VakantieDiscounter
X

Tips om als alleenstaande oudere op vakantie te gaan

Tips om als alleenstaande oudere op vakantie te gaan

Als alleenstaande oudere is het niet altijd makkelijk om op vakantie te gaan. Sommige ouderen gingen in het verleden met hun partner op vakantie, maar zien er nu tegenop om alleen op vakantie te gaan. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je partner is overleden, of als je bent gescheiden. Ook kan het lastig zijn om als oudere op vakantie te gaan als je altijd single bent geweest.

Veel mensen die ouder en single zijn willen wel op vakantie, maar zien er ook tegenop om dit daadwerkelijk te doen. Voor sommige ouderen is het best wel een stap om hun vertrouwde omgeving te verlaten en zich voor een tijdje bij een wildvreemde groep aan te sluiten. Toch is het vaak goed om wel op vakantie te gaan. Op vakantie gaan heeft een aantal voordelen. In de eerste plaats is het natuurlijk ook voor ouderen goed om te ontspannen en tijdelijk in een nieuwe omgeving te komen. Sleur is voor maar heel weinig mensen goed en vakantie kan die sleur doorbreken.

Daarnaast zorgt een groepsreis er ook voor dat je weer nieuwe mensen ontmoet. Bij mensen die ouder worden zie je bijna altijd dat de kring van vrienden en bekenden steeds kleiner wordt. Door actief te blijven en bijvoorbeeld een groepsreis te maken zorg je ervoor dat je weer nieuwe mensen leert kennen. Het derde voordeel van het maken van een groepsreis is aan het tweede voordeel gelieerd. Als je als alleenstaande oudere op reis gaat met andere alleenstaande ouderen, dan kan zo’n reis je zomaar een leuke en hechte relatie opleveren.

Kortom: er zijn genoeg redenen om als alleenstaande oudere op vakantie te gaan, maar er zijn ook wat drempels die je over moet stappen om ook daadwerkelijk op vakantie te gaan. Daarom geven we je in dit artikel wat tips die je kunnen helpen om de drempel over te stappen en eindelijk een mooie vakantie met leeftijdsgenoten te maken.


Zoek een groep die zoveel mogelijk aansluit bij jezelf!

Als je van je vakantie een succes wilt maken, dan doe je er goed aan om een groep te kiezen die zoveel mogelijk aansluit bij jezelf. Dat betekent in de eerste plaats dat je er goed aandoet om een gezelschap te kiezen dat min of meer dezelfde leeftijd heeft als jij. Ons advies is om dit zo precies mogelijk te doen.

In dit artikel is er immers meerdere malen gesproken over ‘ouderen’. Dit is echter een vrij brede term, wat wie is er een oudere? Zeker, de 75+-er is een oudere, maar dat geldt dat ook voor de 65-jarige? Of de 50-jarige? Duidelijk is in ieder geval dat het begrip ‘oudere’ ruim uitgelegd kan worden. Het is daarom goed om een reis te zoeken met mensen die min of meer dezelfde leeftijd hebben. Een 50-jarige oudere zal immers anders in het leven staan dan een 75+-er.


Kijk goed naar wat er bij een groepsreis inbegrepen is

Het gezegde gaat: ouderdom komt met gebreken. Dat zal waar zijn, maar die gebreken komen niet voor iedereen op dezelfde tijd en manifesteren zich ook niet altijd op dezelfde manier. Er zijn 80-jarigen die nog lopen als een kievit, terwijl er jongere ouderen zijn die al behoorlijk veel moeite hebben met lopen. Dat is natuurlijk niet erg, maar je doet er wel goed aan om hier rekening mee te houden als je een vakantie gaat boeken. Bij veel reizen voor ouderen wordt er bijvoorbeeld zorg op reis aangeboden. Als je dat niet nodig hebt, dan is het in de eerste plaats zonde om daarvoor te betalen en in de tweede plaats kost zorg natuurlijk tijd. Dat kan ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld langer moet wachten tot je ’s ochtends bij het hotel kunt vertrekken, of dat je bijvoorbeeld minder kunt zien op een excursie.

Het is daarom aan te bevelen om niet alleen te kijken naar de leeftijd van je reisgenoten, maar ook naar de fysieke gesteldheid van je reisgenoten. Je kunt dit onder andere afleiden uit de faciliteiten die aangeboden worden, zoals bijvoorbeeld zorg onderweg. Uiteraard kun je ook veel wijs worden uit het reisschema. Met mensen die minder fit zijn ga je geen actieve vakantie organiseren.


Een single reis voor ouderen… Is love in the air?

De meeste single-ouderenreizen zijn er niet primair op gericht om een nieuwe levenspartner te vinden. Dat zou ook niet goed zijn, dan wordt het wel heel geforceerd allemaal. Toch is er een goede kans dat je op een ouderenreis een leuke partner ontmoet. Je bent immers allebei ouder, je bent allebei alleenstaand en je brengt allebei een vrij lange tijd intensief met elkaar door. Daarnaast kom je op mooie plekken en doe je mooie ervaringen op. Er is zeker een kans dat je meer opdoet dan alleen een mooie vriendschap.

Als je langere tijd alleen bent dan kan de behoefte aan een nieuwe relatie groeien. Met het ouder worden wordt je sociale netwerk echter kleiner en de kans om een nieuwe partner te vinden ook. Door een groepsreis voor ouderen te boeken kom je opeens weer nieuwe mensen tegen die ook alleen en ook ouder zijn. De kans op een match zit er zeker in!

Mocht je als oudere op zoek zijn naar een nieuwe levenspartner en je zou het niet vervelend vinden om die tijdens een vakantiereis tegen te komen, dan is het soms aan te bevelen om een themareis te boeken. Houd je bijvoorbeeld van muziek dan is een Mozart-reis wellicht iets voor je. Houd je van koken? Dan zou je bijvoorbeeld een culinaire reis kunnen proberen. Op deze manier weet je zeker dat je in ieder geval een gedeelde interesse hebt en dat je altijd een gespreksonderwerp hebt.

Een partner vinden is geen doel op zich

De schrijver dezes is een stuk jonger dan de doelgroep van dit artikel. Toch kan het geen kwaad om dit advies te geven: het maken van een groepsreis zou niet alleen als doel moeten hebben om een partner te vinden. Het handelen wordt dan vaak te geforceerd en er is weinig ruimte meer voor spontaniteit. Daarom is het goed om te onthouden dat een vakantie op zich al leuk is. Je ontmoet nieuwe plekken, nieuwe mensen en je ziet schitterende dingen. Probeer vooral van die ervaringen te genieten. Als je vervolgens een leuke vlam weet te strikken, dan is dat alleen maar mooi meegenomen.


Verlaag de drempel om een reis te maken

Op het eerste gezicht zijn er alleen maar voordelen verbonden aan het maken van een groepsreis met alleenstaande ouderen. Toch zien veel ouderen er ook tegenop, met name als ze nog nooit eerder een dergelijke reis hebben gemaakt. Daarom geven we je hier een aantal tips als je er tegenop ziet om alleen een nieuwe ervaring op te doen.

Als je voor het eerst een ouderenreis maakt zorg er dan voor dat je niet te lang wegblijft. Zo kan je een beetje wennen aan het reilen en zeilen binnen een groepsreis. Maak bijvoorbeeld een stedentrip van een paar dagen naar Berlijn, of een andere Europese stad.

Als je nog niet eerder op een groepsreis met alleenstaande ouderen bent geweest, dan kan het ook helpen om naar een plaats te gaan waar je al eerder bent geweest. Zo zorg je ervoor dat je reis niet helemaal een sprong in het diepe is en wellicht heb je ook nog leuke verhalen en ervaringen te delen met je overige groepsgenoten. Deze tip is wel persoonlijk: sommige ouderen gingen vroeger met hun partner op vakantie. Het opnieuw bezoeken van die plaatsen, maar dan met een groep roept juist geen prettige herinnering op. Voor deze groep mensen helpt wellicht juist het tegenovergestelde: ga naar een plaats waar je nog nooit bent geweest.

Als derde tip: maak een alleenstaande ouderenreis niet alleen. Veel ouderen vinden het vervelend om alleen in een nieuwe groep te komen. Het kan daarom drempelverlagend werken om bijvoorbeeld met een vriend of vriendin op reis te gaan. Daar zit tegelijkertijd ook een valkuil in, namelijk dat je teveel met die bekende op blijft trekken. Dat is natuurlijk erg leuk, maar het zorgt er ook voor dat je andere reisgenoten minder goed leert kennen!
Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Klik hier om je opmerking naar ons door te sturen.
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen & vakantie Liefde & Dating

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag