Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waaraan voldoen goede hardloopschoenen?

Waaraan voldoen goede hardloopschoenen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De definitie van een goede hardloopschoen is voor iedereen anders. Naast belangrijke universele factoren als een goede demping en pasvorm, hebben de loopomgeving, je looptechniek en je voetvorm invloed op welke schoen het beste bij jou past. Om een kwalitatief goede keuze te maken is het zeer belangrijk om rekening te houden met de volgende 5 belangrijke factoren.


1. Juiste (persoonlijke) pasvorm

Belangrijker dan prijs en merk is om de type schoen uit te zoeken die bij jouw voet past. Ten eerste is het van belang om naar de breedte van je voet te (laten) kijken. Vaak vallen er dan al gelijk een aantal type schoenen af. In speciale hardloopwinkels denken ze graag met je mee. Ten tweede is het belangrijk dat de schoen strak zit, maar je je voet nog wel geveterd uit je schoen kunt halen. Zorg dus voor een goede balans in strakheid en comfort. Dit voel je vaak zelf het beste aan. Ten derde is het zeer belangrijk om te onderzoeken in hoeverre jouw voeten, bij het neerkomen op de grond, naar binnen kantelen om de schok te dempen. Dit wordt pronatie genoemd. Wanneer je weet in hoeverre jouw voeten proneren heb je nog meer kans om een voor jou goede hardloopschoen uit te zoeken.

Wanneer je voeten namelijk onderproneren heb je goede demping nodig om je loopcomfort op peil te houden en blessures te voorkomen. Lopers met overpronatie hebben vaak schoenen met ondersteuning (zooltje) of specifieke demping nodig. Met een neutrale voet kun je vrijwel alle schoenen dragen die voor jou goed aanvoelen. Maar dat weet je pas na het te hebben gecheckt.

Onderpronatie of overpronatie

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of jij onder- of overproneert. Eén daarvan, ook de meest voorkomende, is een loop- en voetanalyse bij een hardloopspeciaalzaak. Ze kunnen met speciale apparatuur zien waar de meeste druk op je voet komt bij het neerkomen van de schoen. Met andere woorden: ze zien hiermee of je last hebt van buitengewone pronatie of niet. Met deze informatie wordt bepaald welke type schoen en/of zool je nodig hebt. Daarnaast kunnen medewerkers in hardloopspeciaalzaken vaak ook veel informatie uit je oude hardloopschoenen halen. Bijvoorbeeld hoe de schoen en zool zich heeft gevormd om je voet.


2. Demping en gewicht

Demping in schoenen zijn vaak gerelateerd aan gewicht. Het is natuurlijk voor te stellen dat een schoen voor een zwaarder persoon meer demping nodig heeft dan voor een licht persoon. Vrouwen met obesitas die willen hardlopen wordt dan bijvoorbeeld ook aangeraden om mannen hardloopschoenen te kopen, puur voor de demping. Sport- en speciale hardloopwinkels kunnen je in veel gevallen goed verderhelpen in welke mate jij demping nodig hebt.

Uitgaan van reclames van schoenmerken is af te raden. Ieder nieuw type zou weer voor minder blessures zorgen, lichter zijn en een betere demping hebben. Dat is simpelweg niet waar, want zoals eerder gezegd is iedere voet weer anders en is de ene schoen de ander niet. ‘Ouderwets’ naar de winkel is in dit geval dus beter dan online bestellen! Tenzij je al jaren hetzelfde merk en type koopt natuurlijk.


3. Omgeving

Sportievelingen die het liefst in het bos lopen hebben een ander type schoen nodig dan mensen die voornamelijk op verharde wegen lopen. Evolutionair gezien zijn wij als mens namelijk gewend om op onverharde ondergrond te lopen. Deze paden zorgen voor een natuurlijke demping en zal dan ook voor minder blessures zorgen. Verharde wegen zoals steen of asfalt zijn zeer vlak en hard, met andere woorden: 0% natuurlijke demping. Hierdoor vergt het veel meer belasting van pezen en spieren. Conclusie is dus dat je meer demping nodig hebt wanneer je veelal op verharde wegen loopt en minder als je op onverharde wegen loopt.


4. Materiaal

Tegenwoordig zijn alle nieuwe hardloopschoenen gemaakt van synthetische materialen. Vroeger stond dit materiaal bekend als slecht, omdat ze te warm zouden zijn en het transpiratievocht er vaak niet uit kon. Tegenwoordig is deze chemie techniek zo goed dat het zorgt voor een perfecte balans tussen goede pasvorm en een licht gewicht. Daarnaast zijn veel van deze schoenen waterdicht maar kan het transpiratievocht er wel uit. Ideale ontwikkelingen dus!


5. Schoenzool

De kern van een goede loopschoen ligt in de zolen, omdat zich daar de pasvorm, demping en grip bevindt. De onderste schoenzool is voornamelijk bedoeld voor grip. Zoals eerder beschreven heb je als je vooral op straat loopt een andere zool nodig dan wanneer je vaak op onverharde ondergrond loopt.

De zool die in de schoen zelf ligt, de tussenzool, is belangrijk voor de vorming om je voet. Het moet goed zitten, goed dempen en stabiel zijn. Iedere hardloopschoen ontwerper bedenkt weer een andere materiaal combinatie (vaak gel/schuim) of vorm voor de zool. Deze vorm wordt uiteraard per verschillende voetsoort gemaakt. Zo heb je bijvoorbeeld speciale zolen voor overpronerende lopers die, midden-links aan de onderkant van je voet, extra stabilisatie bieden om zo de gewichtsverdeling op de voet te corrigeren. Ook voor andere afwijkingen heb je een aparte zool. Laat je daarom goed informeren bij een hardloopspeciaalzaak en laat een loop- en voetanalyse maken!

Naast deze 5 essentiële factoren waar je rekening mee moet houden als je goede hardloopschoenen wil, zijn er nog andere praktische tips die je ongetwijfeld verder helpen.


Overige tips voor het kopen van hardloopschoenen:

  • 1. Laat je modieuze oog even dicht bij het aanschaffen van hardloopschoenen. Kijk niet naar het uiterlijk van de schoen, maar naar de kwaliteit.
  • 2. Vertrouw uiteindelijk op je gevoel. Als het niet goed zit, simpelweg niet doen!
  • 3. In de ochtend zijn je voeten meer opgezwollen dan in de avond. Hou daar rekening mee! Gebruik ook altijd sportsokken tijdens het passen.
  • 4. Keten je niet vast aan een bepaald merk. Er zijn talloze merken met allerlei verschillende schoenen. Het is beter om op schoensoort te sorteren dan merk. Tenzij je natuurlijk tevreden bent met een bepaalde schoen die je al jaren koopt.
  • 5. Koop hardloopschoenen niet online. Niet alleen de maten vallen anders per merk, maar ook type en pasvorm kunnen totaal niet bij jouw voet passen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag