Wat is poweryoga?

Wat is poweryoga?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Poweryoga richt zich voornamelijk op het lichaam. Waar de traditionelere yoga zorgt voor een ontspanning voor je geest én lichaam, gaat poweryoga vooral in op het laatste. Het beoefenen van deze sport wordt voornamelijk in klasjes op yogascholen of sportscholen gedaan. Lees meer over poweryoga om erachter te komen of dit iets voor jou is.


Een echte sport

Poweryoga is om te beginnen een echte sport: het is de sportieve yogavorm. Hou je van sporten en train je graag al je spieren in je lichaam: dan is poweryoga echt iets voor jou. Doordat er minder tijd wordt besteed aan het mentale gedeelte van de yoga, is er meer tijd over om alle verschillende spieren in je lichaam te trainen. De kracht hiervan is dat de spieren telkens op een andere manier gebruikt worden. Sommige spieren zijn het niet gewend om gebruikt te worden, wat juist goed voor ze is. Op deze manier worden ze extra geprikkeld, of worden ze juist sterker.


Elke keer anders

De truc bij poweryoga is dat het elke keer anders is. Je spieren hebben namelijk een zogeheten ‘spiergeheugen’. Dit betekent dat ze onthouden welke bewegingen jij hebt gemaakt. Wanneer je vaak dezelfde beweging maakt, zullen je spieren hieraan wennen. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker gaat, maar hierdoor train je je lichaam minder. Dit geeft dan ook een minder krachtig effect. Daarom zijn de oefeningen bij poweryoga elke keer weer anders. Zo blijf je je spiergeheugen trainen, blijven je spieren zich ontwikkelen, en worden ze elke keer weer verrast.


Ademhaling en de flow

Om je spieren van genoeg zuurstof te voorzien tijdens het doen van de oefeningen, is ademhaling bij poweryoga heel belangrijk. Een juiste ademhaling zorgt er daarnaast ook voor dat je lichaam helemaal ontspant. En wanneer je lichaam ontspant, ontspant je geest ook mee. Zo vang je twee vliegen in één klap. Samen met het feit dat alle bewegingen in een bepaalde flow worden uitgevoerd, maak je je lichaam heel soepel. Hierdoor worden de energiestromen in je lichaam geactiveerd, wat je weer energiek en opgeladen gevoel geeft.


Het resultaat van poweryoga

Het resultaat van poweryoga is onder andere dat je een stuk fitter wordt. Omdat je elke keer weer in andere bewegingen staat, train je je lichaam om al deze bewegingen te kunnen doorstaan. Daarnaast wordt je ook heel wat leniger, omdat elke beweging verschillend is. Je traint namelijk iedere keer weer nieuwe spieren. Ook worden je spieren een stuk sterker.

Naast het positieve effect op je spieren, heeft poweryoga ook een positief effect op je bloedsomloop, verbetert het je hormonale stelsel, en maakt het je hart sterker door de ademhalingsoefeningen. Ook helpt het het spijsverteringsstelsel wat weer zorgt voor een beter afvoersysteem in je lichaam. Kortom: een hele hoop positieve resultaten! Wil je eerst even kijken of poweryoga iets voor jou is, kun je bij een yogaschool of sportschool bij jou in de buurt een proefles volgen.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag