Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8x plekken om te ziplinen in Nederland en België

8x plekken om te ziplinen in Nederland en België

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met de wind door je haren zoef je met een grote snelheid over prachtige landschappen, terwijl je voeten boven bijvoorbeeld het groen van de bossen hangen. Klinkt spannend, toch? Met ziplinen, oftewel tokkelen, wordt dit scenario werkelijkheid: aan een lang touw die gespannen is over twee punten zoef je zo naar beneden. Tokkelen is niet heel erg geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar tokkelbanen verschillen wel in hoogte en niveau. Zo kan ook de wat minder avontuurlijke persoon prima eens gaan ziplinen. Bij ziplinen denk je misschien meteen aan verre bestemmingen als Thailand of Costa Rica, maar ook dichter bij huis kun je fantastisch tokkelen. In Nederland en België zijn er namelijk verschillende gave plekken waar je vanuit de lucht een mooi uitzicht over ons vlakke land hebt. Wij zetten in dit artikel acht gave plekken om te ziplinen in deze landen voor je op een rij. Veel plezier!


Hoe werkt ziplinen precies?

Eigenlijk is ziplinen, ook wel tokkelen genoemd, niet meer dan het afdalen aan een touw die opgespannen is tussen twee punten. Het enige punt is dan hoger dan het andere, zodat je met wat snelheid naar beneden kunt zoeven. Je zit vast aan de zipline baan door middel van een katrol en een veiligheidsharnas, zodat je veilig naar beneden kunt gaan. Vaak heb je ook handschoenen aan, zodat je met je handen aan het touw zelf je snelheid een beetje kunt bepalen. Ziplinen doe je vaak voor je plezier: er zijn verschillende tokkelbanen in Nederland en België die over een prachtige omgeving gaan, zodat je een fantastisch uitzicht hebt vanuit de lucht. Je leest hieronder over de leukste plekken om te ziplinen dichtbij huis.


Waar kun je ziplinen in Nederland?

Bij ziplinen denk je misschien al gauw aan op grote hoogtes zoeven door de regenwouden in verre landen, zoals Belize of Peru. Maar niets is minder waar: ook in Nederland heb je gave tokkelbanen. Wij zetten de coolste plekken om te ziplinen in Nederland hier voor je op een rij.

1. Zip Holland - Ziplinen over de zee - Scheveningen, Zuid Holland


https://nl.pinterest.com/pin/602497256369774300/

We beginnen met één van de allergaafste plekken om te ziplinen in ons land: bij Zip Holland. Je vliegt hier namelijk met een snelheid tot zeventig kilometer per uur óver de Scheveningse Pier. Je ziet de zee, het strand, het iconische reuzenrad en alle gezellige terrasjes aan de boulevard terwijl je meer dan 350 meter kunt ziplinen. Hoe tof is dat? Je ticket voor Zip Holland kost 32,50 – een kaartje voor een kind tot zestien jaar kost 27,50. Ook leuk: je kunt ook met twee mensen tegelijk ziplinen op deze tokkelbaan. Hoe romantisch om samen met je lief van bovenaf de zee te bekijken?

2. Aventoer - Ga van de langste zipline van Nederland - Burgum, Friesland


blank

In Friesland vind je de langste tokkelbaan van Nederland: hij is bijna driekwart kilometer lang. Echte avonturiers worden daar natuurlijk heel blij van! Ga je voor het eerst ziplinen en wil je eerst kijken of je het wat vindt, dan is dat ook geen probleem bij Aventour in Friesland. Je kunt namelijk op verschillende plekken vertrekken, zodat je ook een wat korter ritje kunt maken. Je kunt op vier meter hoogte ziplinen, maar ook op vijftien meter hoogte: het is maar net wat je zelf prettig vindt. Voor anderhalf uur in dit gave klimpark betaal je 17 euro.

3. Klimpark Biesbosch - Tokkelen in de Biesbosch - Hank, Noord Brabant


blank

Ook in het prachtige natuurpark van De Biesbosch kun je ziplinen. Bij Klimpark Biesbosch is er namelijk een zipline parcours, waar je in totaal meer dan 700 meter kunt ziplinen. Dat kan ook over het water: er is een zipline van 350 meter waar je over het Kurenmeer zoeft. De zipline in Klimpark Biesbosch is geschikt voor jong en oud en je betaalt voor alleen de zipline 17,50. Je kunt het parcours ook bijboeken bij de toegang tot het klimpark, dan kost het 7,50 extra.

4. Adventure City - Ook indoor ziplinen - Rotterdam, Zuid Holland


blank

Zin om te ziplinen, maar is het niet zulk lekker weer? Geen probleem, want bij Adventure City in Rotterdam zijn er twee indoor ziplines. Zo kun je ook bij regen heerlijk door de lucht zoeven, zonder dat je nat wordt! Ook kun je bij deze locatie buiten tokkelen, want er is ook een zipline van 150 meter lang die over het buitenterrein van Adventure City loopt. Weer of geen weer, bij Adventure City kun je heerlijk ziplinen.

5. Zips and Ropes - Leuk voor jong en oud - Ewijk, Gelderland


Als je met het hele gezin wilt gaan ziplinen, kan dat goed bij Zips & Ropes in Noord Brabant. Hier mag namelijk iedereen ziplinen, hoe oud je ook bent. Er zijn verschillende niveaus: de kleintjes kunnen naar hartenlust rond zoeven op de mini tokkelbaan, volwassenen kunnen zichzelf uitdagen op de spannende High Voltage zipline. Op deze locatie zul je genieten van een heerlijke en sportieve dag uit voor het hele gezin!

https://nl.pinterest.com/pin/309833649361348468/

https://nl.pinterest.com/pin/309833649361348468/


Waar kun je ziplinen in België?

Ook in ons buurland België kun je naar hartenlust ziplinen. Benieuwd waar je dan moet zijn? Lees gauw verder, want wij zetten hier de leukste plekken om te ziplinen op een rij.

6. De langste zipline van de Benelux bij Mega Zipline, Durbuy

De vetste zipline van België is toch wel de Mega Zipline: dit is de langste zipline van de Benelux! Je kunt tokkelen op een baan die meer dan een kilometer lang is, verdeeld over drie verschillende routes. Zo kun je ook eerst even uitproberen of ziplinen wat voor je is, en als je enthousiast bent de hele route afleggen. Je kijkt tijdens deze zipline uit over de prachtige Belgische bossen. Een aanrader!

7. Tokkelen in de prachtige Ardennen bij Outlive Experience, Bomal sur Ourthe

De Ardennen staan bekend als dé outdoor bestemming waar je gave sportieve activiteiten kunt doen. Daar hoort ziplinen natuurlijk ook bij! Bij Outlive Experience in de Belgische Ardennen kun je ziplinen op een gave tokkelbaan, die één van de hoogte van ons continent is. Je kunt tot wel drie uur door de lucht zoeven op deze gave baan in alle veiligheid, want de instructeurs van Outlive Experience houden altijd een oogje in het zeil. Voor de echte durfals!

8. Ziplinen door 360 graden bochten en zigzaggen bij Aventure Parc, Wavre

Super gaaf: in het Belgische Wavre kun je niet zomaar ziplinen, maar ziplinen langs een tokkelbaan met verschillende bochten! Normaal ga je tijdens het ziplinen in een rechte lijn naar beneden, maar bij Aventure Parc volg je een 320 meter lange koers met verschillende zigzaggen en zelfs een aantal 360 graden bochten. Dat is nou nog eens tokkelen voor gevorderden! De Fly Line heeft een hoogteverschil van soms wel 35 meter, dus het is lekker spannend om hier te gaan ziplinen.


Ziplinen is echt gaaf! Je hoeft er echt niet ver voor te reizen, want in Nederland en ook in ons buurland België vind je verschillende gave tokkelbanen. Wat dacht je van ziplinen over de zee en de pier van Scheveningen, of ga je liever van de langste zipline van de Benelux in het Belgische Durbuy? Ziplinen is leuk voor jong en oud en een perfecte activiteit voor een uitje voor het hele gezin. Dat kan bijvoorbeeld prima bij Zips & Ropes in Gelderland. Wil je het nog wat spannender maken? Bij Aventure Parc in het Belgische Wavre zoef je zelfs door 360 graden bochten. Hoe gaaf is dat! Voor welke tokkelbaan ga jij?

https://nl.pinterest.com/pin/88805423875548107/Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag