Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen door middel van yoga

Afvallen door middel van yoga

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Yoga past helemaal bij deze tijd en is de laatste jaren enorm populair geworden. Yoga kan je een dosis rust en ontspanning geven in je dagelijkse routine én kan ervoor zorgen dat je bewuster in het leven staat. Maar wist je dat yoga ook erg geschikt is om te combineren met diëten?

Yoga heeft zeker een aantal voordelen als het gaat om afvallen. Waarom yoga en afvallen nou eigenlijk zo goed samen gaan, lees je hieronder. Naast het doen van yoga is het natuurlijk belangrijk dat je let op je eetpatroon als je wilt afvallen. Hieronder vind je twee diëten die perfect passen binnen de yoga-levensstijl.


PuurFiguur

PuurFiguur

Bij het PuurFiguur dieet gaat het erom dat je hormonen in je lichaam in balans zijn. Stressgevoelens, verkeerde voeding en een laag energiepeil zorgen er namelijk voor dat je meer behoefte hebt om te gaan eten en eerder grijpt naar iets ongezonds. Bij het PuurFiguur dieet staan natuurlijke, gezonde en pure ingrediënten centraal zodat je lichaam weer de juiste hormoonbalans krijgt. Dit dieet past dus perfect binnen de yoga-levensstijl, omdat je bewuster omgaat met je lichaam en met je voedingspatroon. Aan de hand van het Simpel Slank plan worden er gezonde weekmenu’s voor je opgesteld en leer je een gezond voedingspatroon aan te houden.

Doe mee met het PuurFiguur programma
Jasper Alblas

Jasper Alblas

Ons dagelijkse voedsel bevat veel ongezonde toevoegingen en is vaak bewerkt zodat het langer houdbaar is. Dit dieet zorgt ervoor dat je meer natuurlijke en verse producten gaat eten en rekent af met je ongezonde eetgewoonten. Dit dieet past dus ook perfect binnen de yoga-levensstijl, omdat je bewust bent van je lichaam en eetgewoonten. Jasper Alblas heeft voor zijn dieet het 7×7 afslank receptenboek opgesteld. Hierin staan heerlijke, gezonde en afwisselende gerechten waarmee je vet kunt verbranden. Ook zijn er in het 7×7 afslank receptenboek bijbehorende weekmenu’s, koolhydraatarme recepten en handige boodschappenlijstjes te vinden.

Bekijk alle producten en diëten van Jasper Alblas

Wat houdt yoga precies in?

Yoga is duizenden jaren geleden ontstaan in het oosten van de wereld. Yoga komt van het woord Yuj dat verbinding betekent. Het gaat er dus om dat lichaam en geest met elkaar zijn verbonden door middel van ademhaling. Yoga combineert concentratie, ademhaling, lichamelijke oefeningen en kracht met elkaar. Yoga gaat dus lang niet alleen om het doen van bepaalde lichamelijke oefeningen om je lichaam sterker te maken of om calorieën te verbranden. Er komt namelijk veel meer bij yoga kijken dan je in de eerste plaats misschien zou denken. Yoga kan namelijk gezien worden als een bepaalde levensstijl die je kunt volgen. Deze yoga-levensstijl wil vooral zeggen dat je vaker stilstaat bij wat je aan het doen bent, rust bewaart en bewust bent van je eigen lichaam.

Tegenwoordig is yoga hartstikke booming en valt het perfect samen met een ‘hippe’ levensstijl. Er zijn dan ook veel verschillende vormen van yoga te onderscheiden. De drie meest uitgevoerde vormen zijn: hatha yoga, power yoga en kundalini yoga. Hatha yoga is een van de eerste vormen en gaat erom dat je je lichaam en ademhaling leert te beheersen. Het is een rustige stijl yoga waarbij de oefeningen lang worden aangehouden. Power yoga is de laatste jaren enorm populair geworden en zie je ook vaak in sportscholen. Hierbij gaat het vooral om lenigheid en kracht waarbij je je lichaam flink aan het werk kunt zetten. De laatste vorm, Kundalini yoga. is vooral meditatieve yoga waarbij je meditatie, ademhalingstechnieken, lichaamshouding en ‘zingen’ afwisselt met elkaar.


Yoga en afvallen

Bij yoga draait eigenlijk alles om het bewust worden van je lichaam en geest en het vinden van de rust. Het maakt dus eigenlijk niet uit welke vorm yoga je volgt, kies vooral waar je jezelf het prettigst bij voelt. Yoga wordt eigenlijk niet gezien als bepaalde sport, maar is vooral een soort ‘levensstijl’ die je kunt volgen. Maar kun je dan eigenlijk wel afvallen door yoga? Ja, ook al gaat het bij yoga niet zozeer om het letten op je gewicht, het kan zeker helpen bij het afvallen. Yoga combineren met diëten heeft dan ook meerdere voordelen.

Helpt yoga bij afvallen?

Allereerst is het goed om te noemen dat yoga geen snelle manier is om af te vallen. Yoga stimuleert wel een bepaalde levensstijl die hulpvol kan zijn tijdens het afvallen. Yoga zorgt er namelijk voor dat je bewuster bent van je lichaam en hoe je je lichaam behandelt. Door het veranderen van deze levensstijl kun je ook makkelijker je eetgewoontes veranderen. Door deze mindset zorgt je ervoor dat je natuurlijker, bewuster en gezonder gaat eten.

Het tweede voordeel van yoga tijdens het afvallen is, dat je minder stress kunt ervaren. Stress zorgt ervoor dat je sneller grijpt naar iets ongezonds en dat je eerder kans hebt op eetbuien. Door regelmatig aan yoga te doen, zorg je ervoor dat je meer controle hebt over jezelf en dat je beter kunt omgaan met emoties. Als je lekkerder in je vel zit en goed om kunt gaan met je gedachten en gevoelens, dan heb je minder behoefte om te gaan (emotie-)eten en stop je eerder met eten.

Het derde voordeel van yoga is, dat je organen worden gestimuleerd door de oefeningen. Een belangrijk orgaan tijdens het afvallen is de schildklier. De schildklier zorgt ervoor dat je stofwisseling wordt gestimuleerd en dat je vetverbranding op gang komt. Yoga kan er dus voor zorgen dat je schildklier wordt gestimuleerd en dat je zo minder vet opslaat en meer vet verbrandt.


Een goede aanvulling op je dieet?

Yoga draait in grote mate om een goede ademhaling. Een betere ademhaling kan ook zo zijn voordelen hebben tijdens het afvallen. Een betere ademhaling zorgt er namelijk voor dat er meer zuurstof in het lichaam komt en dat je stofwisseling sneller gaat werken. Als je meer zuurstof in je lichaam hebt dan krijg je ook meer energie om in beweging te blijven en het sporten langer vol te houden.

Het laatste voordeel van yoga is, dat yoga oefeningen ervoor kunnen zorgen dat je vetverbranding op gang komt. Niet alleen de poweryoga-oefeningen, maar ook de rustige yoga oefeningen vragen kracht, lenigheid en uithoudingsvermogen. Tijdens de oefeningen (asana’s) houd je een bepaalde lichaamshouding of positie een tijdje vast, waardoor je de nodige inspanning moet leveren. Je kunt je lichaam dus ook zeker aan het werk zetten met yoga. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en wordt jouw vetverbranding op gang gebracht.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag