Wat is goede muziek om mee te hardlopen?

Wat is goede muziek om mee te hardlopen?

Laatst bijgewerkt: 12 juni 2019

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je hardloopprestaties verbeteren wanneer je tijdens het lopen muziek luistert. Een soort legale drugs dus. Wat voor muziek het beste helpt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Toch zijn er een aantal muzieksoorten die minder goed helpen, zoals te langzame muziek, maar ook te snelle muziek. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je over je toeren gaat draaien.


Muziektempo en volume

De universiteit van Plymouth in Engeland heeft onderzocht of muziektempo in combinatie met volume invloed heeft op je loopprestaties. Zoals verwacht presteer je beter met luidere en snellere muziek dan met langzame zachte muziek. Dit heeft vooral te maken met het mentale aspect; je bent meer gemotiveerd en opgewekter met uptempo-muziek, waardoor je automatisch sneller loopt en een groter uithoudingsvermogen hebt. Daarnaast zit lichaamsbeweging en muziekbeleving in dezelfde hersenhelft, vandaar dat je dus beweeglijker wordt wanneer je (uptempo) muziek hoort Als je dus van plan bent om te hardlopen kun je dus beter geen James Bay of Ludovico Einaudi luisteren!


Genre

Ook is er onderzoek gedaan naar het effect van muziekgenres op je loopprestaties. Australische wetenschappers concludeerde aansluitend op het Engelse onderzoek dat je beter geen operamuziek of reggae kunt gaan luisteren tijdens het hardlopen. Dat heeft dus alles te maken met tempo en volume. Het beste genre om op hard te lopen is volgens het onderzoek is popmuziek. Echter is dit genre zo breed dat niet alle popmuziek hetzelfde effect heeft. Maar feit is wel dat je de Bob Marley songs dus beter uit kunt stellen tot na je sportsessie en de Rolling Stones of Avicii je meer power geven!


Persoonlijke voorkeuren

Omdat de werking van muziek tijdens je hardloopprestaties vooral op mentaal vlak stimuleert, is je persoonlijke muziekvoorkeur zeer belangrijk. Zo kan bepaalde rapmuziek behoorlijk uptempo zijn, maar als je er niet van houdt zal het je ook minder motiveren en zul je dus minder goed presteren. Zoek dus relatief snelle muziek uit waar je een goed gevoel bij krijgt. Het maakt niet uit of het nou rap, blues, funk, rock, metal of pop is.


Lijsten

Wanneer je zelf geen inspiratie hebt om een gehele muzieklijst samen te stellen voor je hardloopsessies kun je altijd kant en klare lijsten vinden op Youtube en Spotify. Nummers die je minder leuk vindt kun je altijd skippen tijdens het lopen.
Nog een leuk feitje over hardlopen met muziek: door de concentratie op de muziek tijdens het lopen, focus je je minder op de omgeving wat voor je prestaties een positieve invloed heeft.

Veel loopplezier! En oh, zet je volume natuurlijk niet té hard en luister niet elke keer muziek tijdens het hardlopen, want net als met andere drugs neemt het werkende effect af wanneer het een gewoonte wordt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag