7 tips voor een spirituele reis

7 tips voor een spirituele reis

Laatst bijgewerkt: 9 juli 2019

We zijn allemaal in mindere of meerdere mate op zoek naar onszelf. Waar de ene persoon zich het liefst ontwikkelt door het lezen van boeken, is de ander bezig met het zoeken naar antwoorden tijdens een spirituele reis. Die reis kan voor iedereen een andere betekenis hebben. Dichter bij jezelf komen, energie van een bepaalde plek ervaren of even helemaal tot rust komen. In dit artikel vertellen we je welke 7 bestemmingen populair zijn als spirituele bestemming.


Wat is een spirituele reis?

Een spirituele reis is een vakantie waarbij je niet alleen op reis gaat om de dingen buiten jezelf te bewonderen en ontdekken. Het gaat erom dat je in een nieuwe omgeving in staat bent dichter bij jezelf en/of anderen te komen. Sommige religieuze personen gaan op een spirituele reis om dichterbij een God te komen. Een spirituele reis kan dus veel verschillende betekenissen hebben voor de reiziger zelf. Elke bestemming heeft dan ook een ander doel. Sommige spirituele reizen zijn vooral gericht op yoga, stiltes en meditatieoefeningen, maar er zijn ook spirituele motorreizen, wandelvakanties en andere manieren van reizen. Welke reisvorm voor jou het beste past, hangt af van je doel.

Waarom een spirituele reis?

De reden waarom mensen een spirituele reis boeken is voor iedereen verschillend. Soms komt het op je pad en probeer je het uit, maar andere mensen zijn jaren op zoek naar de beste spirituele reis. Hoewel de reden voor iedereen anders is, hebben de reizen vaak wel dezelfde dingen gemeen.

Meer uit jezelf halen
Een spirituele reis zorgt er eigenlijk altijd voor dat je meer uit jezelf kunt halen. Tijdens de reis in een ander land, bereis je ook de innerlijke paden van de (onder)bewustzijn die je tot voor kort nog niet kende. Dit is waarschijnlijk één van de meest waardevolle souvenirs die je mee kunt nemen van een vakantiebestemming. Je komt er misschien achter waar je kwaliteiten liggen, je valkuilen zitten en je leert hiermee om te gaan. Daarbij is het belangrijk om mentaal ook op reis te zijn. Om nieuwe kwaliteiten en inzichten vast te kunnen pakken, zul je eerst andere zaken van thuis los moeten laten. Op die manier ben je in staat nieuwe gedachtepatronen en inzichten te implementeren en te gebruiken in het dagelijks leven na de vakantie.

Op pad met gelijkgestemden
Het leven van een spiritueel persoon is erg interessant, maar kan soms eenzaam aanvoelen. Je probeert je visie op het leven en je persoonlijke groei soms te delen, maar je omgeving lijkt de essentie van je boodschap niet helemaal te begrijpen. Ga je op een spirituele groepsreis, dan kom je in contact met gelijkgestemden waarmee je over dezelfde onderwerpen kunt praten. Het mooiste is dat zij je tijdens de reis ongetwijfeld nog wat dingen bij kunnen brengen waar je zelf nooit eerder aan gedacht had. Alleen dit kan op sommige mensen al een krachtige uitwerking hebben.

Kruispunt in het leven
Net een emotioneel drukke periode achter de rug waarin een scheiding, het veranderen van een carrière of een ander belangrijk moment centraal heeft gestaan? In dat geval kan een spirituele reis ook uitkomst bieden. Je stapt even uit de alledaagse hectiek en bent in staat om jezelf weer op te laden met nieuwe en vooral positieve energie. Door de letterlijke en figuurlijke afstand ben je ook beter in staat om de situatie in perspectief te zien en te praten met andere reizigers. Dit kan leiden tot nieuwe inzichten.


7 tips voor een spirituele reis

Hieronder benoemen we enkele populaire locaties voor spirituele reizen. Sommige zijn spiritueel vanwege de historie en het feit dat ze worden gezien als krachtplaatsen. Andere locaties zijn perfect voor bijvoorbeeld een stiltevakantie, yogavakantie of zelfs een spirituele motorvakantie. Het is aan jou om te bepalen welke locatie en de mogelijkheden wat betreft het programma je het meest trekt.

Engeland

blank

Engeland is van nature een spiritueel land. Dat komt door de rijke geschiedenis, maar ook door de grote hoeveelheid druïden en de vele legendes en mysterieuze verhalen die er al honderden jaren verteld worden. In Engeland ligt één van de vier energiebanen die in de prehistorie al werkt gebruikt als pelgrimsroute. Deze weg wordt ook wel de Sterrenweg genoemd en loopt van Oost naar West, waar hij uitmondt in zee. Daarnaast loopt er nog een andere energiebaan door Engeland heen. Dat is die van aartsengel Michael. Michael wordt gezien als een beschermer van de aarde en alles wat erop leeft. Een spirituele reis in Engeland zal dan ook vaak in het teken staan om te verbinden met deze duizenden jaren oude energie.

Egypte

blank

Het woord Egypte is onlosmakelijk verbonden met de piramides. En dat is niet zo gek, want tot op vandaag is niemand honderd procent zeker hoe de piramides zijn gebouwd. Ook waren de Egyptenaren een slim volk die duizenden jaren geleden al in staat waren om de sterren en planeten te begrijpen. Ook waren zij meer dan alle andere bevolkingsgroepen op aarde, verbonden met de goden. Sommige mensen beweren zelfs dat op hiërogliefen zichtbaar is dat er echt goden onder de mensen hebben geleefd. Het is dan ook geen verrassing dat er spirituele reizen naar Egypte worden georganiseerd. Bij sommige van die reizen kun je zelfs bepaalde rollen van belangrijke Egyptische figuren aannemen om in contact te komen met de energie van deze mysterieuze omgeving.

Frankrijk

blank

Aan de Oostkant van de Franse Pyreneeën ligt Katharenland. AL sinds de middeleeuwen was dit een gebied met geloofsovertuigingen die compleet anders waren dan die van de kerk. In plaats van religie waren deze mensen vooral spiritueel georiënteerd. Zij hadden de missie om mensen te overtuigen dat verlossing komt vanuit binnen en dat die verantwoordelijkheid niet buiten de mens gelegd moet worden. Ook worden er verhalen verteld of Maria Magdalena, die naar haar dood naar deze plek afgereisd zou zijn. Daarnaast heerst er volgens velen een vrouwelijke energie over het gebied. Deze zachte en helende energie zou vooral voor kunstenaars en vrije denkers een reden zijn om in het gebied te komen en blijven wonen.

Malta

blank

Malta is de naam voor de gehele eilandengroep in de Middellandse zee. Malta wordt samen met het eilandje Gozo ook wel een godinneneiland genoemd, en de plekken zijn ook niet voor niets een spiritueel eiland. Op de eilanden staan namelijk veel megalithische monumenten en er zijn veel overblijfselen te vinden uit het Bronzen tijdperk en stenen tijdperk. Het eiland Malta wordt al bewoond sinds ongeveer 5200 voor Christus, toen tempelbouwers het als hun huis beschouwden. Tijdens een spirituele reis bezoek je deze tempels en kom je onder andere langs een duizenden jaren oude graftempel – het Hypogeum.

Schotland

blank

Net als Engeland staat ook Schotland bol van de mythes en legendes. Daarnaast kun je er in het land genieten van rust en ruimte want de natuur is er bijzonder mooi en uitgestrekt. Net als in Engeland loopt hier een stuk van de energielijn van aartsengel Michael, die het land een mannelijke energie geeft. De vrouwelijke energie komt van de energielijn van Mary. Op de kruising tussen deze twee lijnen staat de Rosslyn’s Chapel, wat dan ook zeker een bezoekje waard is tijdens een spirituele reis in Schotland. Ook wandelliefhebbers kunnen een spirituele reis maken, door bijvoorbeeld te wandelen over bijvoorbeeld de West Highland Way die de prachtige Hooglanden doorkruist.

Indonesië

blank

Ben je op zoek naar natuur, rust en een plek om dichter bij jezelf te komen? Dan kan een spirituele reis naar Indonesië een goed idee zijn. Hoewel Indonesië geen specifieke krachtplaats is, kan het toch de ideale plek zijn voor bijvoorbeeld een retraite voor lichaam en geest. Wellicht kan een weekje in stilte doorbrengen op het strand wonderen doen voor je geestelijke gezondheid. Ook yoga is een activiteit die veel wordt gedaan tijdens spirituele reizen in Azië.

Marokko

blank

Marokko is een land met een rijke historie. Daarbij is het land een mengelmoes van kleuren, geuren en smaken. Een spirituele reis naar Marokko zou dus ook zomaar in het teken kunnen staan van je zintuigen. Het ervaren van nieuwe prikkels in combinatie met bijvoorbeeld een meditatie, kan zorgen dat je de nieuwe prikkels op een veel sterkere en intensere manier kunt ervaren. Probeer maar eens in stilte de Marokkaanse keuken te proeven. Ook de woestijn in Marokko is voor veel mensen en favoriete plek voor een spirituele reis, soms zelfs op de motor. De symboliek van de woestijn is ook heel mooi en het zal niet lang duren voordat je hoofd net zo leeg is als de woestijn zelf.


De beste spirituele rondreis

In principe zou je naar ieder land kunnen gaan voor een spirituele reis. Met name als het gaat om een stiltereis of een mind-body retraite zijn veel landen geschikt, zolang ze de rust maar kunnen bieden. Het gaat er vooral om je zelf een connectie voelt met het land van je keuze. Ben je juist op zoek naar krachtplaatsen zoals Engeland, Schotland en Malta, dan moeten ook die plekken je interesse hebben en een bepaalde aantrekkingskracht op je hebben. Je gaat namelijk op reis om jezelf en de omgeving om je heen te ervaren en als een beter mens thuis te komen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag