Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar in Nederland kun je mountainbiken?

Waar in Nederland kun je mountainbiken?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nederland staat wereldwijd niet bepaald bekend om zijn spannende mountainbike routes. Maar wie goed zoekt, komt ook in ons eigen land enkele prachtige routes tegen. Ben je op zoek naar een mooie mountainbike route in Nederland? Wij hebben het zoekwerk alvast voor jou gedaan. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een locatie kiezen en te beginnen met de warming up.


Je hoofd leegmaken, genieten van de geweldige natuur of de adrenaline kick. Iedereen heeft een andere reden om op de mountainbike te stappen. Maar helaas is het niet overal toegestaan om over met de mountainbike langs en doorheen te crossen. Voordat we beginnen met de beste locaties, vertellen we je in het kort meer over de regels omtrent mountainbiken in Nederland.

Toegangstijden

Als eerst is het belangrijk om de toegangstijden tot bepaalde gebieden te respecteren. Veel mountainbike routes lopen dwars door natuurgebieden of zelfs nationale parken. Die zijn door organisaties als Staatsbosbeheer opengesteld tussen zonsopkomst en zonsondergang. Daarbuiten is het een rustgebied voor de wilde dieren die er leven. Helaas gaan veel mensen toch ‘nightriden’ in dit soort gebieden, waardoor zij op een boete van ongeveer honderd euro kunnen rekenen. Niet jouw probleem denk je misschien. Toch wel. Want enkele mountainbike routes zijn in de afgelopen jaren gesloten omdat bezoekers van de parken zich niet aan de regels hielden. Houd het dus leuk voor jezelf én andere liefhebbers van deze prachtige sport en zorg dat je de regels naleeft.

Vergunning

Sommige natuurgebieden zijn alleen toegankelijk voor mountainbikers die een vergunning hebben. De vergunningen zijn bedoeld om de routes te kunnen onderhouden en nieuwe routes aan te leggen. Je kunt helaas geen landelijk vignet kopen, maar je zult steeds apart een vignet voor deze routes en gebieden moeten kopen. Gelukkig valt de prijs mee. Een vignet voor een jaar kost tussen de 7 en 13 euro. Op enkele plekken kun je een vignet aanvragen voor één dag of een weekend. De kosten hiervoor liggen tussen de 5 en 8 euro. In dit artikel noemen we enkele mooie locaties waar je in Nederland kunt mountainbiken. In de titel van de locatie geven we direct aan wanneer er een vergunning benodigd is.


Waar in Nederland kun je mountainbiken?

Hieronder benoemen we de locaties waar je in Nederland mag en kunt mountainbiken. De plekken zijn gekozen op basis van de lengte van de routes, de uitdaging en ervaring van andere mountainbikers.

Veendam – Groningen

In Groningen vind je enkele prachtige routes. Zo is er een 23 kilometer lange route voor de off road mountainbiker, maar er is ook een verkorte variant van die route. Omdat die wat minder over lange rechte stukken komt is de uitdaging op de korte route een stuk groter. Je rijdt over kleine heuveltjes, langs prachtige stukken bos en heide en de route heeft een redelijk technisch karakter. Door de lengte van de route is het leuk om hem twee of drie keer af te leggen en zo een steeds beter gevoel van de route te ervaren. In Veendam vind je genoeg om na de rit tot rust te komen. Een aanrader, die zich toevallig dichtbij de route bevindt, is de Borgerswoldhoeve.


Appelscha – Friesland

Hoewel je bij Friesland misschien niet direct denkt aan een prachtige locatie voor een mountainbike tocht, is er toch een mooie route te vinden bij Appelscha. De 18 kilometer lange route komt over licht glooiende heuvels, langs scherpe bochten en prachtige wateren. Ondanks de kleine hoogteverschillen hoef je je hier dus geen moment te vervelen. De route ligt op de grens van Drenthe, Groningen en Friesland en komt door een bosrijke omgeving. Nadat je het rondje één of meerdere keren hebt gereden kun je bij één van de vele terrasjes en restaurants terecht voor een hapje en een drankje.


Terschelling

Als je zelf niet op Terschelling woont moet je er even voor reizen, maar het is de reis meer dan waard. Terschelling is een prachtig eiland en herbergt enkele prachtige gebieden om te mountainbiken. Zo rijd je het ene moment door de duinen, dan over het strand en eindig je in de dichte naaldbossen. Omdat Terschelling veel duinen heeft, kom je hier als beginner zeker voor een uitdaging te staan. De routes zijn niet vastgelegd en daardoor kun je gemakkelijk de hele dag zigzaggend over het eiland rijden. Een aanrader is het 9 kilometer lange strand aan de Oostkant van Terschelling. Met een beetje wind kun je hier even al je energie kwijt terwijl je een prachtig uitzicht op zee hebt.


Schoorl – Noord-Holland

Ben je een fan van rijden in de duinen, dan is Schoorl één van de beste locaties in Nederland. In tegenstelling tot de meeste kustgebieden is het hier op veel plekken namelijk wel toegestaan om dwars door de duinen te mountainbiken. De moeilijkste uitdaging in Schoorl is waarschijnlijk de klimduin. Aan deze heuvel van zand lijkt namelijk geen einde te komen. Maar ook achter deze duinen bevindt zich een prachtige route. Met maar liefst 200 hoogtemeters kun je hier prima terecht voor een uitdagende route. En dat allemaal terwijl je geniet van een zonnetje en een prachtige omgeving.


Hellendoorn – Overijssel

Ben je op zoek naar een uitdagende route en wil je een behoorlijk aantal hoogtemeters maken? Dan is Hellendoorn voor jou de beste mountainbike locatie. De route is zelfs zo uitdagend, dat je er niet zomaar met iedere mountainbike terecht kunt. Op de route van 13 kilometer maak je 150 hoogtemeters, waarbij de klimmen en afdalingen evenveel techniek vereisen. Hoewel deze regio meerdere routes biedt, is deze 13 kilometer lange route vanaf de Piet Heinweg wel de meest interessante van allemaal. Zeker voor beginners is de route erg uitdagend.


Utrechtse Heuvelrug – Vignet nodig

View this post on Instagram

Mountainbike training in Schoorl / Bergen

A post shared by Remus (@remusotten) on

De Utrechtse heuvelrug biedt mountainbike routes op ieder niveau. Zo kun je het uithoudingsvermogen oefenen op korte klimmetjes, maar zijn er scherpe bochten voor degene die zijn techniek nog iets wil verbeteren. De route bij Zeist staat bekend om deze korte maar pittige hellingen en haakse bochten. Ook de route bij Amerongen is bij veel mountainbikers geliefd. Een groot voordeel van de routes hier is dat ze goed onderhouden zijn. Om dat onderhoud te bekostigen moet je bij veel van de routes op de Utrechtse Heuvelrug een vignet hebben. Dit kost ongeveer 7,50 euro en is één jaar geldig.


Rheden – Gelderland – Vignet nodig

Wie van lange ritten en veel hoogtemeters houdt, moet beslist eens naar Rheden gaan. Er is daar namelijk een route van maar liefst 52 kilometer die je bovenbenen trakteert op meer dan 500 hoogtemeters. Tel je daar de andere geschikte paden bij op en je komt op een totale afstand van meer dan 100 kilometer. Meer dan genoeg voor een hele dag mountainbiken door de prachtige natuur rondom Nationaal Park Veluwezoom en de Hoge Veluwe. Je hebt wel een vignet nodig om deze routes te mogen rijden. De kosten daarvoor zijn 5 euro per dag of 12 euro voor een heel jaar.


Zuid-Limburg

Natuurlijk mag onze provincie met de hoogste heuvels niet ontbreken in deze lijst. Zuid-Limburg heeft namelijk meer dan 400 kilometer aan mountainbike routes door de provincie lopen. Omdat er diverse verbindingsroutes zijn, kun je daarom zelf kiezen welke route je gaat rijden. Om de routes veilig te houden is het alleen mogelijk de routes in één richting te rijden. Geen onverwachte tegenliggers, dus je kunt gewoon op volle snelheid de heuvels af komen razen. Heb je een lange rit achter de rug? In dat geval kun je altijd ergens op een terrasje terecht voor een lekker drankje en een Limburgse vlaai.


Overige plekken waar je goed kunt mountainbiken.

Er zijn nog veel meer plekken waar je goed kunt mountainbiken. Hieronder een opsomming van die plaatsen. Van strand tot duin en heide, in Nederland vind je een grote verscheidenheid aan interessante locaties op te mountainbiken. Neem gerust eens een kijkje bij de onderstaande locaties om te zien of jij jezelf daar wel ziet rijden.

  • Loonse en Drunense Duinen
  • Texel
  • Noordwijk
  • Nijmegen
  • Zeeland
  • Vlaardingen
  • Zuidwolde
  • Zeddam
  • Westenschouwen

Hoewel veel mensen moeite hebben om hun glimlach te onderdrukken als jij zegt dat je in Nederland gaat mountainbiken, weet jij wel beter. Nederland is een echt fietsland, en dat geldt ook voor de off road routes. Zelfs in Nederland zijn er prachtige routes te vinden die ook voor de geoefende mountainbiker een uitdaging zijn. Wil je het toch ook eens over de grens zoeken met je fiets? Bekijk ons artikel met 10 tips voor fietsen in Duitsland. Wil je eens een echte berg bestijgen? Bekijk dan ook de 16 hoogste bergen van Europa. Hoewel de meeste bergen daarvan niet geschikt zijn om te gaan mountainbiken, krijg je zo wel een goed idee in welk land jij je benen eens goed kunt gaan trainen!


foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag