiger om na het sporten bijvoorbeeld een stuk fruit of een schaaltje yoghurt te nemen. Dit kun je het beste binnen één uur na het hardlopen doen. Je hebt misschien niet meteen trek na een hardloopsessie, maar door eerder te eten voorkom je later een grote hongerklap.

blank

Drink voldoende

Het laatste aandachtspunt is, dat je genoeg moet blijven drinken. Tijdens het hardlopen verlies je extra veel vocht. Je moet dus zorgen dat je dit vocht weer binnenkrijgt. Zorg er daarom voor dat je na het sporten flink wat water drinkt of neem desnoods een flesje water mee tijdens het hardlopen. Niet alleen is het goed om voldoende te drinken als je gaat hardlopen, maar ook gedurende de hele dag.

Als je wilt afvallen dan is het verstandig om voldoende vocht binnen te krijgen. Door water kunnen je afvalstoffen beter afgevoerd worden, werkt je stofwisseling beter én wordt je hongergevoel gestild. Kies water of thee en laat koffie en drinken met suiker of andere zoetmakers zoveel mogelijk staan.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag