Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Impregneerspray; wat is het en hoe gebruik je het?

Impregneerspray; wat is het en hoe gebruik je het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Impregneerspray creëert een onzichtbaar laagje op het product waarop je het gebruikt. Een laagje dat het product beschermt tegen vuil en wat het waterafstotend maakt. Maar wat is impregneerspray eigenlijk precies? En hoe kun je zo’n spray het beste gebruiken? In dit artikel vertellen we je er alles over.


Wat is impregneerspray?

Impregneerspray wordt gebruikt voor veel verschillende doeleinden. Om schoenen of jassen te beschermen tegen vuil en om ze waterafstotend te maken. Om een bankstel of stoelen te beschermen. Om tentdoek (weer) goed waterafstotend te maken. En om afdekzeilen of zonneschermen een goede bescherming te bieden tegen invloeden van buitenaf, zodat de levensduur verlengd wordt. Impregneerspray zorgt voor een onzichtbaar beschermlaagje, dat ervoor zorgt dat vuil en vocht niet in de stof kunnen dringen maar bovenop het laagje blijven liggen. Op die manier kun je het vocht of vuil er gemakkelijk afvegen en blijft het product zelf onaangetast.


Verschillende soorten impregneerspray

Er zijn veel verschillende soorten (en merken) impregneerspray verkrijgbaar. Voordat je zomaar de eerste en beste spray die je tegenkomt koopt, is het goed om te weten dat je het beste een spray kunt kiezen die past bij de doeleinden waarvoor jij het gaat gebruiken. Zo zijn er sprays voor verschillende materialen verkrijgbaar. Bekijk dus altijd goed waarvoor een spray precies te gebruiken is.


Laat de goedkoopste sprays links liggen

Impregneerspray is in veel verschillende prijsklassen verkrijgbaar. De goedkoopste sprays vind je onder andere bij Action en Kruidvat. Hoewel de prijs van deze artikelen zeer aantrekkelijk is, kun je ze toch beter links laten liggen. Deze goedkope sprays bestaan namelijk voor het grootste deel uit water. Het is daarom beter om iets meer geld uit te geven aan een goede spray, zodat je er ook daadwerkelijk iets aan hebt.


Hoe gebruik je impregneerspray?

Impregneerspray kun je dus eigenlijk op alles gebruiken wat je graag tegen vuil en vocht wilt beschermen. Toch kun je niet gewoon een spray kopen en in de rondte gaan sprayen. Sterker nog: de spray die je nodig hebt en de manier waarop je een product het beste kunt behandelen, is afhankelijk van het product. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet waarvoor je impregneerspray zou kunnen gebruiken.


1. Skikleding

Nieuwe skikleding die je hebt aangeschaft voor een wintersportvakantie kun je voorzien van een laagje impregneerspray. Natuurlijk is het zo dat deze kledingstukken vanuit de fabriek al voorzien zijn van een waterafstotende laag, maar toch wordt de meeste skikleding snel vochtig of klam. Dit kun je voorkomen door je nieuwe skikleding voor het eerste gebruik te voorzien van een laagje impregneerspray.

Oudere skikleding

Ook skikleding die je al langer hebt, kun je behandelen met impregneerspray. Een jas of broek die snel klam aanvoelt, kan namelijk komen doordat het waterafstotende laagje niet goed meer werkt. Door de kleding simpelweg even goed in te spuiten herstel je dat laagje weer, waardoor de kleding opnieuw goed beschermd is. Zorg wel dat de kledingstukken goed schoon zijn voordat je ze inspuit.

Tip: Wist je dat vuil vaak een oorzaak is van (ski)kleding die snel klam aanvoelt? Door het vuil kan de kleding namelijk niet meer goed ademen. Was de kledingstukken daarom via de wasvoorschriften en droog ze daarna in de droger of voor de kachel. De warmte herstelt de beschermende laag, en doordat het vuil weg is kan de stof weer goed ademen. Mocht de kleding hierna toch nog snel klam aanvoelen, dan is de waterafstotende laag waarschijnlijk niet meer voldoende om de kleding te beschermen. In dat geval is een behandeling met impregneerspray nodig.

Outdoorkleding

Niet alleen skikleding, maar ook andere outdoorkleding is goed te behandelen met impregneerspray. Op deze manier is de kleding goed waterafstotend en beschermd tegen invloeden van buitenaf. De voordelen van het behandelen met impregneerspray zijn:

 • Kleding is goed waterdicht of waterafstotend
 • Kleding wordt ook winddicht
 • Vlekken zijn gemakkelijk te verwijderen
 • Kleding gaat langer mee

2. Schoenen

De behandeling van schoenen is afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Wanneer je je schoenen wilt gaan behandelen, is het allereerst belangrijk dat je een middel kiest dat past bij het materiaal. Er zijn ook sprays die te gebruiken zijn op verschillende materialen, wat vooral handig is als je meerdere schoenen wilt impregneren.

Leren schoenen

Leer is een natuurproduct en een goede verzorging hiervan is erg belangrijk. Naast een goede schoensmeer om de schoenen soepel en mooi te houden, is het ook belangrijk om ze te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld vocht. Gebruik daarom eens in de zoveel tijd een goede impregneerspray die geschikt is voor leder om je schoenen zo lang mogelijk mooi te houden. 

Suède schoenen

Suède is leer met een geborstelde structuur, waardoor het heel zacht is. Hoewel de geborstelde structuur ervoor zorgt dat dit materiaal zo mooi is, is het ook gelijk wat het zo kwetsbaar maakt. Suède is namelijk erg vatbaar voor vuil en vocht. Nieuwe schoenen die gemaakt zijn van dit materiaal kun je daarom het beste zo snel mogelijk inspuiten met een goede spray. Herhaal dit eens in de zoveel tijd om het laagje sterk genoeg te houden. Maak de schoenen altijd eerst grondig schoon en spuit ze vervolgens in.

Schoenen van nubuck

Net als suède is nubuck ook een zacht materiaal dat erg vatbaar is voor vuil en vocht. Daarom is het heel belangrijk om schoenen van dit materiaal goed te beschermen. Kies voor een spray die geschikt is voor dit materiaal, en herhaal het inspuiten regelmatig om de schoenen optimaal te beschermen tegen invloeden van buitenaf.


3. Jassen

Eigenlijk geldt voor jassen hetzelfde als voor schoenen; de behandeling is afhankelijk van het soort jas. Net als schoenen worden jassen vaak van leer gemaakt, waarbij het belangrijk is dat je voor een spray kiest die daarbij past. Outdoor jassen worden net als skikleding vaak voorzien van een waterafstotende laag die kan vervagen. Hierdoor is het handig om zowel nieuw gekochte jassen als iets oudere jassen te behandelen met een goede impregneerspray. Zo blijft je jas langer mooi, waterafstotend, en heb je er meer plezier van.


4. Meubels

Meubels zijn om op te leven, wat maakt dat ze vatbaar zijn voor vlekken. Vlekken op je stoffen stoel of op de nieuwe bank zorgen ervoor dat het meubelstuk er direct een stuk minder mooi uitziet. En omdat veel vlekken lastig te verwijderen zijn, is het daarom aan te raden om je meubels te beschermen met een laagje impregneerspray. Hierdoor zijn je meubels beschermd tegen:

 • Vocht
 • Vuil
 • Verkleuring door (zon)licht
 • Vlekken

Daarnaast zullen je meubels er langer uitzien als nieuw en zullen ze langer meegaan. Impregneer zal geen enkele invloed hebben op de stof of de kleur van het meubelstuk, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Stoffen bank

Voor stoffen meubels zul je een spray moeten kopen die daar geschikt voor is. Het is belangrijk dat je daar goed op let wanneer je op zoek gaat naar impregneerspray. Een spray die geschikt is voor een stoffen bank kun je trouwens voor nog veel meer dingen gebruiken, zoals de (rol)gordijnen, tafellakens of zelfs de lampenkappen. Deze kun je na een behandeling met impregneerspray simpelweg afnemen met een vochtige doek om ze schoon te maken.

Leren bank

Net als bij stoffen meubels, is het ook bij leren meubels belangrijk dat je een spray kiest die daar geschikt voor is. De spray voor leer kun je ook gebruiken op bijvoorbeeld leren schoenen of jassen, of de leren bekleding van de auto.

Houten meubels

Ook houten meubels kun je impregneren. Kies hiervoor een spray die geschikt is voor hout. De voordelen van het behandelen van houten meubels met impregneerspray zijn:

 • Het hout is water- en vuilafstotend
 • De spray voorkomt verwering van het hout
 • De kleur van het hout blijft mooi
 • Het hout is beschermd tegen algen, schimmels en vlekken

 5. Motorkleding

Motorkleding is onmisbaar, maar ook vaak een flinke investering. Daarom is het belangrijk om deze kleding zo goed mogelijk te beschermen, waardoor je er lang mee kunt doen. Wanneer je je motorbroek, -handschoenen, -laarzen of –jas wilt impregneren, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden, namelijk:

 • Kies voor de juiste spray, kijk hiervoor naar het materiaal. In het geval van Gore-Tex is het heel belangrijk dat je een spray gebruikt die speciaal daarvoor gemaakt is om te voorkomen dat je de Gore-Tex aantast.
 • Reinig de spullen eerst goed, voordat je ze gaat impregneren

Na een behandeling met impregneerspray is de kleding weer waterdicht/waterafstotend en beschermd tegen vuil. Ook wordt het leer gevoed door de spray, waardoor het mooi soepel blijft.


6. Tenten

Een van de belangrijkste dingen aan een tent is wellicht dat hij goed waterdicht is. Hiervoor is het belangrijk dat je de tent goed onderhoudt en voorziet van een laag impregneer. Houd bij de aanschaf van een spray rekening met het materiaal van de tent. Zo heb je speciale sprays voor bijvoorbeeld katoen en polyester.


Impregneren met een spray

Impregneerspray kan voor veel verschillende doeleinden gebruikt worden. Het belangrijkste is dat je altijd een spray koopt die geschikt is voor het materiaal waarop je het wilt gaan gebruiken. Daarnaast doe je er goed aan om niet voor de goedkoopste spray te gaan, maar om op zoek te gaan naar een kwalitatieve spray. Een goede impregneerspray is het geld waard, aangezien het de levensduur van je jassen, schoenen en meubels zal verlengen, en ze beschermt tegen vocht en vuil.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag