10 klimbossen en klimparken in Nederland

10 klimbossen en klimparken in Nederland

Laatst bijgewerkt: 3 juni 2019

Er is als kind niets leuker dan vrij en ongestoord klimmen en klauteren in de bossen. Geen tablet of spelcomputer kan daar tegen op. Gelukkig zijn er in Nederland voldoende klimbossen- en parken zodat er altijd wel één dichtbij jou in de buurt is. Veruit de meeste van dit soort parken zijn voorzien van hoogwaarde toestellen en hindernissen die tussen bomen of pilaren zijn gebouwd. Veiligheid staat altijd voorop en voor ieder niveau is er genoeg te beleven. Bij de meeste klimbossen zijn talloze verschillende hindernissen te vinden tot wel 20 meter hoog. Zelfs ouders kunnen het vaak niet laten om een even mee te klimmen. Kun jij de verleiding weerstaan?


1. Fun Forest, Amsterdam

Dichtbij de hectische binnenstad vind je een prachtig klimbos in Amsterdam-Zuid. Fun Forest staat garant voor ultiem speelplezier voor kinderen. In het klimbos zijn talloze hindernissen waar kinderen overheen, onderdoor en langs moeten klimmen. Je begint laag en gaat steeds hoger. Hoe ver je gaat mag je zelf bepalen! Iedereen is gezekerd dus veel kan er niet mis gaan. Dit zorgt ervoor dat je als ouder tijdens de avonturen van de kids heerlijk op het terras kunt genieten van de natuur of een goed boek. De klimtoestellen zijn voor iedereen toegankelijk. Zelfs voor gehandicapten zijn er bepaalde parcours.

Bij Fun Forest kunnen ook kinderfeestjes of bedrijfsuitjes worden geboekt. Daarnaast doe je er goed aan te reserveren. Het park wordt namelijk druk bezocht en is uitsluitend in het weekend open. De kernwaarde van het park is dat men elkaar helpt. Niet alleen op de parcours, maar ook bij het restaurant. Hier werken dan ook mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.


2. Joytime, Grolloo

In het Drentse bluesdorp Grolloo vind je volgens de ANWB het ‘leukste uitje van Drenthe in 2018’. Dat belooft wat! In Joytime Drenthe klim je, hang je en klauter je door de bomen van hindernis naar hindernis. Een ware belevenis voor jonge- en oudere kinderen. Denk maar niet dat je in dit park binnen een uurtje uitgeklommen bent. Het park heeft een absurde omvang en kent maar liefst een 200 meter lange kabelbaan over het water op tien meter hoogte. Daarnaast zijn er in het gehele klimbos meer dan 75 parcours. Dit is meer dan 720 meter kabelbaan! Durf jij het aan?

In Joytime zijn verschillende parcours: een oefenparcours om even rustig in te komen, een ontdekkingstocht, een familiehindernis, avonturenparcours, belevingstocht, uitdagingstocht en dé sensatie. Daarnaast is er ook nog een gedeelte voor de kleintjes onder ons. Je kunt in dit park dus zowel met je gezin als met je gehele familie of bedrijf terecht. Ook al woon je niet in de buurt. Dat stukje rijden is het meer dan waard.


3. Klimbos Survival, Winterswijk

Dit prachtige klimpark in Winterswijk bevat hindernissen van wel 15 meter hoog. In de toppen van de bomen vind je klimhindernissen, touwen, evenwichtshindernissen, houten ladders en nog veel meer. Deze spectaculaire avonturen zijn voor iedereen toegankelijk, mits je het aandurft natuurlijk. Voor de genen die het iets rustiger aan willen doen zijn er ook genoeg activiteiten en hindernissen op minder radicale hoogten. Wat je in dit park ook onderneemt, saai is het zeker niet.

Ook in dat park kun je zowel met je gezin als met grote groepen terecht. Van te voren krijg je eerst een korte uitleg en uiteraard wordt iedereen die klimt goed gezekerd zodat er geen rare ongelukken ontstaan.


4. KlimKong, Sevenum

Zin in een flink avontuur? Dan zit je bij KlimKong in Sevenum meer dan goed. Het klimpark is voorzien van talloze hindernissen, obstakels op verschillende hoogten. Er zijn in totaal meer dan 50 klimelementen te vinden. Dit zorgt er voor dat het park geschikt is voor iedereen. Je kunt op je eigen ‘niveau’ klimmen. Ben je zat van het klauteren? Dan kun je in dit park ook kanoën en verschillende teambuildingsactiviteiten doen. Vooral voor bedrijven, kinderfeestjes en families is de laatstgenoemde activiteit een flinke aanrader. Ook is er op dit terrein een ‘adventure minigolfbaan’ te vinden. Deze eigentijdse golfbaan heeft de leukste en heuvelachtigste hindernissen.


5. Klimrijk, Brabant

Klimrijk Brabant is meer dan alleen een klimpark. Naast genoeg hindernissen in het bos om je een paar uur te vermaken kun je in dit park ook lasergamen, airsoften, gps-wandelingen maken, overnachten, boogschieten, een escaperoom doen of met een e-step door het bos. Bijna te veel om op te noemen zo veel is er te doen. Dit maakt het park ideaal voor schoolreisjes, familiedagen, kinderfeestjes of teamuitjes. Je kunt zelfs met groepen van honderd personen terecht. Door de verscheidenheid in activiteit is dit park voor jong en oud leuk, dus ook voor volwassenen! We raden wel aan om te reserveren. Dat kan via deze website.


6. Break Out Grunopark, Groningen

Klimpark Break Out Grunopark is een traditioneel klimbos hoe het hoort te zijn: veel parcours, hindernissen en obstakels. En dat allemaal midden in de natuur. Na aankomst krijg je een bandje en mag je het park in. Vervolgens word je begeleid door een professional die tips geeft en je zekert. Vervolgens leg je bepaalde routes af, van makkelijk naar moeilijk en van laag naar hoog. Voor iedereen is de juiste route te vinden. Naast de routes zijn schitterende ziplines te vinden over grote afstanden. Spannend!

Met een klimtocht ben je meer dan tweeënhalf uur zoet. Daarna kun je heerlijk wat eten in het restaurant, zwemmen in het meer, waterskiën of zelfs overnachten in een tent. De accommodatie is geschikt voor groepen tot 40 man. Kinderen tot 1 meter veertig dienen altijd een volwassenen mee te hebben voor de zekerheid.


7. Klimpark Biesbosch, Hank

Dit hoogstaande klimpark noemt zichzelf het meest spectaculaire klimpark. Tijd om te testen dus! Als allereerst is de locatie perfect. Je zit namelijk midden in het uitgestrekte natuurgebied de Biesbosch. Op de locatie is als allereerst uiteraard een enorm klimpark te vinden met alle hindernissen die je maar kunt verwachten. Daarnaast hebben ze een Escape Island waar je vanaf moet zien te komen! Een ontzettend leuke uitdaging. Tevens is er een speciaal gedeelte voor wat kleinere kinderen. Op een warme dag kun je na het klimmen heerlijk verkoeling zoeken in het zwembad.


8. Aventoer, Burgum

Zin in een flinke adrenalinekick? Kom dan naar het Friese Burgum en laat je verassen door het uitgebreide klimpark. Het parcours heeft voornamelijk veel balanselementen. Er wordt dus flink beroep gedaan op je evenwicht. Ook zijn in dit park zijn verschillende niveau hindernissen zodat iedereen flink wordt uitgedaagd. Buiten het klimmen om kun je hier ook led-bowlen, lasergamen, minigolfen, poolen, biljarten en darten. Een perfecte locatie voor een compleet dagje uit! Uiteraard zijn grote groepen hier ook meer dan welkom.


9. Snowworld, Landgraaf

Huh, klimmen in Snowworld? Ja zeker! En niet zo’n beetje ook. Dit is namelijk Europa’s grootste klimpark met 25.000 vierkante meter klimplezier voor alle niveaus. Er zijn zes uitgebreide parcours te vinden tot wel twaalf meter hoogte. Met een trail kun je met wel 50 km/u naar beneden. Aan adrenaline dus geen gebrek tijdens een dag in Snowworld. Naast het klimmen is het hier ook mogelijk om te rodelen en barbecueën. Ondanks dat Snowworld zelf binnen is, is dit park geheel outdoor en leuk voor jong en oud. Perfect voor schooluitjes en bedrijfsuitjes. Voor veel mensen is het echter wel een flink stuk rijden. Snowworld ligt namelijk in Landgraaf (Limburg).


10. Klimbos, Garderen

De locatie van dit klimbos is al om over naar huis te schrijven. Het is namelijk midden in de Hoge Veluwe gelegen, het mooiste en grootste natuurgebied van ons land. Daarnaast is het naar eigen zeggen ook het veiligste klimbos van Nederland, omdat je altijd gezekerd bent, het gehele parcours door. Je hoef je niet steeds weer opnieuw te zekeren zoals bij veel andere parken. Er zijn klimroutes voor gevorderde fanatiekelingen, maar ook beginners kunnen hier prima terecht. Een ander fijn pluspunt van dit park is dat het mooi centraal gelegen is. Als kers op de taart: Klimbos Garderen heeft het hoogste parcours van Nederland op een hoogste van, schrik niet, 25 meter! Durf jij?


Conclusie

Klimmen en klauteren tussen bomen op grote hoogtes. De kinderdromen worden in klimparken massaal in vervulling gebracht. Van parcours naar parcours waan jij je als een echte Tarzan een weg. De meeste klimbossen lenen zich perfect voor een middagje uit met zowel jonge als wat oudere kinderen. In Nederland zijn genoeg klimparken te vinden om niet ver te hoeven rijden. Voor gevaar hoef je niet bang te zijn, je zit altijd vast! Als laatste tip raden wij je aan om van te voren te reserveren. Het kan, vooral op mooie dagen, erg druk zijn. Veel klimplezier!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Kinderen Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag