Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips voor fietsen in Duitsland

10 tips voor fietsen in Duitsland

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In ons artikel over de mooiste fietsroutes van Europa kwam Duitsland al meerdere malen naar voren. Van de sprookjesachtige Romantische Strasse tot de ‘nieuwe’ Vehnbahn Radweg. Duitsland timmert al jaren flink aan de weg als het om fietstoerisme gaat. Met meer dan 200 lange-afstands-fietsroutes, verdeeld over zo’n 75.000 kilometer aan asfalt, valt er meer dan genoeg te zien en te beleven. We hebben daarom de 10 beste tips voor een fietsvakantie in Duitsland voor je verzameld in 1 artikel.

Wie hier op Dik Vergelijken door de artikelen bladert, komt al snel tot de conclusie dat er ontelbaar veel redenen te benoemen zijn om op de fiets te stappen in Duitsland. Om de mooiste meren van het land te ontdekken bijvoorbeeld. Of om één van de oude en/of bruisende Duitse steden aan te doen. En wat dacht je van deze 10 mooie plekken in Duitsland? Wat je daarom ook zoekt in een vakantie in Duitsland: je gaat het vinden en de fiets is daarbij een perfect vervoersmiddel. Voor kleine roadtripjes op je vakantieadres zelf, of om juist van de ene overnachtingsplaats naar de andere te rijden. Zelf je eigen fiets meenemen hoeft daarbij niet altijd. Zoals gezegd is fietstoerisme in Duitsland booming en tref je daarom op veel plekken fietsverhuurbedrijven aan. Soms op een camping, anders altijd wel in de directe omgeving. Wil je juist met je eigen mountainbike door de bergen en bossen crossen in Duitsland? Dat kan natuurlijk ook! Het Sauerland, de Harz, de Eifel en het Zwarte Woud zijn zeer geliefd onder mountainbikend Nederland (en daarbuiten). Spanning en sensatie alom!


Fietsen in Duitsland

In een land dat zo groot en zo divers is, is het niet gek dat je keuzes te over hebt. Het is onmogelijk om alle mooie fietsroutes in Duitsland in 1 artikel te verzamelen, maar we hebben toch een poging gewaagd om de allermooiste fietsroutes voor je samen te voegen in één artikel. Onderstaande 10 tips staan daarbij geheel in willekeurige volgorde. Het is niet zo dat route 1 mooier en fijner is om af te leggen dan de laatste fietsroute die we bespreken. Mocht je de kans hebben, zou je ze als fietsliefhebber eigenlijk allemaal ooit wel eens moeten rijden!


Fietsen langs de Moezel (Mosel-Radweg)

blank

Eén van de mooiste fietsroutes in Duitsland vind je niet ver bij de Nederlandse (en Belgische) grens vandaan. In het zuidoosten van Duitsland loopt de rivier de Moezel en dit gebied doet erg sprookjesachtig aan vanwege de mooie burchten, oude kastelen en talloze wijndorpjes. De echte liefhebber pakt natuurlijk de klassieker; de Mosel-Radweg van zo’n 275 kilometer lengte. Deze fietsroute begint in Thionville (Frankrijk), waarna de route via Trier naar Koblenz loopt met een constant uitzicht op de Moezel.


Fietsen door het Zwarte Woud (Neckartal-Radweg)

blank

Het Zwarte Woud is het grootste middelgebergte van Europa en staat te boek als grootste bosgebied in Duitsland. Niet gek dat liefhebbers van de natuur maar wat graag naar deze regio trekken natuurlijk. Je kunt er op-en-top mountainbiken, maar voor de mensen die liever rustig willen toeren door het heuvelachtige gebied is de Neckartal-Radweg een absolute aanrader. Deze fietsroute neemt je mee langs de markante Neckar en leidt je dwars door het Zwarte Woud via historische steden en eeuwenoude burchten en kastelen


Fietsen langs de Elbe (Elbe-Radweg)

blank

Met een totale lengte van 1164 kilometer is de rivier de Elbe één van de belangrijkste rivieren in Midden-Europa. De rivier loopt vanuit het Reuzengebergte op de grens van Tsjechië en Polen via 7 Duitse deelstaten naar de Noordzee. Deze fietstocht is dan ook voor de doorzetters en diegenen die van afwisselende landschappen houden. Maar liefst 860 kilometer aan goed onderhouden fietspaden liggen op je te wachten langs de Elbe waarbij je geniet van gevarieerde vergezichten, typische Duitse dorpen en grote steden als Hamburg en Dresden.


Fietsen langs de Rijn (EuroVelo 15)

blank

De laatste fietsroute langs Duitse rivieren, maar daarom zeker niet de minste. De Rijn is een rivier die ons niet bepaald vreemd is. De rivier komt ons land binnen nabij Nijmegen en loopt dwars door het land richting de Noordzeekust. Voordat het zover is heeft het water, dat afkomstig is uit de Alpen in Zwitserland, al 1233 kilometer afgelegd. Daarmee behoort de Rijn tot één van de langste rivieren van Europa en de EuroVelo 15 Rijnfietsroute neemt je langs een groot gedeelte van deze route. Dankzij de uitstekend onderhouden fietspaden is de route, ondanks zijn lengte, voor zowel de beginner, als de gevorderde fietser goed te doen. Onderweg kijk je je ogen uit. Gevarieerde landschappen, mooie steden als Bonn, Keulen en Düsseldorf en tal van UNESCO werelderfgoed gebouwen zul je onder meer tegenkomen tijdens deze fietstocht.


Fietsen rondom het Bodenmeer

blank

De Bodensee, in het Nederlands Bodenmeer genoemd, is een favoriete vakantiebestemming in Duitsland voor eenieder die houdt van een prachtige omgeving waar veel te beleven valt. Zeker in het voorjaar en de zomermaanden is het flink genieten aan dit grote meer op de grens van Zwitserland. Je kunt er terecht voor een luie zon-, zee- en strandvakantie, maar ook voor de actieveling is er meer dan genoeg te beleven. Naast alle denkbare watersportactiviteiten staat fietsen hier hoog op het lijstje van ‘to-do’s’ en daarbij kun je het zo gek maken als je zelf wilt: crossen met je MTB door het bergachtige landschap of juist lekker relaxed op de goed onderhouden fietspaden rondom het meer.


Fietsen in en om München

blank

Wie vanaf de Bodensee oostwaarts trekt komt vroeg of laat wel een bordje “München” tegen en de hoofdstad van Beieren is zeker een bezoekje waard. In de direct omgeving zijn er veel mooie fietsroutes te vinden die je door het heuvelachtige berglandschap voeren, maar de stad zelf verkennen per fiets is natuurlijk ook een goede optie als je in deze omgeving bent. Je kunt op eigen houtje door de stad crossen, maar misschien is een georganiseerde fiets-tour een beter idee. Je gaat dan met een groepje en een gids op pad die je meeneemt langs alle belangrijke bezienswaardigheden in de stad. Zo kun je op je gemak München verkennen waarbij er altijd wel ruimte is om op één van de gezellige terrassen in de stad bij te komen onder het genot van een verfrissend Duits biertje.


Fietsen in en om Berlijn

Uiteraard geldt voor Berlijn hetzelfde als voor München. Ook deze stad is prima te verkennen met de fiets. Hetzij op eigen houtje, hetzij als georganiseerde fiets-tour. Wie de drukte van de stad achter zich wilt laten hoeft in de omgeving van Berlijn niet heel ver te fietsen. In de directe omgeving is flink geïnvesteerd in goede fietspaden, welke in de meeste gevallen autovrij zijn. Onder meer de Havelradweg en de fietsroute in Potsdam zijn zeer geliefd onder fietsliefhebbers.


Fietsen door merengebied Mecklenburg-Vorpommern

blank

Iets ten noorden van Berlijn ligt de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Het is de dunstbevolkte regio van het land en is daarom vooral voor liefhebbers van rust en natuur een geliefde vakantiebestemming. Hier vind je het grootste merengebied van Europa. Meer dan 2000 grote en kleine meren zijn er te vinden in de regio en fietsen is hier dan ook optimaal genieten. De regio kent een lange geschiedenis en dit zie je onder meer terug in de hoofdstad van de regio, Schwerin. Enkele bezienswaardigheden in deze stad zijn het sprookjesachtige kasteel dat op een eiland in het Schwerinemeer is gevestigd en de kathedraal van Schwerin. Ondanks dat Schwerin de hoofdstad is van de deelstaat, is havenstad Rostock het grootst. Mocht je de kans hebben is het zeker aan te raden om eens een dagje door deze eeuwenoude stad te fietsen.


Fietsen langs een ‘gloednieuwe’ route

De laatste twee tips voor fietsen in Duitsland die we in dit artikel bespreken, bespraken we ook al in het artikel over de mooiste fietsroutes van Europa. Toch kunnen we er niet omheen om deze toppers opnieuw te benoemen. Ze behoren nu eenmaal tot de populairste fietsroutes van Duitsland. De Vehnbahn-Radweg is daarbij de jongste fietsroute. Deze fietsroute bestaat pas sinds 2013, maar heeft in die paar jaar flink naam gemaakt. Het 125 kilometer lange traject loopt op een oud spoorwegtracé en neemt je mee langs stille dalen, ruige hoogten en verlaten stationnetjes. De originele route begint in Aken (Duitsland) en loopt via België en opnieuw Duitsland, naar Troisvièrges in Luxemburg.


Fietsen langs historie

Eerder in dit artikel schreven we dat bovenstaande bestemmingen in willekeurige volgorde waren genoteerd. Dit klopt wel, maar we hebben (volgens velen) de mooiste fietsroute in Duitsland voor het laatst bewaard. De Romantische Strasse is wellicht dé bekendste fiets-route in Duitsland en de absolute crème de la crème als het om romantiek en historie gaat.

blank

De natuur is prachtig, maar de route dankt zijn naam vooral aan de vele sprookjesachtige kastelen die je onderweg tegenkomt. Slot Neuschwanstein is daarbij het bekendst. Met 1,3 miljoen jaarlijkse bezoekers behoort het kasteel tot één van de grootste Duitse toeristische trekpleisters en besluit je de gehele route te fietsen, dan kom je er automatisch langs. In totaal is de Romantische Strasse 385 kilometer lang en loopt hij van de rivier de Main tot de machtige Duitse Alpen. Daarmee is deze fietsroute niet voor iedereen even eenvoudig te fietsen. Hoe zuidelijker je komt, des te hoger de heuvels zullen worden die je moet trotseren. Desalniettemin is het de moeite waard, want een equivalent van deze route vind je niet gauw elders in Europa.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag