Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Alleenstaande ouder vakantie boeken? 10 tips

Alleenstaande ouder vakantie boeken? 10 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als alleenstaande oudere is het niet altijd makkelijk om op vakantie te gaan. Sommige ouderen gingen in het verleden met hun partner op vakantie, maar zien er nu tegenop om alleen op vakantie te gaan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je partner is overleden, of als je bent gescheiden. Ook kan het lastig zijn om als oudere op vakantie te gaan als je altijd single bent geweest.

Ben jij een alleenstaande ouder en ben je van plan om binnenkort met je kind of kinderen op vakantie te gaan? Dan zijn er misschien wel wat dingen die je jezelf afvraagt, of kun je misschien wel wat handige tips gebruiken voor die vakantie. Waar ga je bijvoorbeeld heen? En wat is wel en niet handig met de kinderen? In dit artikel vind je antwoord op deze vragen.


blank

1. Bedenk goed wat jij en je kind(eren) nodig hebben

Voordat je een vakantie gaat boeken, is het verstandig om eens goed na te denken over wat jij en je kind(eren) nodig hebben. Waar ga je bijvoorbeeld heen? Naar een warm land, waar je met zekerheid kunt genieten van temperaturen van rond de dertig graden? Of ga je liever naar een land waar het iets minder warm is, zodat jullie meer actieve dingen kunnen ondernemen?

Kijk goed naar je kinderen

Om te bepalen waar je heen gaat, is het vooral handig om naar je kind(eren) te kijken. Wat hebben zij nodig? Wat vinden zij leuk? Kun je ze gewoon meenemen naar een hotel met zwembad en vermaken ze zich dan prima? Of hebben ze meer nodig dan dat? Door je te bedenken wat de kinderen het leukst vinden en wat zij nodig hebben om het naar hun zin te hebben, kun je een keuze qua hotel, camping of bijvoorbeeld vakantiehuisje maken.

De reis

Ook de afstand tot de vakantieplek en hoe je daarnaartoe gaat, is iets om over na te denken. Ga je vliegen of neem je de auto? Of is reizen met jouw kind(eren) niet zo’n succes en blijf je daarom liever een beetje in de buurt? Door van tevoren goed te overwegen wat wel en niet handig is voor jou en jouw kind(eren) voorkom je dat je een vakantie boekt waar je achteraf spijt van krijgt.

Tip: Zijn je kinderen al iets ouder? Betrek ze dan vooral bij het maken van de vakantieplannen, zodat je zeker weet dat je iets uitzoekt wat zij (ook) leuk vinden.


2. Kies voor een plek met andere kinderen

Wat is er leuker dan een plek waar je kind met tientallen andere kinderen kan spelen of optrekken? Voor de meeste kinderen is dit dan ook heel erg belangrijk. Kies daarom een plek uit waar veel gezinnen naartoe gaan, zodat je zeker weet dat er genoeg kinderen aanwezig zullen zijn waar jouw kinderen mee kunnen spelen. Het fijne aan dit soort plekken is dat er vaak ook van alles voor de kinderen georganiseerd wordt.

Zo is er vaak een animatieteam aanwezig, zijn er voldoende speeltoestellen en allerlei andere dingen waarmee kinderen zich kunnen vermaken. Ook zal er waarschijnlijk een zwembad aanwezig zijn, waarin ze urenlang rond kunnen spetteren. En terwijl zij zich met vriendjes en vriendinnetjes vermaken, kun jij lekker achterover in je stoel genieten van de rust. Ideaal.


blank

3. Eenoudervakantie boeken

Wist je dat er bestemmingen zijn waar veel eenoudergezinnen naartoe gaan? En dat er ook speciale eenoudervakanties te boeken zijn? Het fijne aan dit soort vakanties is dat ze allemaal een kindvriendelijke bestemming hebben. Daarnaast reis je met andere alleenstaande ouders of ga je naar een bestemming waar veel eenoudergezinnen aanwezig zijn. Op die manier leg je zelf misschien ook sneller contact met andere ouders, wat soms wel zo prettig is. Bij de reizen die speciaal voor eenoudergezinnen georganiseerd worden, staat daarnaast ook vaak een team van medewerkers klaar die jou een deel van de zorgen voor je kind(eren) uit handen nemen. Zo worden ze bezig gehouden en zijn er altijd mensen die een oogje in het zeil houden.

Zoek een groep die zoveel mogelijk aansluit bij jezelf!

Als je van je vakantie een succes wilt maken, dan doe je er goed aan om een groep te kiezen die zoveel mogelijk aansluit bij jezelf. Dat betekent in de eerste plaats dat je er goed aandoet om een gezelschap te kiezen dat min of meer dezelfde leeftijd heeft als jij. Ons advies is om dit zo precies mogelijk te doen.

In dit artikel is er immers meerdere malen gesproken over ‘ouderen’. Dit is echter een vrij brede term, wat wie is er een oudere? Zeker, de 75+-er is een oudere, maar dat geldt dat ook voor de 65-jarige? Of de 50-jarige? Duidelijk is in ieder geval dat het begrip ‘oudere’ ruim uitgelegd kan worden. Het is daarom goed om een reis te zoeken met mensen die min of meer dezelfde leeftijd hebben. Een 50-jarige oudere zal immers anders in het leven staan dan een 75+-er.

Kijk goed naar wat er bij een groepsreis inbegrepen is

Het gezegde gaat: ouderdom komt met gebreken. Dat zal waar zijn, maar die gebreken komen niet voor iedereen op dezelfde tijd en manifesteren zich ook niet altijd op dezelfde manier. Er zijn 80-jarigen die nog lopen als een kievit, terwijl er jongere ouderen zijn die al behoorlijk veel moeite hebben met lopen. Dat is natuurlijk niet erg, maar je doet er wel goed aan om hier rekening mee te houden als je een vakantie gaat boeken. Bij veel reizen voor ouderen wordt er bijvoorbeeld zorg op reis aangeboden. Als je dat niet nodig hebt, dan is het in de eerste plaats zonde om daarvoor te betalen en in de tweede plaats kost zorg natuurlijk tijd. Dat kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld langer moet wachten tot je ’s ochtends bij het hotel kunt vertrekken, of dat je bijvoorbeeld minder kunt zien op een excursie.

Het is daarom aan te bevelen om niet alleen te kijken naar de leeftijd van je reisgenoten, maar ook naar de fysieke gesteldheid van je reisgenoten. Je kunt dit onder andere afleiden uit de faciliteiten die aangeboden worden, zoals bijvoorbeeld zorg onderweg. Uiteraard kun je ook veel wijs worden uit het reisschema. Met mensen die minder fit zijn ga je geen actieve vakantie organiseren.


4. Neem iemand mee

Voor wie het om wat voor reden dan ook niet fijn vindt om alleen met de kinderen op vakantie te gaan, is het een goed idee om iemand mee te nemen. Misschien kun je een goede vriend of vriendin vragen om mee te gaan, zodat je zelf ook een reismaatje hebt. Iemand met wie je gezellig ’s avonds een wijntje op het terras of balkon kunt drinken en een spelletje kunt spelen. Daarnaast is het ook fijn dat die persoon je een beetje kan helpen met het in de gaten houden en bezighouden van de kinderen. Voor veel mensen is die hulp absoluut welkom, vooral wanneer ze voor het eerst alleen met de kinderen op vakantie gaan. Je zou eventueel ook met een andere alleenstaande ouder op vakantie kunnen gaan, dat is vooral leuk als jullie kinderen ook goed met elkaar omgaan.

Maak een alleenstaande ouderenreis dus niet alleen. Veel ouderen vinden het vervelend om alleen in een nieuwe groep te komen. Het kan daarom drempelverlagend werken om bijvoorbeeld met een vriend of vriendin op reis te gaan. Daar zit tegelijkertijd ook een valkuil in, namelijk dat je teveel met die bekende op blijft trekken. Dat is natuurlijk erg leuk, maar het zorgt er ook voor dat je andere reisgenoten minder goed leert kennen!


blank

5. Ga naar een vakantiepark of camping

Een vakantiepark of camping (of een combinatie daarvan) is vaak het meest geschikt voor een vakantie met kinderen. Niet alleen is het zo dat hier vaak veel gezinnen zijn, waardoor de kinderen speelmaatjes hebben, maar er heerst vaak ook een fijne en gemoedelijke sfeer. Door naar een vakantiepark of camping te gaan, maak je vaak zelf ook sneller contact met andere mensen. Zo leer je zelf misschien leuke mensen kennen met wie je af en toe wat tijd kunt doorbrengen als de kinderen gezellig samen aan het spelen zijn. Daarnaast vinden kinderen het verblijf in een (sta)caravan of vakantiehuisje vaak ook gewoon erg leuk. Ze hebben alle ruimte, kunnen zo naar buiten en hebben daardoor vaak een stuk meer vrijheid dan wanneer je bijvoorbeeld in een hotel verblijft.


6. Zoek een plek uit waar genoeg te doen is

Een plek waar niemand zich hoeft te vervelen, is wel zo fijn als je met de kinderen op vakantie gaat. Hierbij is het natuurlijk handig als je een verblijf op een plek boekt waar van alles te doen is, maar ook de omgeving is belangrijk. Wanneer je een week (of twee) met de kinderen weg bent, is het natuurlijk wel zo leuk om dingen te gaan ondernemen. Daarom is de omgeving van het hotel, de camping of het vakantiepark minstens zo belangrijk. Wat is er in de buurt te doen? Is er bijvoorbeeld een pretpark in de buurt te vinden of een dierentuin? Of is er een groot strand in de buurt of een rivier waar ze kunnen spelen en zwemmen? Door te kiezen voor een omgeving waar er voor de kinderen genoeg te doen is, weet je zeker dat je een geslaagde vakantie zult hebben.


blank

7. Zorg voor de benodigde (reis)documenten

Als je met de kinderen op vakantie gaat, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo zul je uiteraard moeten zorgen dat de kinderen een geldige legitimatie hebben. Als er nog een andere ouder in het spel is, is het ook verstandig om een toestemmingsformulier bij je te hebben. Dit formulier maakt duidelijk dat je inderdaad de toestemming van de andere ouder hebt om de kinderen mee naar het buitenland te nemen en kan je een hoop tijd bij eventuele grenscontroles besparen. Dit formulier kun je onder andere op de website van de Rijksoverheid vinden.


8. Een single reis voor ouderen

De meeste single-ouderenreizen zijn er niet primair op gericht om een nieuwe levenspartner te vinden. Dat zou ook niet goed zijn, dan wordt het wel heel geforceerd allemaal. Toch is er een goede kans dat je op een ouderenreis een leuke partner ontmoet. Je bent immers allebei ouder, je bent allebei alleenstaand en je brengt allebei een vrij lange tijd intensief met elkaar door. Daarnaast kom je op mooie plekken en doe je mooie ervaringen op. Er is zeker een kans dat je meer opdoet dan alleen een mooie vriendschap.

Als je langere tijd alleen bent dan kan de behoefte aan een nieuwe relatie groeien. Met het ouder worden wordt je sociale netwerk echter kleiner en de kans om een nieuwe partner te vinden ook. Door een groepsreis voor ouderen te boeken kom je opeens weer nieuwe mensen tegen die ook alleen en ook ouder zijn. De kans op een match zit er zeker in!

Mocht je als oudere op zoek zijn naar een nieuwe levenspartner en je zou het niet vervelend vinden om die tijdens een vakantiereis tegen te komen, dan is het soms aan te bevelen om een themareis te boeken. Houd je bijvoorbeeld van muziek dan is een Mozart-reis wellicht iets voor je. Houd je van koken? Dan zou je bijvoorbeeld een culinaire reis kunnen proberen. Op deze manier weet je zeker dat je in ieder geval een gedeelde interesse hebt en dat je altijd een gespreksonderwerp hebt.

Een partner vinden is geen doel op zich

De schrijver dezes is een stuk jonger dan de doelgroep van dit artikel. Toch kan het geen kwaad om dit advies te geven: het maken van een groepsreis zou niet alleen als doel moeten hebben om een partner te vinden. Het handelen wordt dan vaak te geforceerd en er is weinig ruimte meer voor spontaniteit. Daarom is het goed om te onthouden dat een vakantie op zich al leuk is. Je ontmoet nieuwe plekken, nieuwe mensen en je ziet schitterende dingen. Probeer vooral van die ervaringen te genieten. Als je vervolgens een leuke vlam weet te strikken, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.


9. Verlaag de drempel om een reis te maken

Op het eerste gezicht zijn er alleen maar voordelen verbonden aan het maken van een groepsreis met alleenstaande ouderen. Toch zien veel ouderen er ook tegenop, met name als ze nog nooit eerder een dergelijke reis hebben gemaakt. Daarom geven we je hier een aantal tips als je er tegenop ziet om alleen een nieuwe ervaring op te doen.

Als je voor het eerst een ouderenreis maakt zorg er dan voor dat je niet te lang wegblijft. Zo kan je een beetje wennen aan het reilen en zeilen binnen een groepsreis. Maak bijvoorbeeld een stedentrip van een paar dagen naar Berlijn, of een andere Europese stad.


10. Een bestemming waar je nog niet eerder bent geweest

Als je nog niet eerder op een groepsreis met alleenstaande ouderen bent geweest, dan kan het ook helpen om naar een plaats te gaan waar je al eerder bent geweest. Zo zorg je ervoor dat je reis niet helemaal een sprong in het diepe is en wellicht heb je ook nog leuke verhalen en ervaringen te delen met je overige groepsgenoten. Deze tip is wel persoonlijk: sommige ouderen gingen vroeger met hun partner op vakantie. Het opnieuw bezoeken van die plaatsen, maar dan met een groep roept juist geen prettige herinnering op. Voor deze groep mensen helpt wellicht juist het tegenovergestelde: ga naar een plaats waar je nog nooit bent geweest.


Waarom kiezen voor een groepsreis?

Veel mensen die ouder en single zijn willen wel op vakantie, maar zien er ook tegenop om dit daadwerkelijk te doen. Voor sommige ouderen is het best wel een stap om hun vertrouwde omgeving te verlaten en zich voor een tijdje bij een wildvreemde groep aan te sluiten. Toch is het vaak goed om wel op vakantie te gaan. Op vakantie gaan heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats is het natuurlijk ook voor ouderen goed om te ontspannen en tijdelijk in een nieuwe omgeving te komen. Sleur is voor maar heel weinig mensen goed en vakantie kan die sleur doorbreken.

Daarnaast zorgt een groepsreis er ook voor dat je weer nieuwe mensen ontmoet. Bij mensen die ouder worden zie je bijna altijd dat de kring van vrienden en bekenden steeds kleiner wordt. Door actief te blijven en bijvoorbeeld een groepsreis te maken zorg je ervoor dat je weer nieuwe mensen leert kennen. Het derde voordeel van het maken van een groepsreis is aan het tweede voordeel gelieerd. Als je als alleenstaande oudere op reis gaat met andere alleenstaande ouderen, dan kan zo’n reis je zomaar een leuke en hechte relatie opleveren.

Kortom: er zijn genoeg redenen om als alleenstaande oudere op vakantie te gaan, maar er zijn ook wat drempels die je over moet stappen om ook daadwerkelijk op vakantie te gaan.


Alleen met de kinderen op vakantie

Wanneer je als alleenstaande ouder met de kinderen op vakantie gaat, kan dat best een onderneming zijn. Door van tevoren goed na te denken over wat de kinderen nodig hebben en wat ze leuk vinden, kun je een locatie vinden waar de kinderen zich in ieder geval zullen vermaken.

Houd daarbij rekening met de reis die ervoor nodig is en bekijk goed wat wel en niet handig is. Voor de kinderen is het daarnaast leuk als er veel leeftijdsgenootjes op de bestemming aanwezig zijn en als er van alles te doen is. Zo hoeven ze zich geen seconde te vervelen en weet je zeker dat ze het naar hun zin zullen hebben.

Voor wie het toch wat spannend vindt om alleen met de kinderen op vakantie te gaan, zijn er ook eenoudervakanties te boeken. Je kunt natuurlijk ook zelf iemand meenemen om je gezelschap te houden als je dat prettig vindt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag