Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar in Nederland kun je leren zeilen?

Waar in Nederland kun je leren zeilen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Nederland is een waterrijk land waar ook veel op en aan het water wordt gerecreëerd. Wie niet al van jongs af aan op het water zit kan echter ook gewoon leren genieten van watersport, bijvoorbeeld door te leren zeilen. Dat kan bij heel veel verschillende zeilscholen in Nederland. Je bepaalt helemaal zelf hoe je de cursus wilt doorlopen, van een of meer dagdelen tot een hele week lang leren zeilen. In dit artikel hebben we enkele van de leukste en beste plekken in Nederland om te leren zeilen voor je op een rijtje gezet.


Hoe kun je het beste leren zeilen?

Zeilen leer je vooral door het veel te doen. Daarom bestaan de meeste zeilcursussen uit een klein deel theorie en een veel groter deel praktijk. Dat maakt leren zeilen een hele leuke activiteit, want je bent lekker buiten en kunt vanaf het eerste moment al zelf de touwtjes in handen nemen. Natuurlijk moet dat wel onder begeleiding van een goede zeilinstructeur gebeuren. Daarom hebben we in dit overzicht van zeilcursussen alleen gekozen voor zeilscholen die de door het CWO (Commissie Watersport Opleidingen) gecertificeerde cursussen en diploma’s aanbieden. Als je aan het eind van de cursus je diploma hebt gehaald weet je dan zeker dat je iets in handen hebt waar je verder mee kunt. Bijvoorbeeld omdat je een volgende keer bij een andere zeilschool dat diploma kunt tonen en direct door kunt gaan met een cursus op het volgende niveau.


Hoe ziet een zeilcursus eruit?

Een zeilcursus bestaat vaak uit een deel theorie en een groot deel praktijk. Want wanneer je eenmaal de basis onder de knie hebt is het belangrijk om zoveel mogelijk te oefenen. Bij een meerdaagse zeilcursus krijg je ook al snel te maken met verschillende weersomstandigheden zodat je de kennis optimaal in de praktijk kunt leren brengen. Je kunt bij vrijwel elke zeilschool kiezen voor een korte eenmalige cursus, waarbij je enkele uren het water op gaat. Maar ook langere cursussen van enkele dagen tot een week zijn bijna overal in Nederland te vinden.


Kinderen leren zeilen

Niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen is zeilen natuurlijk een leuke, sportieve en leerzame activiteit. Er zijn daarom ook meerdere zeilscholen in Nederland die zich speciaal op kinderen richten. Die zeilscholen organiseren zeilweken en zeilvakanties. Zo’n vakantie duurt meestal een week en kinderen krijgen erop hun eigen niveau de basis van het zeilen aangeboden, uiteraard door geschoolde instructeurs die precies weten hoe ze met kinderen om moeten gaan. Dat gebeurt dus op een leuke en ontspannen manier, met ook volop ander vertier op het water en aan land. Zo wordt een zeilweek echt een onvergetelijke ervaring die het kind nog lang bij zal blijven.

Let er wel op dat de minimale leeftijd waarop kinderen terecht kunnen voor een zeilweek of zeilvakantie per zeilschool kan verschillen. Wanneer je als gezin wilt leren zeilen is het ook altijd even goed opletten, want niet alle zeilscholen voor volwassenen zijn in staat (of bereid) om ook kinderen als cursisten aan te nemen.


Online zeilcursus

Alhoewel we al aangaven dat je zeilen het beste leert in de praktijk is er uiteraard ook een theoretische basis nodig. Die kun je alvast deels via internet opdoen met een online zeilcursus. Dat is leuk en leerzaam om te doen en hoeft niet veel geld te kosten. Sterker nog, er zijn aardig sites waar je al heel veel kunt leren over de zeilsport. Een aantal zeilscholen doen de basisprincipes van het zeilen al gewoon op hun eigen website uit de doeken en die informatie kun je dus gratis bekijken. Zeilschool Enkhuizen heeft bijvoorbeeld al wat interessante basisprincipes op hun site geplaatst, inclusief handige tekeningen. Wat uitgebreider is OnlineZeilschool.nl, waar je enkele van de belangrijkste principes krijgt uitgelegd maar waar je dus wel even de tijd voor moet nemen.


Zeilen in Friesland

De meeste zeilscholen vind je natuurlijk in waterrijke gebieden, zoals bijvoorbeeld in de provincies Friesland en Zeeland. Friesland is voor velen zelfs de watersportprovincie bij uitstek. Alleen al in Zuid-Oost Friesland vind je meer dan 380 vierkante kilometer open water. Wie heeft er nu nog nooit gehoord van de Sneekweek of het Skûtsjesilen, waarbij dorpen uit Friesland het met een traditionele Skûtsje tegen elkaar opnemen in een zeilcompetitie op verschillende Friese meren? Het kan heel leuk zijn om speciaal voor een zeilvakantie af te reizen naar Friesland en daar dan een weekend (of zelfs een hele week lang) het water op te gaan. Welke goede zeilscholen en zeilcursussen vind je zoal in Friesland?

Zeilschool Friesland (De Veenhoop)

Bij Zeilschool Friesland kun je terecht voor allerlei verschillende zeilcursussen, ook voor een weekend of een hele week. De Veenhoop is een klein plaatsje te midden van afwisselende en soms uitdagende zeilgebieden. Je kunt hier de diverse aspecten van het zeilen dus heel goed tot je nemen, van hele smalle vaargeulen tot enorm uitgestrekte meren. Je kunt er terecht van beginnersniveau tot gevorderde en er wordt ook in verschillende boten gevaren, zoals de bekende Optimist voor jonge zeilers met nog weinig ervaring. Het is mogelijk de zeilweken en weekenden zowel intern als extern te boeken, waarbij je in het tweede geval dus alleen de cursus betaalt en overnachtingen en maaltijden zelf regelt.

Aura Sailing (Langweer)

In de haven van watersportdorp Langweer vind je Zeilschool Aura Sailing. Hier worden allerlei eendaagse en meerdaagse zeilcursussen gegeven voor volwassenen die op een Valk of een kajuitzeiljacht willen leren varen. Afhankelijk van de duur van de cursus wordt er lokaal op de Langweerder Wielen gevaren, maar bij langere cursussen ga je ook verder weg. Zo kun je zelfs naar het IJsselmeer varen of op de Waddenzee zeilen. Het is ook mogelijk om les te krijgen op je eigen zeiljacht of zeilboot. Langweer zelf staat helemaal in het teken van de watersport dus ook daar zul je je als zeilliefhebber altijd prima kunnen vermaken.


Zeilscholen in Zeeland

In Zeeland vind je qua vierkante kilometers nog meer water dan in Friesland. Dit is dan ook een geweldige provincie om te leren zeilen. Enkele populaire zeilscholen noemen we hier:

Zeilschool Het Veerse Gat (Veere)

Zeilschool Het Veerse Gat biedt zeilcursussen voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 8 tot en met 16 jaar. Zo kun je er bijvoorbeeld meedoen aan de Jeugdweken, waarbij je van zondagmiddag tot zaterdagmiddag een hele week leert zeilen, theorieles krijgt en ook aan allerlei andere leuke activiteiten mee kunt doen. De week wordt afgesloten met een zeilwedstrijd. Sowieso kun je bij deze zeilschool ook terecht voor een cursus of training wedstrijdzeilen, dus mocht je dromen van olympisch goud dan kun je daar hier de basis voor leggen.

Tip Top Sailing (Willemstad)

Volwassenen kunnen voor een zeilcursus in Zeeland onder meer terecht bij Tip Top Sailing in Willemstad. Zowel beginners als gevorderden vinden hier een leuk en uitdagend cursusprogramma. Er wordt op de Zeeuwse binnenwateren gevaren, maar bij cursussen voor gevorderde zeilers kan ook eenvoudig de Noordzee worden opgezocht. Alle facetten van het zeilen worden in hapklare brokken aangeboden, waarbij het altijd de insteek is om elke zeiler zo vlot en zo comfortabel mogelijk zelfstandig te laten zeilen. Het is mogelijk om met je zelf gekochte of gehuurde boot een cursus te volgen.


Leren zeilen in Noord-Holland

De derde en laatste provincie die we er hier speciaal uitlichten is Noord-Holland, want ook daar is een behoorlijk groot aantal goede zeilscholen gevestigd.

Zeilschool Uitgeestermeer (Uitgeest)

Iets ten noorden van Uitgeest ligt het Uitgeestermeer, wat naadloos overgaat in het Alkmaardermeer. Hier kunnen kinderen en volwassenen leren zeilen bij Zeilschool Uitgeestermeer, al meer dan 35 jaar een bekende en populaire plek voor eendaagse cursussen, weekendcursussen en vakantiecursussen voor beginnende en ervaren watersporters. Er is veel variatie in het aanbod, want behalve leren zeilen met een Polyvalk of kajuitzeiljacht kun je er ook leren hoe je moet varen met een motorsloep of voor de eerste keer op een surfplank staan.

Nautiek (Amsterdam)

Bij Nautiek kun je leren zeilen in hartje Amsterdam. Nautiek is gevestigd in Jachthaven Piet Hein op korte afstand van het Centraal Station. Kinderen kunnen bij Nautiek al vanaf 6 jaar oud terecht voor hun eerste zeillessen. Ook zijn er in de zomer jeugdzeilweken, waarbij er vijf dagen lang gezeild wordt en de kinderen daarnaast ook veel plezier hebben. Maar volwassenen kunnen bij Nautiek ook gewoon een zeilcursus volgen. In kleine groepjes leer je de basisprincipes van het zeilen en breng je die kennis vervolgens in de praktijk op het water van het Oostelijk Havengebied.


Overzicht van alle HISWA zeilscholen in Nederland

We hebben in dit artikel slechts enkele leuke zeilscholen genoemd door heel Nederland, zodat we je alvast een indicatie konden geven van wat er allemaal mogelijk is. Voor een volledig overzicht van de zeilscholen in Nederland die zijn aangesloten bij de HISWA verwijzen we je graag naar het overzicht op de site zeilschoolvaarschool.nl. Daar kun je kiezen uit ongeveer 40 gerenommeerde zeilscholen in heel Nederland die diverse zeilcursussen aanbieden. Er staat een handig kaartje op de website zodat je meteen kunt zien waar de zeilschool is gevestigd.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag