Wat is een yoga reis en wat zijn de beste bestemmingen?

Wat is een yoga reis en wat zijn de beste bestemmingen?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Yoga is allang niet meer voor de geiten-wollen-sokken-types. Iedereen lijkt tegenwoordig wel aan yoga te doen. Op zich niet vreemd, want yoga beoefenen kent behoorlijk wat voordelen. Het is goed voor zowel lichaam als geest en de aanbieders van yogalessen schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Ook yoga reizen worden daarmee alsmaar populairder. Maar wat is dat nu precies, zo’n yoga retreat? En wat zijn dan de beste bestemmingen? We zochten het voor je uit en zetten alle ins en outs overzichtelijk voor je op een rij.


Wat is een yoga retreat precies?

Yoga reizen. Yoga retreats. En yoga retraites. Allemaal diverse bewoordingen voor één en hetzelfde beestje. Yoga reizen zijn net als het beoefenen van yoga zelf, helemaal hip. Het idee erachter is simpel: even helemaal tot jezelf en tot rust komen tijdens een reis waarbij yoga, meditatie en spiritualiteit centraal staan. Dit klinkt heel zweverig en dat is dan ook direct de eerste misvatting die mensen hebben over yoga retraites. Zo zweverig als het klinkt is het allemaal niet. Ja, de termen als “tot jezelf komen” en “in je kracht komen te staan” helpen mee aan het zweverige gehalte, maar zo’n yogareis zit echt niet helemaal vol met zweverige types die de hele dag met hun hoofd in de wolken lopen. Vaak zijn het gewone mensen die een reis met een moment voor zichzelf willen combineren. Even geen standaard-dingetjes als musea bezoeken en kerken bekijken, maar binnen een gezelschap van gelijkgestemden even alle aandacht op zichzelf. En ook dat is weer niet gek. Want in het alledaagse leven zijn we al druk genoeg. Ons werk of school, vrienden en vriendinnen, familie en eventuele kinderen en hobby’s en overige vrijetijdsbestedingen vragen onze volle aandacht. Dan is het wel zo fijn als je tijdens zo’n yoga retreat je hoofd helemaal leeg kunt maken zodat je weer met een volle batterij terug kunt keren in de ‘gewone’ maatschappij.


Geheel verzorgd

Het mooie aan yogareizen is dat ze vaak in zijn geheel verzorgd zijn. Soms zal je zelf zorg moeten dragen voor je vervoer, maar vrijwel alle andere zaken zijn verder geheel verzorgd. Denk aan de accommodatie en eten en drinken, maar bijvoorbeeld ook een dagvullend programma waarbij een goede balans is tussen in- en ontspanning. Een voorbeeld van een dag tijdens een yogareis:

  • 07:30 uur – Meditatie
  • 08:00 uur – Yogales
  • 09:30 uur – Ontbijt
  • 11:00 uur – Workshop
  • 13:00 uur – Lunch
  • 14:30 uur – Tijd voor jezelf
  • 16:00 uur – Yogales
  • 18:00 uur – Diner
  • 20:00 uur – Avondprogramma

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld. Elke yogareis is anders en tevens is iedere dag tijdens een yogaretraite anders. Hierbij kan de invulling zeer uitbundig zijn (tal van workshops en bijvoorbeeld gastsprekers), maar ook zeer karig (zoals bijvoorbeeld de stilteretraites waarbij je een groot deel van de reis in stilte doorbrengt). Mede doordat yoga en spiritualiteit hand in hand gaan kun je tijdens een yogaretreat ook (een introductie in) aanverwante zaken verwachten zoals bijvoorbeeld ayurveda, ayahuasca, detox en natuurlijk meditatie. Wat dat betreft zijn de opties eindeloos en vind je altijd wel een yogareis die helemaal aansluit bij hetgeen jij precies in een yogaretraite zoekt.


Populaire yoga retreat bestemmingen

Zoals gezegd vinden yogalessen allang niet meer alleen plaats in kleine achterafzaaltjes. De evenementen die rondom yoga draaien worden steeds groter, uitgebreider en vaak ook luxer. Daarbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt. Van een yogaretraite hier bij ons op de Veluwe tot een super-de-luxe yogareis naar bijvoorbeeld Bali. We hebben de populairste yoga retreat bestemmingen voor je op een rijtje gezet.

De Veluwe

De Veluwe behoort tot één van de populairdere regio’s in Nederland waar yogaretreats plaatsvinden. Niet gek, want het Nationale Park behoort nu eenmaal tot de mooiere locaties van ons land. Je hebt er alle ruimte om (in de natuur) tot rust te komen en veelal wordt een van de luxe hotels rondom het park gekozen om als uitvalsbasis te gebruiken. De yogalessen vinden plaats in het hotel, maar ook middenin de bosrijke omgeving van het Nationale Park. Vanuit diverse organisaties worden er yoga retraites gehouden op De Veluwe waarbij vaak ook plaats is voor andere zaken zoals detox en mindfulness. Ideaal als je eens op yoga retreat wilt maar nog niet goed weet wat je er van kunt verwachten. Het is lekker dicht bij huis en daarom qua kostprijs vaak ook een stuk goedkoper dan de volgende bestemmingen in dit lijstje.


Ibiza

We wilden aftrappen met een locatie dicht bij huis, maar eigenlijk steekt Ibiza wel met kop en schouders boven de rest uit als het gaat om populaire bestemmingen voor een yoga reis. Al jaren is de vraag naar (en daarmee dus ook het aanbod aan) yogareizen naar Ibiza stijgende. Het eiland van de tegenstellingen is een fijne uitvalsbasis voor een yogaretraite. Want waar aan de ene kant flink gefeest kan worden op het eiland, staat het eiland anderzijds ook bekend als spiritueel en rustgevend bedevaartsoord. Een groot voordeel van een yogareis naar Ibiza is het fijne klimaat het gehele jaar door. ‘s Winters een yogasessie buiten op De Veluwe is nou niet bepaald fijn voor lichaam en geest, maar op Ibiza, waar het zonnetje altijd lijkt te schijnen, kan de yogales in principe altijd buiten plaatsvinden. In veel gevallen wordt voor een yogaretreat op Ibiza een luxe villa afgehuurd en ben je van alle gemakken voorzien tijdens je reis. Er staan koks voor je beschikbaar die de lekkerste (en gezondste) maaltijden fabriceren en aan een dagprogramma is natuurlijk ook gedacht. Afhankelijk van de organisatie zal je wel zelf zorg moeten dragen voor je reis naar Ibiza, maar met ons artikel met tips voor goedkope vluchten moet dat een niet al te groot probleem zijn.


Malaga/Marbella

We blijven nog even in Spanje, maar verhuizen wel naar het Spaanse vasteland. In de bergen rondom Marbella (op een uurtje van Malaga) worden sinds enige tijd ook yoga retraites georganiseerd. Wederom is het gunstige klimaat weer een belangrijke factor om voor deze locatie te kiezen en het bergachtige landschap in deze omgeving maakt de yogalessen in de natuur natuurlijk weer extra fijn. Ook hier wordt weer vaak voor een luxe villa gekozen, maar ook de wat luxere hotels in de omgeving worden regelmatig gebruikt voor een yogareis. De duur van de yogareizen loopt uiteen: van een weekend tot een complete week vol yoga, detox en mindfulness. Ook rondom je vervoer naar de luchthaven van Malaga heb je weer keuzes te over. De ene organisatie biedt All-In yoga reizen aan en de andere organisatie verzorgt de accommodatie en het eten en drinken, maar laat het vervoer van en naar de bestemming voor eigen rekening.


Italiaanse Meren

Ook relatief nieuw, maar daarom niet minder interessant om te fungeren als bestemming voor een yogareis: de meren in het noorden van Italië. Italiaanse meren als het Gardameer, Lake Como en het Iseomeer zijn al sinds jaar en dag razendpopulair als het om zomerse vakantiebestemmingen gaat. Maar nu dus ook opgemerkt door de yogaleraren en leraressen. Vooral de omgeving speelt hier een belangrijke rol. In ons artikel over de mooiste Italiaanse meren schreven we al hoe beeldschoon de natuur hier is en een buiten-yogales hier, is dan ook een waar genot. Daarnaast is Italië natuurlijk een land dat uitpuilt van de gastvrijheid en ook qua gastronomie mooie verrassingen in petto heeft. Niet gek dan ook dat deze bestemming groeiende is in de yogascene. Wederom wordt hier vaak voor een luxe villa gekozen als accommodatie en zal je in veel gevallen zelf zorg moeten dragen voor het vervoer. Uiteraard is dit afhankelijk van de organisatie en zijn er ook wel All-In yogareizen te vinden naar Italië.


Sri Lanka

Nu we de meest populaire bestemmingen voor yogareizen in Europa wel gehad hebben is het tijd om naar de wat verdere bestemmingen te gaan. De eerste populaire bestemming die daarbij op ons pad komt wordt ook wel de ‘Traan van India’ genoemd. Dit vanwege de ligging vlak onder India en de vorm van het eiland. Sri Lanka is een prachtig land en daarmee al decennialang een populaire bestemming voor (rond)reizen. Het eiland is uiterst divers. Binnen enkele uren sta je middenin de jungle terwijl je daarvoor nog met je handdoekje op het strand lag. De yogareizen naar Sri Lanka zijn daarmee ook divers. Ze worden op verschillende plekken op het eiland gehouden en zo is er voor ieder wel wat wils te vinden. In veel gevallen wordt ook hier weer voor een luxe villa gekozen als uitvalsbasis, maar er zijn ook wel yoga retraites te vinden die in een hotel worden georganiseerd. In veel gevallen zal je zelf weer zorg moeten dragen voor je vliegtickets en je vervoer van en naar de luchthaven, maar ook hier zijn wel weer All-In reizen te vinden als je goed zoekt


Nepal

Tsja. Een plek waar het boeddhisme centraal staat in het leven. Moeten we dan nog uitleg geven waarom dit een populaire bestemming is voor yogareizen? Het is wel een reis voor mensen die letterlijk en figuurlijk grenzen willen verleggen. Alles in Nepal staat immers ontzettend ver af van onze westerse levensstijl, maar doorgaans is dat juist dé reden om op yogaretreat te gaan in Nepal. Hier in ‘het dak van de wereld’ kom je optimaal tot rust en is er alle ruimte om yoga en meditatie te beoefenen. Waar je bij de andere locaties vaak in een luxe villa verblijft is het in Nepal niet vreemd als de accommodatie een klooster betreft. Dit maakt de yogareis extra intens en niet te vergelijken met de andere populaire yogareis-bestemmingen die we in dit rijtje hebben opgenomen.


Thailand

Ook weer zo’n bestemming die al jaren populairder en populairder aan het worden is qua yogareizen. Thailand is beeldschoon en heeft het (net als bijvoorbeeld Sri Lanka) allemaal. Van het knetterdrukke Bangkok tot idyllische baaitjes waar je je alleen op de wereld waant. In veel gevallen worden voor de yogaretraites in Thailand luxe villa’s gehuurd met alles er op en er aan, maar ook de luxere hotels worden regelmatig gebruikt voor yogaretreats. Wederom vind je ook hier weer All-In yogareizen, maar ook weer veel organisaties die het vervoer aan jou overlaten. Een andere optie die vaak mogelijk is: een gedeelte van je reis (zelfstandig) rondreizen door Thailand en het andere gedeelte van je trip verblijven op een yoga retreat.


Bali

“Save the best for last” zeggen ze wel eens en dat doen we dan ook maar. Bali is hét walhalla als het om yogareizen gaat. Het Indonesische eiland staat al sinds mensenheugenis bekend om spiritualiteit, mindfulness, zingeving, bewustwording en dus ook yoga. De aanbieders van yogareizen naar Bali (en dan met name de prachtige regio Ubud) zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten en bieden voor ieder wel wat wils aan. Van extreem luxe villa’s of hotels tot sobere accommodaties en van All-In reizen tot deels backpack en deels yogaretreat-reizen. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt er in principe het gehele jaar door terecht. De beste reistijd is echter in de maanden mei, juni, juli en september en zodoende zal het aanbod in deze maanden ook groter zijn dan in de overige maanden van het jaar. Dit komt vanwege het regenseizoen op Bali (oktober tot april). In deze periode kan er in korte tijd extreem veel regen vallen. Houd er ook rekening mee dat de binnenlanden van Bali (waar vaak yogalessen in de bergen worden gegeven) een stuk kouder zijn dan aan de kust. Gemiddeld gezien is het aan de zuidkant van het eiland 5 graden warmer dan aan de noordkust. Even rekening mee houden dus als je je yogakleding inpakt!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag