Hoe vind je gemakkelijk reisgenoten?

Hoe vind je gemakkelijk reisgenoten?

Laatst bijgewerkt: 15 oktober 2018

De kogel is door de kerk, je gaat een mooie reis maken! Misschien ga je backpacken in Azië, huur je een camper in Australië of wil je een wandeltocht door Scandinavië maken. Wellicht blijf je wat dichter bij huis en ga je interrailen in Europa. Het maakt niet uit waar je heen gaat: alleen op reis gaan kan best spannend zijn. Ga je liever met een reisgenoot die toffe trip maken? Of ben je al op reis en wil je in contact komen met een leuk reismaatje? Wij geven je graag tips hoe je gemakkelijk een travel buddy kunt vinden.


Waarom een reisgenoot?

Je kunt verschillende redenen hebben om een reismaatje te zoeken. Je wilt liever niet solo reizen omdat je het veiliger, goedkoper, of gewoonweg gezelliger vindt om samen met iemand anders een trip te maken. Misschien wil je graag naar een bestemming die je partner of vrienden totaal niet aanspreekt. Het zijn geen reislustige types, ze besteden hun salaris liever aan andere dingen of willen op het strand liggen terwijl jij juist een actieve vakantie wilt (of andersom, natuurlijk). Het kan ook zo zijn dat je vaste standaard reismaatje op dit moment geen budget of vakantiedagen heeft om mee te gaan op reis, of dat jullie schema’s gewoonweg niet overeenkomen. Op zoek naar een nieuwe reisgenoot, dus!


Zeg het voort

Vertel aan iedereen die het wilt horen dat je van plan bent om op reis te gaan en dat je nog een reismaatje zoekt. Zeg het op feestjes, tijdens familiedagen, op je werk en als je een bekende tegenkomt op straat. Het kan zijn dat die ene vriendin óók heel graag naar Rusland wilt, terwijl je dat nooit van haar had gedacht. Of dat je achterneef altijd al stiekem droomde van een reis naar India. Het zou leuk zijn als je met iemand uit je eigen netwerk op reis kunt. Dat voelt ook meteen vertrouwd.

Misschien kennen je vrienden, familie of buren iemand die ook graag de wereld wilt verkennen en ook op zoek is naar een reismaatje. Zij kunnen jullie dan met elkaar in contact brengen. Het is leuk om met iemand op pad te gaan die dicht bij je eigen kennissenkring zit: dat geeft meteen heel wat gespreksstof tijdens lange busreizen of in het vliegtuig.

Kennen je vrienden, familie of buren geen reismaatje? Geen probleem! Het praten over je toekomstige reis is al een leuk onderwerp voor een feestje. Je zult vast en zeker wat toffe tips opdoen voor je bestemming of voor reizen in het algemeen.


Ga digitaal

Sociale media

Het is ook een goed idee om je zoektocht op je sociale kanalen kenbaar te maken. Vraag je Facebook-, Twitter- en Instagram contacten om je oproep te delen: zo zien ook hun vrienden dat jij op zoek bent naar een metgezel voor je reis. Misschien zit er wel iemand bij die met je mee wilt, of iemand die weer iemand anders kent die ook op reis wilt. Eigenlijk gaat dit precies hetzelfde als het bovenstaande voorbeeld, maar met sociale media bereik je sneller veel meer eventuele reisgenoten.

Gebruik in je bericht hashtags als #reismaatje, #reisgenoot, #travelbuddy en #fellowtraveler in je berichten. Zo kunnen reizigers die ook op zoek zijn naar een maatje jouw post gemakkelijk vinden. In de zoekfuncties van Twitter, Instagram en Facebook kun je ook op deze hashtags zoeken om een gelijkgestemde op te sporen. Lekker sociaal, sociale media!

Er zijn ook verschillende Facebookgroepen in het leven geroepen om reisgenoten met elkaar te verbinden. Eén van de grootste groepen zijn South East Asia Backpacking, Australia Backpackers en Reizen in Europa. Vergeet dus vooral niet om op Facebook naar een groep van jouw bestemming te zoeken: plaats een berichtje in de groep en misschien kom je op deze manier wel de ideale reisgenoot tegen.

Websites

Er zijn ook ontzettend veel websites om een reisgenoot te vinden. Omdat je zo veel keuze hebt, is het best lastig om te bepalen via welke pagina je nou het best op zoek gaat naar een reismaatje. Om het online zoeken gemakkelijk voor je te maken, zetten wij de leukste en meest bezochte websites voor je op een rijtje.

https://www.travel-buddies.com/ De website Travel Buddies verbindt reizigers met elkaar, maar is meer dan alleen dat: het is een heel digitaal sociaal netwerk. Je kunt via deze website meekijken met elkaars reis, berichten achterlaten en tips over bestemmingen delen. Zo leer je je toekomstige reisgenoot meteen een stuk beter kennen.

https://www.tripgiraffe.com/ Op deze site kun je bekijken of er iemand is die al een reismaatje zoekt voor jouw bestemming, of je kunt zelf een oproep plaatsen. Extra handig: je kunt ook extra zoekfilters invullen zoals de hoogte van het budget, of je een kamer wilt delen of niet en het type reis waar je naar op zoek bent: een strandvakantie, backpacken of grote steden bezoeken, bijvoorbeeld.

http://www.reisgenoten.net/ en https://reisgenoot-zoeken.nl/ Op deze Nederlands sites vind je allerlei landgenoten die ook op zoek zijn naar een reismaatje. Waar de bovenstaande webpagina’s internationaal georiënteerd zijn, zul je op deze websites alleen andere Nederlanders vinden. Wel zo fijn als je dezelfde taal wilt spreken op je reis.

Kijk vooral ook eens op internetfora van reisgidsen: het reisgenotenforum van de wereldberoemde gids Lonely Planet is bijvoorbeeld een perfecte plek om een gelijkgestemde reiziger te vinden. Ook op zulke fora kun je een oproep plaatsen en browsen tussen de berichten van andere mensen die op een trip willen.

Sla ook Marktplaats niet over bij het zoeken van een reisgenoot: je zult het niet gauw denken, maar op deze verkoopsite vind je een hele hoop oproepen voor reisgenoten. Er is zelfs een speciale categorie voor om het zoeken makkelijk te maken: Reisgenoten en Carpoolers.


Kies voor een (gedeeltelijke) groepsreis

Je kunt er ook voor kiezen om een (gedeelte van je) vakantie in reis te doen. Ga bijvoorbeeld mee met een Nederlandse reisorganisatie als Djoser, ga op werkvakantie in een ander land of doe een taalcursus. Zo leer je gauw mensen kennen met wie je eventueel ook nog verder kunt reizen en steek je er ook nog wat van op!


Reisgenoten ontmoeten tijdens je reis

In je hostel

Geen betere plek om een reisgenoot te vinden dan in je hostel. Veel reizigers overnachten onderweg in een hostel, omdat hostels bekend staan als goedkoop én gezellig. In de avond worden er in zo’n accommodatie vaak leuke dingen georganiseerd, zoals een spelletjesavond of een quiz, en meestal is er ook een bar te vinden waar je een drankje kunt drinken. Schuif dus gezellig aan bij andere reizigers, vraag waar ze heen gaat en wat ze al hebben gezien. Misschien kun je wel aansluiten bij de komende trip!

Couchsurfen

Blijf je liever op één plek op reis? Dan is het ook een optie om te gaan couch surfen. Dit fenomeen is beroemd over de hele wereld: het houdt in dat je letterlijk bij iemand op de bank slaapt. Lokale bewoners bieden je een gratis slaapplek aan en vinden het vaak leuk om je mee te nemen in hun stad. Zo ontmoet je ook weer de vrienden van je gastheer- of vrouw, en binnen no time word je wegwijs gemaakt op de vreemde plek. Er is een hele community voor couchsurfers, kijk bijvoorbeeld op de website Couch Surfing of zoek via sociale media op #couchsurfing. Gratis én gezellig bij een local overnachten? Dan is dit echt iets voor jou!

Activiteiten

Doe tijdens je reis vooral mee met toffe activiteiten. Daar ontmoet je leuke mensen die dezelfde interesses hebben. Ga bijvoorbeeld duiken: dan word je gekoppeld aan een duikbuddy, waar je misschien wel een goede klik mee hebt. Ook zit je een ochtend of middag met een hele groep aan boord: de perfecte situatie om in contact met anderen te komen. Of ga mee op een kroegentocht, jungletour, fietsroute: wat je ook maar leuk vindt. Dit is de perfecte manier om tijdens je reis met gelijkgestemden in contact te komen!

Openbaar vervoer

Als reiziger herken je dit scenario vast: je bent begonnen aan een lange busreis en je mobieltje is net leeg gegaan. Je boek is uit en er zit eigenlijk niks anders meer op dan nog een paar uren naar buiten staren – ook al is het donker. Op reis ontkom je bijna niet aan het openbaar vervoer: maak er daarom het beste van! De bus of de trein zijn de plekken om andere reizigers te ontmoeten. Zij moeten immers ook heel wat uurtjes doden en staan waarschijnlijk open voor contact. Nodig je buurvrouw uit voor een spelletje, knoop een praatje aan met dat leuke stel voorin de bus of deel je snacks tijdens een rit in de nachttrein.

Extra tip: Sharing is caring!

Vind je het spannend om zomaar iemand aan te spreken in een hostel, het openbaar vervoer of gewoon op straat? Neem dan altijd wat extra eten of drinken mee. Delen verbindt, niemand vind het gek als je ze wat aanbiedt – je maakt er juist een hele goede eerste indruk mee!


Op deze manieren kun je gemakkelijk een leuke reisgenoot vinden. Of je nou nog moet vertrekken of al onderweg bent: met deze tips komt het helemaal goed. Wij wensen jou in ieder geval een hele fijne reis toe!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2020 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag