Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is Bikram yoga?

Wat is Bikram yoga?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Bikram yoga is yoga die wordt uitgevoerd in een verwarmde ruimte. De yogales bevat twee ademhalingsoefeningen en 26 verschillende yoga houdingen, die je elk twee keer uitvoert. Bikram yoga is voor iedereen en het volgen van één of meerdere lessen per week heeft ontzettend veel voordelen voor zowel je gezondheid als je mentale welzijn. Lees hier verder over de inhoud van Bikram yoga.


Voordelen van yoga in een verwarmde ruimte

Bikram yoga wordt gegeven in een verwarmde ruimte. Deze ruimte kan wel zo’n 38 graden worden. Dit is ontzettend warm, maar niet bedoeld om de les moeilijker te maken. Het helpt je lichaam namelijk om de houdingen beter uit te kunnen voeren en het voorkomt blessures. Daarnaast is je concentratie hoger wanneer je in een warme ruimte werkt. Ook gaat je lichaam door de warmte extra zweten, waardoor je meer afvalstoffen afvoert. Als laatste worden je organen extra gemasseerd omdat je spieren door de temperatuur al opgewarmd zijn. Bikram yoga is goed voor rug en nekklachten, omdat je je spieren niet overmatig belast doordat ze warm gehouden worden.

Verschil met ‘normale’ yoga

Het grootste verschil tussen ‘gewone’ yoga en Bikram yoga is dus dat de laatste wordt uitgevoerd in een verwarmde ruimte. Daarnaast duren de meeste normale yoga sessies ongeveer 60 minuten. Bikram yoga daarentegen duurt 90 minuten. In deze 90 minuten neem je 26 verschillende yoga houdingen aan, welke je allemaal twee keer herhaalt. Hierdoor train je al je spieren, en door de warmte van de ruimte gaat dit makkelijker. Belangrijk is dat je tussendoor géén water mag drinken, omdat je hier misselijk van kan worden. Wel moet je daarom voor en na de Bikram yoga in totaal minimaal 2 liter water drinken. Van tevoren om je lichaam goed gehydrateerd te hebben en achteraf om het verloren vocht weer aan te vullen.

Een ander verschil met normale yoga is dat je bij de Bikram yoga geen zonnegroet doet. De zonnegroet is een sessie van 12 verschillende bewegingen die je in een bepaalde flow achter elkaar uitvoert. Op die manier maak je je spieren een beetje los. Omdat Bikram yoga in een verwarmde ruimte wordt gehouden en je spieren dus al opgewarmd zijn, is de zonnegroet van tevoren niet nodig.


Tips voor de eerste keer Bikram yoga

Lijkt Bikram yoga je wel wat? Dan hebben wij een aantal tips voor je wanneer je voor het eerst een Bikram yogales gaat volgen.

Drink van tevoren genoeg water

Belangrijk om niet uitgedroogd te raken tijdens de les is door veel water van tevoren te drinken. Door de warmte zweet je snel en veel, maar water drinken tussen de oefeningen door is niet gebruikelijk. Om te voorkomen dat je tijdens de Bikram yoga ineens hoofdpijn krijgt door vochttekort, moet je dus voldoende drinken.

Trek een korte broek en shirt aan

Tijdens een normale yogales trek je vaak een lange, wijd zittende broek aan. Doe dit niet tijdens de Bikram yoga. Een lange broek is veel te warm, en de wijde pijpen zullen door de hitte aan je lichaam gaan kleven. Trek dus vooral een korte broek en een kort shirt aan, en volg de les op blote voeten.

Eet ongeveer 2 uur van tevoren niks

Om je spieren optimaal te trainen en alles uit de Bikram yoga te halen, is het verstandig om 2 uur van tevoren niks meer te eten. Hierdoor kan je lichaam zich volledig focussen op de oefeningen, en hoeft hij/zij zich niet bezig te houden met het verwerken van voedsel. Daarnaast voorkomt dit ook misselijkheid tijdens de yoga.

Draag geen parfum

Omdat de ruimte waar Bikram yoga in gegeven wordt ontzettend warm is, komen er een hoop lichaamsgeuren vrij. Draag het liefste daarom geen parfum voordat je naar de les gaat. Dit verstoort namelijk de natuurlijke afvoer van de gifstoffen die vrijkomen tijdens het doen van de oefeningen.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag