Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

La Roche-en-Ardenne; de parel van de Ardennen?

La Roche-en-Ardenne; de parel van de Ardennen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wie houdt er niet van de Ardennen, het bosrijke laaggebergte dat oostelijk België, Noord-Luxemburg en een stukje van Frankrijk beslaat? Prachtige natuur, indrukwekkende rotsenmassa’s, pittoreske steden, heerlijke fiets- en wandelroutes… Dat je een keer naar de Ardennen moet, is zeker. Maar waar ga je heen? Dat is nog niet zo’n gemakkelijke vraag, want het totale gebied is ongeveer 11200 km². Een populaire bestemming is La Roche-en-Ardenne. Dit is een oude stad die absoluut het bezoeken waard is. Maar waarom eigenlijk? En is dit dé parel van de Ardennen, of zijn er andere plekken die nóg mooier zijn? In dit artikel geven we jou meer achtergrondinformatie over La Roche-en-Ardenne, waarmee je voor jezelf kunt bepalen of je hier een keer heen wilt!


Maak kennis met La Roche-en-Ardenne

blank

La Roche is een prachtig plaatsje in de Ardennen, dat direct opvalt door de authentieke, afgebrokkelde vestigingsmuren. Het staat bekend om de belangrijke rol in de tweede wereldoorlog, de Ourthe-vallei en de recreatie-activiteiten op de rivier. Daarnaast smul je hier van ambachtelijke, gerookte hammen en het traditionele, smaakvolle drankje Purnalet. Maar wat kun je allemaal doen in La Roche-en-Ardenne? Is het de parel van de Ardennen, of is het gewoon een leuke plek in België? Dit artikel verschaft jou zoveel mogelijk informatie zodat je dit zelf kunt beslissen.


Wat zijn de culturele bezienswaardigheden in La Roche?

Wat is er allemaal te zien en te beleven in en rondom de kleine stad La Roche-en-Ardenne? De bezienswaardigheden lopen zeer uiteen. In onderstaand overzicht zetten we de leukste bezienswaardigheden op een rij.

Kasteelruïnes van La Roche

Vanuit het stadje kijk je er nauwelijks omheen: de imposante ruïnes van het imposante kasteel van La Roche. Hoog boven het stadje liggen onderdelen die stammen uit de elfde eeuw. In de eeuwen daarna is het kasteel steeds verder uitgebreid, totdat het z’n functionaliteit verloor en is geworden tot wat het nu is: een hele indrukwekkende ruïne. Tijdens een bezoek aan de ruïne kom je meer te weten over dit interessante gebouw en al haar (spook)verhalen.

Wildpark Gibier La Roche

Op een heuvel net buiten het stadje, ook wel Côte du Parc a Gibier genoemd, ligt een wildpark. Het is een gemoedelijk, kleinschalig wildpark waar je oog in oog staat met allerlei inheemse, Europese diersoorten. Tijdens de lange wandeling door het park kom je ze een voor een tegen. Overigens is er ook een grote speeltuin en een restaurant met terras, zodat je het bezoek aan het Wildpark tot een dagje uit kunt maken.

Toeristentreintje

La Roche-en-Ardenne is een populaire toeristenbestemming, dus daar komt een treintje goed van pas. Het treintje heet ‘P’tit Train’ en neemt je mee langs verschillende hoogtepunten in de stad en in de directe omgeving. In totaal duurt het ritje zo’n 35 minuten. Gedurende deze (korte) rit kom je alles te weten over de stad en kun je een blik werpen op een aantal mooie bezienswaardigheden!

Museum Slag

Dit museum is niet per se leuk, wel heel leerzaam. Door middel van oorlogsobjecten, schilderingen en informatieborden kom je alles te weten over het Ardennenoffensief, waarin La Roche en Ardenne een centrale rol speelde. Bij mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, moet La Roche absoluut op de bucketlist.

Het Maalderijmuseum

Niet ver buiten het centrum van La Roche en Ardenne ligt het Maalderijmuseum, dat is gevestigd in een molen uit de 18e eeuw. Hier leer je heel precies hoe de molen tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw werkte.


Wat zijn de hoogtepunten qua natuur?

De meeste mensen vinden het fijn om in een stadje te verblijven, al helemaal als er veel te zien is. Toch gaan de meeste mensen naar de Ardennen voor de natuur. Bezoekers aan La Roche-en-Ardenne vormen hier geen uitzondering op. Daarom willen we even stilstaan bij de natuur die je in en rondom La-Roche-en-Ardenne kunt vinden:

Rivier de Ourthe

De Ourthe is een rivier die deels ontspringt in het Westen (nabij Libramont) en deels in het Oosten (nabij Ourthe, vlakbij Luxemburg). Vanaf Nisramont worden beide rivierstromen verenigd in één rivier, waarna je van de ‘Boven-Ourthe’ spreekt. Vanaf La Roche-en-Ardenne heet de rivier de Beneden-Ourthe (Basse-Ourthe). Dit stuk van de rivier kronkelt rondom het stadje, wat een prachtig uitzicht geeft. Daarnaast biedt dit ruimte voor talloze recreatieve watersporten, zoals kajakken, kanoën en raften (als het waterpeil hoog genoeg staat).

Wandelroutes

Uiteraard leent de omgeving van La Roche-en-Ardenne zich uitstekend voor wandelingen door de prachtige bossen. De Ourthe Vallei is een bekend en gevarieerd landschap om te voet of per fiets te ontdekken. Er zijn meerdere wandelroutes die onderling variëren qua moeilijkheidsgraad. Denk aan hoeveelheid hellingen, lengte van de wandeling et cetera. In de plaatselijke toeristencentra kun je een mooie kaart kopen van de omgeving. De medewerkers kunnen je tevens adviseren welke wandeling het beste bij je past. Een wandeling met jonge kinderen, een klimtocht of liever een meerdaagse wandeling? Aan jou de keus!

Mountainbikeroutes

Alles wat we hierboven omschreven hebben voor wandelaars, geldt net zo goed voor fietsers. Er zijn talloze verschillende routes, die allemaal hun eigen kleur, lengte en moeilijkheidsgraad hebben. Nadat je een kaart van het gebied hebt gekocht of geleend, wordt het tijd om de omgeving op twee wielen te verkennen. Heb je geen eigen mountainbike bij je? Geen probleem, er zijn een heleboel plekken waar ze mountainbikes verhuren. We raden aan om dit van te voren te reserveren, want mountainbiken in dit gebied is erg populair.

Parc Chlorophylle

blank

Op steenworp afstand van La Roche en Ardenne ligt Parc Chlorophylle, in het dorpje Dochamps. Dit is een prachtig, groot park waar je met veel plezier kunt wandelen. Maar deze plek is niet alleen heel mooi om te zien, maar ook nog eens educatief. Op verschillende manieren krijg je informatie over alle flora en fauna die zich in het bos bevindt. Van de verschillende diersoorten tot de planten en bomen. Interessant voor jong en oud! Daarnaast is het park ook heel geschikt voor families met kinderen. Er zijn namelijk diverse speeltoestellen en klim- en klauterapparaten, zodat de kids hun overtollige energie kwijt kunnen terwijl de ouders even bijkomen op een bankje. Een ander hoogtepunt van Parc Chlorophylle is de houten brug, die meerdere boomtoppen met elkaar verbindt. Zo kun je als het ware tussen de bomen wandelen!


Route: hoe kom je van en naar de La Roche-en-Ardenne?

La Roche-en-Ardenne ligt in het zuid-westen van België, in de provincie Luxemburg. Op zichzelf is dit gebied redelijk goed bereikbaar, al helemaal voor mensen die onderin Nederland wonen. Daarom is het een prima vakantiebestemming voor iedereen die bereid is een dagdeel in de auto te stappen. De afstanden zijn ongeveer als volgt:

  • Vanaf Amsterdam: 312 km (3 uur en 46 minuten met de auto)
  • Vanaf Rotterdam: 265 km (3 uur en 15 minuten)
  • Vanaf Eindhoven: 190 km (2 uur en 40 minuten)
  • Vanaf Maastricht: 110 km (1 uur en 30 minuten)
  • Vanaf Zwolle: 330 km (3 uur en 30 minuten)
  • Vanaf Groningen: 450 km (4 uur en 50 minuten)
  • Vanaf Leeuwarden: 430 km (4 uur en 30 minuten)

Alternatief: de bus

Als je geen zin hebt om deze afstand te rijden, of als je geen auto (of rijbewijs!) hebt, kun je ook overwegen om een busreis te boeken. Je kunt enkel de reis boeken of een geheel georganiseerde vakantie naar La Roche en Ardenne boeken.

Vliegtuig onhandig

De afstanden zijn net iets te kort om het vliegtuig te pakken. Bovendien is het ontzettend omslachtig. Je moet eerst naar het vliegveld, dan hele korte tijd in het vliegtuig en vervolgens transport regelen naar de plek van bestemming. Dan ben je veel langer bezig dan met een auto- of busreis.


Dus… Is La Roche-en-Ardennen de parel of niet?

Je zult je niet vervelen in La Roche-en-Ardenne. Het is een mooi, historisch stadje met een prachtige omgeving. Daardoor zal jouw verblijf in La-Roche-en-Ardenne een natuurlijke mix zijn van natuur, cultuur en gezelligheid. Als dit precies aansluit bij jouw wensen en verwachtingen, dan kun je La Roche inderdaad omschrijven als ‘de parel van de Belgische Ardennen’. Bovendien is La Roche goed bereikbaar, waardoor het zich uitstekend leent voor een (lang) weekendje weg.

Toch heeft de Ardennen nog veel meer te bieden dan dat La Roche je laat zien. Ja, het is leuk. Ja, het is mooi. Maar het is niet voor iedereen de mooiste en leukste plek in de Belgische Ardennen! Maar dat ligt er maar net aan met welke verwachtingen je een vakantiebestemming uitkiest. Dus het is aan jou te bepalen of je La Roche ziet als een parel en absolute must-go, of als ‘gewone’ vakantiebestemming. Wat ons betreft het bezoeken waard, al helemaal in combinatie met andere steden/natuurgebieden in de omgeving.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag